Restaurace

Další články na téma restaurace najdete na Finmag.cz.

Z restaurace byl klub. Jasné obcházení EET, potvrdil soud

Aktuality | Jiří Hovorka | 28. 1. 2021 | 19 komentářů

+49

Když uděláte z restaurace klub, ale ve skutečnosti dál provozujete restauraci, říkáte si o pokutu. Nejvyšší správní soud dnes rozhodl spor mezi celním úřadem a manželi, kteří se přechodem na soukromý klub snažili vyhnout elektronické evidenci tržeb (EET). Manželé se na soud obrátili poté, co jim celníci vyměřili pokutu ve výši 100 tisíc korun pro každého.

Řízená invaze dětí

Komentář | Michal Kašpárek | 8. 1. 2016 | 65 komentářů

+36

Jak jde o děti v restauracích a kavárnách, předsudky najednou nevadí ani leckterým bojovníkům proti rasismu.

Nové fastfoody i netradiční fitness. Tyhle franšízy chtějí do Česka

Co se děje | Jana Divinová | 30. 9. 2022

+16

Na jaké značky se můžete jako spotřebitel těšit, když najdou v Česku obchodní partnery? Nebo jim chcete pomoct se vstupem na trh rovnou jako franšízant?

Jak jste pomohli oblíbenému podniku? Vyšší spropitné vydrželo měsíc

Co se děje | Renata Lichtenegerová | 3. 9. 2020 | 29 komentářů

+8

Když jste spokojení, dejte radši deset procent než deset korun. Ani plná restaurace během oběda ještě neznamená, že přežije nejbližší měsíce.

Stravenkami už v obchodě nezaplatíte

Co si o tom myslíte | Gabriel Pleska | 2. 6. 2016 | 71 komentářů

+61

S tímhle nápadem přicházejí samy „stravenkové firmy“. Chtějí tím chránit svůj byznys, poháněný daňovým zvýhodněním potravinových poukázek.

Duel: Zákaz kouření. A všude!

Co si o tom myslíte | Gabriel Pleska, Ondřej Tůma | 17. 12. 2015 | 108 komentářů

+10

Vládní návrh zákona, kterým se zakáže kouření v restauracích, si poslanci nechali několik měsíců odležet. Včera ho nakonec po bouřlivých debatách propustili do druhého čtení. Přinášíme argumenty pro zákaz i proti němu a ptáme se, co si o tom myslíte vy.

Hospodští v šoku: Babiš chce, aby začali platit daně! Zbláznil se?

Co si o tom myslíte | Petra Dlouhá | 23. 10. 2014 | 188 komentářů

+557

Ministerstvo financí chce od roku 2016 zavést povinnou elektronickou evidenci tržeb – údaje o každé platbě půjdou přímou linkou finančnímu úřadu. Čeští hospodští jsou šokováni: Začít platit daně? Třetinu z nás to položí na lopatky! Normální je přece daně neplatit. Zajímavá optika. Co si o ní myslíte?

Roman Vaněk: Peníze se v gastronomii válí na zemi, jen je málokdo umí sebrat

Rozhovor | Ondřej Tůma | 8. 6. 2013 | 12 komentářů

+184

„Ohrnujeme nos nad něčím, čemu jsme začali za bolševika říkat hotovka. To je ale paradoxně ta složitá kuchyně. Radši jdeme na idiotský kuřecí plátky s broskvema a eidamem,“ říká v exkluzivním rozhovoru šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk.

Neslibujte hospodským, že jim zákaz kouření pomůže

Komentář | Michal Kašpárek | 5. 6. 2015 | 22 komentářů

+37

Optimistické odhady, kolik protikuřácký zákon přinese restauracím nových hostů, stojí na zbožných přáních.

Místo stravenek peníze všem. Hospodští jsou pro, odbory varují

Co se děje | Petr Kučera | 9. 8. 2019 | 23 komentářů

+16

Žádné rušení stravenek, ale naopak jejich faktické rozšíření až pro milion dalších zaměstnanců. O nic nepřijdou restaurace, ani zaměstnanci, ani zaměstnavatelé. Ministryně financí chystá změnu, proti níž se těžko hledají argumenty.

Očima expertů: EET startuje a už by se měla měnit?

Očima expertů | Ondřej Tůma | 2. 12. 2016 | 13 komentářů

-9

Ministr financí Andrej Babiš by rád udělal v elektronické evidenci tržeb další změny. Rád by ulevil nejmenším živnostníkům a e-shopům. Svůj návrh ale netakticky oznámil přesně v době ostrého startu systému. Co si o něm myslí zástupci podnikatelů, provozovatelé systémů, ekonomové, politici a daňoví odborníci?

Noční život už tolik netáhne, Češi si radši připlatí v kavárně

Aktuality | redakce Peníze.CZ | 19. 1. 2024

+2

V českém gastru se v závěru loňska zvedly koncové ceny pro zákazníky v průměru o šest procent, někde to ale bylo i skoro jednou tolik. Od prosince 2019 do konce roku 2023 se zdražilo o třetinu. 

Byznysplán: Michelinský bylinkář

Publicistika | Petra Dlouhá | 5. 11. 2016 | 8 komentářů

+162

Jednoho dne dal výpověď v inženýringové firmě a utekl ke kytkám. S neskromnou vizí – být nejlepší, Bentley mezi bylinkami. V divoce zarostlých sklenících v Horních Počernicích pěstuje Vít Janouš jedlou bižuterii – poslední ozdobu, kterou pokládají na talíř šéfkuchaři nejlepších restaurací.

Máte chytrý telefon? Vysmějte se operátorům a bankám, prozradíme jak

Jak na to | Michal Kašpárek | 4. 11. 2011 | 8 komentářů

+4

Pět aplikací a mobilních webů vám pomůže najít bankomat, přepočítat ceny z cizích měn na koruny nebo taky najít restauraci, kde nebudete litovat utracených peněz.

Peníze místo stravenek. Už máte paušál? A přestali jste jíst?

Co se děje | Jana Divinová | 6. 12. 2021 | 30 komentářů

+13

Od začátku letošního roku mohou firmy poskytovat zaměstnancům kromě stravenek nebo vlastních jídelen také daňově zvýhodněný příspěvek přímo v penězích – takzvaný stravenkový paušál. Jaký je o něj zájem a jak ho hodnotí zaměstnavatelé, restaurace nebo ministryně financí?

Otevřel bych, ale nechci přijít o podporu, říká majitel hospody

Rozhovor | Kateřina Jungvirtová | 11. 5. 2021 | 7 komentářů

+54

Restaurace patří mezi oblasti, které koronavirová omezení zasáhla nejvíc. Co konkrétně to znamenalo pro jeho podnik, vysvětluje v rozhovoru Tomáš Troup, majitel Chmelenské hospody z jihočeské Křemže.

Jan Punčochář: Kuchařské učňáky? Bída

Rozhovor | Ondřej Tůma | 17. 10. 2015

+54

Na českém kuchařském učňáku vás vařit nenaučí. Pokud to s řemeslem myslíte vážně, nechejte se třeba i za málo peněz zaměstnat v dobré restauraci, říká v druhém díle rozhovoru vyhlášený šéf Jan Punčochář. A mluví z vlastní zkušenosti. I když on sám kdysi utekl před známým poděsem Zdeňkem Pohlreichem.

Málem jsme otevřeli hospodu s Járou Rudišem

Rozhovor | Kristýna Kašpárková | 15. 2. 2017

+13

Radek Nozar je majitel dvou brněnských úspěšných hipsterských podniků, Bistra Franz a Café Morgal. V pokračování rozhovoru popisuje chmurné zkušenosti s vyučenými kuchaři i absurdity různých směrnic v gastro byznysu. A prozrazuje, jak málo chybělo k tomu, aby si v Brně otevřeli podnik spolu se spisovatelem Jaroslavem Rudišem.

Na světlo s alergeny! Regulace, která dává smysl

Komentář | Michal Kašpárek | 12. 12. 2014 | 24 komentářů

0

Proč tržní mechanismy nezaručují pravdivé informování o alergenech a proč může být unijní pošťouchnutí přínosné i pro restauratéry.

Přežije česká hospoda? Po covidu drtí restaurace zdražování

Co se děje | Jana Divinová | 29. 6. 2022 | 11 komentářů

+15

Nedostatek lidí, rychle zdražující vstupy a nižší ziskovost. České restaurace bojují s důsledky covidu a připravují se na další perný rok plný nejistoty. Přežijí prý jen dobří, pro průměr nezbude na trhu místo.

Peníze místo stravenek, souhlasí vláda. Jak má fungovat nový paušál

Co se děje | Petr Kučera | 22. 6. 2020 | 17 komentářů

+104

Plán ministryně financí na stravenkový paušál míří k poslancům. Nejde o žádné „rušení stravenek“ a s nimi souvisejících daňových výhod. Naopak: Na zvýhodnění nově dosáhnou i zaměstnanci, kteří ho doteď nemají.

Barbora Rektorová: Nejhorší je dělat, co lidé chtějí

Rozhovor | Ondřej Tůma | 28. 3. 2015 | 4 komentáře

+31

„Člověk se musí soustředit na zákazníka. Ale ne na jakéhokoli zákazníka,“ říká v druhé části našeho rozhovoru Barbora Rektorová. Restauratérům – začínajícím i těm, kteří se potřebujou zvednout ze země – mimo jiné radívá, aby personál neučili, že zákazník má vždycky pravdu. Proč?

Průměrný oběd už zdražil nad 150 korun

Aktuality | Jiří Hovorka | 16. 12. 2021 | 13 komentářů

-10

Poprvé v historii platí Češi za obědy v restauracích v průměru přes 150 korun. Vyplývá to z listopadových a prosincových dat společnosti Edenred z plateb více než 220 tisíc majitelů stravenkové karty Ticket Restaurant.

Bistro Franz: Brzy zavřete, říkali. Zavřeli oni

Rozhovor | Kristýna Kašpárková | 11. 2. 2017

+37

Dneska na obdobný hipsterský podnik narazíte v Praze, Brně nebo Olomouci na každém rohu. Před pěti lety ale bylo Bistro Franz v Brně haluz: místo, kde vaří z lokálních, sezónních a bio surovin a denní nabídku píšou křídou na tabuli. Haluz to ostatně, jak vzpomíná majitel Radek Nozar, byla i pro zemědělce, které musel lámat, aby mu vůbec svoje výpěstky dodávali.

Češi ztrácí trpělivost s cash only. Většina jde s kartou jinam

Co se děje | Olga Skalková | 27. 7. 2023 | 6 komentářů

+14

Zájem obchodníků o platební terminály roste, tvrdí jejich provozovatelé. Průzkum ukazuje, že lidé s sebou nosí stále méně hotovosti.

Očima expertů: Se stravenkou do obchodu nelez?

Očima expertů | Ondřej Tůma | 16. 9. 2016 | 31 komentářů

+11

Zaměstnavateli se vyplatí dát zaměstnanci stravenky místo peněz. Jsou daňově zvýhodněné, nemusí se z nich odvádět daň a povinná pojištění. Přitom ale často jako peníze fungují. Už i samy stravenkové firmy přicházejí s nápady, že by se stravenky daly používat jen v pohostinství, nikoli k nákupům v obchodech.

Slevové servery: Nejslabší máte padáka!

Co se děje | Ondřej Tůma | 5. 9. 2012 | 8 komentářů

+6

I když letos za slevové poukazy utratíme dvakrát víc než loni, počet slevových serverů výrazně klesá. Jaké trendy nás budou čekat v nejbližší době? A ovlivní internetový trh se slevami krušný rozchod největších portálů Slevomat a Zapakatel?

Peníze místo stravenek. Nový paušál dostal zelenou

Co se děje | Petr Kučera | 15. 1. 2020 | 34 komentářů

+161

Nejde o žádné „rušení stravenek“ a s nimi souvisejících daňových výhod. Naopak: Na zvýhodnění nově dosáhnou i zaměstnanci, kteří ho doteď nemají.

Stravování a prodej potravin: Kdy naskočit do EET

Jak na to | Vlasta Holéciová | 22. 12. 2016

+18

Od kdy my? Otázka, která pronásleduje řadu podnikatelů od chvíle, kdy začlo být jasné, že EET vážně bude. V první fázi jdou na holení stravovací a ubytovací služby. Jenže – je stravovací služba, když tetovací salon prodá čekajícímu zákazníkovi lahev koly? Finanční správa nabídla návod. Komplikovaný a málo srozumitelný. Přečetli jsme ho za vás a nabízíme verzi pro obyčejné lidi.

Restaurace Coloseum míří na burzu, spouští i síť kaváren

Co se děje | Jana Divinová | 19. 5. 2022

+14

Česká gastronomická skupina chce díky novému kapitálu od investorů snížit zadlužení z dob koronaviru a financovat nové projekty, mimo jiné i vstup italské sítě Caffé Pascucci na tuzemský trh.

Převodník měn

Rozšířená verze kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů
Partners Financial Services