Vláda nás nešetří, budeme šetřit! A neměl by víc šetřit taky stát? Co si o tom myslíte?

Vláda nás nešetří, budeme šetřit! A neměl by víc šetřit taky stát? Co si o tom myslíte?
Koalice vydržela, vláda přežije. Možná až do roku 2014. Nefunkční manželství se udržují kvůli dětem. Koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných tu zůstává kvůli „nezbytným reformám“ a „nutným úsporám“. O kolik ji ale reformy přežijí?

Vládní koalice přežila další krizi, možná zatím tu největší. Zástupci koaličních stran se sice nadále častují nevybíravými slovními štulci, kotníky mají od vzájemného okopávání fialové a jejich dentisti už se těší na tučné šeky za správky rozskřípaných zubů – ale karavana táhne dál. Pod roztrhaným praporem odpovědnosti.

Otázka ovšem je, vůči komu jsou partajní špičky vlastně odpovědné. Vůči svým voličům zřejmě příliš ne. Taková zodpovědnost se totiž projevuje například plněním volebního programu. Pokud se od svého (neveřejného) volebního programu, kterým bylo získávání státních zakázek, odchýlí Věci veřejné, nikoho to zřejmě nemrzí. Zato voliči ODS a TOP 09 nevěřícně přihlížejí tomu, jak se jejich zástupci odklánějí dál a dál od toho, čím se zaklínali před volbami. Sliby nízkých daní, snižování nákladů na chod státního molochu a řeči o odklízení klacků zpod nohou prosperujících firem a podniků jsou nenávratně pohřbeny alespoň šest stop pod zemí na dvorku Strakovy akademie.

Kdo tu vlastně šetří?

Minulý týden jsme v rubrice Co si o tom myslíte? připomněli, že uspořádání parlamentních voleb stojí miliardu. A uvažovali jsme, že když je to tolik peněz, rozpočtově odpovědná vláda se snad vzdor nepřekonatelným vnitřním rozporům nerozpadne. Ptali jsme se, jestli byste si v takovém případě za předčasné volby nepřiplatili. Ne nutně kvůli tomu, co vláda dělá, ale jak to dělá, s ohledem na dobrý vkus a slušné vychování.

Předčasné volby vyjdou draho. Ale vyplatí se!

Ke sbírce na volby se vás však přihlásilo tuze málo, pročež se nekonaly, zůstáváme tedy ve vládní vile, kamery běží a diváci čekají, kdy zas někdo někomu vynadá do slizounů a kdo koho bude chtít dneska profackovat. V debatě pod článkem se nám zvlášť líbily příspěvky od MoB, Michala Káry, Rýbrpídě a Ringa. Posledně jmenovanému posíláme e-mail, že bychom mu za jeho pár vět rádi poslali knížku.

Vládní strany samozřejmě nemohly počítat a nepočítaly s tím, že budou kralovat žebříčkům popularity, předpokládalo se, že – jak už to u pravicových vlád bývá – pořádně hnou žlučí nižším příjmovým skupinám a důchodcům. Jenže ODS a TOP 09 proti sobě záhy popudily i svou vlastní voličskou základnu. A pokračují v jejím popouzení nesníženým tempem. Premiér Petr Nečas po úterní schůzi vládních špiček představil plán, jak snížit schodek státního rozpočtu. Plán obsahuje: nižší valorizaci důchodů, úpravu pravidel pro využívání daňových paušálů pro OSVČ, zvýšení daně u vína a řezaného tabáku, takzvaný „solidární příspěvek“ ve výši sedmi procent z měsíčního příjmu nad sto tisíc korun, především ale nové zvýšení obou sazeb DPH o jedno procento. O procento vzroste i sazba daně z příjmů fyzických osob, která se bude vypočítávat z hrubé mzdy (až v roce 2014 skončí superhrubá mzda). Jinými slovy: když vláda říká my budeme šetřit, znamená to vy budete platit (a tedy v konečném důsledku tedy i šetřit). Petr Nečas sice zdůrazňuje, že my budeme muset uspořit (a zaplatit na daních) jen menší polovinu peněz, které mají jeho opatření zajistit, větší polovinu chce opravdu uspořit on na státních výdajích, jenže prostor pro snižování nákladů na chod státní správy zůstává pořád obrovský. Což se o prostoru na snižování nákladů na chod mnoha daňových poplatníků říct nedá.

Podrobnější přehled navrhovaných změn hledejte na Peníze.cz zítra.

Nepřehledné a chaotické změny

Rozhodnutí držet státní rozpočet na uzdě můžeme samo o sobě jen těžko kritizovat. Problém je však v tom, jakým způsobem Kalousek a spol. díry ve státním rozpočtu zaplácávají. Úsporná opatření vlády totiž představují jen boxování do tmy, nekoncepční a nepřipravený mišmaš. Jednou se ukrojí tady, podruhé zas tam. Hlubší smysl v tom ale nehledejme. Hledání systémových chyb není na pořadu dne. Špatně nastavený systém ale bude pravidelně generovat ztráty každý rok. Brzy tedy bude potřeba utahovat opasek zas někde jinde.

Anketa

Jaké nezbytné reformy začne ČSSD provádět jako první?

Vláda přitom slibovala razantní a účinné reformy, systémové změny. O účinnosti penzijní reformy pochybují odborníci od Aše po Jablunkov. Systémovost vysokoškolské reformy Josefa Dobeše je stejně dobrý fór jako jeho přídomek „nejlepší ministr školství“. Jen razanci Drábkovy sociální reformy je možno chválit: nenaštval jen klienty sociálního systému, ale i své vlastní lidi. O daňové reformě se toho nedá s určitostí říct mnoho: jak psal včerejší tisk, dopady nejnovějších (výš zmiňovaných) nápadů na změny daní se odborníkům ani nechce propočítávat. Nevědí, jestli by už zítra jejich práce nebyla zbytečná. Jediné, co se totiž o reformě daní dá dnes tvrdit s téměř stoprocentní určitostí, je to, že daňová zátěž bude buď vyšší, nebo vyšší.

Po nás potopa

Dnešní volební preference jistě představitele vládních stran netěší. Až bude vláda (pokud Radek s Vítkem dají) v roce 2014 končit, nebude to zřejmě lepší. V té době ovšem většina reformních návrhů teprve začne platit nebo přinášet důsledky. Sociální demokracie tou dobou bude mít zřejmě tak pohodlnou většinu, že při rušení současných reforem (a zavádění vlastních) ji nebude nikdo moc rušit. Jak ale říká předseda TOP 09 Schwarzenberg, současné vládní strany „budou z obliga“, ty si prý budou moct říct, že „udělaly to nejlepší, aby zemi postavily na zdravou základnu“. Jestli je ale smýšlení po nás ať přijde potopa v něčem zdravé, o tom se dá vcelku pochybovat. 

Jedna jistota nám ovšem zbývá: až tahle vláda skončí, nová nastoupí se slovy o nezbytných reformách...

Co si o tom myslíte vy? Učí Kalouskova vláda spořit jen občany, nebo sama taky šetří? Je základna, kterou buduje současná vláda, zdravá? Má cenu spojovat se s čertem kvůli opatřením, která koalici přežijou maximálně půl roku? Dá se u nás budovat cokoli stabilního, na dobu delší než volební období? Myslíte, že reformy vůbec někdy nebudou nezbytné a úspory nutné?

Napište nám svůj názor do diskuze pod článkem. Výjimečný příspěvek, který tam přibude do příští středy do tří hodin odpoledne, jsme připraveni honorovat hodnotnou knížkou s ekonomickou tematikou.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 48 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

13. 4. 2012 10:01 | rybář

šetření státu : nejmenovaný odbor nejmenovaného ministerstva: známý po desetileté kariéře vojáka z povolání(nárok na výsluhu ) nastoupil do 12ti členného týmu .Čistý příjem 60 tis. měsíčně, roční odměny za loňský rok 250 tis. Díky nevyčerpanému rozpočtu na zahraníční cesty ( 6 mil.) odjelo vloni vedení ( 6 lidí) na měsíční "studijní " pobyt na Bali serfovat . I šetřit se musí umět ....:-((((
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 4. 2012 0:28 | Slávka

Kalouskova vláda neučí občany spořit,ona je nekompromisně odírá.Vláda nebuduje žádnou základnu společnosti.Rozporuplná a stále se měnící opatření,která nemají naději na přežití jednoho volebního období.Dál ani vize vlády nesahají,byť se důchodovou "reformou" snaží o opak.Metody represe nezabrání daňovým únikům,menšina zbohatlíků si cesty najde a chudnoucí občané přestanou nakupovat.Nakonec je vždy cesta vzájemné výměny domácích produktů hlavně zemědělských.Nakonec může dojít k rozvoji šedé ekonomiky,ze které se peníze do rozpočtu vůbec nedostanou.I za komunistů to tak bylo,vrátíme se k tomu klidně zase.
Uspory jsou nutné.Ale nikdy k nim nebude svolná většina národa,když vidí naprosto rozmařilé plýtvání veřejnými financemi nejen ve veřejných zakázkách,korupci,ale v samotném financování vlády,senátu,ministerských úředníků,politiků,kamarádů poradců,sekretářek.Jsou výsměchem nám všem nehorázně vysoké odměny vyplácené ve statisících nad rámec smluvních platů.Politici ztratili poslední kousek soudnosti a opájejí se jen svou mocí.Bude dočasná,musí být dočasná.Potřebujeme reformy,ale zatím žádné nejsou.Reformami se dnes běžně nazývá každý nový poplatek,každá nová nebo vyšší daň.Co se jinak změnilo?Co si jiného politici pod tím slovem představují?
Sami politici zradili pravicovou politiku a tím nás všechny svou arogantností,neodborností,cham tivostí,přezíravostík zákonům a nejzákladnějším principům morálky.Nepotřebují vizi do budoucna.Levice bude zvolena většinou a komunistům se už dostává takové podpory,že se s nimi bude muset v příští vládě počítat.To jsme chtěli,páni demokrati?
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 5. 2012 11:30

A to myslíte už od nějakých starostů? Ono řídit větší město jinak než na plný úvazek nejde... Takže by to mohli dělat jen ti, co už mají vyděláno?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 5. 2012 10:57 | František Zažímal

Politici by měli především začít sami u sebe. Měli by svou práci dělat zadarmo a sloužit lidem, ne mamonu. Až začnou politici pracovat zadarmo bez nároku na odměnu, jistě si začnou peněz více vážit. Pak se možná věci pohnou kupředu. Za to, co dělají, si nezaslouží žádný plat!
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 4. 2012 13:05 | Kročáková Ivana

Můj názor je, že lékaři, soudci, politici a jiní vedoucí pracovníci jsou
zkorumpovaní a kradou a kradou. Vyspělá společnost se posuzuje podle toho,jak se chová ke svým nejzranitelnějším občanům tj. důchodcům, samoživitelkám,dětem, postiženým a nemocným. Mrzí mě jen to, že neexistuje zákon, který odsoudil politiky a mocné, kteří by měly nést zodpovědnost za svoje jednání (nevýhodné smlouvy, krádeže atd.) a brát jim majetek. Vždyť je tak jednoduché, na FÚ se zjistí příjmy dotyčného
a porovná s nabytým majetkem, popřípadě doložení dědictví a je to černé na bílém. Ale proč by ty zloději schvalovali takový zákon? Protože jsou
největší zloději oni. Ivana
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 4. 2012 22:58 | Jouda z Kadaně

Mně se zase zvedá žaludek, když jdu po psy podělaných chodnících v hlavním to městě, matce měst.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 4. 2012 9:24

no dobře, ale to je z hlediska rozpočtu míň než dětský prdík
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 4. 2012 5:18 | Pavel Koudela

je potřeba zrušit senát a snížit počet poslanců na 99.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 4. 2012 23:17 | Prchalová Milena

možná by si měli uvědomit, že kam přitéká potůček financí (pracující,zaměstnavatelé a OSVČ platící různé daně z již jednou zdaněných peněz po vyplatě),
nemůže za lávkou týct veletok(vláda,Parlament,Minist erstva,lobisti.vlédnízakázky.atd...)
Je to smutný, že po takový dlouhý době po revoluci, jsme tam kde jsme.
Je mi líto všech lidí, kteří věřili, že se můžem dostat někam dál a poctivě pracují za pár korun a jejich vláda místo poděkování, jim hází klacky pod nohy a šejdířům pochlebuje.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 4. 2012 22:24 | betík

Proč by měly být předčasné volby a nebo i v normálním termínu drahé a placené ze státní kasy?!Stačí aby si každá strana která chce pracovat pro stát a své voliče,dobře a kvalitně,zaplatila volby ze svého!Předem prokázat že jsou bezúhonní, nemají tajné odkloněně křišťálové strýčky i z toskánska.Pokud každá o vládu bojující strana bude svůj volební boj financovat pouze z peněz svých členů a zveřejněných sponzorů,myslím že kampaň bude hodně levná a státní kase se uleví.První schůzí si odsouhlasí průměrný plat v ČR,odměnu pouze za dobré spravování státu.!!Třeba se to někdy stane že si mocipáni sníží veškeré marže které jsou ne do nebe,ale do pekla volající!Jéje já zapoměla nejsem v pohádce ale korupcí vlády projetém státě. -
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 4. 2012 21:41 | Jaroslav Skokan

Škrtat výdaje a zvyšovat daně by zvládla i cvičená opice. Na to si nemusíme platit tu armádu darmožroutů v parlamentu , senátu a na ministerstvech. Jinak si myslím že žádná krize není. Jen politici neumí hospodařit s penězi , které vyprodukujeme.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 4. 2012 15:08 | josef

I kdyby to přišlo teď hned,tak je pozdě.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 4. 2012 13:32 | martina

A které jsou opravdu pravicové?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 4. 2012 11:57 | Venkovan

Blbci jsou všude, ale úplnš nejhorší jsou zamindrákovaní burani z Prahy.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 4. 2012 10:32 | Jirka

Kdyby ti hajzli ve vládě a spol. důsledně pozavírali všechny zloděje, kteří z veřejných prostředků rozkrádají milióny a miliardy a to na všech úrovních správy od vlády až po kraje a sebrali jim ty nakradené prachy (pokud nějaké zůstaly), tak by byl státní rozpočet v přebytku. Ale to by museli pozavírat sami sebe - tedy většinu, najdou se i výjimky, třeba pan Kubera.
A nám obyčejným lidem tady budou kecat o nutnosti úspor! Mám takový pocit, že defenestrace je čím dál blíž.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit všech 48 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Předčasné volby přijdou draho. Ale vyplatí se! Co si o tom myslíte?

5. 4. 2012 | Ondřej Tůma | 27 komentářů

Předčasné volby přijdou draho. Ale vyplatí se! Co si o tom myslíte?

Pád koalice a předčasné volby můžou znamenat zastavení rozjetých reforem a výrazný pokles české ekonomiky. Má ale smysl dva roky setrvávat v současném stavu?

Rána pod pás z ministerstva financí: sjednocení DPH na 19 %! A už od poloviny roku

5. 1. 2012 | Michal Chleboun | 34 komentářů

Rána pod pás z ministerstva financí: sjednocení DPH na 19 %! A už od poloviny roku

Od navýšení snížené sazby daně z přidané hodnoty uběhlo jen několik dní a už se otevřeně mluví o tom, že pro letošek nebude konečné! Voliče je totiž uprostřed volebního období třeba... celý článek

Další veletoče! Znamená zkratka DPH daň pro hlupáky?

21. 7. 2011 | redakce Peníze.CZ | 23 komentářů

Další veletoče! Znamená zkratka DPH daň pro hlupáky?

Ministerstva dramaticky lomí rukama, jak za rok nevyjdou s penězi. Snaha ministra financí Miroslava Kalouska o zvýšení rozpočtových příjmů sjednocením DPH na 19 % ztroskotala na nesouhlasu... celý článek

Sazby DPH – tažená čísla jsou platná (do příštího losování)

11. 3. 2011 | Petr Šafránek | 12 komentářů

Sazby DPH – tažená čísla jsou platná (do příštího losování)

Osudí se točí, publikum tají dech, osudí se zastavuje. Jeden z koaličních kouzelníků si vysouká rukáv a šátrá v losovacím bubnu: Dámy a pánové, nová sazba DPH bude – chvilka napětí... celý článek

Michal Kašpárek: Jak jsem potkal vaši zdaněnou matku

25. 2. 2011 | Michal Kašpárek | 42 komentářů

Michal Kašpárek: Jak jsem potkal vaši zdaněnou matku

Pravicové strany osolí daně tak moc, že Česko úrovní některých z nich předežene socialistické severské země. A mnoha voličům donedávna opakujícím mantry Vlastimila Tlustého se to líbí.... celý článek

Partners Financial Services