Kolik bereš, byrokrate? Máme právo znát platy státních zaměstnanců?

Kolik bereš, byrokrate? Máme právo znát platy státních zaměstnanců?
Nejvyšší správní soud rozhodl, že když se úřadu zeptáte na platy a odměny jeho zaměstnanců, musí vám to povědět. Jeho rozhodnutí kritizuje Úřad pro ochranu osobních údajů. Při zveřejňování úřednických platů chce vždy hodnotit, zda převažuje veřejný zájem nad ochranou soukromí zaměstnance.

Nejvyšší správní soud vycházel ve svém rozhodnutí z toho, že pracovníci veřejné správy jsou odměňování z veřejných peněz, a proto by veřejnost měla mít právo – na základě zákona o svobodném přístupu k informacím – znát jejich platy a odměny. Úřad pro ochranu osobních údajů namítá, že podle též logiky by mohly být zveřejňovány i platy lékařů a zdravotního personálu ve všech zdravotních zařízeních nebo hasičů, učitelů a vůbec všech státních zaměstnanců.

Minulý čtvrtek jsme se  ptali, co si myslíte o údajně chystané evropské normě, která by de facto sankcionovala hypotéky na víc než 40 % hodnoty nemovitosti. Knížku za příspěvek do debaty, který se v redakci nejvíc líbil, posíláme dámě skryté pod nickem Ježura. A gratulujeme.

Rozhodnutí Nejvyššího správního soudu staví podle Úřadu pro ochranu osobních údajů do zcela nerovného postavení zaměstnance soukromé a veřejné sféry. Úřad proto hodlá sledovat případy plošného zveřejňování platů zaměstnanců veřejné sféry a pokaždé hodnotit, zda převažuje veřejný zájem na zveřejnění platu nad ochranou soukromého života zaměstnanců. Případy neoprávněného publikování těchto dat chce trestat a zaměstnancům, jejichž příjmy již byly spolu s osobními údaji zveřejněny bez relevantního zdůvodnění, doporučuje, aby se bránili ústavní stížností.

Bude jistě zajímavé sledovat, jak hodlá Úřad pro ochranu hospodářské soutěže posuzovat a zdůvodňovat, kdy jsou údaje o platech a odměnách úředníků spolu s dalšími daty zveřejňovány právem a veřejný zájem je důležitější než ochrana soukromí a kdy je to naopak.

Máme mít možnost číst si ve výplatních páskách státních, tedy našich zaměstnanců?

Napište nám, co si o tom myslíte, a přečtěte si názory ostatních. Autor nejzajímavějšího diskusního příspěvku zveřejněného do 15 hodin ve pondělí 13. června získá knihu Krotitelé dluhů, kterou připravil kolektiv autorů pod vedením Lenky Králové. Pokud chcete o svazek s podtitulem Průvodce vaším rodinným rozpočtem soutěžit, zanechte u příspěvku i kontakt, abychom měli šanci dozvědět se, kam výhru poslat.

Výsledky soutěže vyhlásíme za týden u dalšího článku z rubriky Co si o tom myslíte?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 27 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

13. 3. 2015 4:56 | Lotar

Zveřejnit všechny platy kolik berou úředníci všude na p.úřadech socialkach za to hovno co tam dělají.Zlatý socialismus . Nazdar!!!!
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 11. 2013 17:01 | Lenka

Diskuse je již stará, ale pro případ, že by se na ní někdo podíval i dnes. Byl tu vznesen dotaz kolim má plat běžný zaměstnanec např. MÚ. Já jsem VŠ s deseti lety praxe v soukromém sektoru. Nyní mám 14.500 hrubého a osobní příplatek 1.000,-Kč hrubého. Úplatek jsem v životě nedostala a ani nevím k čemu by byl, neboť běžný referent závislý na rozhodování rady města či zastupitelstva nemá absolutně žádné kompetence. Jen bych ráda dodala, že do práce měsíčně projezdím 4.000,-. Kolikrát mě nadzvedne ze židle i byť poznámka např. známého, že my se na tom úřadě máme zlatě. Mě to nepřijde s 9.000 čistého. Přesčasy zde nikdo nehradí.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 11. 2013 19:51 | Epo

Jste hlupáci a víte hovno! Svině nás chodí na OÚ otravovat a člověk se nemá jak bránit.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 3. 2013 21:37 | pavel

Vážení. Při brouzdání po internetu jsem náhodou narazil na diskusi o platech. Je mi z toho zle. Náš národ je spolek závistivců a každý by se nejraději vrátil do doby socialismu, kdy jsme měli všichni stejně. Začněte konečně všichni sami u sebe a pokud se Vám nelíbí Váš plat, tak s tím něco dělejte a nefňukejte, že má někdo o něco víc.Pracuji v soukromé firmě jako zaměstnanec a nikdo neví, kolik má vedoucí, nebo kolega. Studujte, vzdělávejte se , buďte sami tvůrcem svého štěstí a pak se zbavíte i své závisti. Přeji Vám všem hodně úspěchů a radosti ze sebe sama.
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 12. 2011 23:19 | Jana Dvořáková

Dobrý večer,
kolik berou státní zaměstnanci v některých obcích, by mělo být veřejné. Vůbec se nedivím, že učitelé stávkují, když na některých obcích mají zaměstnanci veřejné sféry plat i o několik tisíc vyšší, než vysokoškolský učitel. Neustále se mluví o tom, jak platy ve veřejné sféře šly dolů o 10 %, ale není to pravda. Aspoň v našem regionu jsem se setkala s tím, že jejich platy zůstaly na stejné úrovni a nebo některým bylo v loňském roce i přidáno. Mají se příliš dobře, málo práce a velký plat.
S pozdravem. J.D.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 7. 2011 21:57 | Martina O.

Mně by nevadilo, kdyby lidé znali naše platy, vždyt je to bída!!! Jsem vysokoškolačka, praxe 4roky, a pobírám plat 11.000,-Kč čistého, což bere kdejaká uklízečka či prodavačka. Není co závidět. I z tohoto důvodu odcházím do soukromého sektoru. Jestli na sebe nechat řvát, tak alespoň za víc peněz, co si budeme vykládat, člověk maká jen pro peníze!
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 6. 2011 10:43 | rum

Tady máte tiskovou zprávu Nejvyššího správního soudu: http://www.nssoud.cz/Zadost-o-poskytnuti-informace-o-vysi-vyplacenych-odmen/art/679?tre_id=205 Dole je pak odkaz na jeho rozhodnutí.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 6. 2011 19:51 | Michal

Chápu to dobře, že je městský úřad povinen odpovědět na dotaz jaký plat má starosta města?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 6. 2011 10:13 | ivostanislav

To, že se pravdoláskařům podařilo rozeštvat národ ve všech směrech a na všech úrovních je jistě pravda. Ale práci státního úředníka bych zase tak neobhajoval. Za posledních dvacet let si právě státní úředník vytvořil tolik pracovních aktivit a to s jediným cílem, že tyto zaplatí občan - žadatel, poplatník, pojištěnec, povinný apod. Pokud by se zastavila fyzická práce, poznáme to okamžitě, pokud by si státní úředníci odskočili na měsíční dovolenou třeba Měsíc, málo komu by to překáželo ve výkonu fyzické práce včetně administrativní přípravy, jelikož tu jen zřídka vykonává státní úředník. Plat řiditelů je úplně jiná oblast právě mimo státní správu. Tam je o řiditelování státního úřadu nelítostný boj. V soukromém sektoru už to není tak horké, tam se vyžaduje mnohem více a to hlavně v oblasti zisku a to je pro státní úřad pojem zcela neznámí.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 6. 2011 10:04 | ivostanislav

Nejenom právo si čísti ve výplatních páskách státních úředníků, zaměstnanců občanů této země. Na každém státním úřadě na viditelném místě by měla být informační tabule, na které by si občan mohl přečíst kolik korun každý zaměstnanec státního úřadu měsíčně pobírá. Po té, by změna v chování státních zaměstnanců byla hodně velká a hlavně k lepšímu, přinesla by i velké zvýšení kvality jejich práce. Tak též by státní zaměstnanci hlavně ve vedení státních úřadů řádně rozmýšleli, jak vysokou odměnu si dát a jak ji odůvodnit. Za další by se státních úřadů vymizeli neschopní příbuzní, známí známých.
Vím o čem mluvím. Pracoval jsem v takové organizace, kde se na schodišti každý měsíc na tabuli objevila sestava mezd všech, kteří na tom úseku pracovali. Není bez zajímavosti, že vždy v čele sestavy byl plat ředitele organizace a to na všech sestavách na všech úsecích. Pravda, občas to zajiskřilo a příslušný vedoucí musel případnému stěžovateli velmi precizně odůvodnit výši mzdy toho u kterého se to stěžovateli nezdálo adekvátní. Což bylo další plus, nebyl prostor pro, já tobě a ty zase mě.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 6. 2011 19:24 | Franta Kučera

Určitě NE!!!
Protože z těch čísel na jednotlivých páskách by nás asi trefil šlak!
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 6. 2011 16:34 | Margita

Souhlasím s tím, že by občané měli znát platy zaměstnanců i volených pracovníků samospráv a státní správy. Platy by však měly být zveřejněny bez udání jmen aby nebylo možné zjistit, kolik peněz kdo bere.
Např. Pozemkový úřad tam a tam má tolik a tolik zaměstnanců (např.30) a dál by bylo uvedeno 30 cifer (např. hrubá mzda).
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 6. 2011 10:54 | Kamil

Mám obavu, že i kdyby státní zaměstnanec nebral nic, tak mu bude vyčítáno, že sedí v teple a popíjí kávu. Jak za doby minulé, tak za současnosti se úspěšně živí představa úředníka jako parazita, který nejenže nic nedělá, ale ještě k tomu chce plat z našich daní. Působí až masochisticky, že tyto názory vypuští lidé, kteří patří ke špičkám úřednické hierarchie - asi si máme myslet, že ti příživníci jsou ti dole u přepážek a jediní, kteří by úřednickou práci zvládli jsou oni - ministr a jeho náměstci. Navíc upřímně řečeno kdo z nás má představu co je faktickou náplní práce takového ředitele či náměstka, aby bylo alespoň trošku poměřit výši platu s prací a odpovědností? U kopáče vím kolik toho musí vykopat, aby dostal dejme tomu 100 Kč. Co a kolik ale musí vykonat ředitel aby obdržel tuto 100 Kč? Vládě se podařilo naprosto geniálně rozeštvat lid dělný a platící daně proti lidu úřednickému (včetně učitelů, zdravotníků apod.), kteří jsou dnes většinou daňových poplatníků chápání jako přičina státního ekonomického marasmu. Troufám si však říci, že 90 % úředníků v životě žádný úplatek nedostalo. Docela by i mě zajímalo jaká je průměrná úřednická mzda úředníka na základní pozici, nezkreslená platem všech jeho nadřízených - asi bychom se velmi divili, jak se liší od našich představ.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 6. 2011 10:10 | Anastacia

V každém případě,je potřebné zveřejňovat platy pracovníků veřejné správy,a to od pozic vedoucích odborů,starostů,tajemníků výš.Každý,kdo na tato místa aspiruje musí počítat s určitým zásahem do soukromí.Navíc se takto dají dobře zjistit nápadné rozdíly mezi oficiálním příjmem a majetkem,který bohužel často neodpovídá platu,který státní zaměstnanec v určité funkci bere-což samo o sobě může cosi napovídat,zda si majetek nashromáždil z úplatků plynoucích z jeho pozice( ! )
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 6. 2011 19:35 | PETR GOLD

KAM MÁTE LETOS NAMÍŘENO NA DOVOLENOU?.. PLATY?.. Zkuste se nejdříve zeptat Vašeho nadřízeného na jeho plat - pokud se Vám to zdá blbé, tak vše ostatní tady okolo platu JSOU KECY, KECY....
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit všech 27 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Má vláda snížit platy státních zaměstnanců o desetinu?

23. 9. 2010 | redakce Peníze.CZ | 36 komentářů

Má vláda snížit platy státních zaměstnanců o desetinu?

Ke snížení schodku státního rozpočtu má přispět pokles platů státních úředníků. Zatím se zdá, že vláda po rozsáhlé demonstraci ustoupí od chystané změny tarifních pásem, nadále však... celý článek

Nejhloupější firma? Český stát!

22. 9. 2010 | Luboš Palata | 6 komentářů

Nejhloupější firma? Český stát!

Česku začal konečně vznikat kvalitní úřednický aparát. Připravované vládní kroky ho však mohou zlikvidovat.

Novela zákoníku práce bude později, vláda chce dál snížit platy státních zaměstnanců

17. 9. 2010 | František Mašek | 14 komentářů

Novela zákoníku práce bude později, vláda chce dál snížit platy státních zaměstnanců

Česko bylo zemí, kde se demonstrovalo a stávkovalo spíše výjimečně. Chystané desetiprocentní snížení platů státních zaměstnanců a změny v zákoníku práce to mohou změnit.

Úředníci se bouří: škrty platů jsou nepřijatelné. Co vy na to?

29. 7. 2010 | redakce Peníze.CZ | 59 komentářů

Úředníci se bouří: škrty platů jsou nepřijatelné. Co vy na to?

Ještě letos mají ministři ušetřit 2,5 procenta výdajů. Často bude nutné škrtat v penězích na výplaty. Příští rok by prostředky na platy měly snížit o další desetinu. Je nutné, aby to... celý článek

Kolik stojí úředník

27. 9. 2007 | Jan Stuchlík | 1 komentář

Kolik stojí úředník

Každého Čecha, včetně dětí, stojí práce státních úředníků a dalších státních zaměstnanců v průměru 13 tisíc korun ročně. Podle průzkumů veřejného mínění za ně dostávají nepříliš dobrou... celý článek

Partners Financial Services