Očima expertů: Práce v Německu? Nein, danke!

Od 1. května se otevřel pracovní trh v Německu a Rakousku občanům osmi států, které v roce 2004 vstoupily do Evropské unie. Exodus českých pracovníků za lepšími podmínkami se však čekat rozhodně nedá. Málokdy nastala v naší anketě mezi oslovenými odborníky taková shoda jako tento týden.
Očima expertů: Práce v Německu? Nein, danke!

Příliv gastarbeiterů z Česka nehrozí

Češi se za prací nestěhují příliš rádi, a to ani v rámci České republiky. Stěhování za hranice se tak většinou týká jen těch nejflexibilnějších, kteří zde nemají žádná pevnější pouta. Většina z nich se však k podobnému kroku odhodlala již dávno, takže se skutečně nedá čekat, že by otevření pracovního trhu v Německu a Rakousku spustilo nějaké stěhování národů. O malém zájmu o práci v Německu svědčí také neúspěch veletrhu Práce bez hranic v bavorském pohraničním městě Furth im Wald, na kterém minulý týden německé společnosti marně vyhlížely nové zaměstnance. Bavorsko v současné době tlačí bota především v nedostatku kvalifikovaných sil v průmyslových podnicích. Vše zatím napovídá tomu, že mezi českými zaměstnanci s největší pravděpodobností spásu nenajdou.

Nedostatek specialistů brzdí ekonomický růst

Propojeno!

Německo a Rakousko otevřely pracovní trh. Češi zůstanou za pecí,
říká Luboš Palata na Peníze.cz.

V Německu a Rakousku mají sice na jednu stranu obavy před přílivem gastarbeiterů z východu, zároveň si však uvědomují, že jejich ekonomika (zvláště ta německá) nemá dostatek kvalifikovaných pracovníků. O studium technických oborů a exaktních věd tu nemá mladá generace moc velký zájem, a tak je nedostatek odborníků zvláště v technických, přírodovědných, matematických a IT oborech. Zájem je však také o zdravotníky, pečovatele a dělnické profese. Jednotlivé spolkové země mají strach, že by množství levné pracovní síly mohlo snížit cenu práce, a tak na přetřes přichází otázka minimální mzdy.

Uchazeči o práci v Německu a Rakousku by samozřejmě neměli být pouze odborně kvalifikovaní, ale měli by také alespoň na komunikativní úrovni zvládat němčinu. S tou je však v poslední době většina Čechů na štíru, na školách je jasnou jedničkou angličtina a druhým jazykem se často stávají francouzština a španělština.

Co si o otevření německého a rakouského pracovního trhu myslí námi oslovení experti? Dojde podle jejich názoru k výraznějšími odlivu pracovníků z České republiky?

PAVEL KOHOUT

ekonom

Pavel Kohout - ekonom, ředitel pro strategii společnosti Partners

Spíše ne, ačkoli i menší odliv pracovníků by mohl být problém. Zejména, pokud by odešli někteří ze zbývajících tří nebo čtyř kvalitně pracujících řemeslníků v této zemi.

PETR MACH

ekonom

Petr Mach - ekonom, předseda Strany svobodných občanů

Otevření trhu nepovede k odlivu pracovní síly. Kdo opravdu chtěl, už v Německu a Rakousku pracuje. Češi – viz lékaři – si raději vystávkují svá místa, než aby skutečně odešli.

ALEŠ MICHL

ekonom, analytik týmu Raiffeisenbank

Aleš Michl - ekonom, analytik týmu Raiffeisenbank

Ne. Dojíždět ano, ale měnit kvůli práci bydliště, to mi na Čechy moc nepasuje...

Anketa

Která z osobností vás svým názorem nejvíce zaujala?

TOMIO OKAMURA

viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur

Tomio Okamura - vícepreziden Asociace českých cestovních kanceláří a agentur

V Německu i Rakousku už léta pracují tisíce Čechů – od stavebníků až po vysoce kvalifikované odborníky. Ten, kdo chtěl pracovat v zahraničí, tam už dávno pracuje. Část z nich ovšem pracuje načerno nebo pomocí nějaké kličky. Legalizace práce zlepší jejich postavení a ochranu. Také stojí za úvahu diskuze například s USA o legalizaci postavení tisíců Čechů, kteří tam už léta pracují bez jakékoli právní a sociální ochrany. Postoj USA je v tomto ohledu velmi pokrytecký a zčásti řízený odborářskou mafií. Propojení mafie a odborů v USA je smutný fakt.

TOMÁŠ SOKOL

advokát

Tomáš Sokol

Nesleduji příliš problematiku zaměstnanosti a toho, co s tím souvisí. Ale na základě životní zkušenosti mám za to, že Češi nejsou ochotni za prací migrovat ani v rámci vlastního státu, takže velký přeshraniční pohyb nepředpokládám. Leda tak pendleři, ale to tu už stejně je.

MARKÉTA ŠICHTAŘOVÁ

ekonomka, ředitelka Next Finance

Markéta Šichtařová - ekonomka, ředitelka Next Finance

Nedojde. Ti, kdo v zahraničí skutečně chtěli pracovat, tam již pracují, protože společnosti si je prostě vyžádaly. Jde spíše o symbolický krok, který v této fázi integrace působí víc mediálního rozruchu, než by si zasloužil.

JAN TRAXLER

ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Jan Traxler - ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Těžko. Ti nejschopnější a nejflexibilnější už dávno v zahraničí (případně na dálku pro zahraniční firmy) pracují a to i v Německu nebo Rakousku. Navíc v ČR se posledních 15 let preferuje angličtina a jako druhý jazyk si mladí často vybírají nějaký románský jazyk. Němčina není vůbec v kurzu, takže si myslím, že to s úprkem do Německa za prací nebude vůbec žhavé.

ALEŠ TŮMA

ekonom, analytik společnosti Partners

Aleš Tůma - ekonom, analytik společnosti Partners

Žádný exodus nenastal, když otevřely svoje trhy jiné země, takže bych ho nečekal ani teď. Mimochodem, není tak docela pravda, že německý pracovní trh je otevřený – jedna bariéra sice padla, ale pořád jde o trh vysoce regulovaný. Navíc hlavně ve velkých firmách mají nemalý vliv odbory, které jak známo konkurenci nemají rády.

Vydali byste se za prací do Německa a Rakouska? Napište nám do diskuze svůj pohled na věc.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 171 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 2. 2012 21:20, David

pracuju v Německu rok. chci jen napsat lidem kteří přemýšlí a zvažují jít pracovat do Německa a mají strach, tak ať ho nemají. Tuhle otázku jsem taky řešil než jsem se odhodlal, německy jsem uměl opravdu jen pár slov, ale byl jsem hodně překvapen jak němci jsou přátelští a je to jako když hodíte dítě do vody a musí se naučit plavat. Neříkám, že po roce mluvím perfektně, ale domluvím se. takže neváhejte a jděte do toho. klidně pište o radu, pomůžu. pro elektrikáře, instalatéry, pomocné práce mam možnost sehnat práci.

+200
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 11. 2012 19:17, jan

Dobrý den , marně se snažím sehnat práci v německu a odstěhovat se tam , je jedno kde, pro mne a mou přítelkyni , jsme mladí a manuálně zruční , no bohužel neovládáme jazyk , kdysi jsem byl v německu na 1 měsíc ale za 4 roky nemluvení se němčina vypařila. Prosím o radu jak začít, kde hledat . Chtěli bychom vycestovat po novém roce nejlépe doprázdnin 2013. Děkuji za pomoc Tel: +420 734612583 E-mail: grufikjan@seznam.cz

Zobrazit celé vlákno

-12
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (171 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Mělo by se zrušit stavební spoření?

6. 5. 2011 | Ondřej Tůma | 26 komentářů

Očima expertů: Mělo by se zrušit stavební spoření?

Osud stavebního spoření v současné podobě je velmi nejistý. Vyplývá to alespoň z některých výroků ministra financí Miroslava Kalouska. Jak velké změny systém stavebního spoření prodělá?... celý článek

Očima expertů: Umí firmy v ČR budovat image své značky?

29. 4. 2011 | Ondřej Tůma | 6 komentářů

Očima expertů: Umí firmy v ČR budovat image své značky?

Firmy v České republice v budování svých značek značně pokulhávají. Často jim je vytýkáno, že nedokážou se svými zákazníky pracovat. Přečtěte si, jak se na tuto problematiku dívají... celý článek

Očima expertů: Zákoník práce – zaměstnanec vs. zaměstnavatel!

22. 4. 2011 | Ondřej Tůma | 7 komentářů

Očima expertů: Zákoník práce – zaměstnanec vs. zaměstnavatel!

Problematika zákoníku práce je vděčným mediálním tématem. Věčný spor, zda by měl být zákonem více chráněn zaměstanec, nebo zaměstnavatel, totiž pokaždé vzbudí emoce. Co si o tom myslí... celý článek

Očima expertů: Co si myslíte o propojení politiky a byznysu?

15. 4. 2011 | Ondřej Tůma | 14 komentářů

Očima expertů: Co si myslíte o propojení politiky a byznysu?

Politici na luxusních jachtách a v toskánských vilách významných finančních skupin. Koňské pólo v Tatrách, lyžařina ve Špindlu, večírky ve Žlutých lázních a vůbec akce, kterých se společně... celý článek

Očima expertů: Má být na státních vysokých školách zavedeno školné?

18. 2. 2011 | Ondřej Tůma | 14 komentářů

Očima expertů: Má být na státních vysokých školách zavedeno školné?

Problematika placeného studia na státních vysokých školách je ožehavým tématem, na které se nedá pohlížet černobíle. Stěžejní otázkou by nemělo být to, zda se má školné zavést, ale... celý článek

Partners Financial Services