Tomáš Prouza: Radši přísnější kontroly než vyšší daně

Tomáš Prouza | rubrika: Komentář | 6. 3. 2012 | 11 komentářů
Tomáš Prouza: Radši přísnější kontroly než vyšší daně
Ministr financí neustále hledá nové příjmy do státního rozpočtu. Vedle zvyšování daní a omezování výdajů by ale měl využít další zdroj, který by mu přinesl nové peníze – a voliči by jej navíc ještě pochválili.

Tím zdrojem jsou důrazné kontroly nabízení spotřebitelských úvěrů a důsledné uplatňování zákona (což mimochodem platí i pro všechny další oblasti kontroly). Česká obchodní inspekce má poměrně široký záběr: kontroluje nejen kvalitu pohonných hmot, ale třeba i taxikáře a právě nabídku spotřebitelských úvěrů, což je poslední dobou ještě větší džungle než bývala taxislužba.

Nebát se trestat

Široký záběr obchodní inspekce by ovšem neměl být výmluvou pro to, aby se kontrolovalo jen trochu, tak aby se neřeklo a hezky se vykázala činnost. Tím nemířím na jednotlivé pracovníky České obchodní inspekce, kteří dělají, co mohou, ale na systém. Dobře fungující inspekce totiž může nejen pomoci řadě lidí, ale vzhledem ke způsobu podnikání u nás přinést do státního rozpočtu i pěkné peníze.

Tomáš Prouza on-line

Tomáš Prouza

Články Tomáše Prouzy najdete také na webu www.prouza.cz. Jeho postřehy a tipy můžete sledovat na Twitteru @prouzatomas.

Z posledních tweetů:

Musela by ale mít odvahu být dostatečně důrazná a dobře rozumět byznysu, který kontroluje. V plné polovině kontrolovaných nabídek spotřebitelských úvěrů loni našla obchodní inspekce porušení zákona – ovšem průměrně udělená pokuta činila směšných deset tisíc korun. To je přitom suma, kterou si úvěrový žralok vydělá během chvíle, takže pokuta je pod jeho rozlišovací schopností a jen nad ní mávne rukou.

Noví zaměstnanci se zaplatí

Co by tedy měla Česká obchodní inspekce změnit? Kontrolovat víc, trestat víc a zveřejňovat jména těch, kteří porušují zákon. Loňských 290 kontrol spotřebitelských úvěrů je směšně malé číslo, desetitisícová pokuta je pro legraci a zaručená anonymita znamená, že si z kontrol a pokut nikdo nic nedělá a dál pokračuje v klamání klientů a nekalých praktikách.

Česká obchodní inspekce má samozřejmě své argumenty – má i jiné oblasti kontroly, má málo lidí, zveřejňování provinilců by prý musela „zvážit“. Jenže pokud by chtěla inspekce vystupovat skutečně aktivně, každý nový zaměstnanec by se jí několikanásobně zaplatil, takže by zbylo i na ministra financí a jeho prázdnou kasu. A mimochodem, to platí i pro řadu dalších problematických oblastí, které Česká obchodní inspekce kontroluje. Tedy spíš měla by kontrolovat, protože při současném počtu lidí stíhá obvykle jen klouzat po povrchu.

Pranýř účinnější než pokuty

Počty lidí jsou samozřejmě vždy citlivé téma, i když u státních zaměstnanců, kteří si na sebe dokážou vydělat, by mělo být rozhodování o něco jednodušší, nemluvě o tom, že občas stačí jen přesunout kapacity.

Anketa

Jste pro zveřejňování prohřešků úvěrových společností?

Naprosto nepochopitelné pro mě ale je odmítání zveřejňovat jména provinilců. Česká obchodní inspekce se hájí tím, že v případě prodeje nekvalitních pohonných hmot je povinnost zveřejňovat pravomocná rozhodnutí stanovena přímo zákonem, zatímco u ostatních kontrol tato povinnost stanovena není. Žádný zákon to ale také nezakazuje – a inspekce by měla dobře vědět, že zveřejnění jména je často větším trestem než finanční pokuta, zvlášť když se seznamu hříšníků udělá pořádná publicita.

Inspekce tedy umí vydělat na své kontrolory, umí přinést nové peníze do státního rozpočtu a má v ruce účinný nástroj, jak veřejně upozornit na ty, kteří poškozují klienty. Přitom ale především hledá důvody, kvůli kterým nic nemůže. Na rozdíl od mnoha jiných vládních kroků by přitom většina voličů přísnější ruku České obchodní inspekce ocenila.

Psáno pro Lidové noviny

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 3. 2012 8:56

Dalo by se, pokud by ministři ty největší pokuty a sankce neodpouštěli svým kámošům a soukmenovcům, že?

Zobrazit celé vlákno

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 3. 2012 0:20, chk

a co takhle inspekci na podvodniky z pseudofinancnich poradenskych spolecnosti? lidi by nevyhazovali penize do kanalu, a reformy by lepe zvladli.

ten nazev clanku mohl vymyslet jenom clovek, kterej vubec netusi jak to v praxi funguje. ostatne to nevi ani byvaly ministr financi dluhoslav sobotka, tak proc by to mel vedet jeho namestek, ze?

k meritu clanku. samozrejme je to totalni nesmysl, problem statnich financi je strukturalni. a nejakymi prisnejsimi kontrolami se skutecne nic nevyresi. a uz vubec to nezalepi jakoukoliv rozpoctovou diru.

-11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak jsme si šli půjčit aneb každý svého štěstí...

1. 3. 2012 | Filip Mezera | 13 komentářů

Jak jsme si šli půjčit aneb každý svého štěstí...

Psychologové by zřejmě dokázali vysvětlit, jak se to stane, že i rozumní lidé se upnou k nějaké pitomosti a odmítají ke svému jinak spolehlivě fungujícímu mozku pustit fakta a smysluplné... celý článek

Moře nemáme. Ale úvěrovým žralokům se tu daří!

24. 2. 2012 | Petra Dlouhá | 14 komentářů

Moře nemáme. Ale úvěrovým žralokům se tu daří!

Kolikrát už se politici i úřady kasali, jak si vyšlápnou na lichváře? Naposledy se naděje upínaly k novému zákonu o spotřebitelském úvěru a posíleným kontrolám České obchodní inspekce.... celý článek

Tomáš Prouza: Beztrestnost úvěrových pirátů

7. 2. 2012 | Tomáš Prouza | 11 komentářů

Tomáš Prouza: Beztrestnost úvěrových pirátů

Roste počet předlužených, roste počet bankrotů, roste počet rozsudků proti těm, kteří cizopasí na lidech v dluhové pasti nebo na jejím okraji. Zajímá to skutečně někoho?

Dlužím, dlužíš, dlužíme: Češi mají pro strach uděláno

19. 12. 2011 | Ondřej Tůma | 23 komentářů

Dlužím, dlužíš, dlužíme: Češi mají pro strach uděláno

Život na dluh si oblíbily státy i obyčejní lidé. Čísla vypovídající o zadlužení českých domácností jsou hrozivá. Jako by si mnozí z nás neuvědomovali, že za Řecko či za Portugalsko... celý článek

Dluhy. Vyplatí se je sloučit do jednoho? Nová kalkulačka na Peníze.cz

26. 9. 2011 | Václav Valášek | 3 komentáře

Dluhy. Vyplatí se je sloučit do jednoho? Nová kalkulačka na Peníze.cz

Když se nahromadí dluhy, může s jejich likvidací pomoci konsolidace. Tedy sloučení do dluhu jediného, s výhodnějšími podmínkami. V praxi se ovšem při slučování dluhů často chybuje,... celý článek

Partners Financial Services