Bankovní sazebníky? Aby se v nich čert vyznal!

Bankovní sazebníky? Aby se v nich čert vyznal!
Ministerstvo financí chce, aby si klienti mohli přesně porovnat informace, které o svých službách banky poskytují. Náš průzkum ukazuje, že to je požadavek více než oprávněný. Bankovní sazebníky totiž budí dojem, že mají klienta odradit, aby raději žádné informace nezjišťoval.

Jednotlivé sazebníky se od sebe značně liší, ale jeden rys mají společný: nepřehlednost. Základní údaje, jako cena založení, vedení a zrušení účtu, výběru z bankomatu, příkazu k úhradě (inkasu) nebo zaslání výpisu z účtu v lepším případě zjistíte až po podrobném prozkoumání sazebníku. Nabízí se jasná otázka: proč není vytvořena jednotná struktura, z níž byste ihned věděli, kolik za danou operaci zaplatíte? Byla by tím dotčena konkurenční svoboda? Nebo by se ukázalo, že některé banky jsou zbytečně drahé? Snad se už alespoň drobné krůčky v této věci podnikají, o návrzích Ministerstva financí na zlepšení se dozvíte v článku Banky se bojí konkurence a informovaných klientů.  

Znalost ceny za jednu operaci ještě situaci neřeší. Záleží, co je v ní zahrnuto, za co všechno si banka účtuje poplatky. Mnohdy vám smysl poplatku zůstává utajen. Proč platíte například za výběr hotovosti na přepážce 45 Kč a poté ještě 6 Kč za zúčtování? "Toto je běžný postup, který banky používají," dozvěděli jsme se na informační lince Citibank.

Hra s pojmy

Ale pojďme se podívat sazebníkům na zoubek. Část sazebníku Komerční banky (profil, názory), která se věnuje zúčtování platebního styku, stojí za zvláštní pozornost. Nejprve se dozvíte, kolik zaplatíte za příkaz k úhradě podaný přes různé kanály (to znamená, že zajdete na pobočku, nebo použijete přímé bankovnictví atd.). Zatím všechno jasné. Pak ovšem narazíte na "účetní položku". Co znamená účetní položka vzniklá z automatického převodu? Vzniklá na pasivní straně transakce? Navíc jsou položky v sazebníku nesmyslně přeházené. Například o trvalém příkazu se sazebník zmiňuje na různých místech, ale ucelený pohled si musíte vytvořit sami skládankou jednotlivých výseků.

Když jsme se zeptali na automatickou položku, automaticky nám bylo odpovězeno, že se jedná o trvalý příkaz. Ten to ale být nemůže, protože položka trvalého příkazu je uváděna zvlášť. Že by i samotní pracovníci měli s pojmy problémy? Nakonec jsme se správnou odpověď dozvěděli. Jedná se o inkaso nebo o příkaz, který je prováděn tehdy, když na účtu zůstává určitá částka. Například částka přesahující 5 tisíc Kč se převede na jiný účet. Za tyto služby zaplatíte více než dvojnásobek, protože nejsou sjednány k přesnému datu.
Podobný princip zvolila i Raiffeisenbank (profil, názory), která se však za neznámými pojmy neskrývá. Její sazebník patří k těm nejpřehlednějším. Zúčtování účetních položek souvisejících s jednotlivými transakcemi dokonce uvádí společně. Vše podstatné se dozvíte při prvním pohledu.

Slovníček pojmů
Název operace (banka) Vysvětlení
Automatický převod (KB) příkaz, který převede částku přesahující určitý limit na jiný účet
Pasivní strana transakce (KB) Přičtení částky na účet
Účetní položka příchozí (odchozí) z (do) jiné banky (eBanka) Příplatek za provedení mezibankovní transakce prostřednictvím zúčtovacího (v některých bankách nazývaného též clearingové) centra ČNB
Inteligentní inkaso (eBanka) Příkaz, který kontroluje v pravidelných intervalech zůstatek na účtu, a pokud tento zůstatek klesne pod určenou hranici, účet sám inkasuje potřebnou částku z jiného účtu (nemusí být nutně veden u eBanky)
Použití obalového materiálu v rámci jednoho vkladu hotovosti v uzavřeném obalu (eBanka) Na základě smlouvy s eBankou jsou peníze vloženy do určených balíčků a při jejich uložení na pobočce nejsou přepočítávány ihned, ale například až druhý den. Ušetří se tímto čas.
Vklady v hotovosti v nekontové měně (Raiffeisenbank) Vklad v hotovosti, která je v jiné měně, než ve které je veden účet
Zdroj dat: banky

Pasivní stranou myslí Komerční banka přičtení na účet. Dostanete-li peníze, zaplatíte za ně v KB pětikorunu. Z jakého důvodu jsou ceny rozděleny tak, abyste si ihned nemohli udělat obrázek, kolik vás skutečně daná transakce bude stát? V poznámce pod čarou se navíc dozvíte, že účetní položka příchozí (odchozí) z (do) jiné banky je zpoplatněna 2 Kč.

Poznámky pod čarou si Komerční banka oblíbila. Zřídíte-li si například samostatný běžný účet, bude vás jeho správa měsíčně stát 40 Kč. Ale to jen v případě, že zároveň využíváte přímé bankovnictví, které stojí 55 Kč pro telefonní bankovnictví a 44 pro internetové bankovnictví. Jestliže služby přímého bankovnictví nepotřebujete, vyjde vás správa účtu od 20 Kč dráž, na což je pochopitelně odkaz hvězdičkou.

Inkaso může být inteligentní...

Ani eBanka (profil, názory) se nenechává zahanbit. Běžným zvykem je, že platíte za zaslání výpisu z účtu, anebo je jeho cena součástí balíčku. eBanka zvolila odlišný postup. Za zaslání výpisu nedáte ani korunu, ale zato platíte za jeho sestavení, a to téměř 10 Kč za každou položku. Narazíte-li na pojem inteligentní inkaso, nelekejte se, nejde o žádnou vědu. Jedná se o službu, kdy vám banka v pravidelných intervalech kontroluje zůstatek na účtu. A pokud klesne pod určenou hranici, je tato mezera doplněna z jiného vašeho účtu, ten nemusí být nutně vedený u eBanky.

Ještě jednou formulací eBanka překvapuje. Napadne vás, co se skrývá pod použitím obalového materiálu v rámci jednoho vkladu hotovosti v uzavřeném obalu? Je to "jednoduché". Nosíte-li často do banky vyšší sumy peněz, je lepší se s ní dohodnout na tom, že je budete ukládat do jí určených balíčků. Peníze si pak banka sama přepočítá a vy nemusíte u přepážky pokaždé čekat. Fakt, že tuto službu využívají zpravidla podnikatelé, však nezabrání v jejím uvedením i v sazebníku pro osobní klientelu. Jistě by pomohlo rozdělení sazebníku na dvě části: na základní, běžně prováděné operace a na zbytek. Zlepšila by se tak přehlednost a klienti by se nemuseli prokousávat tím, co je nezajímá.

... a měna nekontová

Sazebník GE Money (BAGE) bank musíte pročítat s velkou pozorností, abyste pochopili, na co všechno máte v rámci daného balíčku nárok. Možnost zvolit si dvě služby zdarma a to, že vás třetí až šestá vyjde každá na 20 Kč, není zřetelně uvedeno. Navíc je výčet těchto služeb uveden v poznámce pod textem.
Číslování položek, které by mělo napomoci v lepší přehlednosti, vás pak spíše zmate. Klidně se totiž setkáte s tím, že po jedničce následuje šestka (na bod 1.6 bezprostředně navazuje bod 6.1). Raiffeisenbank si nedělá problémy ani s češtinou. Pojem vklady v hotovosti v nekontové měně byste nikde ve slovníku nenašli. Ano, řeč je o penězích v jiné měně, než v jaké banka vede váš účet.

Co banka, to jiná terminologie. Pokud budete opravdu chtít proniknout do tajů bankovních sazebníků, pouhé studium jejich tištěné podoby vám asi nebude stačit. Těžko se budete orientovat v záplavě podivných pojmů. Snahy o sjednocení nebo alespoň přiblížení jsou, snad se je podaří prosadit. 

Jak se orientuje v sazebnících bank? Měnili jste někdy běžný účet? Je pro vás výše poplatků důležitá? Nebo sázíte raději na pověst?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-76
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 7. 2005 16:55, Irisnet

KB je out. Nemají tam celý (pouze výňatek, možná hledám špatně) sazebník a to, co jsem tam našel je groteskní. Moc hvězdiček a třeba tohle:

Zasílání výpisu poštou poplatek za 1 měsíc

ročně zdarma
pololetně zdarma
čtvrtletně 9 Kč
měsíčně 15 Kč
čtrnáctidenně 26 Kč
týdně 58 Kč
denně při pohybu na účtu 219 Kč

Měli by na tom fakt trochu něco udělat. Co to je ten poslední řádek? KDyž tam nebude pohyb nic nepošlou? Kolik budu platit, když si vyberu variantu čtvrtletně? 9.- nebo 27.- :-)
Děs!

Zobrazit celé vlákno

+28
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 7. 2005 9:27, SocPredator

Ten příklad s KB (vedení účtu 40.- když využíváte i IB) je klasický oblbovák. Všichni to víme, oni to vědí, ale někdo se najde :-)
Stejně jako Telecom nenabízí ADSL za 399.-, ale všude to vykřikuje. Banky zatím ceny uvádějí povětšinou i s DPH :-)
Když tohle zákon nezakazuje...

-11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdo získal titul Internetová banka roku?

25. 5. 2005 | Petr Vykoukal | 1 komentář

Kdo získal titul Internetová banka roku?

Chcete vědět, která banka si odnese titul "Internetová banka roku"? Kdo zvítězil v hlasování čtenářů? A kdo nabízí klientům nejlevnější účet? Dozvíte se i ve kterých oblastech byly... celý článek

Internetbanking ve světle sazebníků

19. 5. 2005 | Petr Vykoukal

Internetbanking ve světle sazebníků

Důležitým parametrem jakékoliv bankovní služby je její cena. Z našeho testu vyplývá několik zajímavých věcí. Například banky často vnímané jako drahé jsou schopny nabídnout srovnatelnou,... celý článek

Živnobanka: žlutomodrý standard

17. 5. 2005 | Petr Vykoukal

Živnobanka: žlutomodrý standard

Standardní a příjemná aplikace, které by ale neškodilo více funkcí – takové je internetové bankovnictví Živnobanky. Více si přečtěte v našem testu.

Volksbank: Vážený Gr87D4hg, …

10. 5. 2005 | Petr Vykoukal

Volksbank: Vážený Gr87D4hg, …

Všechny banky vám přidělí nějaké jméno pro vstup do jejich ibankingové aplikace. Většinou je to číslo, které si řada z nás bez problémů zapamatuje, ale s číselně písmennou směskou,... celý článek

HVB: nečinností k průměru

28. 4. 2005 | Petr Vykoukal

HVB: nečinností k průměru

Vypadá to, že v HVB Bank se zastavil čas, přinejmenším v oddělní pro rozvoj internetového bankovnictví. Její aplikace se za poslední tři roky totiž téměř nezměnila. A tak zatímco tehdy... celý článek

Partners Financial Services