Používáte nástroj pro blokování reklamy. Pokud nám chcete pomoci, vypněte si blokování reklamy na našem webu. Zde najdete jednoduchý návod. Děkujeme.

| rubrika: Komentář | 12. 12. 2014 | 24 komentářů
Proč tržní mechanismy nezaručují pravdivé informování o alergenech a proč může být unijní pošťouchnutí přínosné i pro restauratéry.

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 12. 2014 11:54, jezevec

snad ve všech restauracích, kde jsem za poslední měsíc byl - se s tím už před platností vyhlášky popasovali celkem inteligentně, a velmi svědomitě. na první straně žracáku byla vytištěná vyhláška a několikastránkový seznam s popisem všech dotčených alergenů, s číselnými kódy - a pak u každého jídla byly uvedeny číselné kody alergenů. až posem dobrý.
ale zároveň nemohu nepotvrdit podezření, že restauratéři "pro jistotu" uvádějí alergeny všude. přinejmenším mléko, celer, vejce, lepek, sója a siřičitany jsou ve všem kromě sodovky. a která kuchyně může garantovat, že žádné jídlo nepřijde do styku ani se stopovým množstvím hořčice, ryb, ořechů a arašídů, pokud se tyto komodity v kuchyni nacházejí? no tak jsou tam tyto alergeny "pro jistotu" uvedeny taky. nebo snad nikdy jste se v obchodě nezděsili, co všechno může obsahovat taková třeba ovocná tyčinka, nebo nevinně vyhlížející pomazánka?

takže spíš by mně zajímal názor nějakého alergika. pokud mu i malé množství nějakého alergenu způsobí újmu - zdali vůbec má potřebu chodit jíst do neznámé restaurace, a riskovat že obdrží relevantní informaci? že v nějaké prefabrikované ingredienci není stopové množství alergenu, aniž by o tom kuchař tušil? že někdo nešel kolem jeho jídla s hrstí plnou něčeho jiného, a nevědomky mu neukáplo? že se na prkýnku nakrájel celer (není to na něm poznat) a pak jeho nealergická mrkev? něco jiného přece je, uvést alergeny v jídle obsažené podle receptury - a něco zcela a úplně jiného je vařit antialergickou kuchyni, s rigidním dodržováním i molekulárních nečistot, nebo fyzické nepřítomnosti vybraných komodit. každá kuchyně, kde se normálně vaří normální jídlo, nutně musí obsahovat stopové riziko, že jakékoliv jídlo obsahuje úplně cokoliv.

Reagovat

 

+18
Líbí
Nelíbí

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 12. 2014 17:11, miro

Zákazy,příkazy ,nařízení,hlášení,cedulky....T ovšechno je k ničemu,jen to lidem zabírá čas který by mohli věnovat potřebnějším věcem.Měla by být dána jasná pravidla aby se alergeny nevyskytovaly tam kde nemají co dělat např.lepek a laktoza v uzeninách.Porušení pravidel by mělo bez milosti ukončit činnost takového podrazitele a žádný zákon by jej neměl chránit před bankrotem a ukončením živnosti.To by se mělo týkat i řetězců objednávajících a dovážejících takové šunty k nám.Zdraví lidí je příliš vážná věc.

Reagovat

 

-1
Líbí
Nelíbí

Další příspěvky v diskuzi (24 komentářů)

15. 12. 2014 11:02 | V.Mlich

Opatření je nesmyslné, protože nemá žádný pozitivní přínos, jen samá negativa:
- omezují konkurenci: kdo chtěl přitáhnout alergiky, využíval informaci o alergenech, teď to musí zveřejňovat všichni.
- tím pádem i alergici mají těžší výběr hospody a snadněji vlezou do podniku, kde na ně kašlou, jen pro forma doplní do jídelníčku jakési předepsané formulace.
- zvýšené náklady neponese ani stát, ani hospoda, ale vždycky jen zákazník. A nejsou to jen náklady za zjišťování, které jídlo co obsahuje, ale i za zvýšené riziko, že se někdo bude soudit, když se nedopatřením někam dostane to, co nemá.
- další zdroj korupce: nová pravomoc kontrolních orgánů a důvod k úplatku za přihmouřené oči.
- atd atd
Reagovat | Citovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

+1
Líbí
Nelíbí

15. 12. 2014 11:32 | Gabriel Pleska

Nemyslete si, že to zlehčuju, znám to – zkuste hledat jídla bez kaseinu, tedy mléčné bílkoviny. Přesto jsem přesvědčený, že nařízení bude užitečné. A třeba mně konkrétně (i když zřídkavě, protože náš životní styl s chozením do restaurace počítá spíš výjimečně, a když už jdeme do podniků, kde jídelníček známe) pomůže. I když v zásadě jen v tom, že pomůže rychleji vyselektovat ta jídla, na která se budeme ptát. Sníží to počet cest obsluhy do kuchyně, případně rychlost odchodu a podobně. V našem případě bych nemluvil o hazardování se zdravím dítěte.
Každopádně riziko „falešného bezpečí“ beru jako hodně silný argument.
Reagovat | Citovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

0
Líbí
Nelíbí

Zobrazit komentovanou zprávu (jezevec 14. 12. 2014 22:42)

15. 12. 2014 15:37 | PM

Uvedl bych tady poznatky, které z toho mám:
- to, že jsou uvedeny alergeny v jídelním lístku je asi jen špička ledovce. Předpokládám, že budou existovat i nějaká omezení, jak pracovat s jednotlivými alergeny v kuchyni, aby nedocházelo ke křížové kontaminaci. Výsledkem je, že naše oblíbená restaurace odstranila z jídelního lístku některá jídla, kde by to hrozilo (např. mající v receptuře mandle, když se připravuje v kuchyni, zákusek s mandlemi zůstal)
- na seznamu jsou skupiny alergenů, ne jednotlivé alergeny, takže například vyhláška definuje skořápkové plody, ale to, že někdo je alergický na kešu a někdo na arašídy už se neřeší. Obecně mi to přijde, že na seznamu jsou spíše věci, kde už opravdu hrozí to "udušení", anafylaktický šok a vleklé zdravotní problémy.
- méně typické alergie to stejně neřeší - pro mě jsou například za syrova likvidační (otok sliznic) plody odvozené od lilku - rajčata, papriky, apod., ale ty na seznamu nenajdu (můžu se doptat, ale často je to problém). Pro někoho jsou zase problémem jablka.
Reagovat | Citovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

+1
Líbí
Nelíbí

15. 12. 2014 15:40 | PM

ještě oprava, měl jsem původně napsáno "někdo na kešu a někdo na mandle", přepsal jsem to na arašídy a teď se dívám, že ty vlastní kategorii mají.
Reagovat | Citovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

0
Líbí
Nelíbí

Přidat nový příspěvek

Diskuze na webu www.penize.cz se vždy věnují pouze tématu, k němuž se vztahují. Rozhodně nesuplují funkci Poradny. Máte-li proto jakýkoliv dotaz, obraťte se prosím přímo na naše odborníky, kteří vám rádi pomohou. Na dotazy vložené do Poradny standardně odpovídáme do čtyř pracovních dnů, obvykle se ale dočkáte reakce mnohem dříve. Pokud dotaz vložíte do diskuze, s velkou pravděpodobností na něj nikdo nezareaguje. Děkujeme za pochopení.

Přihlásit odběr komentářů

Odebírat příspěvky mohou pouze zaregistrovaní a přihlášení uživatelé!

Přihlásit se

Ušetřete s Peníze.cz

Naši čtenáři s námi ušetřili už  5 382 418 Kč. Podívejte se na poslední poptávky a vyzkoušejte nás také. Vše je zcela zdarma.

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Poradna

Tým odborných poradců je tu pro vás.

Poslední dotaz: Vrácení mobilního telefonu
Poradna > Spotřebitelská poradna

Otázka: Dobry den. Mam na Vás menší dotaz, 21.9.2016 jsem zakoupil mobilní telefon v kamenem obchodu T-mobile. Poslední dva dny jse mi telefon zacina sekat a zhasinat a hlasi mi to softverove chyby. Dotaz je jestli... více

Spotřebitelská poradna

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Email:
Captcha
Opište kód:

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Martin Dvořák

manažer a podnikatel

Tomáš Čupr

podnikatel, Slevomat a DámeJídlo.cz

Martin Dvořák
ÚSPĚŠNOST
25,00 %

z 44 duelů
×
Tomáš Čupr
ÚSPĚŠNOST
62,96 %

z 54 duelů

Naposledy navštívené

Články

Produkty a instituce

Kalkulačky

Poradna

Finanční subjekty

Nabídky práce

Obchodní rejstřík

Osoby v obchodním rejstříku

Části obce

Městské části

Obce

Okresy

Témata

E-commerce, Fondy zaměřené na akcie nových firem, Obchodování po telefonu, pravidla dědictví, jiří horecký, benefity, zaměstnání, bydlení, YMCA, vězení, kodex mobility klientů, era kontokorent, karel komárek, výrobci uzenin, rozsah práce, domy, Harvardský průmyslový holding v likvidaci, japonská ekenomika

3AT7276, 3M08992, 4U48943, 1E11857, 2AF2494

Přihlášení

Jméno

Nemáte registraci? Zaregistrujte se zde!

Všechny materiály © 2000 - 2016 Peníze.CZ a dodavatelé. Všechna práva vyhrazena.

ISSN 1213-2217. Doslovné ani částečné přebírání materiálů není povoleno bez uvedení zdroje a předchozího písemného svolení.
Peníze.CZ vydává společnost Partners media, s.r.o.
Člen SPIR - Sdružení pro internetovou reklamu. Člen SVIT - Sdružení vydavatelů internetových titulů při UVDT.

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.OK