Přehledy OSVČ pro sociálku a zdravotní pojišťovnu 2015: Formuláře a kalkulačka

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 7. 4. 2015 | 1 komentář
Daňové přiznání podáno. Zbývá odevzdat přehledy pro správu sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovnu. Na Peníze.cz nabízíme podnikatelům a živnostníkům ke stažení potřebné formuláře a jako bonus kalkulačku, která spočítá, kolik budete za loňský rok na pojistném doplácet. Nebo kolik vám sociálka a zdravotní pojišťovna vrátí.
Přehledy OSVČ pro sociálku a zdravotní pojišťovnu 2015: Formuláře a kalkulačka

Přehled o příjmech a výdajích musí letos správě sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovně odevzdat každý podnikatel, živnostník, který v roce 2014 vykonával výdělečnou činnost. Povinnost pro vás platí i v případě, že jste loni podnikali jen část roku, neměli žádné příjmy nebo jste měli příjmy do patnácti tisíc korun, a nemuseli jste tudíž podávat daňové přiznání.

Do kdy podat přehled zdravotní pojišťovně

„Nejzazším termínem pro podání přehledu o příjmech a výdajích je pro většinu osob samostatně výdělečně činných datum čtvrtého května 2015. Termín se odvíjí od lhůty pro podání daňového přiznání – OSVČ je povinna zdravotní pojišťovně předložit přehled nejpozději do jednoho měsíce ode dne, ve kterém měla podat daňové přiznání za uplynulý kalendářní rok,“ vysvětluje mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý. Pokud se na vás nevztahovala povinnost podávat daňové přiznání, měli byste si pospíšit ještě víc: přehled zdravotní pojišťovně musíte odevzdat do osmého dubna. Jestli vám daňové přiznání chystá daňový poradce, lhůty se protahují: přiznání podáváte do prvního července, přehled pro zdravotní pojišťovnu pak do třetího srpna. „Musíte ale tuto skutečnost zdravotní pojišťovně doložit do konce dubna, například předložením kopie plné moci, kterou jste zmocnili daňového poradce ke zpracování daňového přiznání,“ dodává Oldřich Tichý.

Za pozdní podání přehledu mohou zdravotní pojišťovny udělit pokutu až do výše padesáti tisíc korun. V praxi ovšem většinou pojišťovna opozdilce na chybějící přehled nejprve upozorní.

Do kdy podat přehled sociálce

Podobná pravidla platí u přehledu pro správu sociálního zabezpečení – liší se pouze termíny pro podnikatele a živnostníky, kteří nemuseli podávat daňové přiznání: u sociálky pro ně platí mírnější režim. „Odevzdání přehledu do pondělí čtvrtého května 2015 se týká OSVČ, kterým nezpracovává daňové přiznání daňový poradce. Do pondělí třetího srpna 2015 mají čas lidé, kterým daňové přiznání zpracovává daňový poradce. Ale pozor, tuto skutečnost musí doložit příslušné Okresní správě nejpozději do konce dubna 2015, a to písemnou formou. Dostatek času k podání přehledu zbývá také OSVČ, které nemají povinnost podávat daňové přiznání – až do pátku třicátého prvního července 2015,“ shrnuje mluvčí České správy sociálního zabezpečení Jana Buraňová.

Za nepodání přehledu nebo jeho opožděné podání může okresní správa sociálního zabezpečení udělit pokutu až ve výši dvaceti tisíc korun.

Do kdy zaplatit nedoplatky na zdravotním pojištění

Když se v přehledu pro zdravotní pojišťovnu dopočtete k závěru, že jste za zdravotní pojištění měli v roce 2014 zaplatit víc, než jste skutečně zaplatili, musíte nedoplatek uhradit do osmi dnů po dni, ve kterém byl (nebo měl být podán) přehled. „Pokud termín připadá na sobotu, neděli, nebo svátek, je regulérním termínem následující pracovní den. Termínem pro zaplacení je tedy letos pro většinu OSVČ maximálně pondělí dvanáctého května. Jestliže ale přehled podáte dřív, je třeba datum pro platbu vypočítat podle skutečného data podání přehledu,“ upřesňuje mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Za dlužné pojistné na zdravotní pojištění (tedy i včas neuhrazený nedoplatek) si pojišťovna účtuje penále ve výši 0,05 procenta z dlužné částky za každý kalendářní den. Když vyměřená pokuta nepřesáhne stokorunu, pojišťovna vám ji odpustí.

Když vám naopak vznikne přeplatek, považuje se podání přehledu automaticky za žádost o jeho navrácení. Pojišťovna vám ho vrátí do jednoho měsíce. Pokud tedy v přehledu nezaškrtnete, že ho chcete použít na úhradu pojistného za další období.

Do kdy zaplatit nedoplatek na sociálním pojištění

Také u sociálního pojištění si pohlídejte osmidenní lhůtu. „Doplatek na pojistném je splatný nejpozději do osmi dnů po dni, kdy byl podán přehled. Důležité je nezapomenout, že za den platby pojistného se považuje den připsání pojistného na účet příslušné okresní správy sociálního zabezpečení, nebo den, kdy bylo pojistné zaplaceno v hotovosti (do deseti tisíc korun) na pokladně,“ vysvětluje Jana Buraňová. Když nedoplatek včas nevyrovnáte, začne vám nabíhat penále ve výši 0,05 procenta dlužné částky za každý den prodlení.

Anketa

Kdy podáváte přehledy sociálce a pojišťovnám?

Jak podat přehled zdravotní pojišťovně

Přehled své zdravotní pojišťovně musíte podat na předepsaném formuláři – interaktivní verzi formulářů jednotlivých pojišťoven, která toho hodně vypočte za vás, nabízíme ke stažení v boxu. Některé zdravotní pojišťovny umožňují elektronické podání, jiným musíte formulář doručit poštou nebo osobně.

Jak podat přehled sociálce

Interaktivní tiskopis nabízí také Česká správa sociálního zabezpečení, najdete ho zde. „Interaktivní tiskopisy obsahují logickou kontrolu vyplňovaných údajů. Využívá-li OSVČ kvalifikovaný elektronický podpis nebo má-li zřízenou „datovku“, tiskopis po vyplnění a nezbytné kontrole dat (provede se automaticky) odešle elektronicky stiskem tlačítka. Vyplněný a odeslaný tiskopis si samozřejmě může vytisknout a založit do své evidence. Kromě elektronického podání nadále zůstává zachována možnost podat Přehled formou klasického papírového tiskopisu,“ komentuje mluvčí správy sociálního zabezpečení. Klasický tiskopis přehledu pro sociálku můžete stahovat v boxu. Vytištěný ho pak doručíte okresní správě sociálního zabezpečení příslušné podle vašeho bydliště.

Interaktivní tiskopisy toho hodně vypočítají za vás, stačí zadat potřebná vstupní data. Hodit se může i naše daňová kalkulačka - spočítá, kolik budete za loňský rok na zdravotním pojištění a sociálním pojištění doplácet, nebo kolik vám naopak vrátí. 

Daňová kalkulačka 2015 – výpočet daně z příjmů za rok 2014

Dílčí základy daně
Nezdanitelné části základu daně
Slevy na dani

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Královna suši Bára Rektorová: Dobře vařit není těžké, těžké je kvalitu prodat

21. 3. 2015 | Ondřej Tůma | 5 komentářů

Královna suši Bára Rektorová: Dobře vařit není těžké, těžké je kvalitu prodat

„Při práci s majiteli restaurací mi došlo, že problém není, že by nevěděli, jak kvalitně vařit. Ani kvalitní zboží se ale samo neprodá, oni prodávat neumějí, a tak jim nezbývá než bojovat... celý článek

Vytři si živnostníkem

5. 2. 2015 | Gabriel Pleska | 56 komentářů

Vytři si živnostníkem

Novým národním sportem je vyvolávání diskuze. To se plácne nějaká strašná nehoráznost a čeká se, co bude. Hodnotí se velikost kráteru, který slovní bomba zanechá, hodnotí se doba ozvěny,... celý článek

Živnostníci jako terč? Nemá cenu cílit na zajíce, když tu běhají vypasení kanci

31. 1. 2015 | Ondřej Tůma | 34 komentářů

Živnostníci jako terč? Nemá cenu cílit na zajíce, když tu běhají vypasení kanci

„Nízká nezaměstnanost v Česku je daná i tím, že je tady 1,2 milionu podniků a živnostníků. Zajímalo by mě, jak by se politici tvářili, kdyby si třetina OSVČ šla stoupnout na úřad práce,“... celý článek

S kanónem na vrabce? Pokuta od finančáku až půl milionu!

15. 1. 2015 | Petra Dlouhá | 7 komentářů

S kanónem na vrabce? Pokuta od finančáku až půl milionu!

Úředníci z berňáku letos můžou setsakramentsky přitvrdit. Kdo včas nedodá lejstro, nedostaví se na úřad nebo neohlásí změnu, může od ledna dostat až půlmilionovou pokutu. Vše záleží... celý článek

Přehled pro živnostníky a podnikatele: Zdravotní pojištění v roce 2015. Připlatíte si

27. 10. 2014 | Petra Dlouhá | 10 komentářů

Přehled pro živnostníky a podnikatele: Zdravotní pojištění v roce 2015. Připlatíte si

Minulý týden jsme přinesli přehled o tom, kolik příští rok odevzdáte na sociálním pojištění. Dnes přinášíme pokračování: velký přehled o zdravotním pojištění v roce 2015. Jak se mění... celý článek

Partners Financial Services