Lepší bonusy od zdravotních pojišťoven? Na změnu zbývá pár dnů

Gabriel Pleska | rubrika: Když se řekne | 20. 3. 2024 | 1 komentář
Do konce března můžete požádat o změnu zdravotní pojišťovny. Prošli jsme seznamy benefitů a bonusů. Podívejte se, na co zdravotní pojišťovny letos lákají klienty.
Lepší bonusy od zdravotních pojišťoven? Na změnu zbývá pár dnů

Zdroj: Pleska / Midjourney

Zdravotní pojišťovnu můžete změnit maximálně jednou za rok. Ke konkurenci můžete přejít buď od 1. července, nebo od 1. ledna.  O změnu je ale potřeba žádat s předstihem – nejpozději tři měsíce před datem změny. Když tedy chcete přejít k jiné pojišťovně od 1. července, musíte si o změnu zažádat už do 31. března.

Stačí jen vyplnit přihlášku u nové pojišťovny. Formulář najdete online na webu pojišťovny nebo tištěný na její pobočce. Staré pojišťovně nic oznamovat nemusíte – řeknou si to mezi sebou. Změnu pojišťovny však musíte ohlásit zaměstnavateli (případně ve škole) a nejpozději při další návštěvě také svému lékaři.

Ještě předtím je ale dobré si ověřit, jestli s vyvolenou pojišťovnou mají smlouvu všichni vaši lékaři. Bonusy a benefity totiž zřejmě nenahradí situaci, kdy byste u lékaře museli nově platit i za běžné ošetření nebo léčení bez pojišťovny.

Pokud jde o benefity a bonusy, většinou se moc neliší v tom, co rozdají maminkám kolem porodu. Zajímavější může být to, kolik jsou ochotny přispět na speciální diety nebo na preventivní programy. Pokud jste náchylnější k nemocem a fandíte i nepovinným očkováním, jistě vás bude zajímat, jak jim fandí i zdravotní pojišťovny. Některé mají také dobře zpracované podpůrné programy pro děti s různými specifickými potřebami. A některé zase lákají na odměny za prevetivní prohlídky nebo dokonce za našlapané kroky, což může sedět hravějším povahám.

Nezapomeňte, že každá pojišťovna má pravidla nastavená trochu jinak. U některé můžete příspěvek vázaný na věk dítěte do jednoho roku vybrat jen v jednom kalendářním roce. U jiné se po Silvestru všechno jakoby smaže a o příspěvek na dítě můžete žádat znovu, dokud nebude konečně sfouknutá první svíčka na dortu.

Pozor i na to, že některé benefity mají speciální podmínky. Třeba že o ně zažádáte jen přes speciální aplikaci, ke kterým se pojišťovny snaží své zákazníky přivést. Nebo že chodíte na preventivní prohlídky. a to třeba i na ty, které s předmětem vaší žádosti neosuvisí. Napřklad příspěvek na dentální hygienu dostanete u VZP jenom tehdy, když za sebou máte v uplynulém roce preventivní prohlídku – ovšem nikoli u zubaře, ale u praktického lékaře.

Všeobecná zdravotní pojišťovna

Logo VZP

Pohyb

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP, kód 111) přispívá dětem do jednoho roku na organizované plavání a vaničkování. Dětem od roku do 18 let na sportovní kroužky, placenou sportovní prohlídku, školní lyžařský kurz. Mládež mezi 15 a 18 roky může příspěvek dostat i na permanentku do sportovního zařízení. Žádat lze dvakrát za rok, celková výše příspěvku je až 2000 korun.

Dospělí od 18 do 65 roků si můžou říct o příspěvek na dlouhodobou pohybovou aktivitu, případně na sportovní aktivitu poskytnutou fyzioterapeutem. Starší můžou dostat příspěvek i na aktivity jednorázové. Žádat lze dvakrát za rok, celková výše příspěvku je 1000 korun.

Očkování

VZP přispívá na očkování, která nehradí veřejné zdravotní pojištění. Patří sem třeba očkování proti chřipce, proti encefalitidě, rotavirům nebo meningokokům, ale i cestovní očkování. Dětem se přispívá od 300 do 2000 korun, dospělým od 200 do 2000 korun. 

Onkologie, cukrovka, diety

VZP přispívá lidem, kteří mají diabetes nebo onkologické onemocnění nebo potravinové omezení. Diabetici můžou dostat až 3000 korun za rok na přístrojové ošetření nohou (jedno ošetření maximálně 500 korun) a na rehabilitační či rekondiční aktivity lázeňského typu až 2000 korun. Dalších 1000 korun je určeno na nákup pomůcek, jako je dezinfekce, glukometr, inzulinová pera, příslušenství inzulinové pumpy a podobně.

Celiakové můžou dostat až 8000 korun na bezlepkovou dietu, ten kdo potřebuje dietu nízkobílkovinnou, si může říct až o 12 000 korun.

Lidem, kteří se léčí s rakovinou, přispěje VZP na protetickou podprsenku po ablaci prsu a na využití chladicí čepice pro chemoterapii. Přispívá také na paruky, a to i lidem, kteří trpí běžnou alopecií, která není spojena s onkologickou léčbou.

Podpora duševního zdraví a mozkový trénink

Pojištěncům od sedmi let se přispívá až na deset sezení u terapeuta. Na jedno sezení lze čerpat maximálně 500 korun, celková částka za rok může být až 5000 korun.

Seniorům nad 65 roků VZP přispívá na trénink hlavy. Aby líp vzdorovali Alzheimerovi a dalším nemocem, které postihují kognitivní funkce. Až 1000 korun lze dostat na kognitivní pomůcky doporučené Českou alzheimerovskou společností nebo na testování paměti ve vybrané síti lékáren.

Zdravotnické pomůcky

Pro pojištěnce do 18 let věku má VZP připraveno až 1500 korun na odlehčené a lehké sádry z plastů, pryskyřice a karbonových vláken.

Prevence

Pojištěncům nad 35 let věku přispívá VZP až 3000 korun na prohlídku absolvovanou v jednom z českých komplexních onkologických center. Až 500 korun může pojištěnec dostat na vyšetření mateřských znamínek a na vyšetření prsou.

Odvykání kouření

Kuřákům přispěje VZP na odvykačku. Konkrétně na přípravek Champix, který je na recept, nebo i na volně prodejné přípravky z lékárny – nikotin v pastilkách, náplastech, žvýkačkách, ústním spreji… Dostat můžou až 2500 korun, ale přispívá se jen jednou za pět roků.

Dentální hygiena

Na dentální hygienu přispívá VZP prakticky od prvních zubů, tedy od jednoho roku. Přispívá se těm, kdo v daném roce absolvovali preventivní prohlídku u praktika (pozor, ne u zubaře), žádat se dá jen přes aplikaci Moje VZP. Žádost lze podat dvakrát do roka, celková částka příspěvku je maximálně tisíc korun

Rehabilitace

Pojištěnci VZP můžou po absolvování preventivního screeningového vyšetření získat příspěvek na rehabilitace a rekondice lázeňského typu. Například masáže, saunu, plavání, jógu/pilates, zdravotní cvičení, solnou jeskyni, kryokomoru, otužování, hydroterapii (koupele, střiky), termoterapii, elektroterapii a další. Žádat lze dvakrát ročně, celková výše příspěvku je maximálně 2000 korun, žádat se dá jen přes aplikaci Moje VZP.

Pro čerstvé i nastávající maminky

Pro budoucí maminky a maminky do roku od porodu má VZP příspěvek až 5000 korun. Je určený na předporodní vyšetření – kombinovaný screening v 1. trimestru, hodnocení morfologie plodu ve 2. trimestru těhotenství, ultrazvukový screening růstové restrikce plodu ve 3. trimestru nebo neinvazivní prenatální test. Žádat se dá dvakrát ročně, celkem může maminka dostat až 5000 korun, kromě neinvazivního prenatálního testu je pro jednotlivé screeningy stanovený strop ve výši 1500 korun.

Jiná možnost je čerpat 5000 korun na podporu kojení, na pohybové aktivity, rehabilitace lázeňského typu, kurz přípravy k porodu pořádaný porodnicí nebo ve spolupráci s ní, služby laktačních poradkyň, pomůcky ke kojení, na koupi či pronájem monitoru dechu a monitoru spánku nebo na pomůcky přebalovací, kojicí a krmicí, dětskou kosmetiku, dětskou výživu a další.

Další benefity a bonusy zdravotních pojišťoven

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR

Logo ZP MV ČR

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR (ZP MV ČR, kód 211) letos zvýšila na 1000 korun příspěvek na screeningové prohlídky a pro dospělé zavedla příspěvky na dentální hygienu a sport. Ty jsou podmíněné absolvováním prohlídky u praktického doktora.

Onkologická prevence

  • Na preventivní prohlídku kvůli karcinomu kůže můžou děti do 18 let dostat až 1500 korun a dospělí až 500 korun.
  • Až 500 korun se jednou za dva roky přispívá na mamografické vyšetření ženám mezi 40 a 45 rokem, na ultrazvukové vyšetření ženám od 35 let.
  • Až 500 korun můžou dostat ženy na vyšetření pro včasné zachycení karcinomu děložního hrdla, pokud jim zrovna není 35, 45 nebo 55 let – tehdy totiž mají nárok na vyšetření hrazené z veřejného pojištění.
  • Prevence karcinomu tlustého střeva (test okultního krvácení do stolice) je sponzorována ve věku od 40 do 49 let (pak ji hradí veřejné pojištění) nebo bez omezení věku (vyšetření markerů v krvi) až 500 korunami ročně.
  • Až 2000 korun můžete dostat na preventivní onkologickou prohlídku v některém z komplexních onkologických center,

Civilizační choroby

Děti můžou dostat až 1500 a dospělí až 500 korun na prevenci civilizačních chorob. Pro děti to zahrnuje analýzu složení těla kvůli předcházení nadváze či obezitě, sestavení jídelníčku nutričním terapeutem, podiatrické vyšetření, vyšetření u optometristy nebo genetické vyšetření při užívání hormonální antikoncepce. Dospělým se přispívá na měření hladiny glukózy kvůli cukrovce, vyšetření na EKG před 40. rokem, vyšetření kognitivních funkcí a pomůcky pro trénování paměti. A na stejná vyšetření a poradenství, na jaká se přispívá dětem.

Zuby

Dětem přispívá pojišťovna až 1500 korun na fixní i snímatelná rovnátka a na dentální hygienu. Dospělí můžou na dentální hygienu získat 500 korun. Rodiče kromě toho můžou 500 korun využít i na kurz péče o zuby potomků.

Další prevence

Dětem se přispívá až 1500 korun, dospělým až 500 korun. Podporovaná jsou pro děti vyšetření: screeningové vyšetření tupozorakosti, sportovní preventivní prohlídka, preventivní prohlídka před studijním pobytem v cizině, vyšetření poruch imunity (třeba před očkováním). Dospělým pojišťovna přispěje na sportovní prohlídku, prohlídku před studijním pobytem v zahraničí, dopravně-psychologické vyšetření a po 65. roce na lékařskou prohlídku řidičů.

Očkování

Pojišťovna přispívá na očkování, která nejsou hrazená z veřejného zdravotního pojištění. Všem pojištěncům přispěje na očkování proti encefalitidě, meningokokům skupiny B, A, C, W, Y, proti chřipce, pneumokokovi, papilomaviru, planým neštovicím, RS virům. Dál se hradí tuberkulinový test a test na protilátky proti tetanu. Děti mají navíc nárok na příspěvek na očkování proti rotavirům a žloutence typu A, dospělí proti černému kašli, tetanu, žloutenkám a hemofilu. Přispívá se taky na cestovní očkování.

Hlava

Až 4000 korun má pojišťovna připravené pro dospělé i dětské pojištěnce na psychoterapeuta, na psychologa pro děti s ADHD, dyslexií a dalšími potížemi, psychologa pro dospělé na párové konzultace, ale třeba i na nácvik asertivního chování, na logopeda dětského i pro dospělé.

Maminky nastávající a čerstvé

Pojištěnky, které jsou těhotné nebo porodily, si můžou zažádat až o 3000 korun na předporodní kurzy, cvičení pro těhotné, vitaminy a doplňky stravy, vyšetření v těhotenství, odběr pupečníkové krve, pomůcky při kojení, laktační poradenství, cvičení po porodu, masáž pro těhotné, dentální hygienu pro těhotné, stmilulaci pánevního dna, nákup nebo analýzu mateřského mléka. Pokud se narodí víc dětí najednou, nabízí pojišťovna bonus 500 korun.

Dárci krve, dřeně, orgánů

Různé příspěvky má pojišťovna připravené pro dárce krve. Za první odběr nabízí 1000, dlouhodobí dárci můžou dostat až 5000 korun na lázně nebo 2000 korun na jinou rehabilitaci. Dárci kostní dřeně mají u pojišťovny až 7000 korun na lázně, 4000 kourn na jinou rehabilitaci. Dárci orgánů můžou mít až 1000 korun na lázně nebo 7000 korun na jinou rehabilitaci. A dárci všech skupin si navíc můžou zažádat o 250 korun na vitaminy a jiné suplementy.

Sport a rehabilitace za vyšetření

Když si pojištěnec Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra dojde na některý z uvedených screeningů, může dostat až 1000 korun na sport a rehabilitaci včetně třeba sauny. Absolvovat je potřeba vyšetření tlustého střeva a konečníku kvůli karcinomům, vyšetření mamogramem, cytologické vyšetření jako prevenci proti karcinomu děložního hrdla, screening karcinomu prostaty.

Diety

Příspěvek až 2000 korun lze získat, pokud pojištěnec potřebuje některou ze speciálních diet, konkrétně na bezlepkovou dietu, nízkobílkovinnou dietu, dietu při alergii na bílkovinu kravského mléka, dietu při intoleranci laktózy. Dál se přispívá na výživu pro nedonošené děti a obecně na nutriční poradenství při některé ze zmíněných diet.

Zdravotnické pomůcky

Pojišťovna přispívá chronicky nemocným dětem až 1500 a dospělým až 500 korun na některé pomůcky při diabetu, chronickém onemocnění dýchacích cest, onemocněné trávicích a močových cest, roztroušené skleróze a svalové dystrofii, nemoci motýlích křídel a dalších chronických nemocech. Onkologičtí pacienti si můžou zažádat až od 2000 korun.

Medicína na dálku

Až 2000 korun lze u ministerské zdravotní pojišťovny dostat, pokud se nechávají sledovat a vyšetřovat na dálku. Přispívá se na vzdálený monitoring lidem s chronickým srdečním selháním, srdeční arytmií nebo podezřením na ni, pro lidi se spánkovou apnoe. Dál se přispívá na telemonitoring těhotenské cukrovky a online konzultace s logopedem,

Odvykání kouření

Kuřákům pojišťovna přispěje až 2000 korun na vareniclin, nikotinové žvýkačky, náplasti, cucavé pastilky, sprej nebo na cytisin.

Proti obezitě

Když má pojištěnec BMI (body mass index) přes 30 nebo přes 27 a k tomu další komplikace, může – pokud podstoupí předepsaný program – dostat až 2000 korun na léky, které mu dál pomůžou.

Lázně a lepší vzduch pro chronicky nemocné děti

Dětem s chronickými dýchacími potížemi nebo kožním onemocněném se přispívá až 10 000 korun na pobyt ve vysokých horách nebo u moře nebo až 20 000 korun na lázně. Pobyt musí zahrnout aspoň 14 nocí.

Sport pro děti

Až 1500 korun se dá získat na organizovaný sport a pohyb, sportovní kroužky a kruzy nebo cvičení dětí s rodiči. Podporují se i některé individuální sportovní aktivity včetně třeba skipasu na 4 a víc dní. Co konkrétně se podporuje a co ne, uvádí pojišťovna na svém webu. Kromě toho lze až 500 korun získat na prázdninový sportovně-pohybový pobyt.

Edukační pobyty a kurzy pro chronicky nemocné

Pojišťovna nabízí příspěvek až 2000 korun na minimálně třídenní vzdělávací pobyty či kurzy lidem obézním, lidem s revmatoidní artritidou, poruchou autistického spektra, roztroušenou sklerózou a diabetiky prvého i druhého typu.

Speciální diagnostika

Příspěvek až 500 pro dospělé a až 1500 korun pro dětské klienty je určený na vyšetření některou ze speciálních diagnostických metod při poruchách sítnice, u cukrovky, vysokého tlaku, vážných dědičných očních chorob nebo makulární degenerace způsobené věkem. Patří sem tato vyšetření: OCT neboli optická koherentní tomografie, HRT čili laserové skenování očí, GDx neboli je barevné zobrazení síly vrstvy nervových vláken na pozadí oka. Novinkou je příspěvek na třetí čtení mamografického snímku umělou inteligencí.

Bezpečnostní sbory

Speciální program má pojišťovna pro policisty, hasiče, vězeňskou službu nebo celníky.

Další benefity a bonusy zdravotních pojišťoven

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna

Logo ČPZP

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP, kód 205) nově letos přispívá až 4000 korun na genetické vyšetření lidem, kteří plánují stát se rodiči. Mezi další novinky patří třeba příspěvek na paruku lidem s alopecií nebo na speciální podprsenku ženám po ablaci prsu.

Očkování

Dětem přispívá pojišťovna až 1500 korun na očkování, která nejsou hrazena veřejným pojištěním, dospělým až 1000 korun. Jako u ostatních pojišťoven platí, že se dá proplatit i víc očkování najednou.

Pohyb

Děti do deseti let můžou získat příspěvek až 1000 korun na plavecké kurzy včetně těch, které organizuje škola nebo školka. Na sportovní pohybové kroužky, sportovní kurzy a členství ve sportovních klubech a oddílech pro děti se přispívá až 500 korun. Musí jít o aktivitu dlouhodobou, alespoň tříměsíční. Další pětistovku můžete získat na lyžařské kurzy. Unikátní je pětisetkorunový příspěvek na ochrannou sportovní přilbu. Dalších 500 korun můžou rodiče dostat na sportovní prohlídku u lékaře.

Dospělým se na pravidelnou pohybovou aktivitu přispívá až 700 korun. Lidé do 65 roků za ni ale musí pro získání příspěvku vydat aspoň 1500 korun, starší aspoň tisícovku.

Prázdninové tábory, školy a školky v přírodě

Na tábor – včetně příměstského – přispěje pojišťovna až 1500 korun. Na školy a školky v přírodě se přispívá až 500 korun.

Maminky a miminka

Nastávající maminky můžou dostat až 2500 korun na screening v prvním trimestru, na epidurální analgezii, na kurzy a cvičení pro těhotné, plavání pro těhotné, masáže těhotných, psychoprofylaktickou přípravu těhotných k porodu.

Po porodu až do jednoho roku dítěte můžou maminky dostat 1000 korun na pomůcky k péči o dítě – tedy pomůcky ke kojení a vyživování miminka, kojenecké váhy, teploměry – a na poporodní cvičení pro ženy.

Pojištěnci s děckem do dvou roků si můžou říct až o 500 korun „na produkty pro zdravý rozvoj dítěte a cvičení pro děti“. Tím se myslí různá dětská kosmetika, odsávačka rýmy, dětské inhalátory, cvičení dětí nebo rodičů s dětmi, edukační kurzy pro matky s dětmi. Jiných 500 korun lze využít na nákup (ne pronájem) monitoru dechu a chůvičky.

Zuby

Dětem přispívá pojišťovna až 1000 korun na pevná i snímatelná rovnátka.

 

Oči

Dětem pojišťovna přispívá na vyšetření zraku přístrojem Plusoptix, dospělým až 300 korun na vyšetření GDx, HRT a OCT (analyzátor nervových vláken, Heidelberg Retina Tomograf, Optical Coherent Tomograf). Příspěvek 1000 korun je možné čerpat na laserovou operaci vedoucí k odstranění krátkozrakosti a dalekozrakosti, podmínkou je preventivní prohlídka u praktika v uplynulých dvou letech.

Proti obezitě

Pětisetkorunový příspěvek se dá vyžádat na prevenci obezity dětí i dospělých. Ta zahrnuje sestavení jídelníčku nebo konzultace u obezitologa, dietologa nebo nutričního terapeuta.

Prevence rakoviny

  • Odborné vyšetření znamínek u dětí i dospělých podpoří pojišťovna příspěvkem až 500 korun. Na preventivní vyšetření kvůli rakovině konečníku a tlustého střeva se přispívá 500 korunami.
  • Na vyšetření prsou mamografem nebo ultrazvukem pojišťovna přispívá do 500 korun.
  • Pánové po čtyřicítce můžou žádat o příspěvek na preventivní vyšetření prostaty.
  • Až 2000 korun může pojišťovna přispět na vyšetření v některém z komplexních onkologických center.

Prevence trombózy

Až tisíc korun se přispívá dívkám od 12 let na genetické vyšetření DNA, které odhalí pravděpodobnost komplikací při užívání hormonální antikoncepce.

Pro pány

Až 500 korun lze získat na nákup léků, které pomáhají s poruchami erekce, konkrétně na Avanafil, Sildenafil, Tadalafil, Vardenafil.

Pomůcky

  • Lidé po chemoterapii a s alopecií: Až 2000 korun se přispívá na paruku lidem, kteří podstupují chemoterapii, a lidem s alopecií.
  • Diabetici: Až tisíc korun můžou cukrovkáři dostat na speciální obuv, na prostředky dezinfekční na příslušenství k inzulinové pumpě, jehly, měřič cukru a další. Nebo na přístrojovou pedikúru.
  • Vysoký tlak: Pro lidi s vysokým krevním tlakem má pojišťovna vyšetřeno až 500 korun na tlakoměr.

Diety

Až tisícovku můžou pojištěnci získat na bezlepkovou dietu nebo řadu dalších diet fenylketonurií počínaje a gultarovou acidurií typu 1 konče.

Vitaminy a doplňky stravy

  • Cholesterol: Nárok na 200 korun na doplňky stravy mají lidé s problémy s cholesterolem (konkrétně s hyperlipidemií).
  • Senioři: Lidem nad 60 roků přispěje pojišťovna ročně až 500 korunami na doplňky výživy a vitaminy. Mělo by jít zvlášť o přípravky na vylepšení imunity, lepší klouby a paměť, pánové můžou uplatnit i nákup preparátů proti prostatickým problémům.

Odvykání kouření

Až 2000 korun může získat kuřák, když se chce zbavit zlozvyku. Přispívá se na nikotinové náplasti, pastilky, ústní sprej, žvýkačky a podobně a na léčiva. Příspěvek je podmíněn absolvováním lékařské prohlídky v uplynulých dvou letech a potvrzením odborníka o probíhající či ukončené léčbě, tedy odvykačce.

Duševní zdraví

Na psychosociální intervenci si lze vyždádat až 2500 korun, musíte si ale sehnat odborníka, který s pojišťovnou spolupracuje. Příspěvek je určený jen na individuální terapie.

Dárci krve

Dárci krve si můžou po každém odběru říct o stokorunu na vitaminy. Prvodárci mají nárok na příspěvek 1000 korun a zasloužilí dárci na 500 korun za 10, 1000 korun za 20, 1500 za 40 a 2000 korun za osmdesát odběrů. peníze můžou použít na pohyb, léčebné kúry v lázních, masáže, plavání, očkování, nákupy v optice a lékárně a další.

Krok ke zdraví

Průmyslová pojišťovna má vlastní aplikaci. Když si v ní zapnete počitadlo kroků, můžete si vychodit až tisíc korun na nákup sportovního oděvu či obuvi nebo na regeneraci v sauně, solné jeskyni, masáží a podobně. Za každých 330 tisíc kroků je stovka (až do zmíněného limitu 1000 korun).

Další benefity a bonusy zdravotních pojišťoven

Zaměstnanecká pojišťovna Škoda

Logo ZPŠ

Maminky a miminka

Zaměstnanecká pojišťovna Škoda (ZPŠ, kód 209) budoucím maminkám přispěje až 500 korun na pohyb, vitaminy, doplňky stravy, prostředky proti striím prostředky dentální hygieny nebo dentální hygienu, sluneční brýle s UV filtrem, ortopedickou obuv, opalovací krémy s UV filtrem nebo předporodní kurzy.

Pojišťovna také přispívá na screeningy plodu, vždy by ale takové vyšetření (respektive jeho proplacení) měl schválit revizní lékař pojišťovny. Až tisíc korun pak jde získat na podrobné morfologické vyšetření plodu ve 20.–22. týdnu těhotenství, až 1200 korun na screening v prvním trimestru a do 4000 korun na takzvané neinvazivní prenatální testování, to by měl doporučit gynekolog a genetik.

Po porodu pojišťovna přispěje až 1600 korun na pobyt v porodnici na nadstandardním pokoji, autosedačku, na úhradu příspěvku za přítomnost blízké osoby u porodu, laktační poradenství a pomůcky, pleny, vlhčené ubrousky, kojenecké plavání, monitor dechu.

Budoucím maminkám pojišťovna uhradí i vyšetření štítné žlázy, o příspěvek ale není potřeba ni možné žádat, peníze pojišťovna proplácí přímo zdravotnickému zařízení.

Očkování

Pojišťovna Škoda přispívá na různá očkování, která nejsou hrazená z veřejného zdravotního pojištění.

  • Meningokok: až 1200 korun na jednu dávku, maximálně 3600 Kč
  • Žloutenka: až 800 korun na dávku, maximálně 2400 korun
  • Encefalitida: až 700 korun na každou dávku, maximálně 2100 korun
  • Chřipka: do 400 korun
  • Pásový opar: až 2000 korun na každou dávku, celkem maximálně 4000 korun
  • HPV infekce: až 4000 se přispívá jednak ženám, u kterých bylo zahájeno očkování do 6 měsíců po konizaci děložního čípku pro prekancerózu, po ukončení očkovacího schématu v roce 2024, po schválení revizním lékařem pojišťovny; a jednak mládeži obojího pohlaví mezi 16. a 18. rokem
  • Rotaviry: dětem do jednoho roku přispěje pojišťovna až 1000 korun na očkovací dávku, nejvýš 3000 korun
  • Další očkování: maximálně tisíc korun

Preventivní programy

Pojišťovna proplácí přímo zdravotnickému zařízení několikero preventivních vyštřetní. Jednou ročně si na její účet můžou pojištěnci nechat udělat dermatologické vyšetření znamínek kvůli prevenci rakoviny kůže. Lidé, kteří měli v rodině onkologické onemocnění nebo mají podle lékaře zvýšenou šanci, že ho dostanou, můžou jít jednou za rok na ultrazvukové vyšetření břicha, jednou ročně na vyšetření ku prevenci rakoviny tlustého střeva a konečníku, pánové na vyšetření prostaty. Na ultrazvukové vyšetření prsou se přispívá do 800 korun za rok, na mamografické vyšetření do 1000 korun.

Zuby

Dětem se přispívá na fixní rovnátka. Do dvou tisíc korun na čelist, dohormady tedy maximálně 4000 korun. Na dentální hygienu můžou děti dostat do 700 korun za rok, dospělí do 400 korun.

Oči

Pojištěnci pojišťovny Škoda můžou získat příspěvek až 200 korun na vyšetření zraku na přístroji Plusoptix. Na vyšetření přístrojem OTC si lze říct až o 800 korun. A 2000 ročně přispívá pojišťovna na laserovou operaci jednoho oka, pokud nejste Jan Žižka, můžete tedy dostat až 4000 korun. Nitrooční operace s použitím multifokální čočky, čočky s prodlouženým ohniskem, čočky pro korekci astigmatismu nebo nitrooční čočky jsou dotovány až 1000 korunami na oko.

Diety a stravování

Celiaci můžou dostat až 5000 korun na bezlepkové potraviny. Lidé, kteří potřebují nízkobílkovinnou dietu, můžou dostat až 10 000 korun.

Lidé s vysokým nebo naopak nízkým BMI si můžou říct o příspěvek na sestavení jídelníčku, příspěvek je do 2000 korun ročně.

Děti s diabetem

Pro mladé cukrovkáře je určený příspěvek až 5000 korun za rok na dia dietu a na pomůcky pro diabetiky.

Pohyb

Na podporu pohybu má pojišťovna připraveno až 700 korun pro děti: na pohybové aktivity, pomůcky pro prevenci úrazů, sportovní prohlídky, sportovní tábory, sportovní kroužky ve škole. Dospělí si můžou říct až o 500 korun na pravidelné sportovní aktivity. Senioři nad 65 roků můžou pětistovku čerpat na pohybové aktivity, přístrojovou pedikúru pro diabetiky, pomůcky pro prevenci úrazů při sportu, hole na nordic walking, ale také na pomůcky pro trénování paměti a prevenci rozvoje Alzheimera.

Hlava

Na psychologické poradenství nebo psychoterapeuta přispěje pojišťovna do 4000 korun ročně.

Ozdravné pobyty

Pojišťovna podpoří ozdravné pobyty dětem s chronickým onemocněním kůže nebo dýchacích cest příspěvkem do 1000 korun. Ozdravné pobyty dětem s neurologickým nebo onkologickým onemocněním nebo obezitou pak příspěvkem do 5000 korun.

Moderní diagnostické i léčebné metody

Pojišťovna přispěje až 2000 korun na následující vyšetření a očetření:

  • Operace varixů – laser, radiofrekvence, ClariVein
  • ORL operace metodou plazmové koblace, BiZact
  • Podologické vyšetření fyzioterapeutem na podoskopu
  • Použití laseru a rázové vlny ve fyzioterapii
  • Genetické vyšetření pro trombotické stavy na vlastní žádost
  • Endoskopická operace karpálního tunelu
  • Vyšetření digitálním dermatoskopem, laserové výkony k odstranění jizev
  • Poporodní fyzioterapeutická péče u dysfunkce svalů pánevního dna na pracovišti Rehamar
  • Datové služby EKG přenosu
  • Přístrojové vyšetření suchého oka v ONMB
  • Logopedické pomůcky např. SMARTMOUTH

Odvykání kouření

Pokud kuřák podstoupí aspoň tříměsíční léčbu na schváleném pracovišti, může získat až 500 korun, a to maximálně dvakrát ročně.

Dárci krve a dřeně

Za bezplatné darování krve, krevní plazmy nebo kostní dřeně je možné získat příspěvek až 1000 korun na pohyb, vitaminy, doplňky stravy, masáže, prostředky dentální hygieny, služby dentální hygienistky, sluneční brýle s UV filtrem, ortopedickou obuv a vložky, saunu nebo opalovací krémy s UV filtrem.  Držitelé Zlatého kříže můžou na tytéž věci dostat až 2000 korun, případně peníze můžou uplatnit v lázeňském zařízení, které s pojišťovnou spolupracuje. Až 10 000 korun můžou na takový lázeňský pobyt čerpat dárci kostní dřeně.

Další benefity a bonusy zdravotních pojišťoven

Oborová zdravotní pojišťovna

Logo OZP

Oborová zdravotní pojišťovna (OZP, kód 207) má aplikaci Vitakarta. A pojištěnci můžou za aktivity, které by měly chránit či vylepšovat jejich kondici a zdraví, získávat kredity – a ty pak proměnit za peněžní příspěvek. Kredity se získávají třeba za preventivní prohlídky, za kroky, když si k apce zapnete krokoměr, za doporučení aplikace druhému člověku… Vtip či složitost aplikace jsou v tom, že kredity se proměňují na peníze v různém kurzu, podle toho, co byste za ně rádi pořídili. Například na psychologa či psychoterapeuta, což je letošní novinka mezi benefity OZP, můžete dostat příspěvek až 10 000 korun. Pokud ho chcete získat za kredity, má v tomhle případě každý kredit hodnotu deset korun, takže stačí nasbírat tisíc kreditů… A na ty má nárok třeba pravidelný dárce krve.

Kromě celé řady benefitů, které je možné čerpat za tyto kupony, jsou tu ještě programy určené všem.

Zuby

Kdo byl v roce 2023 u zubaře, může si nechat proplatit až polovinu účtu za dentální hygienu. Maximálně ale 500 korun.

Vitaminy a suplementy pro seniory

Až 500 korun může dostat na zobání člověk nad 70 roků. Dalších aspoň 500 korun ale musí zaplatit ze svého. A kromě toho musí mít za sebou v uplynulých dvou letech preventivní prohlídku.

Očkování

Na očkování proti chřipce přispívá OZP 500 korunami, ovšem až v období od září do prosince. Na jiná očkování přispěje až 1000 korunami. Vždy je potřeba mít za sebou v uplynulých dvou letech preventivní prohlídku.

Preventivní vyšetření

Na většinu preventivních programů pojišťovna přispívá dvojím způsobem. Buď si vyberete některé ze spolupracujících zdravotnických zařízení, kde se o nic nestaráte a vyúčtování mezi sebou provedou pojišťovna a doktor, nebo si vyberete jiné, zaplatíte a necháte si proplatit účtenku nebo její část.

  • Na vyšetření znamínek a prevenci rakoviny kůže přispěje OZP do 800 korun ročně.
  • Na vyšetření prsou pojišťovna přispěje ženám přes 40 až 1000 korunami, další stokorunu je ochotna přidat, když budete chtít, aby na snímek mrkla svým okem taky umělá inteligence.
  • Muži přes 40 si můžou nechat přispět na vyšetření prostaty až 1200 korunami.
  • Na vyšetření břicha v rámci prevence rakovin ledvin a vnitřních orgánů můžete dostat až 800 korun.
  • Vyšetření, které by mohlo včas pomoct odhalit rakovinu tlustého střeva a konečníku, je podpořeno příspěvkem až 433 korun.
  • Dospělí od 25 můžou dostat 700 korun v rámci prevence rakoviny ústní dutiny.
  • Na preventivní vyšetření, které odhalí riziko infarktu, pojišťovna přispěje až 1000 korun.
  • Po padesátce si můžete zajít na preventivní vyšetření kvůli osteoporóze, dotované pojišťovnou až 1000 korun.
  • A každý nad 40 roků si může zažádat o prověření kognitivních schopností se zaměřením na počínající Alzheimerovu nemoc. Příspěvek je do 500 korun.

Maminky a miminka

Těhotné dámy můžou letos dostat až 3000 korun na vitaminy a doplňky stravy, na těhotenské screeningy a vyšetření plodu, předporodní kurzy nebo očkování v těhotenství.

Po porodu je možné si říct o jiné 3000 korun na očkování miminka proti rotavirům, na nejrůznější náklady spojené s porodem, na kurzy plavání a cvičení s novorozenci, na některé přístroje jako je odsávačka, monitor dechu a další.

Poradenství pro diabetiky a lidi s vysokým tlakem

Kdo trpí cukrovkou druhého typu a/nebo vysokým tlakem, může si říct o rady, jak na životosprávu. Pojišťovna přispěje až 1000 korunami.

Nízkobílkovinná dieta

Fenylketonurikům přispěje na bízkobílkovinnou dietu až 5000 korunami za rok.

Pomůcky pro onkologické pacienty

Pojišťovna přspěje až 4000 korun na paruku, epitézy, lymfodrenáže a další pomůcky.

Otylé děti

Děti s diagnózou obezita, otylost můžou dostat 1000 korun na specializovaného poradce, na pohybové a ozdravné aktivity nebo na psychoterapii či psychologa.

Dárci

Za jeden odběr krve, kotní dřeně nebo orgánu, vám dají balíček vitaminů. Kromě toho ale dárce krve může dostat příspěvek 1000 korun na některý z preventivních programů nebo 1000 kreditů na Vitakartu. Za každou dárcovskou medaili či kříž jsou to 2000 korun nebo kreditů, za darování kostní dřeně 3000 korun nebo kreditů a za darování orgánu 10 000 korun nebo kreditů.

Další benefity a bonusy zdravotních pojišťoven

Vojenská zdravotní pojišťovna

Logo VoZP

Očkování

Vojenská zdravotní pojišťovna (VoZP, kód 201) přispívá na jakékoli očkování, které není hrazeno z veřejného pojištění. Dospělým přispěje až 700 korun, dětem až 1500 korun za rok. Očkování proti lidmkému papilomaviru (HPV) je podporováno pouze ve věku mezi 15 a 18 rokem, a to až 1500 korunami.

Zuby

Dětem přispěje pojišťovna na fixní rovnátka 1500 korun. Nikoli každý rok, ale jedinkrát. Rovněž dětem (ve věku 6—14 let) je určený příspěvek 300 korun na prevenci zubního kazu, konkrétně na pečetění frizur. Na dentální hygienu přispívá pojišťovna všem, dospělým 500 korunami, dětem taky tak.

Maminky a miminka

Těhotným ženám přispěje pojišťovna až 2000 na

  • screening genetických vad plodu, který si pojištěnka hradí sama nebo na
  • 3D nebo 4D ultrazvukové vyšetření plodu nebo na
  • kurz cvičení a dalších pohybových aktivit pro těhotné (vč. on-line kurzů) nebo na
  • předporodní kurz (včetně on-line kurzů) nebo na
  • dentální hygienu nebo na
  • služby laktační poradkyně (až 6 měsíců po porodu).

Dále se těhotným přispívá na doplňky stravy – vitaminy, kyselinu listová, železo, vlákninu nebo probiotika.

Když se dítě narodí, můžou na něj rodiče zažádat až o 2500 korun na

  • pomůcky ke kojení a krmení dětí
  • monitor dechu miminka (na koupi i půjčení)
  • pomůcky k péči o novorozence a kojence: teploměr, chůvička, polohovací polštář, váha, odsávačka hlenů

Oči

Dětem od 6 do 16 roků přispívá pojišťovna jednou za dva roky až 500 korun na brýle – obroučky či skla.

Pohyb

Dospělým přispívá pojišťovna do 500 korun ročně na pravidelné pohybové aktivity. Z nich v podstatě vylučuje kolektivní sporty a sporty se zvýšeným rizikem úrazu. Dětem na pravidelné sportování přispívá ročně až 1000 korunami. Zvláštní příspěvek pak dává na pravidelné plavání, dospělým i dětem maximálně 500 korun ročně.

Dětem se pak přispívá 1000 korunami i na sporotvní a ozdravné pobyty, 500 korunami na ochrannou sportovní přilbu a až 250 korunami na sportovní prohlídku.

Seniorům nad 65 let přispěje pojišťovna až 300 korunami na kloubní výživu.

Prevence

  • Vyšetření prsou: až 800 korun jednou za dva roky, pro ženy od 30 do 40 let ultrazvukové, pro ženy po 40 letech na mamografické
  • Prevence karcinomu kůže – vyšetření znamínek: až 400 korun.
  • Prevence rakoviny tlustého střeva a konečníku: až 300 korun
  • Prevence rakoviny prostaty pro muže po 40. roce: až 300 korun

Paruka

Alopetici a lidé po chemoterapii si můžou říct o 1000 korun na paruku.

Podpora rozvoje dětí a prevence duševních poruch

Až 1000 korun ročně je možné získat na celou řadu programů zamřených na duševní rozvoj dětí, na děti se specifickými potřebami včetně dětí s poruchami autistického spektra, i když přímo těm je věnován příspěvek 800 korun na online výuku v programu Simple Steps. Dalších 500 korun je určeno na terénní poradenství pro děti v předškolním a školním zařízení, konkrétně na služby klinického psychologa, dětského psychiatra nebo klinického logopeda, vyžádané psychologicko-pedagogickou poradnou a podobně. Přispívá se taky až 500 korun na poradenství pro rodiče dětí s duševní poruchou.

Paměť

Pojištěnci nad 40 roků můžou dostat až 300 korun na preventivní vyšetření poruch paměti a kognitivních funkcí a na kognitivní pomůcky doporučené Českou alzheimerovskou společností.

Odvykání kouření

Zatímco některé pojišťovny jako by počítaly s tím, že když se cigarety prodávají legálně až od 18 let, dřív se nekouří, Vojenské zdravotní pojišťovně slouží ke cti, že přispívá na odvykačku už od 16 roků. Získání příspěvku až ve výši 400 korun je podmíněno potvrzením z centra pro odvykání kouření.

Dárci

Dárci krve a dřeně dostávají příspěvky na širokou škálu zdravotního a zdravého zboží, na vyšetření, zákroky, regenerace a podobně. S každou medailí doktora Janského a každým Zlatým křížem odměna stoupá. 

Další benefity a bonusy zdravotních pojišťoven

RBP, zdravotní pojišťovna

Logo RBP

RBP (dříve Revírní bratrská pokladna, kód 213) se jako většina pojišťoven snaží přimět zákazníky k užívání aplikací. Těm, kteří ji aktivně využívají nabízí příspěvek až 700 korun na pohybové aktivity, na některá vyšetření či ošetření nebo třeba na brýle.

Zajímavostí je taky možnost některé své bonusy převést na rodinné příslušníky.

Pohyb

Dětem od tří let do ukončení povinné docházky nabízí pojišťovna příspěvek až 500 korun na kurzy plavání. Registrovaným sportovcům všeho věku přispěje pojišťovna až 500 korun na pravidelnou sportovní prohlídku nebo registrační a členské poplatky. Dětem od tří let přispívá také až 1500 korun na letní příměstský sportovně pohybový tábor. 

Prevence

Pjišťovna přispívá 500 korunami na spceializovaná vyšetření.

  • Vyšetření znamínek v rámci prevence rakoviny kůže
  • Genetické vyšetření rizika vzniku trombózy
  • Denzitometrické vyšetření jednou za dva roky pro ženy nad 40 let
  • Diagnostické vyšetření horní části břicha ultrazvukem, pro dospělé
  • Ošetření rázovou vlnou – lze uplatnit jednou ročně,
  • Vyšetření prsou – mamografické vyšetření prsů pro ženy od 40 do 44 let nebo ultrazvukové vyšetření prsů pro ženy mladší 44 let,
  • Okultní krvácení – vyšetření chronického krvácení do trávicího traktu u žen do 49 let
  • Vyšetření glykémie a glykovaného hemoglobinu
  • Vyšetření prostaty jednou za dva roky (zahrnuje laboratorní vyšetření)
  • Pro pojištěnce nad 60 roků komplexní vyšetření zaměřené na kardiovaskulární a metabolická onemocnění

Až 3000 korun si lze vyžádat na úhradu komplexní onkologické preventivní prohlídky v některém komplexním onkologickém centru.

Očkování

Na preventivní očkování, které nehradí veřejné pojištění, se dá žádat až 1000 korun. Může jít například o očkování proti břišnímu tyfu, pásovému oparu, chřipce, klíšťové encefalitidě, pneumokokovi, meningokokovi, spalničkám, vzteklině, žloutence…  včetně očkování pro cestovatele.

Dívkám ve věku od 9 do 11 let a  pak od dovršení 15 let a chlapcům od 9 let do 11 let a pak po 15. roce pojišťovna přispěje až 4000 korun na očkování proti papilomaviru (HPV).

Diety

  • Celiakie: Na bezlepkovou dietu přispěje pojišťovna až 1000 korun ročně.
  • Nízkobílkovinná dieta: Také na nízkobílkovinnou dietu (fenylketonurie, nemoc javorového sirupu, homocystinurie, isovalerova acidurie, propionová a methylmalonová acidurie, tyrosinémie, glutarová acidurie typ 1, poruchy cyklu močoviny) se přispívá do 1000 korun za rok.
  • Obezita: Pro mládež je určený příspěvek do 500 korun na poradenství s nadváhou a obezitou u obezitologa, dietologa nebo nutričního terapeuta.

Maminky a miminka

Pro plánované rodičovství nabízíme pojišťovna příspěvek na úhradu vyšetření nejčastějších genetických mutací. Je ve výši do 4000 korun.

Na psychickou i fyzickou přípravu k porodu, na nákup vitaminů, ale i na ultrazvukové vyšetření plodu v prvním trimestru včetně screeningu Downova syndromu nebo epidurální analgezii při porodu lze využít bonus až 1000 korun.

Příspěvek 500 korun na „otce u porodu“ lze využít na úhradu úkonů nebo služeb, které podporují psychickou pohodu matky během porodu a pobytu v porodnici, např. instruktáž otce u porodu, úhrada nadstandardního pokoje pro otce s matkou a podobně.

Po porodu lze získat příspěvek dalších 1000 korun na nákup absorpční prsní vložky a speciální podprsenky včetně vložek, chrániče a formovače bradavek, kojící kloboučky a polštářky, odsávačky mateřského mléka, nádoby na uchování mateřského mléka, ohřívačky a sterilizátory. Nebo na cvičení pro ženy do 6 měsíců po porodu. 

Když se vám narodí víc dětí najednou, můžete si ke kterémukoli z preventivních programů nebo finančních příspěvků určených pro děti do 18 let připočíst 1213 korun.

Po narození se dá žádat o příspěvek až 500 korun na nákup monitoru dechu, chůvičku nebo na kojenecká mléka a kojenecké potřeby, popřípadě taky na vitamin D

Zuby

Dětem pojišťovna přispěje do 100 korun na rovnátka fixní i snímatelná. Příspěvek 1000 korun slouží na (částečnou) úhradu dentální hygieny.

Onkologická léčba

Lidem, kteří podstoupili onkologickou léčbu, dá pojišťovna až 1000 korun na paruku případně na na mammární epitézu po ablaci prsu.

Alopecie

Příspěvek až 1000 korun lze využít na nákup paruky, pokud má člověk diagnózu alopecie.

Cukrovka

Diabetikům-dětem se přispívá až 1000 korun ročně, příspěvek může být využit na pohybové aktivity pro děti (ale může tvoři maximálně polovinu ceny), na testovací proužky pro zjištění glukózy v moči, glukometr, příslušenství k inzulínové pumpě, senzor pro neinvazivní okamžité měření glukózy v krvi a přístrojovou pedikúru.

Ozdravné pobyty

Dětem ve školkách a školách se přispívá až 500 korun na školu v přírodě. Až 1500 korun je vyhrazeno jako příspěvek na letní tábor v Česku nebo na Slovensku.

Dětem ve věku 6 až 15 let s onemocněním horních cest dýchacích, alergiemi a dermatózami přispěje pojišťovna až 10 000 korunami na 14denní ozdravný pobyt v lázních nebo na 15denní pobyt u moře. Pro děti s onemocněními horních cest dýchacích a alergiemi je možné žádat o 10 000 korun na vysokohorský ozdravný pobyt.

O lázeňský pobyt, respektive příspěvek až 10 000 korun na lázeňský pobyt, si můžou zažádat chronicky nemocní dospělí – diabetici obojího typu nebo lidé s BMI nad 30 a současně vysokým tlakem. Pozor, žádat je možné jen do konce července. O lázeňský pobyt si můžou požádat taky pojištěnci starší 60 let, kteří sice nesplní podmínky, které pro přiznání pobytu stanoví zákon, splní ale podmínky, jež si stanovila pojišťovna.

Příspěvek na saunu

V chladnějších měsících (září–duben) je možné získat příspěvek na saunování ve výši až 700 korun.

Vitaminy, doplňky, podpůrné látky

Muži nad 45 roků si můžou nechat proplatit až 500 korun z útraty za vybrané léčivé přípravky při nezhoubném zbytnění prostaty, pojištěnci nad 60 roků je můžou využít i na nákup kloubní výživy, ženy na nákup vybraných hormonálních přípravků předepsaných lékařem a nehormonálních přípravků na prevenci osteoporózy a negativních menopauzálních stavů.

Hlava

Až 2500 korun můžou mít pojištěnci od 7 roků na online psychologickou pomoc psychologů a psychoterapeutů jedné vybrané společnosti. Příspěvek na jednu konzultaci je 500 korun, celkově se dá přispět 2500 korun ročně.

Pojištěnci nad 60 let si můžou říct o příspěvek až 500 korun na prevenci poruch duševního zdraví (kurzy tréninku paměti, pomůcky pro trénink paměti doporučené Českou alzheimerovskou společností, vyšetření paměti u psychologa nebo psychiatra).

Odvykání kouření

Na nákup volně prodejných léčivých a podpůrných přípravků – náplastí, pastilky, ústní spreje, žvýkačky… je pojišťovna ochotna jednou za rok přispět 500 korunami.

Dárci

Dárci krve a kostní dřeně můžou získat bonusové příspěvky na úhradu nejrůznější péče, pomůcek, doplňků, na pohybové aktivity a podobně. Až do výše 6000 korun.

Další benefity a bonusy zdravotních pojišťoven

Štěstí přeje připraveným! Pojistěte se.

Porovnáme nabídky 5 životních pojišťoven a do minuty najdeme tu nejvýhodnější pojistku pro vás i celou rodinu.

Gabriel Pleska

Autor článku Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz. Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

22. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

Jaké podmínky platí pro dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ)? Co se změnilo a co se brzy měnit bude? Tady je přehled.

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

Dohodáři se zatím o své příjmy bát nemusí. Nová pravidla, která měla od července omezit řetězení dohod o provedení práce, budou platit až od příštího roku. A navíc jinak, než se předpokládalo.... celý článek

VZP zaskočil zájem o zdravotní bonusy. Na proplacení si počkáte

16. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

VZP zaskočil zájem o zdravotní bonusy. Na proplacení si počkáte

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) hlásí rekord v zájmu o zdravotní příspěvky. Za první čtvrtletí eviduje na 465 tisíc podaných žádostí, což je oproti stejnému období loni nárůst... celý článek

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

10. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

Jste v práci svědkem nějaké nečekané dramatické události – začne hořet, kolega spadne z výšky nebo se ocitnete u dopravní nehody. Po čase se u vás projeví posttraumatický syndrom. Jde... celý článek

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

Partners Financial Services