A znovu státní dluhopisy pro občany. Brát, nebo nechat být?

Jan Traxler | rubrika: Co se děje | 29. 11. 2018 | 21 komentářů
Ministerstvo financí představilo chystanou emisi šestiletých spořicích dluhopisů pro občany. Jejich čistý výnos po šesti letech vychází na 1,77 procenta ročně.
A znovu státní dluhopisy pro občany. Brát, nebo nechat být?

Po čtyřleté pauze se Ministerstvo financí rozhodlo oprášit projekt státních spořicích dluhopisů, který v roce 2011 zavedl tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek.

Při příležitosti sta let od založení Československé republiky se ministerstvo rozhodlo nazvat tuto novou emisi dluhopisů pro občany vznešeně Dluhopis Republiky.

Jedná se o standardní státní dluhopis, jen tato emise není určena bankám, fondům a jiným institucionálním investorům, ale výhradně občanům České republiky. Distribuci dluhopisů zajišťuje ČSOB na vybraných pobočkách.

Úpis dluhopisu bude probíhat čtvrtletně ve třech intervalech

 

Upisovací období

Datum emise

Zimní úpis

3. 12. 2018–18. 1. 2019

1. 2. 2019

Jarní úpis

21. 1. 2019–15. 3. 2019

1. 4. 2019

Letní úpis

18. 3. 2019–14. 6. 2019

1. 7. 2019

Jan Traxler

Jan Traxler

Privátní investiční poradce a ředitel společnosti FINEZ Investment Management

Přední český expert v oblasti investování. Prosazuje férovou provizi podílem na zisku. Zastánce dlouhodobých strategií s value přístupem. Preferuje investice, které generují pravidelný výnos a jejich hodnota dlouhodobě roste, tedy zejména kvalitní nemovitosti a dividendové akcie. Všechny jeho publikace najdete na www.finez.cz.

Kontakt: jan.traxler@finez.cz

Investiční seriál na Finez.cz

Seriál Fond-show představuje vybrané investiční fondy – od nejznámějších jmen přes speciální méně známé fondy až po některé fondy kvalifikovaných investorů:

Obecné parametry dluhopisu

Dluhopis Republiky je šestiletý reinvestiční dluhopis s pevně stanovenou rostoucí úrokovou sazbou, přičemž přesná výše úroků bude stanovena vždy těsně před zahájením úpisu, a to takovým způsobem, aby průměrný výnos dluhopisu zhruba odpovídal aktuálním výnosům státních dluhopisů obchodovaných na veřejném trhu.

Nominální hodnota dluhopisu je jedna koruna. Minimální investice je stanovena na 1000 korun, minimálně si tedy občan musí koupit tisíc kusů Dluhopisu Republiky. Maximální investice je omezena na jeden milion korun v rámci jedné emise. Teoreticky si tedy každý může koupit až tři miliony kusů, po jednom milionu v každé emisi.

Výnosy první emise

Momentálně jsou přesně známé pouze parametry první emise, jejíž úpis bude zahájen 3. prosince. Připisované hrubé roční výnosy u ní postupně rostou z 0,5 procenta v prvním roce až na 4,5 procenta v posledním šestém roce. Tím se ministerstvo snaží motivovat vlastníky dluhopisů, aby je neprodávali předčasně, ale drželi až do splatnosti.

Úrokové výnosy se majitelům dluhopisů nevyplácejí, ale automaticky se reinvestují. Majiteli dluhopisu tak budou na jeho majetkový účet automaticky jednou ročně připsány další dluhopisy v hodnotě odpovídající stanovenému výnosu za uplynulé období.

Hrubé roční výnosy první emise Dluhopisu Republiky

1. rok (1. 2. 2019–1. 2. 2020)

0,50 %

2. rok (1. 2. 2020–1. 2. 2021)

1,00 %

3. rok (1. 2. 2021–1. 2. 2022)

1,50 %

4. rok (1. 2. 2022–1. 2. 2023)

2,00 %

5. rok (1. 2. 2023–1. 2. 2024)

3,00 %

6. rok (1. 2. 2024–1. 2. 2025)

4,50 %

Průměrný výnos

2,08 %

Zdroj: Ministerstvo financí

Průměrný výnos a jeho zdanění

Za předpokladu, že dluhopisy budete držet až do splatnosti, vychází po šesti letech průměrný roční výnos této emise 2,08 procenta ročně. Ministerstvo vám ho ale celý nevyplatí, je to příjem hrubý. jedná se o standardně zdanitelný příjem, podléhá klasické srážkové dani – podobně jako třeba úroky na spořicím účtu v bance. Daň v tomto případě odvádí přímo emitent dluhopisu, Ministerstvo financí České republiky, do daňového přiznání už tedy tento příjem neuvádíte.

Přišla zima a s ní i nový Finmag. Co v něm najdete?

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

KNIHY JSOU BYZNYS

• Jak zacloumal knižním trhem nástup komiksu? • Proč si za sebe slavné osobnosti nechávají psát knihy? • Investice do knih se vyplatí, ale pro byznys se to dělat nedá.

BYZNYS JE HRA

• Než úspěšní podnikatelé zestárnou, musí vyřešit, co bude dál. Kdo převezme Pradu? • Hřbitovy mají problém: Velká poptávka nepřináší víc peněz. • Kolik platů stojí byt?


Kapitálové příjmy jsou aktuálně daněny 15procentní daní z příjmu. Čistý výnos z dluhopisu by tak po šesti letech vycházel na 1,77 procenta za rok. Ovšem za předpokladu, že vláda nezruší superhrubou mzdu a nezvýší sazbu daně z příjmu na 19 procent, jak má ve svém programovém prohlášení. To by pak čistý výnos klesl na 1,69 procenta za rok.

Pod inflací

Ze strany Ministerstva financí mi to na jednu stranu nepřijde úplně košer, nabízet lidem čistý výnos 1,77 procenta ročně v době, kdy je inflace nad úrovní dvou procent, cílených Českou národní bankou. Chce-li si stát půjčit od lidí peníze, měl by jim nabídnout smysluplný výnos, tedy takový, který i po zdanění pokryje inflaci. Tomu by odpovídal průměrný hrubý úrokový výnos kolem tří procent, nikoliv kolem dvou.

Na druhou stranu to by zase bylo nesmyslné z pohledu hospodaření českého státu, protože na finančních trzích by si mohl půjčit levněji. Při aukci dluhopisů v říjnu tohoto roku upisovalo Ministerstvo financí šestileté dluhopisy s hrubým výnosem 2,06 procenta. Hrubý výnos do splatnosti desetiletých českých státních dluhopisů se aktuálně pohybuje kolem 2,1 procenta ročně. Tak proč by si stát měl půjčovat od lidí za vyšší úrok? Ty úroky pak stejně hradíme my všichni daňoví poplatníci. To by nedávalo smysl.

Ministerstvo financí se nabídkou dluhopisů pro občany snaží diverzifikovat své portfolio věřitelů, „ředit“ zahraniční investory-instituce také domácími investory-fyzickými osobami. Ve finále to má pro státní kasu hlavní důsledek v tom, že u českých investorů občanů se státu vrátí zpět část úroků ve formě daně z příjmu. Svým způsobem tak mohou být dluhopisy pro občany pro stát finančně výhodnější.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat. U vybraných podílových fondů neplatíte vstupní poplatek.

Nicméně museli bychom vzít v potaz také náklady na marketing a distribuci, které určitě nebudou malé. Takže jestli se to Ministerstvu financí vyplatí, nedokážu posoudit.

Má smysl investovat do Dluhopisu Republiky?

Investovat peníze na šest let s průměrným ročním dvouprocentním hrubým výnosem považuji za nevýhodné. Výnos s velkou pravděpodobností ani nepokryje inflaci. Existuje mnoho zajímavějších investic s vyšším potenciálním výnosem.

Někdo bude určitě uvažovat tak, že výnos sice nepokryje inflaci, ale zase je bezpečný. Hledáte-li jistý výnos, ano, na spořicím účtu takový úrok zatím nedostanete, ale úrok dvě procenta za rok už dnes nabízejí některé banky na dvouletém termíňáku. U pětiletého termíňáku se dá dostat na 2,5 procenta ročně. Tak proč se uvazovat na šest let s ročním výnosem 2,08 procenta? Ne, to mi opravdu nedává smysl.

Nepochybuji o tom, že Ministerstvo financí dluhopisy bez problému upíše. Vždycky se najde dost lidí, kteří neumějí počítat nebo neznají jiné možnosti na trhu. Nicméně já osobně si za stávajících podmínek nabízený dluhopis určitě nekoupím.

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+199
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 4. 2019 13:47, petr

No, nevím, zda je správné srovnávat výnos státních sporicích dluhopisů s pětiletým termínovaným účtem úročeným 2,5%. Maximálně s ročním, kde je úrok 1%. Protože spořicí dluhopisy nemusíte držet celou dobu, máte možnost je nebo část z nich (nad 500 tis. ale platí jistá omezení) prodat bez ztráty, každý rok (u těch kalouskových tato možnost je dokonce každého půl roku).
Navíc máte v třetím upisovacím období možnost nejen reinvestičních, ale i protiinflačních dluhopisů. Jejich nezdaňovaný roční výnos byl v období červen 2016 - červen 2017 2,05% (pro srovnání tj. 2,4% v bance před zdaněním) červen 2017 - červen 2018 1,94% ročně a za půlrok červen - prosinec 2018 1,25%.
Pravda, z těch 7 let byly i tři roky slabší (roční průměr 0,5%), ale tři roky byl roční úrok cca 2%, a poslední půlrok 1.25%, připomínám, že píšu jen o protiinflačních dluhopisech upsaných v roce 2012, co se nezdaňují. Ty novější se již zdaňují, ale zase se u nich vyplácí 0,5% ročně + inflace podle indexu spotřebitelských cen. Nechci nijak agitovat pro tyto dluhopisy, ale jak autor agituje proti nim, to se mi nelíbí. Pravda, ty protiinflační dluhopisy jsou v současné nabídce novinka.

+29
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 1. 2019 11:08, Jiří

Nelíbí se mi,že dluhopisy musí být vedeny pouze přes int. bankovnictví.Ze zásady nemám k němu důvěru.kdo mi zaručí , když to někdo vybrnká , že se mi to tam vrátí ?

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

11. 3. 2024 | Martin Vlnas | 1 komentář

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

Postavil finanční portál. Spoluzaložil, řídil a víc než za miliardu prodal finančněporadenskou společnost Fincentrum. Rozjel Corrency, systém pro oživení lokálních ekonomik. A taky... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

6. 2. 2024 | Martin Mašát

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

Inflace ve světě klesá, centrální banky sníží převysoké úrokové sazby a aspoň americká ekonomika hrubě produkuje. Investorům to k dobré náladě stačí a cenné papíry jsou stále cennější:... celý článek

Creditas spouští aplikaci pro jednoduché investice. Cílí na masy

2. 2. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Creditas spouští aplikaci pro jednoduché investice. Cílí na masy

Skupina Creditas má novou aplikaci pro zájemce o investování na světových trzích. „Aplikace Max Invest stojí na co největší jednoduchosti a srozumitelnosti,“ říká manažerka projektu... celý článek

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

16. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

První investiční společnosti a banky spouštějí nový dlouhodobý investiční produkt s daňovou výhodou. Říkají, že poplatky nebudou vyšší než u standardní nabídky investic, případně budou... celý článek

Partners Financial Services