Úředníci se bouří: škrty platů jsou nepřijatelné. Co vy na to?

Úředníci se bouří: škrty platů jsou nepřijatelné. Co vy na to?
Ještě letos mají ministři ušetřit 2,5 procenta výdajů. Často bude nutné škrtat v penězích na výplaty. Příští rok by prostředky na platy měly snížit o další desetinu. Je nutné, aby to znamenalo i snížení platů? Napište, co si o tom myslíte.

Předseda Věcí veřejných a ministr vnitra Radek John dostal stejně jako ostatní ministři za úkol ještě letos seškrtat výdaje svého ministerstva o 2,5 procenta. Celkem musí ušetřit jeden a čtvrt miliardy. Tvrdí, že to nejde, protože většinu z výdajů ministerstva tvoří platy policistů, hasičů a státních úředníků. Přesněji řečeno, z celkových 61 miliard korun, které na letošek ministerstvo má, jde 35 miliard na platy zaměstnanců a 21 miliard korun na platy policistů a hasičů. John chce, aby se tedy škrtalo více v jiných rezortech.

Jenže už příští rok bude muset škrtnout stejně jako ostatní ministři objem peněz na platy o deset procent. Tak to stojí v koaliční smlouvě. Proti tomu se už teď bouří zástupci odborů ze státní správy. Prý by to automaticky znamenalo, že platy ve veřejné správě klesnou nominálně i reálně. Stát jako zaměstnavatel tak přestane konkurovat soukromým firmám. Zvlášť když ve svých řadách potřebuje vzdělanější lidi.

Jenže nic takového ze závazku snížit objem peněz na platy nevyplývá. Stačí, když každý ministr adekvátně sníží počet lidí ve státních úřadech a zbylí státní úředníci se i při nižším objemu peněz na výplaty mohou mít lépe. Že takové personální čistky jsou možné, potvrdí snad každý, kdo někdy vyřizoval něco na úřadech.

Je škrtání v penězích na výplaty státních zaměstnanců správné? Kteří státní zaměstnanci podle vás nyní berou méně peněz, než by si zasloužili – úředníci, učitelé, policisté, vojáci, hasiči? Věříte, že tato vláda dokáže snížit počet státních zaměstnanců?

NAPIŠTE, CO SI O TOM MYSLÍTE, A PŘEČTĚTE SI NÁZORY OSTATNÍCH.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 59 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

16. 12. 2010 15:47

Jsem hasič..udivuje mě jaké tu jsou názory na naši práci. Ať si to jde někdo zkusit dělat 24 hodin denně...mám svou práci rád, ale také vím že u nás není vůbec ohodnocena. Ví někdo z vás jak je to náročná práce?..ať jde o fyzickou přípravu která je potřeba a pravidelně zkoušena, odbornost, neustálé zvyšování kvalifikace, psychologické testy atd. Názor ať si jdeme zkusit jinou práci?..tomu se směji a ještě více tomu že z pracáku by to vzali lidi hned a za menší peníze. Problém je v tom, že k hasičům se nebere každej a to doslova..střední škola (nejlépe technického zaměření), 100 % zdravotní a fyzický stav, náročné psychotesty, neustále sebezlepšování a zvyšování kvalifikace ve všech oborech, zdravotní znalosti, chování u nehody a u požáru...tak mi řekněte kdo z vás by mohl říct..ANO mám na to a vezmou mě...omyl!!! Uvědomte si kdo zachraňuje životy a za ty peníze by to nikdo z vás nedělal..ale mi ano..nevyjímaje policistů a zdravotníků...úplně stejná situace.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 11. 2010 12:15 | Iva

A co kdyby si naši chlebodárci snížily platy o 15% minimálně?Spočítal někdy někdo kolik by se tím vrátilo do státniho rozpočtu?Už tak mají úlev a výhod víc než dost.Měli by si vše platit samy.Bych chtěla vidět jak by vyšli s jedním děckem a příjmem 4998kč....
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 11. 2010 15:39 | Jana

Jelikož pracuji v sociálním oboru, tak vím, že platy nejsou nijak velké a nedovedu si představit,že by výše platu poklesla o 10 procent.Myslím, že stejný problém řeší, vojáci, policisté i hasiči.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 9. 2010 13:47

Myslím ,že hasičů je dostatek ,když hoří většinou dům shoří a hasiči ho nezachrání,s novou technikou by měli být pružnější,peníze nemají malé ,mají delší volna a další výhody ,policii bych odebral veškeré výsluhy a odměny, snížil platy ,snížil mnoho vysokých úředníků policie,které berou vysoké platy a ještě odměny za svoji činnost ,kterou vykonávají ,okradenému nepomohou,podvodníka nechytnou ani neobviní,pouze měří rychlost na přehledných místech a buzerují řidiče,takové mám několikeré zkušenosti se službami naší policie , pomáhat a chránit je pouze klamavá reklama
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 9. 2010 13:24

Vážení úředníci a policajti,Když se Vám nelíbí můžete klidně odejít ,bez Vás to také půjde,35 % je Vás zbytečných,jedině zvyšujete státní dluh a pak nezbývá na důchody
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 9. 2010 13:16

S Vámi by takové místo měnil každý,ve státní sféře jsou jisté peníze ,nemusíte se obávat ,že Vám mzdu někdo nezaplatí
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 9. 2010 13:14

Vážená paní běžte pracovat do teska ,budete muset dojíždět ,brzo budete stávat,platit cestovné,za menší peníz,s delší pracovní dobou ,jen to běžte zkusit,na úřadě se máte jako v ráji,určitě Vás s rodostí někdo nahradí
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 9. 2010 13:05 | Ludmila

Ano, je to naprosto demotivující.Kdyby se o snížování administrativy jen nemluvilo, nemuselo by se plošně všem brát i to málo. Pak se spoluobčané nedivte, když si vás na úřadě přehazují jako horký brambor a nikdo vám nic zodpovědně neřekne.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 8. 2010 13:26 | Ladislav

Nevím proč se každý naváží do úředníků. Sám pracuji na pověřeném úřadě již 16 let (máme 9 spádových obcí) a mám na starosti kumulované 3 agendy (odpady, zemědělský půdní fond, ochranu ovzduší a samosprávu na sběrném dvoru). Nevím kde mi hlava stojí a dělám za 15 137,-Kč čistého. Služební telefon, auto ani žádné příplatky na ošatné a stravné nemám !!!! Možná je situace na krajských a ústředních úřadech lepší, protože tam nedochází ke kumulaci více agend ale já bych bez přesčasových hodin rozsah práce těžko zvládl. Tolik jenom na vysvětlenou k práci úředníka.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 9. 2010 12:09 | ekonomka ve škole

Když jsem před 16-ti lety nastupovala na stávající místo,bylo to na poloviční úvazek.Jedná se o kumulovanou práci.Veškeré papíry se vešly do dvou šanonů a jedné slohy/rok.Po "snižování administrativy",kterou hlásá každá vláda od revoluce,jsem měla za loňský rok 21 šanonů a dalších nespočet sloh.Už dávno pracuji na plný úvazek a jsou dny a víkendy,kdy kvůli práci nevidím vlastní dítě.Přicházím a odcházím z domu,kdy dítě už či ještě spí.Se 17-ti letou praxí jsem si "vyseděla" tabulkový plat 16 280 Kč hr.Podle nového návrhu mám mít 12 770 Kč hr.Neustále vypracováváme nějaké návrhy,tabulky,statistiky,čtvr tletníuzávěrky...Škrtnout platy je velice jednoduché.Je to daleko jednodušší,než přehodnotit výdaje.Např.státní zakázky ?! nebo dotace do soukromých škol.Pokud taková škola bude kvalitní,dotace nepotřebuje a žáků na státních školách bude ubývat,vymizí žádosti o přestup ze soukromých škol na státní.Myslela jsem si,že je v zájmu státu zaměstnávat kvalitní odborníky.Aby mu za tyto platy nezbyli úředníci typu pracovnice městské správy sociálního zabezpečení,se kterou jsem měla tu čest jednat.Nahlášení pracovního úrazu mého manžela (tj sepsání jednoho lejstra)jí trvalo 3,5 hod.!!!Ještěže tam v danou dobu nebylo více klientů,to bych si pak asi musela vzít dovolenou! Jen pro srovnání-moje kolegyně (mzdová účetní) takové hlášení sepíše do 10-minut.Prosím čtenáře této diskuze "neházejte nás státní úředníky do jednoho pytle", vždyť není i řemeslník jako řemeslník...
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 9. 2010 21:31 | janka

Pracuji na úřadě ve státní správě. Denně musím jednat s lidmi a věřte, že někteří jsou velmi nepříjemní. Jsou sprostí, nadávají nám a nám nezbývá jen se usmívat, pokud nechceme přijít o práci. Pracovní dobu mám jako ostatní 40 hodin týdně /řada lidí vidí jen " úřední hodiny". A to ve svých 48 letech za necelých 13 OOO čistého. Myslíte, že je to moc??? Kolik mi asi zbyde podle nových tabulek je to 10 135,-. To se mám, co ?? Měnil by se mnou někdo??? A to mám půjčky, nevím, co mi po jejich splacení zbyde. Ale to si pan Nečas asi neuvědomil.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 9. 2010 13:40 | Rosťa

Když chtějí škrtat, ať taky škrtnou příspěvky stranám z voleb za hlas. Nebo ať tyto příspěvky zruší úplně. Můžou je dotovat jenom sponzoři.
A k těm 10%. Jsou státní zaměstnanci a státní zaměstnanci. Jedněm bych vzal i 20%, ale druhým bych na výplatu nešáhl. Proč mají někteří výsluhu a jiní ne? Proč mají někteří příspěvek na bydlení a jiní ne?...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 9. 2010 9:09 | David Novák

Jen se hádejte kdo je víc ...kdo je víc potřebný ..kdo víc dělá kdo víc umí ..kdo víc bere ...o to přece jde ..nakonec to stejně odnesou všichni. Náš byrokrtatický stát založený hlavně na papírech holt potřebuje úředníky. Na všechno je potřeba přece papír, nejlépe 7 -10 potvrzení razítek..a prohlášení..nedívím se frontám na úřadech...A víte vy všichni vůbec kdo je státní zaměstnanec?? Zákon o státních zaměstnancích slibovaný 10 let neexistuje. Státní zaměstnacec je popelář,,,zametač,,,pošťák..ci kánco seká trávu...no prostě všichni koho zaměstnává stát..tak si mužete vybrat komu sebrat peníze...seberou se všem!!!
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 8. 2010 18:17 | Sláva

Když není práce pro zaměstnace fabrik, dojde k propouštění či se omezí výroba, zaměstnanci méně pracují za menší plat. A státní zaměstnanci? Budou dál pracovat na plný úvazek a sebere se jim část peněz. Takže za stejně práce méně peněz. A lidi, kteří houby vědí, kolik té práce musí takový zaměstnanec udělat, tomu tleskají.
Nebudu nic namítat, pokud se někdo pokusí zefektivnit práci státních zaměstnanců, zvýšit jejich produktivitu, méně jich zaměstnat a těm zbylým nechat či i zvýšit plat. Tak se to dělá v soukromé sféře a zvyšuje to výkonnost firem. Problém je, že udělat takovéto zefektivnění práce je mnohem složitější, než jen prostě lidem hrábnout do peněženky.
Takže pánové ministři a spol., přestaňte si hrát na loupežníky a zkuste se ponořit trochu více do problémů a také je řešit.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 8. 2010 19:40 | Kolísek

Určitě ve státní správě šetřit. Dočasně i snižováním platů. Nejdůležitější a nejtěžší je státní správu zreformovat tak, aby byla efektivní a vzdělání požadované na jednotlivá místa plně využito.
To vše však hlavně v administrativě. Samotný nepoměr zaměstnanců v adm. a ve výkonných složkách je do očí bijící!!.. Neměl by tedy odejít a o peníze přijít jediný řadový policista, hasič, nebo učitel..
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit všech 59 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stovku za den v nemocnici, dvě stovky za návštěvu specialisty. Co vy na nové poplatky?

22. 7. 2010 | redakce Peníze.CZ | 42 komentářů

Stovku za den v nemocnici, dvě stovky za návštěvu specialisty. Co vy na nové poplatky?

Nový ministr zdravotnictví Leoš Heger chce zvýšit poplatek za pobyt v nemocnici na sto korun za den. Za návštěvu specialisty bez doporučení praktického lékaře byste měli zaplatit dvě... celý článek

Kdo by měl hradit děravé a rozlomené silnice? Daňoví poplatníci nebo stavitelé?

15. 7. 2010 | redakce Peníze.CZ | 6 komentářů

Kdo by měl hradit děravé a rozlomené silnice? Daňoví poplatníci nebo stavitelé?

Ani drahá výstavba dálnic v Česku nezaručuje, že se vozovka nerozlomí, tak jako na Tachovsku. Ta je ale už po záruce. Měli by za takováto poškození nést stále odpovědnost silničáři... celý článek

Který z plánovaných zásahů nové vlády vám přijde nejlepší a nejhorší?

8. 7. 2010 | redakce Peníze.CZ | 22 komentářů

Který z plánovaných zásahů nové vlády vám přijde nejlepší a nejhorší?

Nová česká vláda hodlá provést řadu nepopulárních kroků. Reformovat chce sedm oblastí takovým způsobem, že změny pocítí asi každý v České republice. Která z těchto reforem má podle... celý článek

Co čekáte od staronového ministra financí Miroslava Kalouska?

1. 7. 2010 | redakce Peníze.CZ | 38 komentářů

Co čekáte od staronového ministra financí Miroslava Kalouska?

Muž, který se kdysi mohl pyšnit titulem nejlepší ministr financí, je zpět. Miroslav Kalousek opět bude vládnout státním penězům. Co od něho čekáte? Napište, co si myslíte, a přečtěte... celý článek

Partners Financial Services