Akciový masakr motorovou pilou

Michal Semotan | rubrika: Komentář | 28. 11. 2018 | 15 komentářů
Stokrát se člověk může připravovat na korekci akciových trhů, ale stejně ho nakonec její průběh překvapí.
Akciový masakr motorovou pilou

Podzim 2018 je jízda dolů, jaká tu už dlouho nebyla. Trochu to možná připomíná začátek roku 2016, kdy přišel na akciových trzích podobný výplach vinou ceny ropy. Americké akcie po pádu ke konci října odmazaly veškeré zisky z letošního roku a zanořily se do minusu. Nasdaq spadl během dvou měsíců o extrémních 15 procent, další evropské i americké indexy od začátku října klesají mezi 8 až 9 procenty.

Michal Semotan

Michal Semotan, portfolio manažer J&T Banky

I v Česku

Nemá moc smysl zkoumat, proč k tomu došlo (primárně šlo o růst úrokových sazeb v USA a obchodní války). Podstatnější je otázka, zda má smysl v takové situaci nakupovat, nebo jestli tento vývoj bude pokračovat. Logika věci říká, že pokles je opravdu prudký, chvílemi až panický. Investoři se zbavují akcií za každou cenu spíš kvůli špatnému sentimentu. Jakákoliv mírně negativní zpráva se ještě více umocní a akcie společností prostě padají. V Evropě automobilky, dodavatelé a zpracovatelé pro automobilový průmysl, přidali se těžaři. Bankovní tituly se také potopily do nížin a je téměř jedno, jestli jde o francouzskou, italskou, španělskou nebo německou banku.

Na domácím trhu negativní zprávy poslaly o sedm procent níž cenu akcií Avastu. Zajímavého vývoje jsme se dočkali u ČEZu. Pokles jeho akcií se dá svést na riziko dostavby jádra, což je rétorika, která v zahraničí funguje. Důležitější ale bude, kam se díky předprodejům posunuly ceny produkce na roky 2019 a 2020.

Vývoj akcie ČEZ

Zdroj: peníze.cz

O nervy

Na trhy se ale nedá dívat jen přes čísla, to prostě nestačí. Je to alchymie, kde se spojuje mix faktorů – fundament, současný sentiment, očekávání a trošku techniky. Z toho si můžeme udělat úsudek, ale trh pak může reagovat úplně jinak. Každá rada drahá.

V takové době se určitě hodí cash, který je dobré mít stranou už z předchozích období, a udělat pár „dokupů“. Někdy samozřejmě člověk za unáhlené rozhodnutí nakupovat zaplatí, ale kdybychom uměli časovat zcela přesně, byli bychom akciovými bohy. A to nejsme. Nedočkáme se už nějaké, alespoň rychlé otočky o pár procent směrem nahoru? Nechejme se překvapit. Přeji pevné nervy.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+27
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 11. 2018 8:28, jentag

A já za to tleskám. Jeden z mála profesionálů z oboru, který se nebojí říct, že o tom co bude následovat neví víceméně nic. Většina by vám tlačila předpovědi, které nejsou ničím jiným než sázkařskými tipy.

Zobrazit celé vlákno

+19
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

20. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

Strach z podvodu a ze ztráty peněz jsou nejčastějšími důvody, proč Češi neinvestují. Až za nimi je nedostatek peněz. Ukázal to průzkum agentury Perfect Crowd na reprezentativním vzorku... celý článek

Nová pravidla pro zaměstnanecké akcie. Promarněná šance, říká expert

14. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Nová pravidla pro zaměstnanecké akcie. Promarněná šance, říká expert

Od ledna se zmírnila pravidla pro danění zaměstnaneckých akcií, které jsou hlavně v začínajících a menších firmách alternativou k vyšší mzdě. Zatím se moc nevyužívaly: lidé totiž za... celý článek

Partners Financial Services