Hospodští v šoku: Babiš chce, aby začali platit daně! Zbláznil se?

Ministerstvo financí chce od roku 2016 zavést povinnou elektronickou evidenci tržeb – údaje o každé platbě půjdou přímou linkou finančnímu úřadu. Čeští hospodští jsou šokováni: Začít platit daně? Třetinu z nás to položí na lopatky! Normální je přece daně neplatit. Zajímavá optika. Co si o ní myslíte?
Hospodští v šoku: Babiš chce, aby začali platit daně! Zbláznil se?

Sotva se podařilo zapudit nápad zavést v Česku povinné registrační pokladny, přišel na české maloobchodníky ještě horší kalibr: ministr financí Babiš. Chce u nás od roku 2016 po chorvatském vzoru zavést elektronickou evidenci tržeb – on-line systém, ve kterém finanční úřad uvidí údaje o všech tržbách obchodníků v přímém přenosu. Strčit si zkasírovanou hotovost do kapsy už nepůjde tak snadno jako dnes; zákazníci budou mít povinnost od prodejců účtenky brát. V Chorvatsku, které nám je inspirací, hrozí za to, že si účet nevezmete, pokuta. 

Elektronická evidence tržeb: jak to bude fungovat

Přesná pravidla a parametry se dolaďují. Zhruba by však měla evidence fungovat takto:

  • Pokladní systém před tiskem účtenky zašle její obsah formou datové zprávy do datového centra elektronické evidence tržeb Finanční správy ČR
  • Ze systému Finanční správy je zasláno potvrzení o přijetí s unikátním kódem účtenky
  • Pokladní systém vytiskne účtenku (včetně potvrzovacího kódu)
  • Zákazník převezme účtenku a prostřednictvím webové aplikace může překontrolovat, že data na účtence jsou uložena v datovém centru elektronické evidence tržeb

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohlo zaujmout třeba...

Petr Syrový, Tomáš Tyl. Osobní finance, řízení financí pro každého. Druhé, aktualizované vydání

Zorientujte se ve vlastních financích! Co je důležité při finančním plánování a na co je potřeba dát si pozor? Přečtěte si, jak nedělat hloupé začátečnické chyby a nepřipravovat se o peníze. Kniha poslouží každému, kdo chce lépe rozumět vlastním financím. Hodí se také jako učebnice financí pro studenty i finanční poradce.  

Přiznání v přímém přenosu. Bez pokání

Česká televize přinesla v neděli reportáž, jak Babišovy plány vyděsily hospodské: prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek v reportáži řekl, že zhruba třetina hospod a restaurací bude muset po zavedení elektronické evidence skončit. Ti, kteří přežijí, podle něj s největší pravděpodobností podraží. Jeden z hospodských v reportáži inkognito propočítává, že aby měl na daně, musel by pivo prodávat za dvě nebo tři eura – v podstatě za německé ceny.

To aby se začal nervovat i štamgast. Roky je zvyklý sedávat večer co večer u svého stolu, tam v rohu pod parožím; jinam než do výčepu U Zlámané grešle nepáchne. A teď hrozí, že jeho letitá pivnice zavře krám. Nebo přestane čepovat za zlámanou grešli. Pan hospodský totiž bude muset platit daně. A to se někde musí projevit.

Člověku by se nad hostinským i jeho věrným štamgastem ustrnulo srdce.

Nemá ale hospodský takhle náhodou syna na základní škole? Nepřijíždí ke svému lokálu po silnici z vedlejší vesnice? Kdo za něj synovo vzdělání platí? Kdo platí látování silnic? Kdo platí lampy, které mu po půlnoci, když zamkne hospodu na sto západů, svítí na cestu?

A rázem by se člověku srdce ustrnulo nad všemi ostatními – nad těmi, kteří platí daně. Není to nakonec tak, že je pan hospodský docela samozřejmě, bezostyšně… sprostě okrádá? Vždyť tyje z jejich daní – a na drzovku se k tomu přiznává ve večerních zprávách.

Rozpoutat debatu o tom, že daňová zátěž je v Česku příliš vysoká, že hospodské a další drobné podnikatele přiškrcuje, je legitimní, pochopitelné. Ale křičet Přece najednou nezačnete kontrolovat, jestli dodržujeme zákon?! a tvářit se, že porušovat ho je úplně normální, to je trochu zhoubná logika.

Párek na paragon. Nebo bez?

Nejedná se zdaleka jen o hostinské. Kdy naposledy jste si vzali účtenku od kadeřnice? Zvěrolékaře? Květinářky? Paragon od stánkaře na párek v rohlíku? Je docela úsměvné představit si, že se ho dožadujete. Jenže prodávat párky na Václaváku je dobrý byznys. Poctivě zdaněný?

Co je dobré vědět o elektronické evidenci tržeb

  • Podle odhadů Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR se změna bude týkat 400 až 600 tisíc pokladních míst, z toho u 50 tisíc půjde jen o jednoduché úpravy, ostatní si budou muset pořídit nové pokladní zařízení, v součtu je inovace přijdou až na čtyři miliardy. Podle Ministerstva financí to s výdaji podnikatelů nebude zase tak horké: stačit by prý měl tablet či mobil s připojením na internet a software, který by se staral o odeslání údajů do datového centra.
  • Ministerstvo odhaduje, že elektronická evidence přinese do státní kasy na daních zhruba třicet miliard ročně navíc. Žádná jednoznačná čísla z vzorového Chorvatska – která by prokazovala příliv peněz do státní kasy zajištěný elektronickou evidencí tržeb – ovšem k dispozici nejsou. Některým chorvatským hotelům a restauracím však podle našeho Ministerstva financí náhle vzrostly (daněné) tržby až o stovky (!) procent.
  • Chorvatsko snížilo restauratérům po zavedení elektronické evidence DPH z 25 na 10 procent, české ministerstvo financí do budoucna nevylučuje, že by restaurace přesunulo z vyšší sazby DPH (21 procent) do nižší (15 procent) – nic ale neslibuje, záleží, jak efektivní výběr daní bude. Hospodští však žádají kompenzace hned.
  • V Chorvatsku mají kupující povinnost vzít si od obchodníka účtenku – a ponechat si ji, než opustí provozovnu. Když narazí na inspektora, jsou povinni mu účet předložit. Když účtenku nepředloží nebo si ji neponechají, dokud jsou v prostorách provozovny, hrozí jim pokuta od dvou set do dvou tisíc kun (v přepočtu zhruba sedm set až sedm tisíc korun).

Za dobré slovo knížku

Posledně jsme v rubrice Co si o tom myslíte? psali o tom, že rychlá jízda nemusí být až tak problém, když na vás nasadí zrychlené řízení. Když budete pokorní, zaplatíte, ale body vás to stát nebude.

V deabtě, která se pod článkem rozproudila, padlo mnoho rozumných vět, knížku bychom ale rádi poslali Milanovi, který neváhal do svého sporu o údajný dopravní přestupek vložit víc, než by ho stálo prostě bez řečí zaplatit. Jen aby prokázal, že na semaforu svítí oranžová o vteřinu míň, než by měla. 

Zákon je od toho, aby se dodržoval. A i když je to smutné, daně jsou od toho, aby se platily. Je lepší dohlédnout na to, aby se vybíraly, jak mají, než je donekonečna zvyšovat.

Zavedení elektronické evidence tržeb se jeví jako správná věc. Ďábel ovšem vězí v detailu. A tím nejožehavějším u nás bývá veřejná zakázka na dodavatele systému. Ministerstvo financí už prý ladí parametry. A mělo by si pospíšit.

Pokud nebude do konce roku 2014 jasně nastíněno technické řešení, segmenty, kterých se opatření dotkne a časový horizont, není šance zavést opatření od plánovaného roku 2016 – varuje Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, která se jinak – překvapivě – proti zavedení elektronické evidence tržeb nestaví.

Co si o tom myslíte vy? Máte pochopení pro to, že někdo si placení daní zkrátka nemůže dovolit? Nebo byste s takovými výmluvami hospodské hnali? A jak se vám zamlouvá elektronická evidence tržeb? Pomůže k lepšímu výběru daní? Nebo je to jen další zbytečná buzerace, šlapání po drobném podnikateli? Na vaše názory a komentáře se těšíme v diskuzi. Jednoho z vás odměníme knížkou, tak nám určitě nechte mail.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+557
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 188 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

11. 2. 2016 14:29 | DAVID

NO HLAVNĚ SI LIDI UVĚDOMTE ŽE BABIŠOVI JDE HLAVNĚ O HOTELY A RESTAURACE . PROČ ? BUDE MÍT PŘEHLED O TOKU POTRAVIN PRO SVOU FIRMU AGROFET A ŠUP TAM OBCHODNÍKY A NABÍZET A PAK SKUPOVAT A ZALOŽIT TŘEBA AGROGASTRO A VYDĚLÁVAT . A HLAVNĚ MNE SERE ČLOVĚK KTERÝ SI TÍMTO STYLEM NAKRADL MILIARDY A TED BUDE VYKLÁDAT O KOLIK HOSPODŠTÍ OKRÁDAJÍ STÁT
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 12. 2015 17:23 | Blablo

rohlik za 1,20 kc prodavame za 1,5kc a z toho platit 20% dph jo to si spocitejte jaky je potom zisk . Pak jeste vsechny ty pojisteni. Nejdriv se snazte abyste vybirali dane v normalni mire. Kdo kurva muze platit poctive takovou dan a pritom si vydelat ? Vy snad, pane Babisi ?
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 6. 2015 7:10

Jestli se v Čechách Babiše nezbavíme, tak tady z lidí udělá bezdomovce. Vypadá to, že o to mu jde
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 6. 2015 23:42

A v kterém kadeřnictví jste viděl 60 lidí denně 22 dní v měsíci? To by byl ráj...
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 5. 2015 9:11 | Maryl

A proč jenom někteří? Mluví se hlavně o DPH. Malý OSVČ většinou nejsou plátci DPH. A co takhle páni obvodní doktoři. Kam jdou peníze za vstupní ,pracovní, řidičské prohlídky? Za vyplnění papíru pro pojišťovnu? A že to nejsou malé častky,´když vezmu počet lidí. Některý lékař se nenamáhá vystavit doklad o zaplacení. Tam to nemůže být centrálně? Tady neutíkaj peníze na daň z příjmu?
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 5. 2015 21:15 | K

Jenže jim jaksi nedochází za co si ty jejich super pokladny asi malé prodejny pořídí? Ať to každému pan Babiš zaplatí pak se tomu bránit nebudu. A všichni budeme platit víc daní jen proto aby si mohli zvyšovat platy a ještě víc si nahrabat.Smutný
+14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 4. 2015 10:06 | Kocián František

At se pan Babiš a jemu podobní snaží o to aby platy v téhle jimy rozkradené republice byli na tak vysoké urovni jak ve státech kde lidi na to pivo a žvanec v restauraci mají.Ty zlodějský hospodský na podnikání od nikoho nedostanou ani halíř a pan Babiš miliardové dotace.Návštěvnost českých hospod už je takhle mizerná no a až pivo bude stát 70Kč se to určitě nezvedne.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 4. 2015 18:13

No jasné vy jste takový pitomci jdi radši di fabriky blbecku živnostníci nejsou milionáři ale pracují poctivě hlavně v restauracích a v bistru jenom to je zas jako komancu já se ani nedivím ze váš jednou zastřelí
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 4. 2015 19:25 | Pavel

OSVČ se stává opět třídním nepřítelem! Říká se, že historie se opakuje. Ale takhle často?! Za socialismu nebyli drobní živnostníci pouze v ČSSR a v SSSR!!!! Živnostník od státu nic nechce, jen aby mu dal pokoj! Nemá nárok na placenou dovolenou, zdráhá se marodit. Když nezíská zákazníky, má smůlu! Nedávno proběhla médii zpráva o čerpání náhrad našimi poslanci, napříč stranami, ve výši 1,4 milionu Kč!! Tuto částku nedosahuje většina živnostníků ani obratem tržeb! Ale je prašivou ovcí!! Všimli jste si, že už v podstatě zmizely obchody na vsích? Proč asi? Protože jejich majitelé vydělávali moc a nebavilo je to? Nevím, koho příště volit. Jen si říkám? "Bůh ochraňuj tuto zemi před ČSSD, komunisty a imigrantem Babišem!!! Ještě štěstí, že jsem nikdy nenašel odvahu k tomu, abych vzal na sebe břímě odpovědnosti a stal se OSVČ!! Zlatě mi ve státní službě! Ale je to štěstí, sloužit takovému státu?
+20
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 3. 2015 22:44 | Pepa

osvč nestojí stát vůbec nic všechno si platí sami i ty auta a daně platí taky bohužel když si vidělá 350000kč na provozní náklady spotřebuje 300000 a několik let po sobě bohužel , ale po nikom nic nechce aspoň žádného neznám široko daleko , myslím si, že by se měli více zabývat úniky v nadnárodních společnostech firmami , které si sami osvobodili od daní na deset let na tzv. příliv cizího kapitálu a i u sebe ,,korupce ,, co takhle podpora všech nefachčenků neustále beroucí podpory všechny možné i nemožné co jde a co třeba zrušit spousty institucí k ničemu , určitě by se nemuselo tolik sponzorovat ty co nechcou pracovat a že jich je
+20
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 3. 2015 18:05 | katerina

Avite vy kolik takova kasa stoji? Se vsim vsudy 40-50 tisic.... Coz vetsinu zivnostniku polozi....a k cemu to vse bude? Aby vlada mela co krast a babis se zbavil konkurence....o nic vic....
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 3. 2015 22:41 | ladislav

je neuvěřitelné jak se historie opakuje.již v padesátých letech byli živnostníníci pijavicemi, které narušovali socializaci a tak se rušili a zavírali i do kriminálů ,v sedmdesátých letech mohli za špatné výsledky hospodaření socialistické společnosti nový příživníci na rozkvétající socialistické společnosti pumpaři,taxikáři,řezníci ,zelináři a samozřejmě hospodští a tak se zavírali a už je to tady opět a zas ta samá parta nám stále brání v plnění našich krásných zítřků je to prostě nepoučitelná banda ?
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 3. 2015 16:13 | jouda

uplně nejlépe se vydávají ůčtenky nadnárodním společnostem,když jim tu zřídil stát největší prostor na trhu a oni pak ty účtenky pálí ve spalovně na kypru nebo panenských ostrovech.nasraných asek,mec donaldů a supermarketů a pak můžete začít podnikat a konkurovat mnoho zdaru
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 3. 2015 6:23 | marion

Jsem OSVČ, výdaje uplatňuje paušálem. Do příjmu započítám vystavené faktury v aktuálním roce (2014), které mi byly zaplaceny a zaplacené pohledávky z předchozího roku (2013), tj faktury, které byly vystavené v prosinci a zaplacené v lednu. Nezaplacené fa vyst. v prosinci 2014 se splatností leden 2015 budou předmětem daně za rok 2015. Je to vlastně stejný způsob evidence příjmů jako když vedu daňovou evidenci. Z Vašich článků jsem zjistila, že to není správně. Prosím o vysvětlení, co dělám špatně.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 3. 2015 13:30 | Cis

"Mně když obchod nepůjde,tak firmu zavřu a budu dělat něco jiného!"
Jenom se chci zeptat, v čem podnikáte a kdo jsou Vaši zákazníci. Děkuji
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Zobrazit všech 188 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Černá práce bují v hospodách

7. 8. 2013 | Ondřej Tůma | 13 komentářů

Černá práce bují v hospodách

Švarcsystém a práce načerno jsou v Česku realitou. Jednou z oblastí, kde se s nimi můžeme setkávat zvlášť často, je cestovní ruch a pohostinství. Jako pod zvětšovacím sklem si na nich... celý článek

Roman Vaněk: Peníze se v gastronomii válí na zemi, jen je málokdo umí sebrat

8. 6. 2013 | Ondřej Tůma | 12 komentářů

Roman Vaněk: Peníze se v gastronomii válí na zemi, jen je málokdo umí sebrat

„Ohrnujeme nos nad něčím, čemu jsme začali za bolševika říkat hotovka. To je ale paradoxně ta složitá kuchyně. Radši jdeme na idiotský kuřecí plátky s broskvema a eidamem,“ říká v exkluzivním... celý článek

Šedesát korun na hodinu stačí. Patnáct způsobů, jak se připravit o dýško

4. 7. 2012 | Michal Kašpárek | 27 komentářů

Šedesát korun na hodinu stačí. Patnáct způsobů, jak se připravit o dýško

Praktický návod nejen pro ty, kteří si na léto našli práci na baru.

Svět českých pivařů se mění

16. 12. 2011 | Ondřej Tůma | 6 komentářů

Svět českých pivařů se mění

Lahváč doma u televize místo půllitru v hospodě, pivní speciály, pivo v petlahvích, regionální pivovary, levné pivo z Polska – svět českých pivařů se pomalu, ale jistě mění.

Tomáš Karpíšek: Potravinářský průmysl nás všechny šidí

17. 9. 2011 | Ondřej Tůma | 3 komentáře

Tomáš Karpíšek: Potravinářský průmysl nás všechny šidí

„Možná pomůže, až se pan Babiš a podobní podnikatelé rozhodnou pro nějakou dobrou věc. Až si řeknou, že je čas, aby si vylepšili jméno investicí do něčeho poctivého, tradičního a opravdu... celý článek

Partners Financial Services