A znovu státní dluhopisy pro občany. Brát, nebo nechat být?

Jan Traxler | rubrika: Co se děje | 29. 11. 2018 | 21 komentářů
Ministerstvo financí představilo chystanou emisi šestiletých spořicích dluhopisů pro občany. Jejich čistý výnos po šesti letech vychází na 1,77 procenta ročně.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 4. 2019 13:47, petr

No, nevím, zda je správné srovnávat výnos státních sporicích dluhopisů s pětiletým termínovaným účtem úročeným 2,5%. Maximálně s ročním, kde je úrok 1%. Protože spořicí dluhopisy nemusíte držet celou dobu, máte možnost je nebo část z nich (nad 500 tis. ale platí jistá omezení) prodat bez ztráty, každý rok (u těch kalouskových tato možnost je dokonce každého půl roku).
Navíc máte v třetím upisovacím období možnost nejen reinvestičních, ale i protiinflačních dluhopisů. Jejich nezdaňovaný roční výnos byl v období červen 2016 - červen 2017 2,05% (pro srovnání tj. 2,4% v bance před zdaněním) červen 2017 - červen 2018 1,94% ročně a za půlrok červen - prosinec 2018 1,25%.
Pravda, z těch 7 let byly i tři roky slabší (roční průměr 0,5%), ale tři roky byl roční úrok cca 2%, a poslední půlrok 1.25%, připomínám, že píšu jen o protiinflačních dluhopisech upsaných v roce 2012, co se nezdaňují. Ty novější se již zdaňují, ale zase se u nich vyplácí 0,5% ročně + inflace podle indexu spotřebitelských cen. Nechci nijak agitovat pro tyto dluhopisy, ale jak autor agituje proti nim, to se mi nelíbí. Pravda, ty protiinflační dluhopisy jsou v současné nabídce novinka.

+29
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 1. 2019 11:08, Jiří

Nelíbí se mi,že dluhopisy musí být vedeny pouze přes int. bankovnictví.Ze zásady nemám k němu důvěru.kdo mi zaručí , když to někdo vybrnká , že se mi to tam vrátí ?

-7
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 21 komentářů)

22. 12. 2019 13:52 | Jirka

V podstatě souhlasím s kolegou. Snad jen pro úplnost a konkrétnost: Dlouhodobě (od roku 2010) vykazují slušné dividendy akcie ČEZ, Komerční banky, České spořitelny, Tabák, a v poslední době Moneta a taktéž Kofola. Zbytek společnostínějak pracuje s cenou akcií - lze vydělat peníze na jejich nákupu a prodeji - avšak tady bych radil velkou opatrnost i z důvodů daňových či poplatků(!!). Dívejte se prosím na počty prodaných kusů, orientujte se na akcie, s nimiž se skutečně obchoduje a ne na ty, které leží bez pohybu. Je to ve vašem zájmu - i vy jednou budete chtít akcie prodat a mít zpět peníze. Nemá smysl zabývat se akciemi, které od vás nikdo nekoupí.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 12. 2019 13:39 | jirka

Já se zmíním jen o naprostých základech, které by ale měl každý ve vlastním zájmu respektovat. Tak tedy: Dluhopisy rozlišujeme na státní, tedy vydávané např. Ministerstvem financí ČR a pak na tzv. korporátní dluhopisy, jejichž nabídka i nabízené výnosy jsou daleko zajímavější pro potenciálního investora. A tady je jádro problému !!! Varuji všechny, zejména začínající investory (to jest zájemce o zhodnocení peněz), aby se velkým obloukem vyhnuli korporátním dluhopisům. Navzdory velmi přitažlivým nabídkám se ve většině případů jedná o past na nezkušené investory. Po nákupu takovýchto dluhopisů dojde ve většině případů k přerušení jakéhokoliv spojení se společností, jíž byly peníze "půjčeny" a investorovi zůstanou jen bezcenné papírky a "oči pro pláč !!!" Varuji před těmito podvodnými praktikami, které mají za následek nevratnou ztrátu peněz. Prosím pěkně - jistěže i mezi firmami existují velmi solidní a kapitálově vybavené společnosti, které momentálně z různých důvodů potřebují peníze a jímž bych se nebál je půjčit. Mluvím o velkých firmách, jako např. České dráhy, které investují miliardy do obnovy vozového parku a kde je záruka vrácení peněz. Bohužel, ve většině případů jde o malé firmy, které mnohdy neumí nebo ani nechtějí si lámat hlavu s rizikem návratnosti prostředků, protože jejich činnost - "tzv. podnikání" Je od samého začátku pochybné. Ještě jednou: Budete-li půjčovat peníze, udělejte to státu, kde je vysoká pravděpodobnost, že ministerstvo financí jen tak nezkrachuje - na rozdíl od menších a neznámých firem, fondů, nadací či jak se to všechno jmenuje.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 12. 2019 13:22 | Jirka

Vybrnká ??? Co to je ?? Pohybujeme-li se v bankovním sektoru, který je pode kontrolou ČNB, pak se domnívám, že by toto nebezpečí nemělo hrozit. Jiný problém je výše zhodnocení investovaných peněz. To je katastrofa, pro pár desetin procenta opravdu nedává smysl vyvíjet nějakou činnost a podstupovat riziko. Tedy pokud nevládneme částkou s minimálně šesti nulami. Podle mého názoru současný "finanční trh" nenabízí možnost skutečného zhodnocení volných peněz. To by zájemci museli překročit onu nepsanou linii a začít investovat do několika druhů akcií, které na pražské burze v delší časové řadě dávají roční výnos nad 4 procenta. Prozatím. I zde se totiž objevují negativní tendence, ale to ponechejme na podrobnější rozhovor. Závěrem - v současné době se skutečně vyplatí mít dluhy, žít na dluh a peníze odkládat na vzdálenější budoucnost, na individuální zajištěni.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 6. 2019 18:05 | Pavel Křenek

Zdravím. Jsem začáteční a chtěl bych se věnovat nákupu dluhopisů. Byl by tu někdo tak hodný, a poskytl mi základní info? Něco jsem si už nastudoval sám. A to z webů jako https://cs.wikipedia.org/wiki/Dluhopis, https://finex.cz/rubrika/dluhopisy/. Díky za radu, zdraví Pavel :)
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 4. 2019 13:47 | petr

No, nevím, zda je správné srovnávat výnos státních sporicích dluhopisů s pětiletým termínovaným účtem úročeným 2,5%. Maximálně s ročním, kde je úrok 1%. Protože spořicí dluhopisy nemusíte držet celou dobu, máte možnost je nebo část z nich (nad 500 tis. ale platí jistá omezení) prodat bez ztráty, každý rok (u těch kalouskových tato možnost je dokonce každého půl roku). Navíc máte v třetím upisovacím období možnost nejen reinvestičních, ale i protiinflačních dluhopisů. Jejich nezdaňovaný roční výnos byl v období červen 2016 - červen 2017 2,05% (pro srovnání tj. 2,4% v bance před zdaněním) červen 2017 - červen 2018 1,94% ročně a za půlrok červen - prosinec 2018 1,25%. Pravda, z těch 7 let byly i tři roky slabší (roční průměr 0,5%), ale tři roky byl roční úrok cca 2%, a poslední půlrok 1.25%, připomínám, že píšu jen o protiinflačních dluhopisech upsaných v roce 2012, co se nezdaňují. Ty novější se již zdaňují, ale zase se u nich vyplácí 0,5% ročně + inflace podle indexu spotřebitelských cen. Nechci nijak agitovat pro tyto dluhopisy, ale jak autor agituje proti nim, to se mi nelíbí. Pravda, ty protiinflační dluhopisy jsou v současné nabídce novinka.
+29
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 2. 2019 18:19 | Martin

Nevyplati se to. Zisky jsou tak male, ze nepokryji inflaci a kdyz uz u nekterych ano, tak se vice vyplati investovat do neceho jineho, skoro je lepsi nechat penize na sporicim uctu nebo se proste vrhnout na akcie. Akciovy trh je sice trochu slozitejsi, ale existuje spousta clanku a nastroju, ktere muzou pomoct. Najit tu spravnou spolecnost pomahaji filtry jako treba yahoo, mornigtrat, nebo wallmine, ktery je i v cestine. https://cs.wallmine.com/screener Mate tady vesti sanci neco vydelat nez na dluhopisech, je vetsinou i kratkodobejsi investice nez nakup zlata a neni to tolik riskatni jako tolik moderni kryptomeny, na kterych se daji vydelat ohromne penize, ale clovek musi vedet jak na to.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 1. 2019 23:16 | Pavel

Dobrý den asi před týdne jsem zakoupil dluhopisy https://ceskedluhopisy.cz/dluhopis-uhli-2022/ mě rozhodnutí podpořilo to, že u společnosti již 4 roky nakupují uhlí a dluhopis je zajištěn osobním ručením jednatele.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 1. 2019 11:08 | Jiří

Nelíbí se mi,že dluhopisy musí být vedeny pouze přes int. bankovnictví.Ze zásady nemám k němu důvěru.kdo mi zaručí , když to někdo vybrnká , že se mi to tam vrátí ?
-7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 12. 2018 16:53 | Jerry

„Mé slovo je platné stejně jako mé dluhopisy’’ Takže jaký bude osud nesplacených dolarových ‘Çzechoslovak’ dluhopisů z roku 1922? V době podepsání původního Memoranda z roku 1984 byl citován tento výrok obchodního rady československého velvyslanectví v New Yorku: „Z této dohody získáme morální užitek, jelikož jsme splnili své povinnosti.’’ Je tomu tak skutečně? Důkazy mluví o opaku. Vzhledem k diskriminační povaze dohod z let 1984/6 a k důkazům, z nichž vyplývá, že konečné vypořádání nemuselo být financováno v plném rozsahu by vláda měla obnovit, rozšířit a aktualizovat svou nabídku. Odstranilo by to také skvrnu, která kazila pověst českého kapitálového trhu po dobu více než tří desetiletí. Je to míněno jako konstruktivní návrh. Nezapomeňme na to, že mnozí z těchto zahraničních, zejména amerických investorů, byli čeští emigranti a vlastenci. Jiní pouze věřili, že nově vytvořený československý stát „plní své slovo“. S tím jak výročí založení republiky, není ještě pozdě na to, abychom potvrdili, že jejich přesvědčení bylo správné. https://www.cfasociety.org/czechrepublic/Linked%20Files/Documents/Good%20for%20its%20word_CZ.pdf https://www.praguepost.com/opinion/czech-government-owe-money-to-us-citizens
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 12. 2018 19:40 | Mirek

Fuj to jsem si oddechl, že to penzijní fondy nekoupí, už takhle jsou v mínusu za státní dluhopisy a mě mimo vyplacenou rentu, to stálo už deset tisíc a na danich čtyři tisíce, pak si spoř na stáří..
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 11. 2018 9:49 | josef

Tak on stat musi refinancovat stare dluhy. Jen za letosek byly splatne dluhopisy za ctvrt bilionu korun. Na pristi rok je to obdobne.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 11. 2018 22:14 | HonzaV

Pro statni dluhopisy nemam jedno dobre slovo, uz princip mi vadi, co si ma stat co pujcovat v dobe konjunktury. Ale jako cviceni z ekonomie jsem se zamyslel nad tim, kdy bych tohohle instrumentu vyuzil: mozna na bezpecne zaparkovani vetsi castky penez (silne nad 2.5 M, coz je limit pro ruceni ze strany bank) na dobu dvou az tri let?
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 11. 2018 21:46 | josef

penzijni fondy to nekoupi, je to jen pro fyzicke osoby. Ale jinak co se tyka penzijnich fondu a pojistoven - posledni aukce dluhopisu na sedm let byla za cca 2.05%, takze ano - kupuji neco podobneho.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 11. 2018 21:41 | Sumec

Pokud to vymysleli podvodníci typu Bureše a Šílerky, tak bych nevěřil ani tomuto zúročení, až to budou mít v kapse, tak to nejspíš zmizí v černé díře jejich machinací.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 11. 2018 19:14 | ppetr

kolikpak blbcu se asi na tento urok chytne - nepokryva ani inflaci.verim,ze penzijni fondy to koupi - musi,nemaji jinou moznost.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 11. 2018 9:04 | josef

To uz je lepsi i terminak od J a T za 2.5 na 5 let.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 11. 2018 8:46 | Radek

Diky mám stejný názor jako pisatel.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 11. 2018 8:39 | dan

To je pouze pro kobliháře , ty ať státu půjčí když jim guru tak perfektně hospodaří.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 11. 2018 8:31 | ladislav

Statu co nejmin dat. A pujcit uz vubec ne.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 11. 2018 6:37 | Tomáš Smolík

Konečně dobrá rada.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Pavel Turek

manažer a podnikatel

Tomáš Karpíšek

restauratér a podnikatel, Ambiente

Pavel Turek
ÚSPĚŠNOST
66,67 %

z 3 duelů
×
Tomáš Karpíšek
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services