Daně na poslední chvíli. Přiznat se ještě stihnete bez sankce, úroky už ale nabíhají

Jiří Hovorka | rubrika: Jak na to | 8. 4. 2019
Do kdy opravdu stačí podat daňové přiznání a co konkrétně hrozí, když to nestihnete? A jak je to s přehledy na sociální a zdravotní pojištění OSVČ?
Daně na poslední chvíli. Přiznat se ještě stihnete bez sankce, úroky už ale nabíhají

Dnes je opravdu poslední den na odevzdání daňového přiznání za minulý rok bez toho, aby vám hrozila sankce. A to přesto, že oficiální termín skončil už před týdnem, tedy 1. dubna.

„Daňový řád toleruje zpoždění s podáním přiznání do pěti pracovních dnů po stanovené lhůtě, tedy do 8. dubna 2019,“ vysvětluje Tatjana Richterová, generální ředitelka Finanční správy.

Nejpozději 8. dubna už ale musí být přiznání na finančním úřadě. Nestačí ho tedy dnes odeslat poštou.

Jinak je to se samotným placením daně z příjmů. Jestli ji máte platit a ještě jste to neudělali, dneska už to úplně bez rizika nenapravíte. Tolerují se totiž jen čtyři pracovní dny po oficiálním termínu, který uběhl 1. dubna. Nejpozději 4. dubna už měly být peníze na účtu finančního úřadu, nestačilo je jenom odeslat.

Vyplňte ho teď u nás

Přiznání na dosah myši

Interaktivní formuláře daňového přiznání udělají při vyplňování hodně práce za vás. Stahovat je můžete z domova nebo v práci, když to nikomu nebude vadit, přímo z Peníze.cz. Kompletní sadu, včetně všech příloh a pokynů k vyplnění, nabízíme v  galerii formulářů:

Ale naše daňová online aplikace je stejně lepší!

Předchozí řádky vás nemusí trápit, pokud vám zpracuje a podá přiznání daňový poradce nebo advokát. Lhůta pro odevzdání  i placení se pak posouvá na 1. července. 

„Podmínkou však je, že plná moc, udělená poradci nebo advokátovi, bude doručena příslušnému finančnímu úřadu nejpozději do 1. dubna 2019,“ upozorňuje Petr Habáň, mluvčí Generálního finančního ředitelství.

Co hrozí?

Ještě dnes, 8. dubna, můžete tedy odevzdat daňové přiznání bez sankce. Od zítřka už dostanete za každý následující den prodlení pokutu ve výši 0,05 procenta vyměřené daně. To dělá pět korun denně za každých deset tisíc korun na dani. Jestli jste měli daňovou ztrátu, počítá se sankce jako 0,01 procenta z této ztráty za každý den prodlení.

Když vám vyjde pokuta nižší než 200 korun, neplatí se. Pokuta za pozdě odevzdané přiznání má i strop: nemůže být vyšší než pět procent daně nebo daňové ztráty. Zároveň nesmí přesáhnout 300 tisíc korun.

Kdo daňové přiznání nepodá ani poté, co ho k tomu vyzve finanční úřad, zaplatí pokutu nejméně 500 korun, a to i když je jeho daň na nule.

Kalkulačka: pokuta za pozdě podané daňové přiznání

Do kdy podat daňové přiznání za rok 2020? A jak se počítají sankce, když nestihnete ani v prodlouženém termínu? Tady je podrobný přehled.

Další kalkulačky

Horší je to se zaplacením daně. Úrok se počítá z roční výše repo sazby České národní banky (platné k prvnímu dni kalendářního pololetí, kdy jste se do prodlení dostali) navýšené o čtrnáct procentních bodů. Rozpočítává se na dny. Momentálně tedy vycházíme ze sazby 15,75 procenta ročně. Pro představu: za každých pozdě zaplacených deset tisíc korun a měsíc zpoždění úrok dělá zhruba 130 korun.

Nepotěší vás ani další pravidlo: Úrok z prodlení se sice vyměřuje, až když se opozdíte o pět pracovních dní a víc, jenže počítá se pak už od prvního dne prodlení (tedy od 1. dubna), nikoli až od pátého.

V praxi ale řadu lidí nejspíš uklidní, že úrok se odpouští, když nepřesáhne 200 korun u jedné daně za jedno zdaňovací období. Dalším omezením je, že se počítá maximálně za pět let prodlení. 

Přišel čas na přehledy

Pro podnikatele (OSVČ), kteří odevzdali daňové přiznání, je teď čas na přehledy pro Českou správu sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovnu. Ty je třeba odevzdat do 2. května. Když je nepodáte včas nebo vůbec, hrozí pokuta. Její maximální výše je v obou případech 50 tisíc korun – tak vysoká by ale byla jenom v extrémní situaci podnikatele, který přehledy neodevzdá ani po opakovaných výzvách. 

Pokud daňové přiznání zpracovává poradce nebo advokát, posouvá se termín podání přehledů na 1. srpna. Zdravotní pojišťovně a ČSSZ o tom ale musíte dát vědět do konce dubna.

Případný nedoplatek na pojistném musíte doplatit nejpozději do osmi dnů po dni, kdy jste přehled podali. Při prodlení se opět platí penále – dosahuje 0,05 procenta dlužné částky za každý kalendářní den, ve kterém dluh trvá.

Po odevzdání přehledů nezapomeňte, že je potřeba změnit výši měsíční zálohy na sociální pojištění. To se dělá až v měsíci, který následuje po měsíci, v němž OSVČ podá přehled za rok 2018. Když tedy přehled podáte v dubnu, zálohu musíte zvýšit od května. U zdravotního pojištění se minimální zálohy mění hned od lednové splátky. Pokud platíte zálohy vyšší než minimální, změní se jejich výše až po podání přehledu.

Připomeňme i letošní novinku. Sociální pojištění se nově hradí v měsíci, ke kterému se vztahuje. Ještě do konce roku 2018 platilo, že měsíční zálohy jsou splatné v termínu od 1. do 20. dne následujícího měsíce. Totéž platilo i pro platbu na nemocenské pojištění. Nově musí OSVČ zaplatit zálohu na oba tyto typy pojištění kdykoli v měsíci, k němuž se platba vztahuje.

Kvůli této změně platilo na přelomu roku speciální přechodné ustanovení. „Aby OSVČ neplatily v lednu 2019 dvě zálohy na pojistné na důchodové pojištění, považuje se platba v lednu 2019 za zálohu za tento měsíc. Záloha za prosinec nemusí být uhrazena vůbec,“ vysvětlovala tehdy Jana Buraňová, mluvčí ČSSZ.

Kdo nevyužil možnost dobrovolně zaplatit zálohu za prosinec na konci loňského roku, udělá to teď, tedy po odevzdání přehledu pro ČSSZ. V něm mu pravděpodobně vyjde nedoplatek, protože peníze zaplacené v lednu 2019 se už nebudou počítat jako platba sociálního pojištění za prosinec 2018.

 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 3 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

14. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

Finanční správa upozorňuje na podvodné telefonáty, takzvaný vishing, které se v těchto dnech ve velkém šíří po celé České republice. 

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Partners Financial Services