Nejhloupější firma? Český stát!

Luboš Palata | rubrika: Co se děje | 22. 9. 2010 | 6 komentářů
Česku začal konečně vznikat kvalitní úřednický aparát. Připravované vládní kroky ho však mohou zlikvidovat.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 9. 2010 9:15, milan

Co je to za hloupou definici role státního úředníka: "člověk, který má hájit zájmy státu před aktuální politickou garniturou"? A že má být nevyhoditelný? To je stejný nesmysl jako že role zaměstnance v soukromé firmě je chránit firmu před rozhodnutím managementu. A proto by měl být taky nevyhoditelný.
Státní úředník má především sloužit tomu, kdo si jej platí, tj. občanům, ne snad?

Víc takovýchto jednostranných článků a tento server brzo skončí ...

+13
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 6 komentářů)

23. 9. 2010 9:33 | Palo

Ehm, já jsem OSVČ a snažím se, abych do státní pokladny odvedl naprosté minimum. A důvod: stát moje penize zmaří bez nejmenšiho užitku pro mou firmu. Podotýkám, že nepodvádím na daních, dělám ovšem jen tolik, abych měl na poměrně skromné životní náklady a zbytek energie a času věnuji svým zábavám a relaxu. Zrovna za chvíli jdu na procházku s pejskem do lesa. Dříve jsem býval i zaměstnavatel. Po čase jsem ale zjistil, že jsem ztratil to nejcenější co znám, osobní svobodu a možnost vlastního rozhodování. Stal jsem se rukojmí nefunkčního státu a zaměstnanců kteří dokáží dokonale těžit ze situace. Je to jen pokračování socialismu s jinými mimikrami. Být mladší, zakládám existenci jinde. V roce 89 jsem tuto možnost měl a bohužel nevyužil, protože jsem naivně věřil, že to zde začne fungovat jako v jiných státech civilizovaného světa.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 9. 2010 22:46 | babka

Je to tak, jak píše dědek. Proč třeba OSVĆ mají poloviční odvody než zaměstnanci? Kdyby nebylo plateb zaměstanaců,tak je stát na mizině úplně. Hlavně, že podnikatelé mají plnou pusu řečí o tom, jak "živí" státní zaměstnance. Přitom odvádějí státu minimum, ale služeb státu využívají s klidným srdcem (služeb úředníků, policistů, učitelů, doktorů a dalších)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 9. 2010 20:47 | dědek

Ta poslední věta vystihuje uplně vše.podnikatelé a většina firem odvede do státní kasy jenom zlomek toho co by ze zákona měli. Kdyby berňák pracoval tak jak má tak st.pokladna přetejká. Daně a soc.odvody platí na 100% jen zaměstnanci kteří nemají šanci optimalizovat daňové přiznání
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 9. 2010 9:15 | milan

Co je to za hloupou definici role státního úředníka: "člověk, který má hájit zájmy státu před aktuální politickou garniturou"? A že má být nevyhoditelný? To je stejný nesmysl jako že role zaměstnance v soukromé firmě je chránit firmu před rozhodnutím managementu. A proto by měl být taky nevyhoditelný. Státní úředník má především sloužit tomu, kdo si jej platí, tj. občanům, ne snad?
Víc takovýchto jednostranných článků a tento server brzo skončí ...
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 9. 2010 8:17 | MoB

Kde autor přišel na to, že u nás začal vznikat kvalitní úřednický aparát? Já bych podle toho, co se dostalo na veřejnost, nic takového netvrdil. Lépe placený neznamená kvalitní!
Dále je čas začít rozlišovat mezi úředníky a jinými státními zaměstnanci. Je propastný rozdíl mezi klotovým rukávem na ministerstvu (kde jak známo většinou nikdo za nic nezodpovídá) a hasičem, policajtem, učitelem. Je to sakra rozdíl a přesto se to pořád směšuje. Bohužel.
Dále, příjmy státu jsou podle mého dost vysoké. Co je třeba osekat jsou státní výdaje, ale začal bych u nemzdových: ceny státních zakázek v Česku jsou astronomické vzhledem k užitku (z posledně diskutovaných tiskárny na jakési ministerstvo (zemědělství?), dálnice, všechny armádní zakázky, ...)
MILOKA se zmiňuje o oškubání resortu obrany. Až bude resort obrany umět hospodařit, asi sním klobouk... Letadla CASA za násobné ceny, nikdo neví co se vlastně koupilo, všechno je supertajné, ... a dalo by se pokračovat. Mírmini není schopno spravovat své finance.
Myslím, že kdyby se stát hodně zblízka podíval na své výdaje (opakuji, klidně i bez zahrnutí mezd), asi by se divil, kolik se dá ušetřit. Jenže co chcete, když stát nemá ani tuchu, kolik peněz a za co vlastně platí. On totiž ani nevede nic jako účetnictví! To se pak nedivte...
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 9. 2010 1:02 | MILOKA

To jste přišli brzo ke zjištění,že státní rozpočet je třeba také plnit,nejen škrtat.Což umí každý pitomec.Dosud plnili a plní pravidelně rozpočet pouze zaměstnanci přes mzdovou účtárnu.O OSVČ a různých firmách se toto v žádném případě říci nedá.Škubou daně a pojištění jak se dá i nedá.A náš stát to trpí a trpí.Proč asi?Co na to pan Kalousek? Asi nic,protože ten umí škubat stát velmi dobře,viz jeho působení v resortu obrany před mnoha lety.Bohužel i přesto byl zvolen a pasován do role strážce státní pokladny,křesťan jeden zatracený.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Milan Zemánek

podnikatel, Miton

Petr Dufek

ekonom

Milan Zemánek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Petr Dufek
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services