Dluhy na zdravotním pojištění. Kdy hrozí? A co dělat? Pět dobrých rad

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 9. 6. 2015 | 32 komentářů
Zdravotní pojištění musí mít zaplacené všichni. Dluh vzniká i z nevědomosti – nevíte, že platit máte. Třeba žijete v domnění, že za vás pojistné odvádí stát. Rizikové skupiny? Podnikatelé, studenti, nezaměstnaní. Na co dávat pozor? A co když vám dluhy na zdravotním pojištění naseká zaměstnavatel?
Dluhy na zdravotním pojištění. Kdy hrozí? A co dělat? Pět dobrých rad

Sociální pojištění má jednu relativně příjemnou vlastnost: když nevyděláváte, nemusíte ho platit. Sami nesete odpovědnost za to, co to může znamenat pro váš budoucí starobní důchod nebo invalidní důchod. Podobně je to s nemocenským pojištěním: povinně ho platí zaměstnanci, ostatní ho platit nemusí, ale nemají pak nárok na případně dávky nemocenského pojištění, jako je nemocenská a peněžitá pomoc v mateřství.

U zdravotního pojištění totéž neplatí.

Pokud ho za vás nehradí zaměstnavatel nebo stát – což se děje v přesně vymezených případech – musíte platit sami. Jinak nabíhá penále. Když dluh neřešíte, můžete se spolehnout, že ho dřív nebo později začne řešit exekutor. Zdravotní pojišťovny nenechávají pohledávky ležet ladem – i když se klidně můžou ozvat, až když dluh slušně nabobtná. Kdo by si měl dávat pozor? Jak dluhům předejít a jak je řešit?

Zdravotní pojištění na státní útraty

Stát za vás platí zdravotní pojištění, když jste:

  • Nezaopatřené děti
  • Poživatelé starobních, invalidních, vdovských, vdoveckých nebo sirotčích důchodů
  • Na mateřské nebo rodičovské dovolené, respektive pobíráte peněžitou pomoc v mateřství či rodičovský příspěvek  
  • Uchazeči o zaměstnání v evidenci úřadu práce
  • Osoby pobírající dávku pomoci v hmotné nouzi a osoby s nimi společně posuzované, a to za podmínky, že nejsou podle potvrzení plátce dávky pomoci v hmotné nouzi v pracovním ani obdobném vztahu ani nevykonávají samostatnou výdělečnou činnost, nejsou v evidenci uchazečů o zaměstnání a nejde o poživatele starobního důchodu, invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně, vdovského nebo vdoveckého důchodu, ani o poživatele rodičovského příspěvku nebo o nezaopatřené dítě
  • Osoby, které jsou závislé na péči jiné osoby ve stupni II (středně těžká závislost) nebo stupni III (těžká závislost) anebo stupni IV (úplná závislost)
  • Osoby pečující o osoby závislé na péči jiné osoby ve stupni II, III anebo stupni IV a osoby pečující o osoby mladší deset let, které jsou závislé na péči jiné osoby ve stupni I
  • Osoby celodenně, osobně a řádně pečující alespoň o jedno dítě do sedmi let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku
+23
+
-

1. Studenti: Hlídejte věk i pauzy ve studiu, a nezapomeňte se hlásit

Za studenty platí zdravotní pojištění stát do 26 let. Po šestadvacátých narozeninách začínají být v registru zdravotní pojišťovny vedeni jako OBZP (osoba bez zdanitelných příjmů) a musí pojišťovně hradit alespoň minimální měsíční pojistné: 1242 korun (to je 13,5 procenta z minimální mzdy, která aktuálně dělá 9200 korun).

Trable ale můžou přijít i nečekaně. Stává se, že dluh na zdravotním pojištění vznikne i šestnáctiletému středoškolákovi. Že má být zařazen do kategorie státních pojištěnců, totiž musí pojišťovně někdo oznámit. Studenti se obvykle spoléhají, že všechny nahlásí hromadně škola; a drtivá většina škol to dělá. Především má ale oznamovací povinnost pojištěnec (nebo jeho zákonný zástupce): je povinen oznámit pojišťovně zahájení studia, respektive ověřit, zda ho oznámila škola. Případně byste alespoň měli promptně reagovat na výzvu pojišťovny – než dojde k exekuci, obdržíte platební výměr nebo výkaz nedoplatků – a doložit, že jste v dané době studovali čili byli nezaopatřeným dítětem.

+27
+
-

2. Nezaměstnaní: Jakmile vypadnete z evidence pracáku, plaťte

Jak už bylo řečeno, placení zdravotního pojištění nejsou ušetřeni ani lidé bez příjmů a nezaměstnaní. Dokud jste v evidenci úřadu práce, platí za vás pojistné stát. Jakmile z evidence vypadnete, musíte se starat sami. V registru pojišťovny budete vedeni jako osoba bez zdanitelných příjmů a vždy do osmého dne následujícího měsíce musíte zaplatit zdravotní pojišťovně minimální pojistné, které aktuálně dělá 1242 korun.

+57
+
-

3. Zaměstnanci: Nezapomeňte hlásit změnu pojišťovny

Zaměstnanci dluh na zdravotním pojištění vzniknout nemůže, respektive: když dluh vznikne, půjde na triko zaměstnavatele. Zdravotní pojištění za vás musí řádně odvádět on a vy nemáte povinnost ho kontrolovat. Kdyby po vás pojišťovna později peníze žádala, stačí doložit, že jste v onom čase byli zaměstnaní.

Ale pozor: máte povinnost hlásit zaměstnavateli, že zdravotní pojišťovnu měníte. Aby včas začal peníze posílat jinam. Když přechod k jiné pojišťovně zaměstnavateli včas neohlásíte, vznikne dluh a pojišťovna kvůli tomu zaměstnavateli vyměří penále, může šéf chtít úhradu penále po vás.

Víte, kolik za vás zaměstnavatel má odvádět na zdravotním pojištění? Není to pakatel, vyzkoušejte naši kalkulačku čisté mzdy, která vám to poví.

Výpočet čisté mzdy

+

Další kalkulačky

+6
+
-

4. Podnikatelé: Starejte se od A až do Z

Specifickou kategorií jsou podnikatelé a živnostníci, zkrátka osoby samostatně výdělečně činné – o své zdravotní pojištění se starají sami od A až do Z.

Zahájení samostatné výdělečné činnosti i změnu samostatné výdělečné činnosti z hlavní na vedlejší musíte zdravotní pojišťovně oznámit vždy do osmi dní.

Kdo podniká v rámci hlavní činnosti, musí platit alespoň minimální měsíční zálohy (v roce 2015 je to 1797 korun) už v prvním roce podnikání. Kdo podniká v rámci vedlejší činnosti, zálohy platit nemusí – zdravotní pojištění doplatí podle skutečných výdělků v daném roce. Podrobný návod najdete v článku:

Ať podnikáte v rámci hlavní nebo vedlejší činnosti, nezapomeňte zdravotní pojišťovně včas podat přehled o příjmech a výdajích, za nepodání hrozí až padesátitisícová pokuta:

-2
+
-

5. Dluh na zdravotním pojištění a jeho důsledky: Jednejte, snažte se domluvit

Za každý den prodlení s placením zdravotního pojištění nabíhá penále ve výši 0,05 procenta z dlužného pojistného. Když se pojišťovna o peníze přihlásí – čili pošle výkaz nedoplatků nebo platební výměr – hlavně reagujte. Když budete ochotni situaci řešit, i když skutečně budete dluhem vinni, pojišťovna může přistoupit na splátkový kalendář. Žádný právní nárok na něj ovšem nemáte.

Na základě písemné žádosti vám dokonce pojišťovna může penále prominout nebo snížit. Podmínkou je, že zaplatíte dlužné pojistné a žádost podáte včas: Když je dluh vyměřen výkazem nedoplatků, trvá lhůta osm dní od doručení; když je vyměřen platebním výměrem, musíte žádost podat do patnácti dní po obdržení dokumentu.

Na pohotovosti vás nevyhodí, ale můžete se octnout na nástěnce hanby

Co se týče zdravotní péče, poskytuje se i dlužníkům a neplatičům pojištění. V nemocnici vás ošetří; a pojišťovna po vás bude svůj nárok dál vymáhat.

Některé zdravotní pojišťovny na internetu dlužníky s pravomocnými dluhy pravidelně zveřejňují. Nástěnka hanby vám může pokazit jméno. 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+39
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 32 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 6. 2015 5:30, Tarzan

Nestačí emigrovat ?

+38
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 6. 2015 18:02, mai

Autoři článku sypte si popel na hlavu.Sociální pojištění se MUSÍ platit i když nevyděláváte.Najděte si minimální zálohy na netu.

-69
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (32 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Konec školy: Jak na zdravotní a sociální pojištění. Poradíme absolventům i propadlíkům

15. 6. 2015 | Petra Dlouhá | 15 komentářů

Konec školy: Jak na zdravotní a sociální pojištění. Poradíme absolventům i propadlíkům

Od kdy platí absolvent střední, vyšší odborné a vysoké školy zdravotní a sociální pojištění? Co když maturita neklapla? Co když ze školy dostanete padáka nebo se poroučíte sami? Odpovíme... celý článek

Přehledy OSVČ pro sociálku a zdravotní pojišťovnu 2015: Formuláře a kalkulačka

7. 4. 2015 | Petra Dlouhá | 1 komentář

Přehledy OSVČ pro sociálku a zdravotní pojišťovnu 2015: Formuláře a kalkulačka

Daňové přiznání podáno. Zbývá odevzdat přehledy pro správu sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovnu. Na Peníze.cz nabízíme podnikatelům a živnostníkům ke stažení potřebné formuláře... celý článek

Dohoda o provedení práce a dohoda o pracovní činnosti: Jak se daní v roce 2015

19. 2. 2015 | Petra Dlouhá | 37 komentářů

Dohoda o provedení práce a dohoda o pracovní činnosti: Jak se daní v roce 2015

Většina brigád a přivýdělků probíhá na bázi dohody o provedení práce. Případně dohody o pracovní činnosti. Přečtěte si, jaká pravidla platí v roce 2015 pro jejich danění. Nejdůležitější... celý článek

Přehled pro živnostníky a podnikatele: Zdravotní pojištění v roce 2015. Připlatíte si

27. 10. 2014 | Petra Dlouhá | 10 komentářů

Přehled pro živnostníky a podnikatele: Zdravotní pojištění v roce 2015. Připlatíte si

Minulý týden jsme přinesli přehled o tom, kolik příští rok odevzdáte na sociálním pojištění. Dnes přinášíme pokračování: velký přehled o zdravotním pojištění v roce 2015. Jak se mění... celý článek

Podnikatelé, máte letos hluboko do kapsy? Snižte si platby na sociálku a zdravotní pojištění!

3. 6. 2014 | Petra Dlouhá

Podnikatelé, máte letos hluboko do kapsy? Snižte si platby na sociálku a zdravotní pojištění!

Výše měsíční zálohy na zdravotní a sociální pojištění se u podnikatelů a živnostníků po podání každoročních přehledů odvíjí od výše zisku v předešlém roce. Jenže, co když letos vyděláváte... celý článek

Partners Financial Services