Daňová reforma začne už příští rok, plánuje Kalousek

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 3. 2. 2013 | 25 komentářů
Takzvaná daňová reforma z dílny ministra financí Miroslava Kalouska má přece jen začít platit od roku 2014. Tedy sice o rok později, než ministerstvo původně plánovalo, ale zároveň o rok dříve, než předpokládá nyní platný „harmonogram“.
Daňová reforma začne už příští rok, plánuje Kalousek

Vyplývá to z návrhu, který dokončilo ministerstvo financí a poslalo jej do připomínkového řízení. Jako první o něm ve středu informoval deník Insider.

Balík zákonů tvořících daňovou reformu a souvisejících se vznikem jednotného inkasního místa schválili poslanci už v roce 2011. Změny měly být původně účinné už od letošního roku. V listopadu 2011 se ale koalice dohodla na ročním odkladu. O pár týdnů později pak reformu odložila až na povolební rok 2015, což bylo tehdy pro opoziční ČSSD podmínkou pro opravu týkající se zdanění hazardu, o kterou usilovalo ministerstvo financí.

Kalousek avizoval, že se pokusí účinnost znovu vrátit na začátek roku 2014. Současně nevylučoval další změny. S výjimkou urychlení účinnosti ale nynější návrh nakonec žádný zásadný posun oproti už schválené verzi nepřináší.

Některé změny totiž Kalousek mezitím prosadil jako součást vloni přijatého vládního balíčku rozpočtových opatření – zavedly například dočasné progresivní zdanění lidí s nejvyššími příjmy (tříletý „solidární příspěvek“ a zrušení stropů na zdravotní pojištění), omezily také uplatnění výdajových paušálů u osob samostatně výdělečně činných nebo základní slevy na poplatníka u vydělávajících důchodců.

Skončí superhrubá mzda, sníží se odpočty hypoték

Předloni schválená reforma sice nakonec byla „jen“ obří novelou současných zákonů, a nikoliv zcela novým kodexem, přesto přináší několik zásadních změn.

Především má skončit koncept superhrubé mzdy. Formálně rovná sazba daně sice zůstane, místo nynějších 15 % ze superhrubé mzdy se ale má počítat jako 19 % z hrubé mzdy.

V praxi by tedy sazba pro většinu zaměstnanců mírně klesla, současně jim však stoupnou odvody na zdravotní pojištění z nynějších 4,5 na 6,5 %.

Více než dosud by ale po reformě zaplatili lidé s příjmy nad zhruba 100 tisíc měsíčně. Mimo jiné i proto, že si už nebudou moci odečíst základní slevu na poplatníka 24 840 korun ročně.

Skončit mají také některé daňové výjimky, například možnost odečítat si z daňového základu členské příspěvky odborům a náklady na zvyšování kvalifikace.

Z 300 na 80 tisíc korun ročně se omezí limit pro odpočty úroků u hypoték či úvěrů ze stavebního spoření. Zatímco nyní si takto lze snížit samotnou daň až o 45 tisíc korun ročně, nově se limit sníží na 15 200. Kalousek nicméně už dříve ustoupil z původního návrhu zrušit tyto výhody pro nové smlouvy zcela.

Naopak se zvýší maximální limit pro odpočet daru z 10 na 15 % základu daně u fyzických osob, zvýší se i limit pro takzvané příležitostné příjmy z nynějších 20 na 30 tisíc korun ročně.

Obchodníky s akciemi nepotěší prodloužení lhůty pro osvobození příjmů fyzických osob z prodeje cenných papírů z nynějších šesti měsíců na tři roky. Výjimkou zůstane prodej do limitu 100 tisíc korun.

Anketa

Těšíte se na další změny v daních?

Zvýhodnění stravenek zůstane

Jak ve středu upozornil deník Insider, nový návrh už neobsahuje další pokus o zrušení daňového zvýhodnění stravenek. Ministr Kalousek tedy tuto svou snahu definitivně vzdává, do voleb se mu ji nepodaří prosadit.

S plánem totiž narazil už v roce 2011 při schvalování reformy ve sněmovně, kde proti „zrušení stravenek“ hlasovala vedle opozice i část vládní koalice, konkrétně Věci veřejné i část ODS.

Sněmovna však tehdy současně schválila zavedení zaměstnaneckého paušálu v jednotné výši 3000 korun ročně, který Kalousek původně navrhoval právě jako kompenzaci. Ministerstvo proto nyní navrhuje tento paušál zrušit, respektive jej vůbec nezavádět. Pokud by totiž začal platit, aniž by došlo ke zrušení výjimek u zaměstnaneckých benefitů, státní rozpočet by si oproti původnímu záměru naopak pohoršil.

Celý článek a výpis změn zákona najdete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 25 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 2. 2013 7:28, Fredy

Pamatujete někdo, jak se říkalo/psalo, že bude daňové přiznání na jeden list A5, že bude zrušen zákon o dani z přijmu a nahrazen novým, jednoduchým tak, aby se v něm vyznali nejen státní úředníci, daňový poradci, ale i daňový poplatníci?

No jo, ale to by tu musela vládnout skutečná konzervativně liberální vláda a ne tenhle socialisticko-podnikatelský konglomerát.

+17
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 2. 2013 6:44, Eva

Aha, tak už je jasné proč to celé divadlo s "Karlem".Chtěli to mít pojištěné s Kalouskem.
Eva

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (25 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňová sleva pro pracující důchodce: jak o ni nepřijít a nedostat se do maléru

31. 1. 2013 | Jan Bednář, Martin Kohoutek | 22 komentářů

Daňová sleva pro pracující důchodce: jak o ni nepřijít a nedostat se do maléru

Po měsíci se vracíme k tématu základní daňové slevy, kterou novela zákona o dani z příjmů odepřela pracujícím důchodcům. V prosinci jsme upozornili na to, jak je možné o slevu nepřijít.... celý článek

Daňové přiznání 2013: Daň z příjmů fyzických osob, díl třetí: paušály versus evidence

28. 1. 2013 | Petra Dlouhá | 5 komentářů

Daňové přiznání 2013: Daň z příjmů fyzických osob, díl třetí: paušály versus evidence

V předchozích dílech seriálu o daních jste četli, kdo se musí k dani z příjmů přiznat a co všechno můžete z daní odečíst. Dnes se budeme věnovat (hlavně) živnostníkům a podnikatelům,... celý článek

Kalkulačky 2013: čistá mzda, daň z příjmů, zdravotní a sociální pojištění a daňový bonus

23. 1. 2013 | Petra Dlouhá | 5 komentářů

Kalkulačky 2013: čistá mzda, daň z příjmů, zdravotní a sociální pojištění a daňový bonus

Zajímá vás, jak vysoká bude letos vaše čistá mzda? Pak využijte naši kalkulačku, aktualizovanou pro rok 2013. Spočítejte si, kolik vám z platu ukrojí daň z příjmu, kolik spolkne zdravotní... celý článek

Daňové přiznání 2013: Daň z příjmu fyzických osob, díl druhý: co můžete z daní odečíst

16. 1. 2013 | Petra Dlouhá | 35 komentářů

Daňové přiznání 2013: Daň z příjmu fyzických osob, díl druhý: co můžete z daní odečíst

V prvním díle seriálu, který jsme věnovali daňovému přiznání za rok 2012, jste se dočetli, kdo všechno musí přiznání k dani z příjmu letos odevzdat a co všechno v něm vlastně musíte... celý článek

Daňové přiznání 2013. Daň z příjmů fyzických osob, díl první: kdo se musí přiznat

9. 1. 2013 | Petra Dlouhá | 38 komentářů

Daňové přiznání 2013. Daň z příjmů fyzických osob, díl první: kdo se musí přiznat

Březen se blíží, a tak je čas začít si chystat růžový formulář k dani z příjmu. Jako každoročně vám i letos všechno usnadníme: připomeneme pravidla, upozorníme na novinky, poskytneme... celý článek

Partners Financial Services