Zadarmo ani penzijní fond nehrabe

Aleš Tůma | rubrika: Komentář | 30. 3. 2011 | 20 komentářů
Zadarmo ani penzijní fond nehrabe
Podstatným otázkám penzijní reformy se věnuje předvčerejší komentář Markéty Šichtařové, pojďme se vrátit k těm „nepodstatným“, tedy poplatkům pro penzijní fondy.

Článek Markéty Šichtařové Debata o penzijní reformě? Diskutujte si o poplatcích, do podstatných věcí nestrkejte nos! správně poukazuje na fakt, že zásadní otázka pro rozhodování o vstupu do druhého pilíře, a sice jak se změní důchod od státu, zdaleka není zodpovězená. Poplatky jsou ovšem mediálně atraktivnější téma, takže se na ně soustředí více pozornosti. Prý fondům nasypeme zbytečně desetitisíce na poplatcích.

Proč platíme zbytečně tisíce pekařům?

Čekám, kdy se v novinách objeví článek, že ročně zaplatíme zbytečně tisíce korun pekařům, protože kilo mouky je levnější než kilo housek. Pravda – v případě pečiva stát nezakládá pekárny, jimž se klient musí upsat na zbytek produktivního života, a když bude chtít z housek přejít na rohlíky, zaplatí další poplatek.

Správní poplatek 1,5 % p. a. z dvaceti tisíc na začátku spoření se dá přežít, stejné procento z naspořeného milionu už zabolí. Markéta Šichtařová proto navrhuje, aby si každý spořil sám do akcií, jejichž nákup je levný.

Jak diverzifikovat portfolio o dvou akciích?

Vaše denní porce akciových kurzů

Opravdu si za tři tisíce pořídíte jeden a půl akcie?
Otevírací kurz akcií Komerční banky byl v úterý 29. března 4 381 korun (SPAD), resp. 4 390 (KOBOS). Akcie ČEZ byly za 883 korun 50 haléřů (SPAD), resp. 882 korun (KOBOS).

Jak to víme? A kolik to je dneska?
Je to snadné, kurzy akcií najdete každý den na Peníze.cz v sekci Investice, podsekci Akcie.

Jenže to má několik háčků. Prvním je diverzifikace. Dejme tomu, že průměrný Čech bude na penzi spořit 3 000 Kč měsíčně. To je cca půl akcie Komerční banky a navrch jeden ČEZ... Aby šlo o diverzifikované portfolio, a ne loterii, bylo by akcií třeba koupit mnohem více. Podle učebnicových pouček o teorii portfolia zhruba třicet, ale dejme tomu, že postačí i jen deset. To ovšem bude s třemi tisíci korun měsíčně pořád docela kumšt nakoupit a spravovat.

Ponechme stranou, že sledování trhu a výběr akcií vyžaduje čas, který sám o sobě něco stojí, většina klientů by se zřejmě spolehla na rady makléřů. Makléři rádi vydávají různé horké tipy, klienti vedeni vidinou vysokých výnosů rádi naslouchají, ale s úspěšností už to tak růžové není.

Investor ušetří správní poplatky fondů, ale vcelku snadno si může aktivním obchodováním přivodit větší ztrátu. Pravda, to se může stát u podílových fondů, i jejich podílníci mají sklon prodávat levně a kupovat draho.

Díky za tu péči, ale raději svobodu, prosím

ABC investora

Vyzkoušet si investovat na vlastní pěst třeba do akcií můžete klidně hned. Nebo to raději ještě o den o dva odložte a projděte napřed Investiční univerzitou serveru Peníze.cz.

Jenže s fondovým investováním jsou spojené i další výhody – lze investovat i na trzích, kam není snadné dosáhnout, případně jen za velkých transakčních nákladů. Individuální investor, pokud nemá několik milionů, také bude dost těžko zajišťovat měnové riziko zahraničních investic.

Koho chleba jíš, toho píseň zpívej, řekne si čtenář – autor tohoto článku pracuje pro finančněporadenskou společnost...

Jenže nic z výše uvedeného samozřejmě nemá být argument pro to, aby stát někomu nařizoval konkrétní formu spoření a uměle vytvářel „trh“ penzijních fondů, na kterém bude mít výnosy z klientů jisté hlavně pár největších finančních skupin. Právě naopak, nechť si každý zvolí sám, jakou formou chce investovat.

Autor pracuje jako analytik společnosti Partners

Budou poplatky penzijních fondů z plánovaného druhého pilíře důchodového systému ušité někomu na míru? A budou to investoři, nebo penzijní fondy? Více ve včerejším komentáři Tomáše Prouzy Dojná kráva penzijní reformy.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 20 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 3. 2011 8:25, eďa

Já mám, co se týče mého eventuálního důchodu zcela jasno. Nic po krachujícím systému, který ovládla kulturní mafie nechci. Jsem přesvědčen, že oba pilíře -průběžný a soukromý anebo třeba budoucí státní se zhroutí, jen co praskne dluhopisová bublina a místo peněz se důchodcům bude na náměstích a návsích vařit maximálně polévka. Ať totiž do tohohle systému jedoucího na čím dál větší dluh naletete jakoukoliv pomyslnou sumu peněz, dluh se nesníží, ale naopak ještě zvýší, takže ještě rychleji zbankrotuje. Tak je peněžní systém nastaven. Kdo nevěří, nechť se přesvědčí na vlastní kůži. Nejlepší je totiž vlastní zkušenost.

+2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (20 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dojná kráva penzijní reformy

29. 3. 2011 | Tomáš Prouza | 28 komentářů

Dojná kráva penzijní reformy

Ministerstvo financí minulý týden tiše a nenápadně zveřejnilo návrh na výši poplatků penzijních fondů a mezi řádky naznačilo i několik dalších zajímavých detailů. Právě poplatky rozhodnou... celý článek

Debata o penzijní reformě? Diskutujte si o poplatcích, do podstatných věcí nestrkejte nos!

28. 3. 2011 | Markéta Šichtařová | 6 komentářů

Debata o penzijní reformě? Diskutujte si o poplatcích, do podstatných věcí nestrkejte nos!

Ministerstvo financí „dostalo za uši“, že penzijní reformě nepředcházela pořádná debata. Náprava byla zjednána: veřejnost smí vyjádřit názor na to, jaké poplatky platit penzijním fondům.... celý článek

Aleš Tůma: Přežijí penzisté fondy, nebo fondy penzisty?

14. 3. 2011 | Aleš Tůma | 7 komentářů

Aleš Tůma: Přežijí penzisté fondy, nebo fondy penzisty?

V souvislosti s plánovanou penzijní reformou se často objevuje otázka: kde máme jistotu, že nám fondy za pár let někdo neznárodní, neprovede „měnovou reformu“ a podobně. Existuje vůbec... celý článek

Očima expertů: Navrhovaná důchodová reforma nic nevyřeší!

11. 3. 2011 | Ondřej Tůma | 30 komentářů

Očima expertů: Navrhovaná důchodová reforma nic nevyřeší!

Plánovaná důchodová reforma je v posledních týdnech vděčným tématem většiny českých médií. Mnoho ekonomů se proti navrhovanému způsobu spoření na penzi dokonce veřejně postavilo. Vláda... celý článek

Zestátnili byste soukromé penzijní fondy jako David Rath?

10. 3. 2011 | redakce Peníze.CZ | 55 komentářů

Zestátnili byste soukromé penzijní fondy jako David Rath?

Důchodová reforma dál vyvolává emoce. Nečekaně se do ní pustil i prezident Klaus, kritika znovu zaznívá i od Věcí veřejných. Poslanec za ČSSD a hejtman David Rath dokonce vyhrožuje,... celý článek

Partners Financial Services