S kanónem na vrabce? Pokuta od finančáku až půl milionu!

Úředníci z berňáku letos můžou setsakramentsky přitvrdit. Kdo včas nedodá lejstro, nedostaví se na úřad nebo neohlásí změnu, může od ledna dostat až půlmilionovou pokutu. Vše záleží na individuálním posouzení finančního úřadu. Neládujou se tu kanóny na vrabce?
S kanónem na vrabce? Pokuta od finančáku až půl milionu!

O daňových novinkách pro rok 2015 jsme vás informovali už loni.

Jedna drobnost trochu zapadla. Může ovšem solidně proluftovat účet a spolknout podstatně víc než drobné. Od začátku roku je účinná novela daňového řádu, která přináší několik novinek. Mezi nimi i desetinásobné (!) zvýšení pokut pro živnostníky, podnikatele a firmy, které včas nesplní povinnosti vůči finančnímu úřadu.

Vše pod pláštíkem boje Ministerstva financí s daňovými úniky. Bit ale nakonec může být i docela poctivý, byť lehce roztržitý, živnostník.

+6
+
-

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohlo zaujmout třeba...

Hana Marková: Daňové zákony 2015 

Nejprodávanější daňová publikace v ČR! Získejte úplná znění všech daňových zákonů ve znění k 1. 1. 2015. Díky doprovodným komentářům vám bude publikace také významnou pomůckou pro sledování změn. Novelizovaný text vyznačen odlišným typem písma! Včetně všech čísel zákonů!

Půlmilionová pokuta za obstrukce i za blbost

Až půlmilionovou pokutu můžou nově berní úředníci napařit tomu, kdo „závažně ztěžuje nebo maří správu daní tím, že bez dostatečné omluvy nevyhoví ve stanovené lhůtě výzvě ke splnění procesní povinnosti nepeněžité povahy, která mu byla stanovena zákonem nebo správcem daně“. Tedy kupříkladu se včas nedostaví na úřad a nedodá požadované dokumenty. Pokutu je možné udělit i opakovaně – když první sankce nevede k nápravě. Úředník z finančního úřadu navíc může libovolně stanovit lhůtu, do kdy mu máte potřebné podklady dodat – teoreticky je může chtít třeba ještě toho dne odpoledne. Ustanovení, podle kterého směl lhůtu kratší než jeden den stanovit jen s vaším souhlasem, totiž ze zákona vypadlo.

Kromě toho zavedla novela daňového řádu sankci – taktéž až půlmilionovou – za nedodržení registrační, ohlašovací nebo jiné oznamovací povinnosti. Dopadnout může například na živnostníka, který začne podnikat a zapomene se na finančním úřadě registrovat k dani z příjmů, podnikatele, který se zapomene včas evidovat k silniční dani či DPH. Nebo člověka, který do patnácti dnů nenahlásí finančáku, že v datech, které uvedl při registraci, nastala nějaká změna – s výjimkou informací, které si úřad sám zjišťuje z rejstříků a evidencí, do kterých má automatizovaný přístup.

Takový prohřešek může člověk spáchat i zcela neúmyslně a bezelstně, z prosté roztržitosti. O tom, jak vysokou pokutu reálně dostanete, rozhodne berní úředník.

Podle kritiků nových pravidel právě libovůle úředníka vytváří prostor pro korumpování. Dlužno ale podotknout, že zatím úřady k maximální výši pokut většinou nesahaly. Nezbývá tedy než věřit, že si zachovají zdravý rozum a dokážou rozlišit, koho a zač trestají – kanóny si nechají na největší zvěř, která se chová jako predátor v džungli, a roztržité vrabčáky pokárají jen drobnější pokutou.

-19
+
-

Za dobré slovo knížku

Minulý týden jsme se v rubrice Co si o tom myslíte? zabývali tím, co všechno člověk obětuje pro lepší životního prostředí. Konkrétně jsme si posvítili do Rakouska, kde se kvůli ekologii nově občas jezdí na některých úsecích dálnic jen osmdesátkou:

Ptali jsme se, jestli byste totéž brali u nás. Dost jste se shodovali: nebrali. Knížku za inspirativní příspěvek do deabty posíláme Honzovi. 

Kdo nekomunikuje elektronicky, má to za dva tisíce

Další novotou je automatická dvoutisícová pokuta pro každého, kdo odevzdá daňové přiznání nebo jiné podání na tištěném formuláři, ačkoli se na něj vztahuje povinnost komunikovat s finančním úřadem elektronicky.

Elektronickou cestou se musí od loňska povinně vyřizovat přiznání a další úkony související s daní z přidané hodnoty. Od letoška je pak elektronická komunikace s finančákem povinná pro všechny podnikatele a živnostníky, kteří mají aktivovanou datovou schránku:

Finanční úřad nemá možnost tuto pokutu snížit nebo neuložit. Zvýšit ji naopak může až na padesát tisíc korun, a to v případě, že podnikatel nebo firma nesplněním této povinnosti „závažně ztěžuje správu daní“.

+7
+
-

Možná vám odpustí penále. Za tisíc

Jiná novinka z daňového řádu možná potěší. Finanční úřad má nově možnost prominout penále (za to, že jste přiznali nižší daň, než jste měli), úrok z prodlení (za opožděnou úhradu daně) a úrok z posečkané částky. Samozřejmě jedině za podmínky, že příslušnou daň zaplatíte. Prominout vám můžou až sedmdesát pět procent penále a až sto procent úroku. Posoudí přitom hlavně míru vaší součinnosti a důvody, kvůli kterým ke zpoždění došlo. Zadarmo to ovšem nebude: poplatek za žádost o prominutí příslušenství daně dělá tisíc korun.

Ptáme se

Jak se k novinkám postaví finanční úřady?

Jak na změny zareagují berní úředníci? Začnou automaticky rozdávat vysoké pokuty, jak jim umožňuje nový zákon? A mají nějaké pokyny k tomu, jakou škálu pokut udělovat a jak výši sankce určovat? Ptali jsme se přímo na Generálním finančním ředitelství.

Podle jeho mluvčí Petry Petlachové musí správce daně vždy respektovat zásadu přiměřenosti. „Pokuta nesmí být v hrubém nepoměru k významu porušené povinnosti a k závažnosti následku pro správu daní,“ uvedla pro Peníze.cz. Žádné pokyny k určování výše pokut podle ní úředníci nedostali. „Škála případů je příliš různorodá a o každé pokutě rozhodují správci daně individuálně s ohledem na konkrétní okolnosti případu,“ vysvětluje mluvčí.

Maximální výše pokuty je podle ní stanovena na pět set tisíc proto, aby bylo možné účinně postihnout i závažné či opakované porušování povinností. „Neznamená to ale, že by byla pokuta blížící se maximální výši udělována v situaci méně závažných prohřešků nebo u subjektů, pro něž by takováto suma představovala enormní zátěž, pouze dává správci daně možnost lépe rozlišit mezi závažnějším a méně závažným porušením povinnosti,“ uzavírá Petra Petlachová.

Jak se vám nová pravidla zamlouvají? Nedostávají úředníci do rukou až příliš represivních pák, nedostávají až příliš velkou možnost šlapat na paty? Pro leckterého živnostníka by pokuta udělená v maximální výši půl milionu byla likvidační… O vaše názory, postřehy a zkušenosti s berňákem se podělte v diskuzi. Jednoho z vás odměníme knížkou, tak nám každopádně nechte mailovou adresu.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

29. 1. 2015 10:19

Dobrý den, včera jsme to zrovna řešili a bylo nám sděleno, že datově se podává řádné daňové přiznání k dani z nemovitosti na vše..
Takže dílčí opravdu nejde podat na portál :((( - to je fakt hrůza
made in CZ
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 1. 2015 0:10 | Jarda

Mám datovou schránku a musím tedy podávat vše elektronicky. Jak mám ale podat třeba dílčí přiznání k dani z nemovitosti, když to elektronicky nejde (elektronický formulář mfcr to neumožní)? Jakou pokutu dostane ten, kdo to takhle vymyslel? Já na tu jeho blbost doplatím. Buď podám dílčí přiznání (na malou změnu ve výměře díky digitalizaci katastrálních map) v papírové podobě a zaplatím pokutu, nebo musím podat znovu celé přiznání na vše. Jeden malý domek a kousek pozemku okolo díky rozdělení na zastavěnou plochu, nádvoří, zpevněnou plochu, ostatní plochu, zahradu, dům a příslušenství domu, atd., představuje několik listů daňového přiznání s hromadou rozdílných cen a různých koeficientů, některé musím někde dohledat, protože je ani elektronický formulář neví (a přitom jsem je našel v pokynech k vyplnění).
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 1. 2015 0:35 | KLM

JA DOSTAL POKUTU ZA PRIZNANI PODANE ELEKTRONICKY.

Jen ho pani neumela zpracovat, takze jsem musel znovu papirove + pokuta za pozdni dodani.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 1. 2015 17:11 | petr

A už je tu opět systém jak odlákat lidi od toho aby nepostřehli superzlodějny mafiánů a vládnoucích a poslaneckých lupičů !!
A tudíž kradem lépe,rychleji,radostněji a hlavně více a beztrestně ŽÉ !!!
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 1. 2015 13:31 | DenisZ

Ach jo úředníci. Cítí se důležití a makat se jim nechce. Místo aby sami pomáhali, ulehčili život, zoufalému udřenému daňovému poplatníkovi když zaváhá, hrozí krutými sankcemi , jak chamtivé firmy primitivních "finančníků", když oběť dlužník zaváhá s placením. Jak říkám : Tento stát se málo stará o své občany.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 1. 2015 8:55 | Václav

Rád bych věděl, zda stejné možnosti pokutování má i živnostník za nedodání lejstra nebo nezaplacení např. vratky DPH nebo daně z příjmů vůči finančnímu úřadu, OSSZ nebo VZP.
+27
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 1. 2015 1:30 | Jan Prchal

roztržité vrabčáky pokárá jen drobnější pokutou... dosud to vsak vzdy bylo obracene, za pytel cementu basa, za 100 miliard vyznamenani
+17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeno všech 7 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Silniční daň přiznejte do konce ledna. Formuláře a kalkulačka

7. 1. 2015 | Petra Dlouhá | 12 komentářů

Silniční daň přiznejte do konce ledna. Formuláře a kalkulačka

Silniční daň musí platit každý, kdo využívá vozidlo k podnikání nebo jiné samostatné výdělečné činnosti. Na podání přiznání a doplacení daně za loňský rok je čas do konce ledna. Přinášíme... celý článek

Daň z nemovitých věcí 2015: Kdo zaplatí víc? Přehled a formuláře

16. 12. 2014 | Petra Dlouhá | 33 komentářů

Daň z nemovitých věcí 2015: Kdo zaplatí víc? Přehled a formuláře

Na podání přiznání k dani z nemovitých věcí máte čas do konce ledna. Přečtěte si, jak a kde podat daňové přiznání, kolik na dani z nemovitých věcí v roce 2015 zaplatíte a v kterých... celý článek

Důchodci v roce 2015. Jak zpětně uplatnit slevu na dani. A kdo začne danit důchod

21. 11. 2014 | Petra Dlouhá | 10 komentářů

Důchodci v roce 2015. Jak zpětně uplatnit slevu na dani. A kdo začne danit důchod

Příští rok bude důchod danit víc penzistů. Změny se dotknou důchodců, kteří mají i další příjmy – jsou zaměstnaní, podnikají nebo si třeba přivydělávají pronájmem. Je tu ale i příjemná... celý článek

Očima expertů: Kdes vzal na to auto, chatu, byt? Zabavuje se!

7. 11. 2014 | Ondřej Tůma | 15 komentářů

Očima expertů: Kdes vzal na to auto, chatu, byt? Zabavuje se!

Ministerstvo financí připravuje zákon o prokazování původu majetku. Jedni se radují, že si stát konečně posvítí na podvodníky, druzí upozorňují, že nelze z každého majetnějšího člověka... celý článek

Hospodští v šoku: Babiš chce, aby začali platit daně! Zbláznil se?

23. 10. 2014 | Petra Dlouhá | 188 komentářů

Hospodští v šoku: Babiš chce, aby začali platit daně! Zbláznil se?

Ministerstvo financí chce od roku 2016 zavést povinnou elektronickou evidenci tržeb – údaje o každé platbě půjdou přímou linkou finančnímu úřadu. Čeští hospodští jsou šokováni: Začít... celý článek

Partners Financial Services