Cashback. Vybrat si při placení nákupu peníze bude jednodušší

Cashback funguje v Česku několik let, velké oblibě se ale netěší. Karetní společnosti proto přichystaly změny. Co konkrétně je od července jinak a kdy se může cashback hodit? Poradíme.
Cashback. Vybrat si při placení nákupu peníze bude jednodušší

Jen během loňského roku jsme z bankomatů rozmístěných na území Česka vybrali něco kolem 666 miliard korun. Výběry na pokladnách obchodů a dalších poskytovatelů cashbacku naproti tomu dělaly pouze 694 milionů korun. Z čísel Sdružení pro bankovní karty – přehled za posledních šest let si můžete prohlédnout v tabulce níž, je patrné, že za víc jak deset let fungování si ke cashbacku našla cestu jen hrstka zákazníků.

Důvodů je podle odborníků několik: nízké povědomí o službě, obliba Čechů v bezhotovostním placení, malý počet obchodních míst, kde lze pomocí cashbacku vybírat a především nízký limit pro výběr a podmínka minimální útraty v obchodě. Počátkem července proto karetní společnost změnily pravidla hry.

Rok

Počet transakcí

Vybraných korun

2017

581 366

694 019 056

2016

591 487

678 749 000

2015

581 366

663 282 000

2014

585 900

702 648 000

2013

593 179

674 617 000

2012

480 452

555 876 000

Jednu housku a tři tisíce

Dosud platilo, že kdo chce na pokladně vybrat hotovost, musí v obchodě utratit minimálně 300 korun. Zároveň pokladní vyplatila maximálně 1500 korun. Nově lze o cashback žádat i při útratě jedné koruny, limit pro výběr pak dělá 3000 korun.

Najděte si bankomat

Abyste nemuseli tahat hotovost

Hledáte bankomat své banky? Vybíráte banku a chcete vědět, jestli má bankomat blízko místa, kde bydlíte, i blízko místa, kde pracujete? Na Peníze.cz si snadno najdete umístění kteréhokoli bankomatu jakékoli banky. Nebo prostě nejbližšího bankomatu, jak je libo:

Vyhledávání bankomatů

Počet obchodů, které službu nabízejí, ovšem zůstává omezený. Jde zhruba o deset tisíc obchodních míst, nejčastěji supermarketů a menších prodejen s potravinami. Konkrétně: Albert, Globus, Penny Market, COOP, Žabka nebo čerpací stanice EuroOil a drogerie TETA. Naopak Kaufland, Tesco, Billa či Lidl v seznamu chybí. Obchod, kde lze službu využít, v praxi poznáte podle samolepek s logy Mastercard CashBack a Visa CashBack.

Pokud jde o debetní karty, je výběr hotovosti zdarma. Cashback tedy přijde vhod, pokud je bankomat vaší banky v nedohlednu a výběr z cizího bankomatu přijde na několik desítek korun. Další banky zas nabízejí pouze omezený počet výběrů zdarma. Cashback proto může pomoct v momentě, kdy limit pro bezplatné výběry překročíte.

Zajímavý může být cashback také pro držitele kreditních karet. Většina bank si totiž za výběr hotovosti kreditní kartou účtuje vysoké sumy – kolem čtyřiceti až padesáti korun za výběr, případně ještě procento z objemu transakce. Pokud budete kreditkou vybírat z bankomatu cizí banky, můžou se poplatky vyšplhat až na sto korun. Cashback prostřednictvím kreditní karty je naproti tomu – až na několik málo výjimek – zdarma.

 

Cashback

Výběr z bankomatu

Česká spořitelna

zdarma

50 Kč

ČSOB

zdarma

50 Kč

Era/Poštovní spořitelna

zdarma

zdarma

Fio banka

zdarma

zdarma*

Hello bank!

zdarma

 1 % z částky výběru + 45 Kč

Komerční banka

zdarma

zdarma; 1 % z částky výběru, minimálně 30 Kč**

mBank

zdarma

zdarma při výběru na 1000 Kč, jinak 49 Kč

MONETA Money Bank

0/15 Kč**

zdarma; 39 Kč; 89 Kč**

Raiffeisenbank

10 Kč

3,5 % z částky výběru, minimálně 89 Kč

Sberbank

zdarma

0,25 % z částky výběru, minimálně 15 Kč

UniCredit Bank

19 Kč

1 % z částky výběru + 49 Kč

* platí pro prvních deset výběrů v měsíci, ** v závislosti na typu karty

Bankomaty: co umějí

Víc než na cashback vsázíme v Česku na bankomaty. Bankomaty ale už dávno neslouží jen k výběrům. Sjednají vám pojištění nebo zaplatí účet za telefon. Přehled dalších užitečných funkcí najdete v našem přehledu:

Bankomaty. Dávají, berou, sjednají pojištění

Zátěž pro malé obchody

„Zásadní ambicí je umožnit výběr hotovosti současně s úhradou nákupu platební kartou v místech, kde je omezená možnost výběru z bankomatu, respektive dojezdová vzdálenost k bankomatu je v řádech několika kilometrů. Tedy zejména v menších městech či vesnicích,“ vypočítává Roman Kotlán, výkonný ředitel Sdružení pro bankovní karty.

Zástupci menších obchodů ovšem změny v cashbacku s nadšením nevítají. „Žijeme ve standardním ekonomickém prostředí, kde je každá služba logicky zpoplatněna, či nahrazena jiným vhodným profitem. Tak to dělají banky, které umístí bankomat a chtějí poplatky za výběr či vklad hotovosti, anebo je výběr zdarma zakomponovaný do zpoplatnění vedeného účtu. Nejsem zastáncem zpoplatnění výběru hotovosti formou cashbacku, ale doposud tím profitem byla povinnost nákupu zboží v hodnotě 300 korun. Realizovaná marže pak byla profitem pro prodejnu a pro obchodníka. Nyní je tento jediný profit zrušen,“ kritizuje zavedení nových pravidel předseda družstva COOP HB Vladimír Stehno. Podle Romana Kotlána je ale na obchodnících samotných, jestli službu zákazníkům nabídnou. „Nejde o žádný diktát kartových společností či bank,“ vysvětluje.

Chci stovku zdarma

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 7. 2018 7:04, Aleš Krajina

Asi všechny zdroje od sebe opisují a uvádějí neustále mylné informace.
Zákon sice odstranil limity, ale zdá se, že obchodům umožňují vlastní úpravu. Jak jinak vysvětlit to, že velké obchodní řetězce (např. Albert Penny Market, Drogerie Teta apod.) nabízí Cashback po změně zákona za neustále stejných podmínek - nákup min. za 300 Kč, výběr max. 1500 Kč. Mají to navíc ve svých instrukcích pro zaměstnance (po 1.7.2018), jak mi ukázal jeden pracovník Albertu.

+10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

4. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

Za vyzkoušení účtu nabízejí peníze zdarma. A kromě toho třeba poznáte, že jiná banka je lepší než ta vaše. Koneckonců víc účtů v různých bankách se může hodit vždycky. Kam se teď podívat,... celý článek

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

27. 2. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

Síť bankomatů Euronet v Česku strhává lidem poplatek za službu, kterou si ve skutečnosti neobjednali – nebo ji nakonec ani nedostali. Některým velkým bankám se takové klamání jejich... celý článek

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

Česká spořitelna v noci z pátku 9. února na sobotu 10. února dočasně odstaví systém George. V mobilu ani na webu nebude dostupný od páteční 23. hodiny do sobotní osmé hodiny ranní.

Banky rozdají tisíce, startují nové akce pro klienty

6. 2. 2024 | Petr Kučera

Banky rozdají tisíce, startují nové akce pro klienty

Raiffeisenbank, Creditas, ČSOB, UniCredit a Skip Pay lákají na odměny za aktivní využívání služeb nebo sjednání nového účtu. Některé odměny získá každý při splnění podmínek, u jiných... celý článek

Partners Financial Services