Otevíráme daňový balíček. Potěší OSVČ s paušály, mění se i přivýdělky na dohodu

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 2. 4. 2019 | 15 komentářů
Mohli jsme v něm najít dárek skoro pro každého. Běžný člověk ale nakonec uvidí maximálně čtyři změny. Co od začátku dubna přináší daňový balíček?
Otevíráme daňový balíček. Potěší OSVČ s paušály, mění se i přivýdělky na dohodu

Konec superhrubé mzdy i rovné daně – to měly být dvě nejvýraznější změny, které přinášel původní návrh daňového balíčku z dílny ministryně financí Aleny Schillerové (ANO). Ta ale zároveň potřebovala, aby poslanci do konce loňského roku hladce schválili změny vyplývající ze směrnice EU, namířené hlavně proti daňovým únikům velkých korporací. Větší systémové úpravy proto Schillerová raději odložila.

Výsledek, který je účinný od začátku dubna, tak nakonec obsahuje hlavně novinky pro firmy nebo větší podnikatele. Mají omezit „agresivní daňové plánování, zejména ze strany nadnárodních skupin“ – v praxi jde třeba o účelové přelévání zisků do států s nižší daní. Kromě toho se ale zjednoduší třeba pravidla pro daňové odpočty na vědu a výzkum.

Z pohledu běžného zaměstnance nebo drobného podnikatele přináší balíček jen několik změn. Podívejme se na ně podrobněji. A také na pár zajímavých zlepšováků, s nimiž poslanci neuspěli.

Vyšší limit na výdajové paušály OSVČ

Nejvýraznější novinku, kterou se teď Schillerová chlubí, přitom ještě loni v září odmítala. I kvůli nesouhlasu hnutí ANO tehdy neprošel návrh ODS na zvýšení limitů pro výdajové paušály. V prosinci ale Schillerová otočila. Na Twitteru oznámila, že poznala práci živnostníků a dalších lidí na volné noze, a zvýšení limitu už podporuje.

Hranice příjmů, z nichž lze odečíst paušální výdaje, díky tomu stoupne z dosavadního milionu korun na dva miliony. Vyšší limit půjde využít už pro příjmy za rok 2019, tedy v daňovém přiznání podávaném na začátku roku 2020. Samotná procentní výše pro jednotlivé typy OSVČ – tedy 80, 60, 40 nebo 30 procent – se nemění.

Řemeslníci, kteří si při 80procentním paušálu dosud mohli odečíst výdaje v maximální částce 800 tisíc korun, si nově odečtou až 1,6 milionu. U 60procentního paušálu se limit zvyšuje na 1,2 milionu, u 40procentního na 800 tisíc a u 30procentního na 600 tisíc. Po zdvojnásobení se tak limit vrací tam, kde byl až donedávna.

typ podnikání

paušál

max. výdaje pro odpočet paušálem

řemeslné živnosti, zemědělská výroba, lesní a vodní hospodářství

80 %

1 600 000 Kč za rok

ostatní živnosti

60 %

1 200 000 Kč za rok

svobodná povolání, příjmy z autor. práv, podnikání podle zvláštních předpisů

40 %

800 000 Kč za rok

příjmy z pronájmu

30 %

600 000 Kč za rok

Snížení hranice ze dvou na jeden milion prosadila v minulém volebním období koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Výměnou za to si tehdy podnikatelé s paušály opět mohli odečítat z daní také slevy na děti a na manželku či manžela (tuto možnost jim od roku 2013 fakticky sebrala vláda vedená ODS s ministrem financí Miroslavem Kalouskem z TOP 09).

Sjednocení daně a odvodů u DPČ

Další změna se dotkne lidí s drobnými přivýdělky, jestliže u daného zaměstnavatele nepodepsali formulář nazvaný Prohlášení poplatníka. Se zpožděním sjednocuje dva limity týkající se dohod o pracovní činnosti (DPČ).

Už od začátku roku 2019 stoupla hranice, do níž se u této dohody nemusí platit sociální a zdravotní pojištění, z dřívějších 2499 na 2999 korun. Limit pro (srážkovou) daň ale zůstal na dosavadních 2500 korunách. Poslanci proto schválili, že se zvýší i tento limit – tak, aby v budoucnu kopíroval právě „hranici příjmů pro účast na nemocenském pojištění“.

Anketa

Největší kabrňák z posledních pěti ministrů financí?

Vyšší limit se poprvé použije pro příjmy za květen 2019. Dodejme, že limity se počítají u každé DPČ zvlášť, nesčítají se tedy.

Druhého typu dohod – o provedení práce (DPP) – se změna netýká, hranice pro srážkovou daň u nich nadále zůstává na 10 000 korunách měsíčně.

Dražší zahřívání, levnější teplo

Balíček zavádí spotřební daň i na zahřívaný tabák, dostane tak podobné nálepky jako ostatní tabákové výrobky. „Není žádný důvod, aby na rozdíl od běžného tabáku nepodléhal spotřební dani,“ vysvětlila Schillerová. Sazba je stejná jako pro jemně řezaný tabák nebo ostatní tabák ke kouření – 2,236 koruny za gram tabáku.

Zlevnit by naopak mohlo teplo. Tedy: alespoň by nemuselo tak zdražit. Poslanci rozhodli, že daň z přidané hodnoty na dodávky tepla klesne z 15 na 10 procent. „Vzhledem k tomu, že na evropském trhu rostou ceny emisních povolenek, snažíme se předcházet možnému zdražení pro koncové spotřebitele,“ vysvětluje Schillerová. Změna ale začne platit až od roku 2020, přestože senátoři ji chtěli dříve.

Další změny DPH přijdou nejdříve od roku 2020. V souvislosti s plánovaným – a zatím stále neschváleným – startem třetí a čtvrté fáze elektronické evidence tržeb chce Ministerstvo financí snížit daň na stravovací služby včetně točeného piva, drobné opravy (jízdní kola, obuv, oděvy), kadeřnické či úklidové služby nebo vodné a stočné.

Poslanci se do balíčku neúspěšně pokusili dostat i další změny. Neprošel třeba návrh Jana Čižinského (zvoleného za lidovce), aby se do nejnižší sazby DPH přesunuly i biopotraviny. Vládní hnutí ANO se postavilo i proti snížení spotřební daně pro minipivovary, které prosazoval Zbyněk Stanjura z ODS. Přestože sama vláda chce snížit DPH na točené pivo, její ministr zdravotnictví Adam Vojtěch poslancům zdůrazňoval, jak jsou alkoholické nápoje škodlivé.

Pomoci zahraničním turistům ze zemí mimo EU – nebo spíš tuzemským prodejcům – chtěl Jakub Janda z ODS. Snížení limitu pro nárok na vrácení DPH ze současných 2000 na 750 korun však přišlo většině poslanců jako příliš odvážný skok.

A neuspěl ani exministr Miroslav Kalousek se snahou vrátit se jen ke dvěma sazbám DPH a prakticky je tak snížit (základní by byla 20 nebo 19, snížená 10 procent). Vyšší sazbu sice zavedla vláda právě s Kalouskem, ale jako kompenzaci druhého pilíře důchodové reformy. Sobotkova vláda pak druhý pilíř zrušila, ale DPH už zpátky nesnížila.

Pozdě podané přiznání?

Kolik bude pokuta

Nestihli jste podat včas přiznání? Dneska a ani zítra vám ještě pokuta nehrozí. Tak rychle na to! Vyplňte v přiznání v online daňové aplikaci. Za pár minut to máte z krku.

Online daňová aplikace

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Nenápadné zvyšování daní

Poslanci Mikuláš Ferjenčík (Piráti) a Jan Skopeček (ODS) chtěli zastavit nenápadné zvyšování daní. Připomněli, že základní sleva na poplatníka – 24 840 korun ročně – zůstává stejná už od roku 2008, přestože mzdy výrazně stouply. S návrhem zvýšit slevu na 30 000 korun ale neuspěli. Ministryně Schillerová to odmítla s odkazem na „zodpovědné hospodaření státu“ – mimochodem dva dny poté, co prosadila rozpočet s deficitem 40 miliard korun.

Oproti předchozím rokům si už nepolepší ani rodiče. Poslanci odmítli návrh Jana Čižinského na další zvýšení daňové slevy na děti. Neuspěl ani s odvážnějšími nápady: zrušit strop u daňového bonusu a zavést nové zvýhodnění pro rodiče studujících dětí.

Miroslav Kalousek chtěl zrušit „solidární přirážku“, kterou od roku 2013 jako ministr financí sám prosadil. Tehdejší vláda ji sice zavedla jako dočasné řešení jen na tři roky, ovšem nenapsala toto omezení přímo do zákona. Další vlády – Sobotkova i současná Babišova – ji sice plánovaly nahradit klasickou progresivní daní (druhou sazbou), konkrétní změna ale zůstává v nedohlednu. Stejně jako zrušení výpočtu daně ze superhrubé mzdy a návrat ke klasické hrubé mzdě.

Pirátský poslanec Tomáš Martínek chtěl v balíčku udělat radost lidem, kteří podávají přiznání elektronicky. Jenže ministryně za ANO řekla i v tomto případě Ne. Šlo přitom jen o prodloužení termínu pro podání přiznání o jeden měsíc, tedy standardně ze začátku dubna na začátek května. Stát by o nic nepřišel, naopak by se podle Martínka zefektivnila „správa daní“, ubylo papírování a podobně. Na konkrétním porovnání ukázal, že současná lhůta v Česku patří k nejkratším v Evropské unii. Nepomohlo ani to, že jeho návrh podpořila Komora daňových poradců.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+120
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 4. 2019 21:15, Stepakk

Hlavně DPH by měli dát na 2 miliony

Zobrazit celé vlákno

+47
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 4. 2019 8:52, pk

Skokan Janda - dobrej postřeh :)

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

14. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

Finanční správa upozorňuje na podvodné telefonáty, takzvaný vishing, které se v těchto dnech ve velkém šíří po celé České republice. 

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Partners Financial Services