Axa odchází z Česka, její aktivity kupuje Uniqa

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 8. 2. 2020 | 6 komentářů
Pojišťovnu a penzijní i investiční společnost převezme Uniqa.

Finanční skupina Axa prodá své aktivity v Česku, Polsku a na Slovensku. Oznámila to její francouzská centrála. Za jednu miliardu eur je koupí společnost Uniqa Insurance Group.

Obchod ještě musí schválit regulátoři, dokončen má být ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku.

Axa v Česku provozuje pojišťovnu, penzijní společnost i investiční společnost. Do konce roku 2013 působila v Česku také Axa bank, poté se ale skupina rozhodla soustředit jenom na pojištění. Klienti tehdy dostali doporučení přejít k UniCredit Bank. 

Hrajte na jistotu

O chystaném odchodu ze tří zemí střední Evropy psala už v říjnu agentura Reuters. Podle ní jde o součást restrukturalizace. 

Původem francouzská Axa zaměstnává celosvětově 171 tisíc lidí a má 105 milionů klientů ve víc než šedesáti zemích. V Česku a na Slovensku jí v roce 2018 stoupl čistý zisk skoro o třetinu na 725 milionů korun. Na českém a slovenském trhu má 1,6 milionu retailových klientů a 527 zaměstnanců.

Rakouská pojišťovací skupina Uniqa působí v Česku už od roku 1993. Obsluhuje tu kolem 800 tisíc klientů, podle objemu pojistného byla loni sedmou největší na trhu s podílem 5,5 %. 

„Axa nám nyní přinese v Česku dodatečných 800 tisíc klientů, na Slovensku 750 tisíc a v Polsku 3,2 milionu. V žebříčku podle předepsaného pojistného díky tomu poskočíme v Česku a Polsku na pozici pětky, na Slovensku si upevníme čtvrté místo,“ říká Andreas Brandstetter, šéf Uniqa Insurance Group.

„Předmětem akvizice jsou životní a neživotní pojišťovny, investiční společnosti, penzijní fondy a servisní společnosti AXA v uvedených třech zemích. Celkem jde o pět milionů klientů, 2100 zaměstnanců a 800 milionů eur na pojistném,“ dodává Brandstetter.

Vídeňská centrála Uniqa na dotaz webu Peníze.cz potvrdila, že má zájem převzít od Axy nejenom pojištění, ale i penzijní fond a investiční společnost. „Aktivity spojené s penzijní a investiční společností považujeme za část vhodně doplňující nabídku finančních služeb v České republice. Hodláme tuto oblast rozvíjet a nabízet. Proto také není žádný odprodej plánován,“ uvedla firma. 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+43
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 2. 2020 0:39, Martin

V životě už ne skupinu Uniqua!!!! Jsou to vychcanci, ještě, že je tady článek, okamžitě ruším investice, této společnosti už nesverim jedinou korunu

+28
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 2. 2020 6:00, Bývalý klient

Grázl přebírá zloděje. Z bláta do louže. Ani jedno už nikdy více.

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stárneme. Pojišťovny proto ročně vyplácejí stamiliony navíc

11. 3. 2024 | Radim Zelený

Stárneme. Pojišťovny proto ročně vyplácejí stamiliony navíc

Pojišťovny loni na životním pojištění vyplatily téměř 10 miliard korun. Každý rok se částka vypláceného plnění zvyšuje. „Největší nárůst evidujeme u plnění za vážná onemocnění, invaliditu... celý článek

S věkem přichází kromě zkušeností i stáří. Češi se bojí ztráty soběstačnosti

26. 2. 2024 | Michal Korejs

S věkem přichází kromě zkušeností i stáří. Češi se bojí ztráty soběstačnosti

Život lidí v Česku se prodlužuje. V důchodu tak velmi pravděpodobně strávíme až o 10 let víc než naši prarodiče. Zní to jako pozitivní zpráva. Dlouhověkost ale s sebou přináší i obavy.... celý článek

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Pro Čechy je víc smysl života než finanční příprava, říká průzkum

12. 12. 2023 | Lucie Weissová

Pro Čechy je víc smysl života než finanční příprava, říká průzkum

Češi by se rádi dožili 93 let – jenže do toho, jak pečují o své zdraví, se to nepromítá. Na dlouhý život nejsou připraveni ani finančně. Vyplývá to z průzkumu NN pojišťovny a penzijní... celý článek

Největší pojišťovna se chová nemravně, řekl soud a zastal se klienta

24. 11. 2023 | Petr Kučera | 1 komentář

Největší pojišťovna se chová nemravně, řekl soud a zastal se klienta

Nový rozsudek v kauze starších smluv kapitálového životního pojištění je výjimečný tvrdou kritikou pojišťovny kvůli tomu, že dál těží z protiprávního stavu. Model „strhávám dle své... celý článek

Partners Financial Services