Nová banka sází na nejlepší spoření. Nabídne vyšší úrok a účet zdarma

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuálně.cz | 30. 10. 2016
Na běžný bankovní trh vstoupí po více než pěti letech další nováček. Zaujmout chce stejně jako jeho předchůdci, kteří přišli už v roce 2011 – tedy vysokým úrokem a levným účtem. Banka Creditas, která vznikne z největší tuzemské záložny, zatím nebude lákat na úvěry pro domácnosti.
Nová banka sází na nejlepší spoření. Nabídne vyšší úrok a účet zdarma

Na začátku příštího roku zažije český bankovní trh něco, k čemu naposledy došlo před pěti lety. Vstoupí na něj nová banka, která začne lákat domácnosti na výhodné úročení vkladů a na bezpoplatkový účet – stejně jako tehdy Air Bank, Equa bank a Zuno Bank.

Největší tuzemská záložna Creditas se od 1. ledna změní v banku Creditas. A má už jasno, čím chce lákat nové klienty.

Srovnáme to za vás

Běžné i spořicí účty, termínované vklady

Chcete peníze odložit a mít po ruce? Chcete peníze odložit a za pár let si vybrat víc? Nebo něco mezi tím? 

Známe do puntíku nabídky bankovních produktů. Srovnáme a doporučíme.

Nabídne jim nejlépe úročený spořicí účet na trhu s úrokem nad jedním procentem ročně. Dále pak chce zaujmout termínovanými vklady s fixací až na 10 let a úrokem v rozpětí od jednoho do 2,5 procenta. Lákat chce také na bezpoplatkový účet.

V roce 2011 přinesl vstup trojice nových bank revoluci, která jim postupně získala stovky tisíc klientů (na trhu už předtím působily bezpoplatková mBank a Fio). Nyní je už ale trh jinde a bezpoplatkové účty se naučily nabízet i velké banky. Také proto jsou zástupci Banky Creditas opatrní v cílech, které si dávají.

Podle marketingového ředitele Creditas Jiřího Salajky počítá nová banka s tím, že počet nových klientů se příští rok bude pohybovat v desítkách tisíc. Dnes má záložna necelých 20 tisíc členů.

Novou banku může v rozletu brzdit i to, že pro běžnou klientelu nemá zatím připravené spotřebitelské úvěry ani klasické hypotéky. Na trh spotřebitelských půjček v lednu vstoupí s dosavadní nabídkou úvěrů zajištěných nemovitostí. Hypotéky i klasické spotřebitelské půjčky chce ale Creditas začít nabízet už v průběhu roku 2017 – nejdříve zřejmě od července.

Zisk mají přinést úvěry pro firmy

Peníze, které vybere od klientů na vkladech, chce Creditas zhodnotit především v úvěrech pro firmy. Na nich vydělává záložna už nyní. Nyní má na vkladech 9,5 miliardy korun a oproti tomu 7,7 miliardy poskytnutých úvěrů.

„Chceme financovat místní firmy a projekty. Zaměříme se na zhodnocování úspor, financování českých malých a středních firem a platební styk v cizích měnách,“ říká předseda představenstva Creditasu Vladimír Hořejší.

Účty bez poplatků

Přehled

Před deseti nebo patnácti lety byste řekli: sci-fi. Dnes najdete běžný účet se základními službami zdarma u většiny bank. Je ovšem potřeba dávat pozor: za zadarmo musíte většinou bankám něco slíbit. Třeba, že budete utrácet kartou. Nebo že si na účet budete posílat tolik a tolik peněz. Přinášíme přehled nízkonákladových bankovních účtů a jejich podmínek.

Velký přehled účtů zdarma

Creditas získala bankovní licenci od České národní banky v půlce října. Zažádala o ni již na podzim roku 2015. Jinou možnost vlastně neměla – stejně jako ostatní z větších kampeliček, které na trhu zbyly. Nový zákon, který platí od poloviny loňského roku, totiž mimo jiné omezuje maximální bilanční sumu záložen na pět miliard korun. Creditas je už nyní na 11 miliardách.

O bankovní licenci požádaly také záložny Moravský peněžní ústav a Akcenta. (Zatím poslední novou bankou v Česku pro drobné klienty se loni stal Cetelem – šlo však o víceméně formální přeměnu z úvěrové společnosti, která v praxi zatím zůstala stále jen u nabídky úvěrů.)

Creditas nechystá pro nejbližší dobu výrazný nárůst poboček, které má nyní v krajských městech s výjimkou Karlových Varů a Jihlavy. V krajském městě Vysočiny chybí proto, že tato záložna vznikla v blízké Třebíči, takže pobočku má tam. Počet poboček má příští rok vzrůst ze současných 14 na 16.

Nejvyšší sazba na spoření

Detaily k nabídce produktů zatím Creditas nepředstavila. U spořicího účtu však slibuje úrokovou sazbu nad jedno procento a nekomplikovanou nabídku, která například nepočítá s úrokovými pásmy. „Uložený milion bude mít stejnou úrokovou sazbu jako 200 tisíc,“ říká Radim Synek, který má v Creditas na starosti detailové bankovnictví.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+53
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Srovnání termínovaných vkladů: Kampeličky na lovu

20. 10. 2016 | Ondřej Tůma | 19 komentářů

Srovnání termínovaných vkladů: Kampeličky na lovu

Banky vaše peníze nechtějí. Družstevní záložny si na ně naopak dělají zálusk. Přečtěte si, kdo vám dá na ročním a dvouletém termínovaném vkladu nejvyšší úrok.

Srovnání spořicích účtů: Nechci úrok zadarmo

17. 10. 2016 | Ondřej Tůma | 4 komentáře

Srovnání spořicích účtů: Nechci úrok zadarmo

Důstojné úroky na spořicích účtech dostanete v bankách už jen za aktivní využívání jejich služeb. Sestavili jsme pro vás žebříček spořáků s nejvyšším zhodnocením na trhu.

Velký přehled běžných účtů zdarma

11. 10. 2016 | Ondřej Tůma | 20 komentářů

Velký přehled běžných účtů zdarma

Před deseti nebo patnácti lety byste řekli: sci-fi. Dnes najdete běžný účet se základními službami zdarma u většiny bank. Je ovšem potřeba dávat pozor: za zadarmo musíte většinou bankám... celý článek

Očima expertů: Konec bankovních účtů zdarma?

9. 9. 2016 | Ondřej Tůma | 2 komentáře

Očima expertů: Konec bankovních účtů zdarma?

Kdo by platil za běžný účet, když účtů zadarmo je dvanáct do tuctu? Z různých důvodů se takoví lidé najdou. A ti ostatní se kvůli záporným úrokovým sazbám, ordinovaným centrálními bankami,... celý článek

Šéf ANO spořitelního družstva: Banka není náš cíl

10. 5. 2016 | Martin Vlnas | 2 komentáře

Šéf ANO spořitelního družstva: Banka  není náš cíl

Kampeličky zažily zlé časy: některé padly, celý sektor pak byl podroben drobnohlednému zkoumání ČNB. A pak loni v červenci začal platit zákon, který družstevní záložny znevýhodňuje... celý článek

Partners Financial Services