Storno kvůli koronaviru: Druhá pojišťovna přerušila prodej

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 28. 2. 2020 | 12 komentářů
Kooperativa i Slavia patřily k výjimkám, které dosud výslovně pokrývaly i storno kvůli epidemii.
Storno kvůli koronaviru: Druhá pojišťovna přerušila prodej

Text z 27. února jsme doplnili o nové informace.

Pojišťovna Kooperativa ve čtvrtek dočasně zastavila prodej pojištění storna v rámci cestovního pojištění. Reaguje tak na rostoucí riziko rušení cest do zahraničí kvůli koronaviru Covid-19

Právě Kooperativa přitom byla jednou z mála pojišťoven v Česku, které dosud výslovně pokrývaly i storno kvůli epidemii. Na dříve sjednané pojištění se samozřejmě dál vztahuje, noví zájemci ho už ale nesjednají – a to ani kdyby chtěli pojistit storno z běžných důvodů, například kvůli jiné vážné komplikaci vzniklé doma ještě před odjezdem.

Stejný krok v pátek oznámila Slavia pojišťovna, až do odvolání zrušila prodej pojištění storna pro nové zájemce. Také její pojištění totiž krylo storno kvůli oficiálně vyhlášené epidemii.

Storno kvůli varování ministerstva zahraničí výslovně kryje i Generali Česká pojišťovna, ta dál sjednává i nové smlouvy. „Produkt stále nabízíme beze změny,“ potvrzuje mluvčí Jan Marek.

Při zrušení organizovaného zájezdu s (českou) cestovní kanceláří mají klienti za určitých podmínek nárok na vrácení plné ceny přímo podle občanského zákoníku. Mnohem hůř jsou na tom lidé, kteří si letenku nebo ubytování zaplatili přímo, protože cestují individuálně. Kromě vstřícnosti druhé strany jim může pomoct právě pojištění storno poplatků – volitelná součást cestovního pojištění.

Přinejmenším dvě pojišťovny – Axa a Allianz však u storna výslovně zmiňují epidemii mezi výlukami – tedy výjimkami, na které se pojištění storna nevztahuje nebo při nichž „nejsou povinni plnit“. Axa nekryje událost, která (mimo jiné) „nastala v důsledku špatných epidemiologických situací v cílové zemi“. Allianz mezi výlukami píše o „nedobré epidemiologické situaci v cílové zemi“.

ČSOB Pojišťovna odmítala „následky epidemické nebo pandemické nákazy“ obecně v celém cestovním pojištění, před pár dny nicméně formou veřejného příslibu zmírnila podmínky pro pojištění léčebných výloh. Storna se však dál může týkat obecná výluka.

Ostatní pojišťovny pak sice epidemii u storna výslovně neodmítají, ale ani ji neuvádějí mezi možnými pojistnými událostmi. To v praxi obvykle znamená, že nic neproplatí, přestože se v konkrétní situaci mohou rozhodnout pro vstřícnější postup. 

„Z pojištění storna nelze pojistné plnění poskytnout, jelikož výskyt epidemie není předmětem tohoto pojištění,“ potvrzuje například mluvčí České podnikatelské pojišťovny Renata Čapková.

Epidemii nelze automaticky označit ani jako živelní událost nebo přírodní katastrofu, u nichž pojišťovny storno obvykle proplácejí. Direct pojišťovna neslibuje krytí ani pro případ storna kvůli přírodní katastrofě.

Mimořádný vstřícnější postup už ohlásila Uniqa, která dobrovolně nad rámec podmínek pojištění storna proplatí až 80 % uhrazených, ale nečerpaných cestovních služeb. Musí jít o regiony nedoporučované ministerstvem zahraničí, vedle Číny jde aktuálně o Lombardii a Benátsko.

Srovnáme cestovní pojištění

Za kopečky? Sjednáme vám cestovní pojištění, aby skákalo, jak budete pískat...

Naopak pojištění léčebných výloh, tedy hlavní součást cestovního pojištění, kryje nákazu koronavirem (epidemií) u většiny pojišťoven. Berou ho tedy stejně jako jiné náhle vzniklé onemocnění. Výjimkou by byla situace, kdy klient přijede do postižené oblasti navzdory varování úřadů.

Epidemii z hrazení léčebných výloh výslovně vylučuje Kooperativa (na rozdíl od storna) – pokud klient onemocněl až po oficiálním vyhlášení epidemie. „Pokud by se stalo, že klient v dané oblasti pobýval a případně se dostal do karantény a následně i onemocněl ještě předtím, než tam byla vyhlášena epidemie, výluka se na něj vztahovat nebude,“ dodává mluvčí Milan Káňa.

ERV Evropská pojišťovna má mezi výlukami pandemii, koronavir Covid-19 je však podle Světové zdravotnické organizace zatím „jen“ epidemií.

Epidemii a pandemii z hrazení léčebných výloh vylučovala ve svých všeobecných podmínkách i ČSOB Pojišťovna, před pár dny však vydala zmíněný veřejný příslib, v němž slibuje vyplatit pojistné plnění i v případě epidemie či pandemie.


Psali jsme podrobněji:

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám další aktuality, praktické tipy ani zajímavé rozhovory!

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 2. 2020 22:09

A z ceho by to asi mela platit mily pane? Z mych dani rozhodne ne. Je to riziko kazdeho!

Zobrazit celé vlákno

+18
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 2. 2020 21:04, eďa

tohle ale není průšvih pojišťoven, tohle je systémová chyba vlády. Měla by kompenzovat v plné výši již zaplacené dovolené v postižených oblastech a ne jen vykřikovat nejezděte do zasažených oblastí.

-31
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Pár stovek ušetřených na cestovním pojištění se může vymstít

3. 8. 2023 | Lucie Weissová

Pár stovek ušetřených na cestovním pojištění se může vymstít

Jak správně nastavit cestovní pojištění a jak postupovat, když se něco doopravdy stane, radí Jana Konvalinová z pojišťovny Kooperativa.

Finanční produkty roku 2022. Výsledky soutěže webu Finparáda

14. 2. 2023 | Finparáda

Finanční produkty roku 2022. Výsledky soutěže webu Finparáda

Hledáte nejlepší bankovní účet, spoření, pojištění nebo třeba hypotéku? Inspiraci můžete najít ve výsledcích 12. ročníku soutěže Finanční produkt roku. Tu pořádá analytická společnost... celý článek

Než bys řekl grog. Kdo a jak vám pojistí lyže před restaurací proti krádeži

5. 12. 2022 | Jana Divinová

Než bys řekl grog. Kdo a jak vám pojistí lyže před restaurací proti krádeži

Heady, Atomiky, Rossignoly. Lyže a snowboardy stojí spoustu peněz. Jenže někdy je prostě musíte nechat o samotě, než se vyčuráte, ohřejete, najíte. Příležitost pro zloděje. Dá se proti... celý článek

Ergo pojišťovna se přejmenovala, zviditelní nového vlastníka

31. 10. 2022 | Petr Kučera

Ergo pojišťovna se přejmenovala, zviditelní nového vlastníka

Ergo pojišťovna se 28. října přejmenovala na SV pojišťovnu. S novým názvem chce veřejně zviditelnit změnu vlastníka, která byla dokončena před rokem.

Partners Financial Services