Omezený GÉnius

Omezený GÉnius
Graficky zajímavé, uživatelsky příjemné, s nemnoha funkcemi, běžnému uživateli bankovního účtu však úplně dostačující. Tak by se stručně dalo shrnout internetové bankovnictví GE Capital.
Kolik uživatelů má internetbanking GECB
celkem / z toho GEnius
prosinec 2001 7 733
březen 2002 27 287 / 7 382
červen 2002 53 016 / 31 057

GE Capital Bank (profil, názory) uvedla internetbanku na trh loni v listopadu. Produkt byl dlouho slibován a díky tomu i nedočkavě očekáván. Ti, kteří očekávali dobře propracovanou službu s mnoha funkcemi, mohli být nadšeni jen z poloviny. Grafika a funkčnost je zvládnuta skutečně dobře, mnoho funkcí však v okamžiku spuštění aplikace neměla. To se změnilo až nedávno, přesto z pohledu řadového uživatele nabízí internetbanka všechny základní funkce – běžné platby, trvalé příkazy k úhradě a možnost ovládání spořících účtů. Tyto transakce představují většinu toho, co dělá průměrné klient na přepážce, proč mu tedy dávat více? Strategie je to určitě úspěšná. Banka přitáhla na internet téměř desetinu klientů (těch bylo v červnu něco přes 600 tisíc), některou z verzí internetového bankovnictví v té době přitom používalo 53 tisíc klientů.

Kolik stojí účet v GECB
Vedení účtu (měsíčně) 0 - 301
Internet (měsíčně) 30
Transakce 2 / 52
Výběr z bankomatu 1 3
Roční náklady4 1380
Vysvětlivky: 1 poplatek za vedení účtu závisí na výši zůstatku – pokud přesahuje 40 tisíc / 20 tisíc / je menší je poplatek 0 / 15 / 30 korun měsíčně
2odchozí položka elektronicky / příchozí položka
3první dva výběry z vlastního bankomatu, další stojí devět korun, stejně stojí i výběry z bankomatů jiných bank, výjimkou jsou spořitelní, kde se platí 20 korun za transakci
4součet poplatků za vedení účtu (uvažujeme nízký zůstatek), internetové bankovnictví a deset operací měsíčně (odchozí i příchozí položky, všechny platby zadané elektronicky) a čtyř výběrů z bankomatu vlastního.
Podrobněji můžete najít poplatky spojené s účtem u GECB zde, informace o cenách produktu GEnius najdete tady.

Internetové bankovnictví má v GE dvě varianty. Buďto si zvolíte Internetbanku Standard (verze, kterou jsme testovali my a je popsána dále), která je nabízena jako "nadstavba" běžného účtu, který se v GE jmenuje Flexikonto (profil, názory), nebo si vyberete odlehčený GÉnius (profil, názory). To je balíček obsahující vedení účtu, internetbanking (ale hodně ořezaný oproti základní verzi - umožňuje pouze zjištění zůstatku a provádění plateb s denním limitem 10 tisíc korun) a řadu dalších služeb (kontokorent, internetová platební karta, telefonní bankovnictví) za 50 korun měsíčně.

Pokud zvolíte Internetbanku Standard, budete muset počítat s poplatky za vedení účtu (pohybuje se mezi nulou při vysokém zůstatku a třiceti korunami při nízkém zůstatku) a poté za jednotlivé další služby. Můžete si vybrat kontokorent (zřízení 250, měsíčně 20 korun), platební karty (internetová 9 korun měsíčně, mezinárodní elektronická 30, embosovaná 39 korun), telefonní bankovnictví (pouze konverzant - "plechová huba" zdarma) nebo GSM Banking (30 korun měsíčně). Banka samozřejmě také nabízí spořící a termínované vklady.

Jaké je internetové bankovnictví GE Capital Bank

větší obrázek zde

Instalace:
První připojení vyžaduje vygenerování tzv. certifikátů. K tomu slouží Registrační autorita (odkaz na stránce, kde je i vstup do internetbanky) k přístupu do ní použijete jednorázové heslo, které jste dostali v zalepené obálce na pobočce při zakládání služby. Pokud se vám to na první pokus nepovede, budete si muset zavolat na hotline pro obnovení hesla. Při první návštěvě stačí vytvořit pouze SSL certifikát, jak internetbanka, tak Registrační autorita vás kdykoliv později po "prokázání se" tímto certifikátem pustí dál. Vytvořené certifikáty si můžete uložit na disketu, na harddisk či kamkoliv jinam, kde k nim budete mít přístup. Abyste se do i-banky dostali, musíte je ještě nainstalovat do svého prohlížeče. Přesný postup si můžete přečíst v našem starším článku. Pokud používáte internetbanku na cizím počítači (třeba v internetové kavárně), nezapomeňte před odchodem odinstalovat z prohlížeče certifikáty. Pokud zapomenete, nemusíte se ničeho obávat, k nakládání s nimi (například k převedení peněz z vašeho účtu) je třeba znát heslo, pokud ho tedy nenapíšete k certifikátům, je riziko jejich zneužití téměř nulové. Platnost certifikátů můžete navíc kdykoliv zrušit a vygenerovat si nové.

větší obrázek zde

Přihlášení:
Abyste vůbec dostali příležitost zadat jméno (tak říká GE číslu účtu) a heslo, musíte mít na počítači nainstalován SSL certifikát. Bez něj se vám sice podaří kliknout na odkaz "Přihlášení do Internetbanky", zobrazím se vám ale pouze chybové hlášení prohlížeče, že stránku nelze nalézt. Kromě certifikátu musíte ještě znát své číslo účtu a heslo. Naši testující většinou hodnotili samotné přihlášení kladně, co se jim však nelíbilo je umístění odkazu vedoucího do i-banky. Ten není na homepage, ale až na stránkách věnovaných internetovému bankovnictví.

větší obrázek zde

Ovládání a vzhled:
Grafika stránek vybočuje z designu samotného webu GE. Je jednoduchá, elegantní, samotné menu (díky nemnoha funkcím, které aplikace nabízí) je jednoduché a intuivní. "Hezky jednoduché. Moje účty a Poslat peníze se mi líbí," libuje si nad hezky nazvanými položkami v menu Markéta Kaclová z Českého rozhlasu. Její kolega Jan Rosenauer má pouze výhrady k nezabezpečeným přenosům částí některých stránek – z prohlížeče na uživatele vyskočí hlášení a především neznalí uživatelé by mohli trošku znejistět. Názor na design stránek a jejich ovládání si můžete udělat sami ze screenshotů.

větší obrázek zde

Provádění transakcí:
V době, kdy probíhal náš test nabízela GE přes internet pouze jednorázové příkazy. V průběhu července však bylo internetové bankovnictví rozšířeno o trvalé příkazy a možnost manipulace se spořícími účty.

K provedení platby je kromě SSL certifikátu (bez něho se do banky nedostanete) potřeba i podpisový certifikát. Ten je třeba v internetbance zaregistrovat, aby aplikace věděla, kde jej má hledat. Při zadávání transakce pak musíte ještě zadat heslo k certifikátu. Samotné transakce byly hodnoceny kladně s určitými výhradami. Markétě Kaclové hlásil prohlížeč chybu a příkaz se vůbec nedal odeslat, Leoši Bártovi z eMarketu se zase nepodařilo provést platbu funkcí rychle poslat peníze. Tato volba umožňuje odeslat peníze s úplně stejnými parametry jako v minulosti. Pomocí filtru si tak najdete starou platbu, kliknete si na šipku vedle řádku s onou vzorovou transakcí a automaticky se vám předvyplní příkaz k úhradě. Nemusíte tak složitě přepisovat čísla účtů a variabilní symboly.

Internetové bankovnictví GECB
v kostce
Aplikace umožňuje provádět tyto operace:
zjistit zůstatek a historii účtu
zadat jednorázový příkaz k úhradě
zadat trvalý příkaz k úhradě (pouze verze Standard)
zakládat a měnit spořící účty (pouze verze Standard)
zjistit informace o kurzech a úrocích

Zabezpečení:
certifikáty nainstalované do prohlížeče, je možné je libovolně přenášet na disketě či jiným způsobem

Požadavky na hardware/software: alespoň Pentium 166, 32 MB RAM, operační systém Windows 95 a vyšší nebo NT, Internet Explorer 5.01 a vyšší, Java Virtual Machine 2752

větší obrázek zde
Ostatní operace (výpisy apod.):
Zůstatek se uživatel dozví ihned po přihlášení na úvodní stránce, možná by bylo vhodné, aby se ukazoval na horní liště a klient tak měl pořád přehled o tom s kolika penězi může vlastně manipulovat.

Přehled historie transakcí je možno třídit podle různých filtrů a to až půl roku zpátky. Při prvním vstupu na stránku se zadáváním parametrů pro vytřídění je filtr již předvyplněn, takže stačí kliknout a uvidíte výpis transakcí za poslední měsíc.

Kromě výše popsaných transakcí můžete ještě v aplikaci vyhledávat směnné kurzy, úrokové sazby (ty lze ale úplně stejně najít na homepage banky), můžete si nastavit zasílání podmíněných informací (například o proběhlých transakcích) na mobil. Poslední zmíněná služba je však dostupná pouze uživatelům GSM Bankingu GE.

Považujete zabezpečení s pomocí cerfikátů za dostatečně mobilní? Vybrali byste si GEnius nebo Standard? Podělte se o své názory a zkušenosti s ostatními.

Na článku spolupracoval Dušan Hradil.


Od středy 10. července vám každý týden představíme jednu z deseti aplikací internetového bankovnictví nabízených na tuzemském trhu. V polovině září si budete moci přečíst, jak jednotlivé banky dopadly ve velkém srovnávacím testu. Jako první jsme vám představili internetové bankovnictví Citibank, jako další byly přezentovány aplikace České spořitelny, ČSOB a eBanky.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-28
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 8. 2002 7:28

Tak jsem na to juknul a jsem rád, že se tu někdo snaží konkurovat eBance. Bohužel stále zatím pouze snaží. Nicméně nutno přiznat, že cena vedení a transakcí je přímo úměrná možnostem a běžnému uživateli patrně budou stačit. Ale způsob zabezpečení certifikačním klíčem se mi zdá poněkud nešťastný, přecejen má více lidí stolní počítač než notebook. Kdopak to vyvíjel ? A pročpak ne komplexněji ? A pročpak si takový kolos jako je GE Capital nenechá zpracovat solidní analýzu a nepoužije nejmodernější technologie ?

+37
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

eBanka: finanční supermarket na internetu

31. 7. 2002 | Petr Vykoukal

eBanka: finanční supermarket na internetu

eBanka byla první, kdo u nás nabídl možnost obsluhovat své peníze přes internet. Její několikaletý náskok před konkurencí je i dnes cítit nejen v propracovanosti samotné aplikace, ale... celý článek

ČSOB: jako z jiné planety

24. 7. 2002 | Petr Vykoukal

ČSOB: jako z jiné planety

Atypické zabezpečení čipovou kartou dělá z internetové aplikace naší největší banky trochu mimozemšťana. Samotná aplikace nenabízí moc možností "zábavy", a tak se nutnost používat čtečku... celý článek

Česká spořitelna: uděláme na vás bububu!

17. 7. 2002 | Petr Vykoukal

Česká spořitelna: uděláme na vás bububu!

Druhé hodnocené internetové bankovnictví jakoby nás svým uživatelsky nepříjemným prostředím a komplikovaným ovládáním vracelo o pár let zpátky. Jeho jediným velkým kladem je vysoká... celý článek

Citibank: Bez klíčů a bez krabiček

10. 7. 2002 | Petr Vykoukal

Citibank: Bez klíčů a bez krabiček

První z představovaných internetových bankovnictví trochu vybočuje z řady. Na rozdíl od konkurentů nešla Citibank cestou "nedobytných trezorů", ale spíše se snažila o jednoduchost... celý článek

Partners Financial Services