Novinky z bank a pojišťoven: Zvyšování i rušení poplatků, rychlejší platby, propojení účtů

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 31. 1. 2018 | 1 komentář
Změny bankovních poplatků, zrychlení bezhotovostních plateb, obsluha účtů víc bank z jednoho místa, nové pojistné produkty a dokonce nová pojišťovna. Vybíráme novinky z bank a pojišťoven z ledna 2018.
Novinky z bank a pojišťoven: Zvyšování i rušení poplatků, rychlejší platby, propojení účtů

Výši poplatků měnily na začátku ledna dvě banky a jedna družstevní záložna:

  • MONETA Money bank upravila poplatky za odchozí SEPA platby a poplatky za zahraniční bezhotovostní platby. Nový sazebník najdete tady.
  • Oberbank zvýšila poplatek za vedení účtu u Žirokonta a Základního konta na 29 korun (z původních 25 korun), podražily také poplatky za hotovostní operace na běžném korunovém i devizovém účtu a měsíční poplatek za účty vedené v eurech a jiných měnách. Na šedesát korun stoupl poplatek za příkaz k úhradě podaný na přepážce. Nový sazebník najdete tady.
  • Československé úvěrní družstvo nově zavedlo poplatek za změnu platebního účtu ve výši 200 korun.

Najděte si bankomat

Abyste nemuseli tahat hotovost

Hledáte bankomat své banky? Vybíráte banku a chcete vědět, jestli má bankomat blízko místa, kde bydlíte, i blízko místa, kde pracujete? Na Peníze.cz si snadno najdete umístění kteréhokoli bankomatu jakékoli banky. Nebo prostě nejbližšího bankomatu, jak je libo:

Vyhledávání bankomatů

A další novinky z bank:

  • Od 13. ledna musejí banky povinně otevírat svá bankovní rozhraní i dalším bankovním a nebankovním aplikacím. Klienti tak budou moct obstarávat z internetového bankovnictví jedné banky i účty u jiných bank. Jako první umožnila ve svém internetovém bankovnictví pracovat i s účty jiné banky Banka CREDITAS.
  • Od 13. ledna je účinný nový zákon o platebním styku, který zakazuje poplatky za platbu kartou u spotřebitelských nákupů. Zákon současně bankám nařizuje, aby víc dbaly na bezpečnost plateb; při nakupování přes internet a přihlašování do internetového bankovnictví budou klienti procházet důkladnější identifikací. Zrychlí také vyřízení reklamace platebních služeb v bance: z 30 kalendářních dnů na 15.
  • Equa bank zrychlila převod peněz do jiné banky, peníze se připíšou na účet ještě tentýž den – pokud klient zadá tuzemskou platbu v korunách nejpozději v 10:30 hodin. Převod je v rámci internetového a mobilního bankovnictví zdarma. Když klient nestihne platbu zadat do 10:30, může i nadále do 12:00 hodin využít expresní platbu, zpoplatněnou částkou 29 korun.

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry zautomatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

Několik novinek je také v oblasti pojištění:

  • ČSOB Pojišťovna nově umožňuje placení kartou na všech svých pobočkách, zatím jako jediná pojišťovna v Česku.
  • Kooperativa připravila nové cestovní pojištění. Nová bezplatná služba TRAVEL ASISTENT pomůže řešit potíže při zpoždění nebo zrušení letu, zmeškání návazného letu nebo při odepření vstupu na palubu letadla. Služba zahrnuje i bezplatnou pomoc v případě vymáhání finanční kompenzace po leteckém přepravci. Sportovní aktivity si v rámci cestovního pojištění u Kooperativy nově nemusíte pojišťovat na celou dobu pobytu, ale jen na dny, kdy budete opravdu sportovat. V balíčku úraz-zavazadla-odpovědnost (ÚZO) pak klienti najdou několik nových rizik, která dosud nebylo možné pojistit. Například pojištění spoluúčasti na zapůjčeném vozidle až do výše 10 tisíc korun, právní pomoc do výše 200 tisíc korun nebo kompenzace pobytu v nemocnici do výše 15 tisíc korun. Zvýhodnění ve výši 20 procent z ceny pojištění nově získají mladí lidé do 26 let.
  • ČSOB Leasing ve spolupráci s dceřinou společností začal nabízet Truck Půjčku určenou malým a středním dopravcům a přepravcům, kteří zvažují koupi nového tahače či návěsu. Produkt kombinuje financování, pojištění a související služby – včetně péče o posádku v případě nepojízdnosti kamionu.
  • Společnost Partners v lednu oznámila, že chystá otevření vlastní pojišťovny specializované na rizikové životní pojištění, už podala České národní bance žádost o udělení licence. Nová pojišťovna by měla začít fungovat v roce 2019.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

28. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

Česká spořitelna opět změní způsob úročení svého spořicího účtu. Komplikované podmínky, které zavedla teprve před pár měsíci, od června výrazně zjednoduší.

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně černou, puntíkatou, s vlnkami, s barvami oblíbeného sportovního klubu nebo tu z ryzího zlata?... celý článek

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

25. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

Připlatí si hlavně lidé, kteří zadávají příkazy na pobočkách nebo trvají na papírových výpisech. Zdražení se ale může dotknout i těch, kdo účet ovládají elektronicky.

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

22. 3. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

Česká spořitelna, Komerční banka a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například... celý článek

Max banka zavře jedinou pobočku, nahradí ji Creditas

21. 3. 2024 | Petr Kučera

Max banka zavře jedinou pobočku, nahradí ji Creditas

Max banka od dubna zavře svou jedinou pobočku. Nachází se v pražské ulici Na strži u stanice metra Pankrác vedle sídla této banky.

Partners Financial Services