Česko má čtvrtý nejsložitější systém daní pro firmy v EU

pk | rubrika: Aktuality | 16. 5. 2019

Česká republika má čtvrté nejsložitější korporátní daně v Evropské unii. Hůř jsou na tom jenom Itálie, Řecko a Chorvatsko. V celosvětovém srovnání patří Česku 85. místo ze 143 analyzovaných zemí.

Vyplývá to z Indexu daňové složitosti (Tax Complexity Index), který sestavili vědci z Ludwig-Maximilians-Universität v Mnichově a Universität Paderborn ve spolupráci s mezinárodní společností BDO a dalšími daňovými odborníky.

Index měří složitost systému daně z příjmů právnických osob prostřednictvím dvaceti kritérií, a to z pohledu mezinárodních korporací. Do průzkumu se zapojila tisícovka respondentů – daňových poradců z celého světa.

„V oblasti přijímání nových daňových předpisů dosáhlo Česko úplně nejhoršího výsledku z evropské osmadvacítky. K nejhorším se zařadila také z hlediska investičních pobídek,“ říká Dana Trezziová, partnerka poradenské společnosti BDO. V letech 2005 až 2007 byla Trezziová náměstkyní ministra financí právě pro oblast daní.

Nejpřívětivější systém daně z příjmů má pro právnické osoby Jersey, závislé území britské koruny, následované středoamerickou Nikaraguou a ostrovem Mauricius. V rámci EU skončilo nejlépe Estonsko, celosvětově čtvrté. Lépe než Česko se umístila nejenom většina zemí EU včetně celé Visegrádské skupiny, ale také Rusko či rozvojové země jako Botswana či Bangladéš.

„Výzkum nehodnotil výši daňového zatížení právnických osob, ale například daňový legislativní proces, složitost průběhu podání daňových přiznání a mnoho dalších kritérií,“ vysvětluje Trezziová.

Složitý daňový systém ale není podle zúčastněných odborníků významným důvodem pro přesun podnikatelských aktivit.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak se změní benefity? Finanční správa vydala návod, zkontroluje karty

27. 12. 2023 | redakce Peníze.CZ

Jak se změní benefity? Finanční správa vydala návod, zkontroluje karty

Generální finanční ředitelství vydalo „metodickou informaci“ ke změnám ve zdanění zaměstnaneckých benefitů. Reaguje na vládní balíček, který od 1. ledna 2024 omezuje některé daňové... celý článek

Vládní balíček má zelenou, prezident podepsal. Přehled změn

13. 10. 2023 | Petr Kučera, Kateřina Hovorková | 1 komentář

Vládní balíček má zelenou, prezident podepsal. Přehled změn

Desítky novel, které mají snížit zadlužení státu, jsou definitivně schválené. Projděte si, co konsolidační balíček obsahuje hlavně z pohledu osobních financí.

Špatná zpráva pro výherce. Daň z loterií a sázek stoupne

17. 5. 2023 | Petr Kučera | 2 komentáře

Špatná zpráva pro výherce. Daň z loterií a sázek stoupne

Výhercům zůstane míň peněz – mnohem častěji narazí na limit pro daňové osvobození. Některým zato přibude práce s daňovým přiznáním.

Stát zruší 77 finančních úřadů v regionech. Tady je seznam

11. 4. 2023 | Petr Kučera | 3 komentáře

Stát zruší 77 finančních úřadů v regionech. Tady je seznam

Finanční správa zruší k 1. červenci letošního roku 77 územních pracovišť finančních úřadů. Jde o výsledek důkladné analýzy jejich využívání, oznámily ministerstvo financí a Generální... celý článek

Služební Porsche si kupují i firmy ve ztrátě, ukázala analýza

14. 3. 2023 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Služební Porsche si kupují i firmy ve ztrátě, ukázala analýza

Kolik automobilů značek obecně uznávaných za luxusní, je v Česku registrováno na firmy? Ve vozovém parku českých firem nejsou takové službáky nijak výjimečné. Zjistila to ve své analýze... celý článek

Partners Financial Services