Nejlevnější účty: vítězství mBank a propadák České spořitelny

Jan Stuchlík | rubrika: Jak na to | 12. 8. 2008 | 61 komentářů
Nejlevnější účty: vítězství mBank a propadák České spořitelny
Výzkum serverů Peníze.cz a www.bankovnipoplatky.com spočítal nejlevnější bankovní účty pro běžné bankovní klienty. Žebříčku vládne mBank spolu s dalšími menšími bankami. Bankovní giganti skončili v poli poražených.

Jak vypadá běžný klient bank

Položka či transakcePočet za měsíc
Vedení účtu1
Papírový výpis z účtu1
Platební kartaneembosovaná
Přímé bankovnictvíANO
Příchozí platba na účet4
Vklad hotovosti na účet1
Zřízení trvalého příkazu4 za rok
Položka z trvalého příkazu na přepážce1
Položka z trvalého příkazu elektronicky3
Příkaz k úhradě na přepážce1
Příkaz k úhradě elektronicky4
Změna trvalého příkazu elektronicky2
Zřízení inkasa1 za rok
Uhrada SIPO1
Výběr z bankomatu vlastní banky2
Výběr z bankomatu cizí banky1
Platba kartou u obchodníků6
Poznámka: Profil běžného klienta byl sestaven na základě údajů bank o službách, které jejich klienti nejčastěji používají. Všechny platební příkazy směřovaly na účty v cizích bankách.

mBank a Česká spořitelna nemají mezi českými bankami zaměřenými na drobné klienty konkurenci. Jenže každá se může chlubit jiným rekordem. Zatímco mBank nabízí pro běžného bankovního klienta nejlevnější účet a s ním spojené služby, Česká spořitelna je se svým Osobním účtem suverénně nejdražší.

K tomuto závěru dospěla redakce Peníze.cz ve spolupráci se serverem www.bankovnipoplatky.com v unikátním výzkumu, který se snažil najít u každé banky nejlevnější účet pro běžného českého klienta. Jeho profil byl sestaven na základě údajů bank o nejpoužívanějších službách. Zkoumaný běžný klient má jeden běžný účet, neembosovanou platební kartu, používá internetové bankovnictví, na účet mu přichází měsíčně čtyři platby a jednou vkládá hotovost na přepážce. Celkem provádí devět platebních příkazů do cizí banky, čtyři v rámci trvalých příkazů a pět individuálních. Vždy jednu z každého druhu transakcí provádí na přepážce banky, zbytek zadává elektronicky. Běžný bankovní klient má SIPO, vybírá hotovost dvakrát měsíčně z bankomatu své banky a jednou z bankomatu cizí banky. Šestkrát za měsíc platí kartou v obchodě.

Pokud by měl takový klient dost času, aby si prošel sazebníky bank, vyznal se v nich a spočítal si tu nejlepší variantu, musel by si zvolit mBank. Tam by měsíčně zaplatil za účet mKonto a transakce 49 korun. Nicméně by musel počítat s tím, že prakticky jediným způsobem, jak lze s bankou komunikovat, je internet či telefonní linka. Center, která připomínají klasickou pobočku nebo takzvaných mKiosků má banka sice stále více, zatím jich je ale jen něco málo přes pětadvacet v celé republice.

I druhé místo obsadil účet, který je určen především milovníkům internetu. Za eKonto od Raiffeisenbank zaplatí klient měsíčně 89 korun. To ovšem pouze v případě, že mu každý měsíc na účet přijde alespoň 25 tisíc korun. Pak má nárok na variantu Premium, v níž je zahrnuto vedení účtu zdarma, stejně jako několik služeb. Pokud by klient podmínku kreditního obratu nesplnil, zaplatil by měsíčně za eKonto ve verzi Základ 218 korun.

Nejlevnější účty pro běžné bankovní klienty

PořadíBankaNázev kontaCena za měsíc
1mBankmKonto49,-
2RaiffeisenbankeKonto Premium*89,-
3Fio - družstevní záložnaBěžný účet107,-
4Poštovní spořitelnaKlasik114,-
5UniCredit BankKonto Mozaika133,-
6VolksbankFree Konto + Premium135,-
7BAWAG Bank CZIQ Konto167,-
8ČSOBČSOB Konto168,-
9Komerční bankaExtra konto180,-
10GE Money BankGenius Active193,-
11RaiffeisenbankeKonto Základ**218,-
12Česká spořitelnaOsobní účet - Standard II +228,-
13Česká spořitelnaOsobní účet - Plus I + Standard II ++253,-
14CitibankCitikonto***380,-
* Při splnění podmínky kreditního obratu min. 25 000,- měsíčně.
** Základní varianta
+ Při výpočtu s použítím sazebníku.
++ Při výpočtu s pomocí internetového konfigurátoru
*** Při průměrném měsíčním zůstatku na běžném, spořícím, termínovaném či investičním účtu nad 500 000,- je balíček zdarma.

Zdroj: Výpočet www.penize.cz a www.bankovnipoplatky.com

Na třetí příčce se umístila družstevní záložna Fio, která se chce změnit na klasickou banku. U ní by měsíční náklady běžného klienta dosáhly 107 korun. V těsném závěsu následuje se 114 korunami Poštovní spořitelna s účtem Klasik.

Klasické velké banky, které nabízejí zákazníkovi i komfort osobního servisu na velkém množství poboček po celé republice se umístily až ve druhé polovině žebříčku. Souboj gigantů vyhrála ČSOB s účtem ČSOB Konto, za který by běžný klient zaplatil 168 korun za měsíc. Následuje Komerční banka s účtem Extra Konto, které sice nabízí většinu transakcí zdarma, nicméně i tak by byl zákazník na konci měsíce o 180 korun chudší.

Ze všech zkoumaných bank se naprosto vymyká Osobní účet České spořitelny. Ten má být podle banky průkopníkem ve vytváření služeb klientovi na míru. Sestavit ideální účet pro běžného klienta ovšem není zdaleka snadné. Klient, který by se ponořil do poměrně složitého sazebníku a chtěl získat opravdu nejlevnější variantu Osobního účtu, volil by verzi Standard II se třemi základními službami. Celkem by za takto vytvořený účet zaplatil včetně transakcí měsíčně 228 korun. Pokud by klient věřil pouze internetovému konfigurátoru a doufal by, že devět platebních příkazů je dostatečné množství, aby si do nabídky zvolil i službu „všechny transakce po celé ČR zdarma“, zaplatil by měsíčně 253 korun. To je o 204 korun více, než ve vítězné mBank.

Banka první volby, jak se Spořitelna sama nazývá, tak skončila mezi bankami, které usilují o drobnou klientelu, poslední. O120 korun ji předstihla i UniCredit Bank s účtem Mozaika, která byla vždy vnímána spíše jako banka podnikatelů. Citibank, jejíž účet Citi Konto vyšel z výzkumu jako nejdražší, se umístila poslední proto, že výzkum vycházel z předpokladu, že běžný klient nemá v bance uloženo v průměru měsíčně více než půl milionu korun. Od této hranice je balíček Citi Konto zdarma.

Většina bank nabízí běžnému klientovi ve vybraných balíčcích zdarma platební kartu, internetové bankovnictví, příchozí platbu i vklad hotovosti na přepážce. Platit většinou nemusí ani za zřízení trvalého příkazu přes internetbanking a zadání příkazu úhradě přes stejný nástroj. Neplatí se ani za zřízení SIPO a u většiny bank ani za dva výběry z bankomatu domácí banky. Naopak výběry hotovosti z bankomatů konkurence jsou drahé. V průměru si za jeden výběr nechají banky zaplatit 23 korun. Unikátní je v tomto ohledu opět Česká spořitelna, která si za výběr od konkurence strhne nejen 25 korun, ale navíc i 0,5 procenta z vybrané částky.

Doporučení, které pro běžného Čechaz výzkumu vyplývá, je jednoduché. Pokud nepotřebuje mít pro případ výpadku internetu v záloze blízkost kamenné pobočky, je pro něj nejvýhodnější účet u mBank. Pokud chce mít možnost jít i do klasické pobočky a nevadí mu, že jich po republice není příliš mnoho, může si zvolit některou z menších bank, Fio, Volksbank, UniCredit Bank či Bawag Bank. Klienti, pro které je důležitý pocit jistoty vyplývající z příslušnosti k velkým bankovním hráčům, musí počítat s tím, že si za svůj účet připlatí.

Co si myslíte o přístupu českých bank ke klientům? Nabízejí jim za danou cenu adekvátně kvalitní služby? Podělte se o názor.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+67
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 61 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 8. 2008 9:03, Karlík

Hoši, vychladněte. Víte, proč jsou na světě války? Protože vždy existuje parta dementů, kteří se nedokáží dohodnout. Nechci se s Vámi dohadovat o tom, který účet je nejlepší. Každému vyhovuje něco jiného. Proto na českém trhu existuje několik bank a každý si může vybrat. Berte to jako výhodu. Naši tátové měli nalajnováno Sporožiro a nikdo se s nima nebavil. Já využívám eKonto, jsem s ním absolutně spokojený, ale nebudu tadyněkomu nutit názor, že účet u mBank je špatný. Je prostě jiný...

+45
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 8. 2008 19:01, Mikin

Ano, mBank je nejlevnější. Ale rozdíl je stejný jako mezi Trabantem a Mercedesem. Trabant je taky za pár šupů, ale svezení v něm je podstatně míň komfortnější jako v Mercedesu. Raději si připlatím 40,- CZK u druhého účtu testu, kterým je eKonto Raiffeisenbank a mám nesrovnatelně kvalitnější a bezpečnější internetové bankovnictví, pobočku v každém městě nad 50 tis. obyvatel. Nevím, kde u mBank vzali, že za vklad v hotovosti zaplatím 0,- CZK !!! No bodejť, když u nich hotovost uložit nemůžu. Musel bych se stydět vytáhnout v obchodě platební kartu mBank, aby každý věděl, že jsem socka :o)

-71
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (61 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zahraniční banky mohou tuzemským závidět zisky

11. 8. 2008 | Věra Tůmová | 6 komentářů

Zahraniční banky mohou tuzemským závidět zisky

Tuzemské bankovní domy o finanční krizi na světových trzích snad ani netuší. Nejnovější pololetní výsledky svědčí o jejich výborné kondici, které se krize dotkla jen minimálně. Výsledky... celý článek

Proč jsou platby do zahraničí tak drahé

9. 6. 2008 | Věra Tůmová | 13 komentářů

Proč jsou platby do zahraničí tak drahé

Když se řekne bankovní převod peněz do zahraničí, mohlo by se zdát, že v době počítačů nejde o nic složitého. Jenže cesta peněz z Česka na zahraniční účet bývá často komplikovaná a... celý článek

Za co platí průměrní Češi bankovní poplatky

13. 5. 2008 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Za co platí průměrní Češi bankovní poplatky

Průměrní klienti českých bank jsou rok od roku aktivnější. Na účtu uskuteční více transakcí, navíc až tři čtvrtiny z nich zadají pomocí přímého bankovnictví. Ať už je to přes telefon... celý článek

Do které banky si jít pro účet „zdarma“

2. 4. 2008 | Věra Tůmová | 17 komentářů

Do které banky si jít pro účet „zdarma“

Mít běžný účet bez poplatků není pořád v Česku obvyklé. Zatím ho nabízí jen polská mBank a záložna FIO. U ostatních bank musí klienti splnit řadu podmínek, aby na účet „zdarma“ dosáhli. celý článek

Partners Financial Services