Německo a Rakousko otevřely pracovní trh. Češi zůstanou za pecí

Luboš Palata | rubrika: Co se děje | 2. 5. 2011 | 14 komentářů
Německo a Rakousko otevřely pracovní trh. Češi zůstanou za pecí
Skoro by se chtělo napsat: Díky za sedm dlouhých let. Německá a rakouská stopka zaměstnávání lidí z nových členských zemí totiž udržela kvalitní pracovní sílu v Česku. A dnes, když se životní úroveň Čechů té rakouské a německé o dost přiblížila, najde jen málo lidí důvod stěhovat se za prací do Německa.

Německo a Rakousko otevřely včera – na Svátek práce – svůj pracovní trh lidem ze zemí přijatých v roce 2004 do Evropské unie. Zvlášť Německo v možném přílivu pracovních imigrantů především z Polska vidí i naději. Není na tom totiž demograficky vůbec dobře. Mnohé části Německa, zejména východního, se dlouhodobě vylidňují a statistiky pomáhají výrazně vylepšovat právě přistěhovalci.

U velké turecké komunity je navíc v poslední době citelný trend reemigrovat zpět do staré vlasti. Ve vyspělých částech ekonomicky i demograficky rychle rostoucího Turecka mají totiž specialisté, navíc s německými školami a pracovními návyky, šanci získat obdobné platy jako v Německu – ale bez toho, že by jim někdo dával neustále najevo, že jsou „jen Turci“. Místo „pracovní“ imigrace se dnes Německo (podobně jako mnohé další bohaté země EU) potýká s přistěhovalci, z nichž velká část do země míří spíš kvůli sociálním dávkám a obecně vyšší životní úrovní.

Bez kvalifikace si neškrtnete

Německu se přitom nedostává kvalifikovaných specialistů, především v technických oborech, lékařů do státních nemocnic, ale i vyučených řemeslníků či kvalifikovaných dělníků. Prudce rostoucí německý průmysl se už nyní potýká s problémem nedostatku vhodných pracovních sil. Nejlépe to před časem řekl saský ministr hospodářství Sven Morlok: „Neměli bychom se ptát, jak volnému pohybu za prací zabránit, ale jak být ještě atraktivnější pro nejlepší pracovníky z východní Evropy.“

Je tu však jedno ale. Po kvalifikovaných pracovních silách jak Německo, tak do značné míry i Rakousko touží, protože jich mají nedostatek, jiné je to však u sil nekvalifikovaných. Tam převyšuje nabídka poptávku. Pravidla sociálního státu zajišťují v obou zemích i lidem na takových pracovních pozicích solidní životní úroveň, nesrovnatelnou s tím, jak žijí v Polsku, ale i v Česku nebo na Slovensku.

Minimální mzda jako zbraň

Anketa

Šli byste za prací do cizí země?

Evropský problém: minimum mimin

S nepříznivými demografickými trendy se nepotýká jen Německo, ale prakticky celá Evropa. Na Peníze.cz jsme o tom psali už před lety – a nic se od té doby nezměnilo.

  • Impotentní Evropa: chudneme, stárneme, vymíráme
    Rapidní stárnutí Evropu samozřejmě ekonomicky zabolí. Pokud nedojde k nějakým změnám, které by vykompenzovaly snižující se počet práceschopné populace a snižování produktivity, klesající počet pracovních sil potáhne s sebou dolů i ekonomický růst.
  • Zachrání EU více dětí, více imigrantů, nebo pracujících?
    Proč propopulační politiky, přistěhovalecká víza ani snahy o vyšší pracovní nasazení nejsou řešením? Jaké možnosti na zvrácení hrozivých demografických statistik nám tedy zbývají?

Masivní příliv nekvalifikovaných pracovníků z Polska a dalších států by mohl radikálně snížit cenu této práce a rozložit sociální systém. A tak Rakušané i Němci zavádějí v tamních krajích nevídanou novinku, kterou je minimální mzda – 7,5 euro na hodinu, tedy téměř dvě stovky korun.

Rakušané, kteří jsou tradičně nejvíce uzavřenou ekonomikou v rámci Evropské unie, šli ještě dál a přijali zákon, že všechny firmy, tedy i ty z nových zemí EU, musí v Rakousku zaměstnávat své pracovníky za stejných podmínek jako firmy rakouské, a za jakých pracují Rakušané. „Strach máme především z cizinců bez vzdělání. Ti zatím na náš pracovní trh přístup neměli,“ uvedl pro slovenský deník Sme Georg Mayer z dolnorakouské pracovní komory.

Na druhou stranu je už teď v Rakousku obrovská poptávka po opatrovatelkách starých lidí, zdravotních sestrách, zednících, kuchařích, číšnících a pokojských. Samozřejmě vedle technických odborníků, počítačových expertů a podobně.

Jazyková bariéra

Zda se po otevření pracovního trhu v Německu a Rakousku dají do pohybu masy, o tom lze pochybovat. Odhady se různí – ty maximální uvádějí, že by se mohl dát do pohybu až milion lidí, bližší skutečnosti však budou zřejmě odhady minimální, které hovoří o jednom stu tisíc lidí. Už kvůli jazykové bariéře. Mladí Poláci či Slováci rozhodně snáze odcházeli do Velké Británie či Irska než do německojazyčných zemí.

Čechů se stěhování za prací tradičně dotkne jen okrajově. Kdo do Německa chtěl, tak tam podle jednoho českého diplomata už je. „Zákaz práce platil v posledních letech v Německu jen velice omezeně,“ říká tento dobře informovaný zdroj a dodává: „Německo, především východní, dnes není pro Čechy atraktivní zemí, kde by chtěli žít a pracovat. A Němci to moc dobře vědí.“

Autor je redaktorem Lidových novin

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 6. 2011 4:14, Libor

V ČR jsem pracoval za 700e ve stresu, teď dostávám v Německu 2000e za normální práci, tímto zdravím redakci. Německo a Rakousko je prostě úplně jiný level nejen ekonomicky, ale především lidsky, vše zde funguje. ČR je opravdu velice chudá země, navíc plná arogantních a sebestředných lidí, bohužel. Kdo nevěří, ať se prosím jede alespoň nakrátko podívat za hranice na to jak se žije na západě. Myslím, že nesaháme např. východnímu Německu ani po paty, tak nechápu o čem je tady pořád řeč. Předsudky pryč.

+30
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 5. 2011 23:46, jezevec

jaký německo? jaký zahraničí? vždyt je to jedna evropa. nějaké rozpadlé boudičky na hranicích je jen anachronism jedné velmi pitomé doby.

-14
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dobře prodaná Škodovka

19. 4. 2011 | Luboš Palata | 6 komentářů

Dobře prodaná Škodovka

Mladoboleslavská Škoda Auto je nejúspěšnější automobilkou celé postkomunistické Evropy. Otázkou však je, zda jí to do budoucna vydrží.

Zachrání EU více dětí, více imigrantů, nebo více pracujících?

3. 11. 2005 | Simona Ely Plischke

Zachrání EU více dětí, více imigrantů, nebo více pracujících?

Evropanky 21. století stárnoucímu kontinentu trn z paty bohužel nevytrhnou. Imigranty si do sousedství příliš pouštět nechceme a spoléhat se na to, že v Evropě vzroste produktivita... celý článek

Imigranti budou zachraňovat Českou republiku

3. 9. 2003 | Martin Zika | 1 komentář

Imigranti budou zachraňovat Českou republiku

Evropu zřejmě čeká významný pokles populace. Na českém trhu práce bude v roce 2030 údajně chybět 420 tisíc pracovních sil, což chce vláda kromě jiného řešit i pomocí projektu, který... celý článek

Partners Financial Services