Nejabsurdnější poplatek: letos pokuta za práci na přepážce

Nejabsurdnější poplatek: letos pokuta za práci na přepážce
Kdo vkládá na účet v hotovosti více než půl milionu korun, musí se připravit, že bance zaplatí až stovky korun. Taková praxe je absurdní rozhodli bankovní klienti, kteří poplatek za nadměrný vklad zvolili za letošní nejabsurdnější bankovní poplatek.

Nejabsurdnějším bankovním poplatkem se letos stal poplatek za nadměrný vklad. Zvolilo si ho 33 procent Čechů a Slováků, kteří hlasovali v anketě o nejabsurdnější bankovní poplatek. Druhý skončil poplatek za vklad na přepážce na vlastní účeta třetí příčku obsadil poplatek za připsání úroků. Celkem se finálového hlasování v anketě, kterou pořádal server www.bankovnipoplatky.com zúčastnilo 5783 hlasujících.

Vítězný poplatek je v podstatě pokuta za to, že klient nutí pracovníka bankyna přepážce pracovat. Ten musí hotovost převzít a spočítat a vydat potvrzení o přijetí peněz. Poplatek se ovšem týká částek, které zpravidla převyšují půl milionu korun. U některých bank hranice začíná až na milionu korun. Navíc častěji se s poplatkem setkají podnikatelé než běžní spotřebitelé.

Výsledky ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek

PoplatekPočet hlasů
1. Poplatek za nadměrný vklad1 918 hlasů (33,17 %)
2. Poplatek za vklad na přepážce na vlastní účet1 331 hlasů (23,02 %)
3. Poplatek za připsání úroku1 067 hlasů (18,45 %)
4. Poplatek za vložení variab. symbolu do příkazu k úhradě740 hlasů (12,80 %)
5. Poplatek za předčasně splacený úvěr 727 hlasů (12,57%)
V prvním kole hlasovalo celkem 27 943 lidí. Z ČR přišlo 23 015 hlasů a ze Slovenska 4 928 hlasů (to je 3,5x více než loni). Ve finálovém kole se ankety zúčastnilo 5 783 respondentů (z ČR hlasovalo 4 095 lidí, ze Slovenska přišlo 1 688 hlasů). Pořadí na prvních třech místech bylo v ČR a SR naprosto totožné. Celkem ve IV. ročníku hlasovalo 33 726 bankovních klientů.

Poplatek se určuje jako podíl z vkládané částky. Pohybuje se od 0,05 procenta (Česká spořitelna) po 0,15 procenta (Komerční banka, Raiffeisenbank). Zpravidla však banky stanovují horní hranici, kterou poplatek nepřesáhne. Pohybuje se od 1000 do 2000 korun za jeden vklad.

Na poplatcích a provizích vydělávají české banky stále více peněz, a to navzdory tomu, že alespoň některé ceny za své služby snižují. Na trhu si tak lze vybrat i velmi levné účty, které při používání internetového bankovnictví buď nestojí nic, nebo jen pár korun měsíčně. Nejvíce v tomto ohledu vycházejí klientům vstříc mBank, Raiffeisenbanka družstevní záložna Fio, jak vyplynulo z loňského výzkumu běžných účtů, které provedly Peníze.cz ve spolupráci s www.bankovnipoplatky.com.

Výzkum rovněž ukázal, že banky zatím příliš neslyší hlasy klientů, kteří volají po přehledných a hlavně srozumitelných sazebnících. Podle průzkumu, který si nechalo před třemi lety vypracovat ministerstvo financí, se v sazebníku své banky vyzná jen necelá polovina klientů. Dvě třetiny klientů nemá dostatek informací o změnách v poplatcích. Přes 80 procent respondentů by uvítalo, kdyby si mohli poplatky v jednotlivých bankách jednoduše srovnat. Klienti přitom často nemohou ze sazebníků jednoduše vyčíst, která služba ještě patří do určitého balíčku a za kterou se už musí platit zvlášť. Rovněž sestavování balíčků či konfigurace služeb jsou u některých bank popsány tak složitě, že běžný klient může mít problém s výpočtem konečné ceny za požadované služby.

Některé banky se tak alespoň snaží nabízet kalkulačky na svých webových stránkách, které usnadňují orientaci v sazebníku. Česká spořitelna má konfigurátor Osobního účtu, kalkulačku nákladů za služby, která zároveň doporučí vhodný balíček, má ČSOB a Fio.

Letošní volba neabsurdnějšího bankovního poplatku byla už čtvrtou v řadě. První ročník vyhrál poplatek za příchozí platbu. Ve druhém ročníku zvítězil poplatek za výběr z bankomatu vlastní banky. Loni to byl poplatek za vedení běžného účtu. Celkem se obou letošních hlasovacích kol zúčastnilo téměř 34 tisíc bankovních klientů.

Jak často se díváte do sazebníků bank? Podělte se o názor.

 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-60
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Poplatek za nadměrný vklad hotovosti opravdu existuje

24. 2. 2009 | Patrik Nacher

Poplatek za nadměrný vklad hotovosti opravdu existuje

Řada klientů bank o něm nemá ani tušení, někteří nevěří, že existuje. Řeč je o favoritovi letošní ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek – poplatku za nadměrný vklad hotovosti na... celý článek

I za nižší úrok se musí v bance zaplatit, tvrdí klienti

18. 12. 2008 | redakce Peníze.CZ | 22 komentářů

I za nižší úrok se musí v bance zaplatit, tvrdí klienti

Zkušenosti klientů bank s prapodivnými poplatky jsou zjevně nekonečné. Stěžují si třeba na poplatek za nižší úrok či za vyhotovení elektronických výpisů. Až do konce ledna mohou všichni... celý článek

V sazebnících bank se nevyznají ani jejich poradci II

24. 9. 2008 | Miroslav Zeman, Patrik Nacher | 2 komentáře

V sazebnících bank se nevyznají ani jejich poradci II

Komerční banka má poměrně srozumitelný sazebník poplatků. Přesto se v něm nevyznají ani její vlastní pracovníci. Na několika pobočkách nabídli stejnému imaginárnímu klientovi stejné... celý článek

Desatero jak snadno změnit banku

26. 2. 2008 | Věra Tůmová | 11 komentářů

Desatero jak snadno změnit banku

Banky změní své chování vůči klientům jen tehdy, když budou cítit, že o ně mohou snadno přijít, tvrdí experti. V Česku se však ke změně banky odhodlá jen málokdo. Přitom nejde zase... celý článek

Partners Financial Services