Debata o penzijní reformě? Diskutujte si o poplatcích, do podstatných věcí nestrkejte nos!

Ministerstvo financí „dostalo za uši“, že penzijní reformě nepředcházela pořádná debata. Náprava byla zjednána: veřejnost smí vyjádřit názor na to, jaké poplatky platit penzijním fondům. Kdy však přijde řeč na podobu prvního pilíře a další „méně zásadní“ věci?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 3. 2011 10:01, Štefan

Dejte počet fondů, které můžou vzniknou a pak vyhlašte výběrové řízení. Ať se majitelé penzijních fondů předvedou jak moc jsou schopní snížit své marže, co jsou všechno pro své potencionální klienty schopní garantovat, co jím nabídnou. Proč to tvoří nějací úředníci? Ať to vymyslí oni. A ne obráceně.
Když chce soukromá firma přispívat na životní, penzijní svým zaměstnancům taky osloví víc pojišťovacích společností a ty se pak snaží něčím zaujmout. Tak proč to neudělat v tomto případě taky tak. stefanscepko.cz

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 6 komentářů)

28. 3. 2011 22:11 | Radek Doležal

Já už jsem rozhodnut mám v podstatě dvě varianty:
a) zruším současné penzijní spoření
b) převedu současné penzijní spoření na druhý pilíř
Tak jak tak se připravuji na důchod aktivně sám a bez státu.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 3. 2011 22:00 | František Pašingr

Když porovnám ceny před 40 lety a dnes, tak všechno stojí 10-15x víc. Samozřejmě mám podstatně vyšší příjmy, ale o to nejde. Který fond mi za 40 let takto zhodnotí úspory a přidá něco navíc? A to nepočítám, že spořit v nekrytých penězích je nesmysl, protože může být měnová reforma, hyperinflace nebo státní bankrot. Podle mne fondy ani náhodou, naštěstí se mne toto rozhodování již netýká.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 3. 2011 21:56 | Jiří Kaktus Havel

Výše výnosu musí odpovídat riziku ! Protože tunelování a krádeže "za bílého dne" jsou v ČR jakýmsi konstantním jevem a není ani po 20 letech síly, která by se s tím vypořádala, je vstup do takto koncipovaných fondů velice rizikové, přičemž vysoké výnosy (jako u podobně rizikových aktiv) jsou v tomto případě asi tak pravděpodobné, jako že nějaký tunelář skončí ve vězení s adekvátním trestem.Ve SRN si mnoho občanů spoří do tzv. investičních certifikátů (od krátkodobých až po tzv. open end, např. v bezpečných indexových na DAX). Takže ano, lze nalézt vhodné investiční nástroje, ale ve vyspělém světě a s průhlednými, jednoduchými a levnými nástroji. To se ovšem stále netýká občanů s korunovými účty.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 3. 2011 18:46 | Odkonce

MF začalo s diskuzí přesně od konce. Jaké poplatky správcovským fondům, když není vůbec jisté zdali a kolik vydělají svým klientům. Asi jako by podnik, třeba hračkárna mermomocí stanovoval náklady kačenky, když nemá nic jisté o jejím odbytu a zdali vůbec bude zisková. Ve financích jsme si zvykli na možnost nemožného, toto je další příklad. Tedy za prvé není ani, jak autorka tvrdí, dříve podstatné jaký bude důchod v 1. pilíři. Jistě minimální, na hranici únosnosti, o tom přece není řeč. To co se neřeší se zcela odvíjí od ziskovosti fondu, eo ipso výnosovosti pro klienta. Tento nákladový přístup k hospodaření byl odmítnut už v předcházejícím zřízení a MF ho jen vzkřišuje. Jsou oprávněné i vyšší náklady, jsou-li doprovázené vyšším ziskem. Fond může tolik rozdělit, kolik činí jeho zisk po odečtení všech nákladů. Zisk z dlouhodobých nástrojů (jako akcie), momentálně nižší, může saturovat (a tedy i výnosy klientům) z krátkodobě vyšších zisků i když jen momentálních (např. dluhopisy). MF by mělo vědět něco o simulacích peněžních toků z instrumentů, jejich rizikovosti (a rezervách pro pokrytí, což také patří do nákladů) a modelovat možný výnos a takovéto podklady dát veřejnosti (nezačínat od konce). Stanovovat náklady v době když jsem nevydělal ani korunu (a nemám o tom vůbec jasno) je zřejmě předčasné. Evidentně ti všichni co se dlouho brali o oslabení 1. pilíře ve jménu nejistých investic (a prebend pro jiné), dali munici pro jeho potlačování, teď přece jen uvažují, zdali se vláda takhle snadno nevyvlékne z důchodového pojištění ve jménu přilepšení příslušným kapsám (mají co chtěli a my nechtěně s nimi), které za odměnu ji podpoří v různých hlasovacích mašinériích. Jsou to typicky finanční kruhy, ať banky, fin. skupiny, pojišťovny, různé fondy, burzy, velké státní podniky atd. O klienta jde až v poslední řadě, to už snad je každému jasné. Proto vlastní metoda zajištění na stáří je více než žádoucí, nebrat tyto polotovary, sám se rozhodnout jak naložit s perspektivou a možnosti jsou. Chce to jen zaměstnávat fin. poradce na celý úvazek?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 3. 2011 10:01 | Štefan

Dejte počet fondů, které můžou vzniknou a pak vyhlašte výběrové řízení. Ať se majitelé penzijních fondů předvedou jak moc jsou schopní snížit své marže, co jsou všechno pro své potencionální klienty schopní garantovat, co jím nabídnou. Proč to tvoří nějací úředníci? Ať to vymyslí oni. A ne obráceně. Když chce soukromá firma přispívat na životní, penzijní svým zaměstnancům taky osloví víc pojišťovacích společností a ty se pak snaží něčím zaujmout. Tak proč to neudělat v tomto případě taky tak. stefanscepko.cz
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 3. 2011 7:38 | eďa

Anketa: Jizdenka do pekla nikdy není zpáteční - přesně vystihuje reformy v Českorupsku od rozbití Českolovenska. Tak dlouho jsme si utahovali opasky až se z nich staly opasky pro psy.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jiří Rusnok

ekonom a politik

Michael Tretter

podnikatel, Tretter’s Bar

Jiří Rusnok
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 4 duelů
×
Michael Tretter
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services