Daňové přiznání jinak: Petr Frisch představuje Daňový automat

Pavel Kohout | rubrika: Rozhovor | 25. 3. 2012 | 3 komentáře
Daňové přiznání jinak: Petr Frisch představuje Daňový automat
Daňový automat je společný internetový projekt poradenské společnosti Mazars a ekonoma Pavla Kohouta z Partners Financial Services. Jde o internetový poradenský systém nejen pro OSVČ ale pro každého, kdo si sám vyplňuje daňové přiznání.

Na koho Daňový automat cílí?

Daňový automat je určen hlavně uživatelům, kteří se v daních moc nevyznají a kteří potřebují nápovědu. Ale i zkušení rutinéři možná objeví něco, na co dosud nepřišli. Automat nevyžaduje registraci. Nikdo z vývojářů systému nemá rád hesla, takže rozhodnutí nezatěžovat jimi uživatele bylo jednomyslné, a neshromažďuje žádné osobní údaje. A samozřejmě, je k použití zdarma.

Opravdu jedinou nepříjemností pro uživatele tak je fakt, že projekt je pro širokou veřejnost k dispozici pouze pár dní před lhůtou pro podání přiznání daně z příjmů. Během vývoje se ale bohužel ukázalo, že české daně jsou ještě o něco složitější, než vývojáři odhadovali.

Jaká byla největší překážka, na kterou jste narazil při tvorbě Daňového automatu?

Najít a hlavně vymyslet způsob, jak mají být jednotlivé otázky provázané. Klíčové pro nás bylo, aby uživatelé nemuseli během vyplňování vícekrát odpovídat na to samé a zároveň aby nic nevypadlo.

V čem je Daňový automat silný?

Možných variant a kombinací, jak optimálně vyplnit daňové přiznání, je neuvěřitelně mnoho. My o nich víme a dokážeme je zohlednit. Několik příkladů za všechny: U společného jmění manželů je zásadní otázka, u koho zdaňovat příjmy z majetku. Existuje totiž hranice, do níž je výhodnější danit u manžela. Pokud je ale tato hranice překročena, vyplatí se danit u manželky. To si laik, který vyplňuje daňové přiznání sám, obvykle neuvědomí. My na to myslíme!

Náš daňový automat také zkontroluje, zda je u příjmů z pronájmu výhodnější uplatnit spíše procentní výdaje než ty skutečné. Dále přistupuje odlišně i k peněžité pomoci v mateřství a k rodičovskému příspěvku. Automat pak pamatuje i na takové zvláštnosti, jakými jsou například osvobození příjmů včelařů podle počtu včelstev.

V některých případech nebylo možno jít do absolutních detailů, protože šlo o příliš rozsáhlou problematiku: například změna uplatňování výdajů mezi lety u podnikatelů. I v takovém případě ale nenecháme uživatele Daňového automatu na holičkách. K dispozici má dotazový formulář na daňového poradce, který mu s problémem rychle pomůže…

Jaký je hlavní rozdíl mezi Daňovým automatem a systémy, které již existují?

Kdo je Petr Frisch?

Petr Frisch, partner společnosti Mazars, je registrovaným daňovým poradcem v Komoře daňových poradců České republiky. Opakovaně získal nejvyšší ocenění v oblasti osobního zdanění v soutěži Daňař roku. Naposledy letos. Jeho odborné názory a komentáře jsou často citovány českými ekonomickými médii.


Dosavadní systémy vždy předpokládají, že se poplatník v problematice daní orientuje a jen „vyplní“ předložený formulář. Už se ale nezeptají, zda uživatel náhodou nezrušil životní pojištění nebo penzijní připojištění. Náš systém se zeptá! Daňový automat nevyžaduje od uživatelů daňové znalosti – provede je otázkami a napoví jim, pokud se ocitnou v úzkých.

Standardní software vás například vyzve: „Vyplňte částku daňového zvýhodnění na děti,“ už ale neřekne, za jakých podmínek můžete toto daňové zvýhodnění uplatnit. My jsme se rozhodli jít dál… Proto se vás zeptáme, kolik máte dětí, zda nejsou handicapované, zda s poplatníkem žily ve společné domácnosti a zda neuplatňuje daňové zvýhodnění druhý z rodičů. Systém pak tuto částku na základě odpovědí vypočte. Navíc upozorní, kdy je potřeba doložit potvrzení ze školy nebo čestné prohlášení druhého z manželů.

V dnešní době není výjimkou ani to, že má poplatník běžný účet v zahraničí, anebo ze zahraničí pobírá dividendu. Ačkoliv je úrok z běžného účtu minimální a dividenda již byla zdaněna v zahraničí, je tyto příjmy nutné do přiznání zahrnout. A my to dokážeme.

Jaké možné další nepříjemnosti číhají na poplatníka, který si vyplňuje přiznání na vlastní pěst?

Pokud máte příjmy ze zahraničí, a stačí klidně jen deset eur, je zvlášť nebezpečné, pokud sám nepodáte daňové přiznání, přestože váš hlavní příjem je ze zaměstnání. Finanční úřad totiž dostane hlášenku z ciziny, vyzve vás k podání přiznání a vyměří penále z celkové daně, nejen z nepřiznaného úroku! Podobných postihů může být víc, jakýkoli nepřiznaný příjem může vést k pokutám a penále. Nehledě na možnost zahájení daňové kontroly, která stojí čas, nervy a peníze, i když nakonec třeba nic nenajde.

Úkolem Daňového automatu tedy není pouze zvýšit pohodlí poplatníků, ale také zabránit možným nepříjemnostem plynoucím z nedbalosti nebo neznalosti daňové problematiky.

Co ještě dalšího nabízí Daňový automat?

Celou řadu drobných vychytávek: při zadání finančního úřadu systém automaticky sdělí číslo účtu a adresu. Otázky jsou navíc postaveny tak, že se ptají na počet příloh k daňovému přiznání, takže uživatel na konci obdrží seznam potřebných příloh, aby na nic nezapomněl.

Jaké jsou plány do budoucna?

Daňovým přiznáním pro fyzické osoby projekt zdaleka nekončí. Jsou i jiné daně, které jsou aktuální v průběhu roku. Nabízí se například daňový automat pro aktivní obchodníky na burze, kterých je v našem státě několik desítek tisíc. Nikdo je zatím neoslovil, a přitom je to činnost, která po daňovém software přímo volá. Daňový automat ve své současné podobě je jen začátek.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+44
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

OSVČ: Jak vyzrát na daň z příjmů?

14. 3. 2012 | Ondřej Tůma | 14 komentářů

OSVČ: Jak vyzrát na daň z příjmů?

Tak třeba... Kadeřnice, grafik, tlumočník – komu se vyplatí výdajový paušál? A co může živnostníkům ještě pomoci snížit daně z příjmů?

Tomáš Prouza: Radši přísnější kontroly než vyšší daně

6. 3. 2012 | Tomáš Prouza | 11 komentářů

Tomáš Prouza: Radši přísnější kontroly než vyšší daně

Ministr financí neustále hledá nové příjmy do státního rozpočtu. Vedle zvyšování daní a omezování výdajů by ale měl využít další zdroj, který by mu přinesl nové peníze – a voliči by... celý článek

Jak šetřit na daních: odečitatelné položky a daňové slevy

2. 3. 2012 | Ondřej Tůma | 1 komentář

Jak šetřit na daních: odečitatelné položky a daňové slevy

Odečitatelné položky a daňové slevy nám můžou výrazným způsobem snížit daňové břemeno. Pojďte si s námi krok za krokem projít, co je možné v daňovém přiznání odečíst a strhnout.

Kam jdou vaše daně: interaktivní grafika

23. 2. 2012 | redakce Peníze.CZ | 8 komentářů

Kam jdou vaše daně: interaktivní grafika

Blíží se březen, měsíc růžového formuláře. Kdekdo zapláče, o kolik peněz ho zase finanční úřad oškube. Tušíte ale, co se s vašimi daněmi děje dál, kolik peněz kam stát vydá? Unikátní... celý článek

Daň z příjmů fyzických osob přehledně. A s kalkulačkou

25. 1. 2012 | redakce Peníze.CZ | 29 komentářů

Daň z příjmů fyzických osob přehledně. A s kalkulačkou

Tedy daň z příjmů fyzických osob, daň z příjmů právnických osob se snad ani přehledně popsat nedá. Březen, měsíc růžového formuláře, se blíží, takže nastal čas znovu se pustit do džungle... celý článek

Partners Financial Services