Vyšší DPH nepomáhá. Češi utekli za nákupy do ciziny

Petr Holub | rubrika: Aktuálně.cz | 26. 8. 2012 | 12 komentářů
Vláda od začátku letošního roku zvýšila dolní sazbu daně z přidané hodnoty o čtyři procenta, zároveň lidem vzrostly platy v průměru o tři procenta. Přesto vybral stát za prvních sedm měsíců na DPH stejně jako loni.
Vyšší DPH nepomáhá. Češi utekli za nákupy do ciziny

Dosud nevídaná událost nemá srovnání, přestože si zdražováním běžného zboží přilepšovaly v posledních deseti letech všechny vlády.

Navzdory novoročnímu zvýšení DPH hlásí správci státní pokladny nulové zvýšení příjmů, i když se nepočítá inflace. To znamená, že Češi nakoupili o 7,5 procenta méně zboží zatíženého touto daní.

„Další zvyšování daní v České republice už ničemu nepomůže. Můžeme mít DPH klidně 40 procent, ale více už vláda nevybere,“ komentoval daňovou anabázi analytik České spořitelny Martin Lobotka.

Výnos ze spotřebních daní se dokonce propadl o miliardu, i když byla zvýšena tabáková daň o devět haléřů na cigaretu.

Deset miliard za půl roku

Zároveň se počátkem roku zvýšil o 3,2 procenta celkový objem vyplacených mezd. Podle údajů statistického úřadu jde o 2,5 miliardy korun měsíčně a logicky vzniká otázka, kde se ztrácejí tyto peníze.

Anketa

Jezdíte nakupovat za hranice?

Šetření rodinných účtů ukazuje, že miliarda měsíčně mohla skončit na bankovních účtech. Přesto zbývá deset miliard korun, u kterých není jasné, za co je Češi v první polovině roku utratili. Jde o částku, která přesahuje úroveň půl procenta HDP.

Vládní kritici nepochybují, že se o tuto částku zvýšila útrata Čechů v cizině. „Jeďte se podívat na polská tržiště za českou hranicí nebo do německých obchodních středisek ve městech, jako je Chemnitz,“ nabízí řešení předseda odborového svazu Kovo Josef Středula. Na velké nákupy do zemí s nižší sazbou DPH podle něho dnes jezdí lidé až ze vzdálenosti 80 kilometrů od hranic.

Ekonomická výchova

Češi se v průběhu uplynulých deseti let skutečně naučili obcházet nepřímé daně ze spotřeby.

V roce 2004, kdy Špidlova vláda poprvé výrazně zvýšila sazby, to ještě neuměli. Kromě potravin a léků tehdy zdražilo veškeré zboží, Češi se však při utrácení nenechali příliš rušit. Během dvou let tak získala státní pokladna 80 miliard korun navíc.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

A nekončíme! Příští rok by měly obě sazby DPH vyrůst o další procento.
S kalkulačkou od Peníze.cz budete mít okamžitou představu, co zvýšení DPH udělá s cenou různého zboží. Plánujete koupi automobilu? Pak vás rozdíl v dani bude určitě zajímat a radši se vydáte pro auto ještě poslední den v roce, než abyste v roce novém platili třeba o deset tisíc vyšší daň
Pravda, auto nekupujete každý den a na housce se růst daně tolik nepozná. Pokud ale sledujete svoje rodinné výdaje, můžete schválně vyzkoušet, co udělá zvýšení DPH s vaší měsíční útratou... 

Jak ovlivní zvýšení DPH váš rodinný rozpočet?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 8. 2012 19:57

Kalousek/Necas - to jsou tragicke postavy ceske ekonomie. Neudelali JEDINOU ZMENU s umyslem nekomu pomoct. Vubec to vypada, ze ceskym politikum nekdo amputoval mozek. Ovsem pruser je, ze je to neboli. Vse odskacou normalni lidi. Co jsme za tech 20 let dosahli??? Jidlo spatne kvality a drazsi. Nemocnice zavrene nebo na pokraji krachu. Skolstvi poduroven, obezni deti. Korupce v armade, na policii, na mestskych uradech. Lide bez prace, duchodci nemaji ani na jidlo, exekuce a konfiskace RD jen kvete a Kalousek s Necasem se usmiva. Reknete mne jestli to neni zlocin a ti dva nepatri za mrize?!

+26
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

V Drážďanech si spočítali, kolik utrácí Čech: Stále víc!

12. 8. 2012 | Zuzana Kleknerová | 4 komentáře

V Drážďanech si spočítali, kolik utrácí Čech: Stále víc!

Letní slevy lákají do Drážďan čím dál víc Čechů. Další si přijíždějí pro kvalitní zboží.

To, co jíte

29. 7. 2012 | redakce Peníze.CZ

To, co jíte

Ne že by si autor komiksu myslel, že se nedá jakžtakž slušně nakoupit. Ale teď se tak nějak nosí nadávat. Podporujeme blbou náladu!

Rakušané chtějí to, co mají Češi. Nedělní nákupy

6. 7. 2011 | Tomáš Fránek | 16 komentářů

Rakušané chtějí to, co mají Češi. Nedělní nákupy

Rakouští obchodníci chtějí dosáhnout toho, co je v Česku běžné – chtějí totiž prosadit, aby jejich obchody byly otevřené i v neděli.

Očima expertů: Práce v Německu? Nein, danke!

13. 5. 2011 | Ondřej Tůma | 171 komentářů

Očima expertů: Práce v Německu? Nein, danke!

Od 1. května se otevřel pracovní trh v Německu a Rakousku občanům osmi států, které v roce 2004 vstoupily do Evropské unie. Exodus českých pracovníků za lepšími podmínkami se však čekat... celý článek

Německo a Rakousko otevřely pracovní trh. Češi zůstanou za pecí

2. 5. 2011 | Luboš Palata | 14 komentářů

Německo a Rakousko otevřely pracovní trh. Češi zůstanou za pecí

Skoro by se chtělo napsat: Díky za sedm dlouhých let. Německá a rakouská stopka zaměstnávání lidí z nových členských zemí totiž udržela kvalitní pracovní sílu v Česku. A dnes, když... celý článek

Partners Financial Services