GE Money Bank: umí hodně, ale jen doma a v korunách

GE Money Bank: umí hodně, ale jen doma a v korunách
GE Money Bank se snaží o image moderní futuristické banky. Nezbytným předpokladem takového obrázku je perfektní internetbanking. Co lze její aplikaci pochválit a kde lze ještě vylepšovat? Internetové bankovnictví je podle informací banky v současné době jejím nejdynamičtěji rostoucím produktem. Zhodnoťte jej s námi.

V roce 1998 přišla do České republiky společnost GE Capital, která odkoupila zbytkovou část zkrachovalé Agrobanky Praha, a dala tak vzniknout GE Capital Bank. Značku GE Capital banka používala až do počátku letošního roku, 17. ledna 2005 pak ale proběhlo přejmenování na GE Money Bank.

GE Money Bank (GECB) je univerzální bankou, která disponuje sítí 194 obchodních míst a 362 bankomatů. Velký důraz klade na moderní bankovní produkty a služby, velice úspěšná je například na poli GSM bankovnictví. Kromě toho nabízí telefonní bankovnictví, homebanking a samozřejmě internetbanking (Internet Banka).

Banka má téměř 730 000 klientů, Internet Banku využívalo ke konci roku 2004 celkem 186 000, o 20 tisíc klientů více než na konci roku 2003.
Zřízení služby je zdarma. Vedení Internet Banky samostatně stojí 39 Kč měsíčně, výhodnější je v rámci Konta Genius, ke kterému je zdarma i služba Infolimit (viz dále).

Internetová banka roku

Připravili jsme pro vás seriál o internetovém bankovnictví, ve kterém vám mezi 4. dubnem a 23. květnem představíme fungování této služby u 13 bank na českém trhu.

Všechny aplikace prověřila porota Peníze.CZ z šesti různých pohledů - přihlášení, menu a základní ovládání, zadávání příkazů k úhradě, zobrazování výpisů, dispozice s účtem a vizuální dojem. Po skončení seriálu vám přineseme celkové výsledky a vyhlásíme Internetovou banku roku v kategorii porota Peníze.CZ

Tématu bezpečnosti internetbankingu a výše poplatků s touto službou souvisejících budeme věnovat speciální články.

O tom, která banka získá ocenění v kategorii čtenářů eníze.CZ můžete rozhodnout i vy - stačí dát hlas svému favoritovi. Registrovaní čtenáři budou zařazeni do slosování o zajímavé ceny.

Vše o Internetové bance roku najdete na
www.ibankaroku.cz

Instalace a přihlášení

HW a SW požadavky
Windows (95, 98, 2000, NT 4.0, XP), prohlížeč Microsoft Internet Explorer 5. Tomu odpovídají i nároky na hardware.

Banka právě pracuje na nové verzi internetového bankovnictví, která bude podporovat alternativní operační systémy a prohlížeče.

Před vstupem do aplikace je nutné "nainstalovat" certifikáty - ssl certifikát (umožní vstup do aplikace) a podpisový certifikát pro potvrzování on-line transakcí. Certifikáty si nahrajete do počítače, zadáte heslo (veškerá nutná hesla dostanete v obálce při uzavření smlouvy) a certifikáty naimportujete. Certifikáty potvrzují vaši totožnost a obsahují informace nezbytné k ochraně dat nebo k vytvoření zabezpečených síťových připojení. Pokud je nenainstalujete, bude vám přístup do aplikace odepřen, respektive nebudete moci založit příkaz k úhradě, povolení k inkasu apod.

S nainstalovaným ssl certifikátem vám banka ze svých stránek, po odklikání informačních oken, umožní přístup do on-line aplikace. Pro vstup budete nadále používat již jen kombinaci vašeho ID (číslo vašeho účtu) a hesla. Nainstalování certifikátu vyžaduje několik minut vašeho času a porota je často označila za zdlouhavé. Samotné přihlášení do aplikace je pak ale již snadné a rychlé. Vstupní heslo si můžete v aplikaci změnit.




Větší obrázek zobrazíte kliknutím na náhled

Ovládání a vzhled

Jak jsme hodnotili aplikaci GE Money Bank v našem minulém testu si můžete přečíst zde.
Aplikace má lehké moderní barvy a menu je intuitivní a přehledné. Porotce Petr Dvořák z VŠE vyzdvihl širokou nabídku produktů, adresnou nápovědu a dobré grafické provedení. Základní ovládání je jednoduché, pro většinu úkonů je ale nutné zadávat heslo k podpisovému certifikátu, což může někomu připadat jako zbytečný krok.

Při zadávání platebních příkazů aplikace nabízí přehledný seznam kódů bank, nenabízí ale třeba kalendář. Pro zopakování platby, kterou jste provedli v minulosti, můžete využít příkazu "rychle poslat peníze". Nápověda aplikace uvádí, že stačí kliknout na tlačítko "Znovu" vedle vámi zvoleného příkazu k úhradě. Bohužel žádné tlačítko s názvem "Znovu" nenajdete, nápověda má na mysli malý čtvereček se šipkou umístěný ve sloupku "Datum splatnosti", který snadno přehlédnete (viz následující levý obrázek). Své jméno, "Zopakovat požadavek" (nikoli "Zdarma"), navíc odhalí až pokud nad něj umístíte kurzor myši.
Nápověda je buď přímo součástí jednotlivých úrovní aplikace (vysvětluje možnosti aplikace, které by uživatele nemusely intuitivně napadnout) nebo také souhrnně pod samostatným odkazem, "Nápověda" v hlavním menu).

Přehledu transakcí, který umožňuje nastavení několika filtrů (datum, částky, příjemce, typ transakce), lze podle porotce Jiřího Nápravníka vytknout chybějící možnost vytištění výstupu, "na obrazovce je to málo přehledné," vysvětluje.




Větší obrázek zobrazíte kliknutím na náhled

Co aplikace umí?

Co umí internetové bankovnictví GE Money Bank
příkaz k úhradě:
jednorázový ANO
hromadný NE
trvalý příkaz k úhradě:
zřízení ANO
změna ANO
zrušení ANO
souhlas k inkasu ANO
příkaz k inkasu NE
vytváření vzorů plateb ANO
zahraniční platby NE
výpis NE
historie účtu ANO
termínované vklady:
zřízení ANO
změna či zrušení ANO
informace o platebních kartách ANO
Kromě standardních funkcí jako povolování inkas či zadávání platebních příkazů (bohužel ale jen v českých korunách a jen v rámci tuzemského platebního styku), nabízí banka i své "specialitky". Například takzvaný "Infolimit", službu, která poskytuje pravidelné informace o tom, kolik peněz si klient může okamžitě od GE Money Bank půjčit prostřednictvím kontokorentu, půjčky, nákupní úvěrové či kreditní karty. Výši vypočtených limitů pro jednotlivé produkty naleznete na úvodní stránce v přehledu účtů ("Moje účty"). O půjčku lze navíc požádat přímo vyplněním on-line žádosti.

Ke každému běžnému účtu si můžete on-line založit jeden nebo více spořících účtů či revolvingových termínovaných vkladů. Pro některé operace s nimi je ale nutné mít podepsanou smlouvu o elektronických spořících produktech (na jakémkoli obchodním místě GE Money Bank).

Aplikace nabízí dobíjení předplacených telefonních SIM karet, vlastních nebo cizích, všech tří mobilních operátorů a platbu faktur za služby operátora Oskar.




Větší obrázek zobrazíte kliknutím na náhled

Nadpis tabulky
Náklady na služby GE Money Bank počet Konto Genius (Kč) za celý rok (Kč)
vedení účtu* měsíčně 12 79 948
výběry na přepážce ** 5 za rok 5 45 225
výběry z vlastního bankomatu *** 23 za rok 23 9 0
výběry z cizího bankomatu 7 za rok 7 25 175
vklady v hotovosti 9 za rok 20 0 0
počet příchozích plateb 20 ročně 2,9 5 100
počet ochozích plateb 36 ročně 2,9 3 108
počet odchozích plateb trvalým příkazem 30 ročně 2,9 6 180
zřízení trvalého příkazu 2 za rok 2 0 0
zrušení, změna trvalého příkazu 2 za rok 2 0 0
platební karta elektronická 1 1 0 0
1 736
* vyhotovení a zaslání výpisu je zdarma
** výběr horovosti do 1 mil. Kč
*** první dva výběry měsíčně zdarma

Pokud vás zajímá více o námi zvoleném modelovém klientovi, podívejte se sem.

Jak se vám líbí internetové bankovnictví GE Money Bank? Považujete úroveň přímého bankovnictví za důležitý faktor při volbě banky?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

eBanka: věrná osvědčenému designu

21. 4. 2005 | Petr Vykoukal

eBanka: věrná osvědčenému designu

eBanka byla v minulosti často tím, kdo udával trend v oblasti internetového bankovnictví. Konkurence však nespí, a tak dnes řada bank nabízí srovnatelné aplikace a dotahuje její náskok.... celý článek

Česká spořitelna: viditelný pokrok

14. 4. 2005 | Petr Vykoukal

Česká spořitelna: viditelný pokrok

Další bankou, u níž budete moci zhodnotit vývoj internetového bankovnictví za poslední tři roky, je Česká spořitelna. Při porovnání obou aplikací je už na první pohled vidět, že posun... celý článek

Citibank: proč to dělat jednoduše, když to jde jinak…

12. 4. 2005 | Petr Vykoukal

Citibank: proč to dělat jednoduše, když to jde jinak…

Největší retailová banka na světě v Česku stále spíše "sbírá smetanu". Podle její cenové politiky je jasné, že hledá především klienty s vyššími příjmy – účet za 250 Kč měsíčně rozhodně... celý článek

BAWAG: jednoduše a přehledně

7. 4. 2005 | Petr Vykoukal

BAWAG: jednoduše a přehledně

Jednoduché, s dostatečným množstvím funkcí a "lehkým" designem, tak lze asi nejstručněji shrnout přednosti internetového bankovnictví BAWAG Bank CZ, jedné z menších českých bank. Co... celý článek

Internetová banka roku startuje!

4. 4. 2005 | Petr Vykoukal

Internetová banka roku startuje!

Z pohledu lidského života je internetové bankovnictví dítětem čekajícím na zápis do základní školy. Moderní technologie se ale zákonitostmi lidského života neřídí, a tak už má český... celý článek

Partners Financial Services