Zaplaťte si vedení účtu 'zdarma'

Zaplaťte si vedení účtu 'zdarma'
Kouzelné slovíčko "zadarmo" zapůsobí asi na každého. A právě takovou nabídkou lákají potenciální klienty některé banky. Ovšem tato návnada má své ale... Podívejme se zblízka, co se skrývá za poplatkovými prázdninami či vedením účtu zdarma.

S nabídkami vyzkoušet si běžný účet po určitou dobu zdarma nebo neplatit některé položky se na jaře roztrhl pytel. Zákazníci si tak mohou ozkoušet služby něterých finančních institucí, aniž by za ně platili. Když jim produkt nebude vyhovovat, mohou ho obvykle bez sankcí zrušit.
Vyplatí se za takových podmínek konto vyzkoušet nebo snad peněžní domy sázejí na "pohodlnost" klientů, kterým se již nebude chtít banku měnit? A nebo není výhodnější možnost, kterou nabízí eBanka, u níž při pravidelném příjmu v určené výši zákazníci za vedení účtu neplatí?

Za zkoušku nic nedáš

První přišla s nabídkou HVB Bank. Ta už v únoru začala nabízet vedení Business Konta (profil, názory) po dobu šesti měsíců zdarma. Protože se počet získaných klientů v segmentu podnikatelské klientely zvýšil během prvního měsíce kampaně o 87 %, rozhodla se od 5. dubna nabízet zdarma i produkty pro soukromou klientelu. Zákazníci, kteří si do konce června otevřou Konto Komfort (profil, názory), Rodina (profil, názory) či Pohoda (profil, názory), nebudou muset půl roku platit měsíční poplatek.

Kolik klienti ušetří za půl roku
HVB Konto Pohoda 384 Kč
Konto Rodina 564 Kč Uno, 648 Kč Duo, 744 Kč Trio
Konto Komfort 1 104 Kč
Poštovní spořitelna Konto Klasik 114 Kč
Konto Rodina 300 Kč
Konto Senior 90 Kč
Konto Junior 60 Kč
Konto
Plus
540 Kč
Živnostenská banka Menu Standard 594 Kč
Menu
Forte
894 Kč
Menu Grand 1 734 Kč
Zdroj dat: Sazebníky bank
Proč banka takovou možnost nabídla? Podle jejích zástupců jde hlavně o to být krok napřed před konkurencí. "Hlavním cílem bylo zviditelnit naše produkty na trhu a nabídnout potenciálním klientům vyzkoušení kvality našich služeb," říká tisková mluvčí HVB Bank Petra Kopecká.
Na to, jestli se zvýšil počet klientů, Kopecká neodpověděla. Nárůst ale zástupci banky zaznamenali, o přesných číslem by však museli spekulovat, ta budou k dispozici koncem května.

Od 15. března nabízí možnost otestovat si konto a neplatit přitom za vedení balíčků Osobních menu i Živnostenská banka. Podle PR manažera Iva Polišenského jde především o způsob, jak vyjít vstříc klientům a jejich záměru měnit banku. Mohou si bez dodatečných nákladů vyzkoušet produkty a služby peněžní instituce. Tato nabídka platí do konce května.
Tato akce je úspěšná. Podle Polišenského se počet nově příchozích klientů od jejího zahájení ztrojnásobil.

U obou bank platí, že zájemci mohou během i po skončení "testování" kdykoliv odejít bez sankcí či poplatků za zrušení účtu.

A kolik majitelé účtů za tento půl rok ušetří? V HVB Bank u konta Pohoda 384 Kč, Komfort 1 104 Kč a Rodina 564, 648 nebo 744 Kč podle toho, zda mají otevřenou variantu Uno, Duo nebo Trio (v rámci konta Rodina lze otevřít jeden až tři účty, podle toho jde o variantu Uno, Duo či Trio). V Živnostenské bance se úspora  vyšplhá na 594 Kč u Menu Standard (profil, názory), 894 Kč u Menu Forte (profil, názory) a 1 734 Kč u Menu Grand (profil, názory).

S nabídkou nazvanou "Poplatkové prázdniny" přišla i Poštovní spořitelna. Platí pro klienty, kteří si založili některou z postžirových nabídek, Klasik (profil, názory), Rodina (profil, názory),  Senior, Junior či Plus (profil, názory), v dubnu. Ti nemusí 6 měsíců platit poplatky za vedení účtu, zasílání výpisů a za vybrané transakce na účtu. U nově zřízených účtů dojde k úspoře pohybující se mezi 10 až 90 Kč za měsíc, tedy 60 až 594 Kč za půl roku. 

Tak trochu jinak

Trochu z jiného soudku je případ eBanky, u které majitelé účtu mohou od 2. října 2003 využít vedení účtu a internetového bankovnictví zdarma. Podmínkou jsou měsíční příjmy přicházející na konto ve výši minimálně 15 000 Kč v případě programu Základ (profil, názory) a 30 000 u programu Plus (profil, názory).
Banka se touto nabídkou rozhodla zvýhodnit ty zákazníky, kterým účet slouží jako hlavní konto. Pří stanovování výšky povinné příchozí částky vycházeli zástupci bank podle slov ředitelky divize interní a externí komunikace Lucie Skotnicové z údajů Českého statistického úřadu, který v srpnu 2003 zveřejnil výši hrubé mzdy za první čtvrtletí roku 2003. Ta se tehdy pohybovala okolo 17 084 Kč.
Tato nabídka zaznamenala podle údajů z banky značný úspěch. Celkem se prý počet nových klientů zvýšil o více jak 30 %.

Srovnání nabídek zdarma

Banka

Počítáno pro

Název konta

Náklady na účet

Náklady na operace

Náklady celkem

HVB Bank
(profil, názory)
Půl roku Komfort

150

120

270

Pohoda

150

220

370

Rodina Duo

0

220

220

Rok Komfort

1 404

240

2 644

Pohoda

684

440

1 124

Rodina Duo

684

440

1 124

eBanka
(profil, názory)
Půl roku Program Základ

120

163

283

Program Plus

120

138

258

Rok Program Základ

240

326

566

Program Plus

240

275

515

Poštovní spořitelna
(profil, názory)
Půl roku Klasik

78

100

178

Plus

78

100

178

Rodina

78

100

178

Rok Klasik

270

148

418

Plus

696

148

844

Rodina

456

148

604

Živnostenská banka
(profil, názory)
Půl roku Menu Standard

60

0

60

Menu Forte

90

0

90

Menu Grand

60

0

60

Rok Menu Standard

714

0

714

Menu Forte

1 074

0

1 074

Menu Grand

1 914

0

1 914

Vysvětlivky:  Roční náklady na účet zahrnují vedení účtu/balíčku, platební karty (debetní elektronické), cenu měsíčních výpisů a vedení přímého bankovnictví. Roční vedení na operace zahrnuje 40 výběrů z bankomatů ( výběr z vlastního bankomatu), 12 plateb SIPO a 4 trvalé příkazy (u trvalého příkazu a SIPA volíme sazbu pro odeslání do cizí banky), pro šestiměsíční variantu je vše přepočítáné na půl roku.
Poznámka: 1. Srovnatelnost balíčkových kont a běžných účtů je sporná, protože v ceně balíčků jsou zahrnuty další produkty a služby jako je třeba vedení elektronického bankovnictví či platební karty, zasílání výpisů a další. Přesto jsme ho do výpočtu zahrnuli.
2. U HVB klienti získají v rámci balíčků Komfort a Pohoda kartu embosovanou, my ale počítali s kartou elektronickou. Podobně je tomu u balíčků Menu Forte a Grand Živnostenské banky.

Klienti si musí uvědomit, že nabídka zdarma platí pro vedení účtu či balíčku. V případě běžného účtu tak budou platit jiné poplatky jako jsou transakce či vedení platebních karet. Ty jsou obvykle zahrnuty v ceně balíčků. Přesto i v tomto případě mohou majitelé platit za některé platební transakce, výběry z bankomatů či jiné poplatky. Cena se může právě díky těmto poplatkům vyhoupnout.
Je nesporné, že během půl roku "testování" zájemci ušetří, například v případě Živnostenské banky jde o markantní rozdíl. Musí ale počítat s tím, že po uplynutí této zkušební doby, si sáhnou hlouběji do kapsy. V případě HVB Bank či Živnostenské banky to může být i v řádu tisíc.

Co si myslíte o těchto nabídkách "zadarmo"? Jde opravdu o vstřícný krok bank vůči klientům nebo o pouhý marketingový trik, jak získat nové zákazníky? Vyzkoušeli jste některou z těchto nabídek na vlastní kůži?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 22 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 5. 2004 7:45, yntovon

Uvazuji taky o odchodu od ceskych ustavu( jedno ci peneznich ci pro choromyslne )jenze nevim jak to udelat.Je mozno dodat navod ? Diky

Zobrazit celé vlákno

+27
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 5. 2004 11:22, JCiprovska

Nerad bych dělal reklamu nebo antireklamu, ale chci se přidat k tvrzení, že žádná sleva není zadarmo a každé "zdarma" musí někdo zaplatit.

S e-bankou jsem velmi spokojen; mám tam vedení účtu formálně zadarmo, ale za elektronické kanály a šifrovací elktronický klíč (pro zadávání plateb a práci přes Internet) musím platit 140 Kč měsíčně.
Dcera má (nejsem si přesně jistý u které banky) studentský účet také bez poplatku za vedení účtu, ale součástí balíčku jsou měsíční výpisy za 40,- Kč.

Zobrazit celé vlákno

-21
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (22 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Seznamte se s termínovanými účty

17. 3. 2004 | Jan Rošťák

Seznamte se s termínovanými účty

Ve světě spoření nepředstavují termínované vklady žádnou novinku. Za zřeknutí se peněz na určitou dobu nabízejí vyšší výnos než běžné účty. Jsou jim ale skutečně výhodnou alternativou?... celý článek

Kam s výplatou aneb proč živit běžné účty

8. 3. 2004 | Jan Rošťák

Kam s výplatou aneb proč živit běžné účty

Řešíte i vy měsíc co měsíc problém, jak naložit s výdělkem? Zaměstnavatel vám na účet pošle pravidelný obnos peněz a vy ho využijete na pokrytí obvyklých výdajů. Ale kam s tím, co zbude?... celý článek

Kampeličky - porovnání běžných účtů

29. 1. 2004 | Vendula Hilkovičová

Jak dlužníkům přistřihnout křídla

22. 1. 2004 | Dušan Hradil | 1 komentář

Jak dlužníkům přistřihnout křídla

Řešit předluženost domácností není nic snadného. Být tak účinné prevence, bylo by hned snáze. Jak na to? Odpověď je jasná: používat účinný registr dlužníků. U nás hudba budoucnosti,... celý článek

Chceš změnit banku? Tak zaplať!

2. 9. 2003 | Dušan Hradil

Chceš změnit banku? Tak zaplať!

"Tak to teda ne, jde o jasné omezení svobody spotřebitele," ohrazuje se Sdružení obrany spotřebitelů. "Nikoli, je to legitimní poplatek," reagují banky. Kdo má pravdu? Kolik a proč... celý článek

Partners Financial Services