Srovnání spořicích účtů: Nula se blíží

Ondřej Tůma | rubrika: Když se řekne | 14. 4. 2016 | 3 komentáře
Na spořicí účet s úrokem vyšším než jedno procento už dosáhnou jen aktivní bankovní klienti. V našem srovnání se dozvíte, kdo vám nejlépe zhodnotí sto tisíc a milion korun bez jakýchkoli podmínek.
Srovnání spořicích účtů: Nula se blíží

Sešup úrokových sazeb na spořicích účtech pokračuje. Banky mají peněz od klientů dost a dost a o další vklady moc nestojí. Předhánějí se ve snižování sazeb a mít nejlíp úročený spořicí účet je teď něco jako mít černého Petra.

Vývoj úroků spořicích účtů

Všechny banky a kampeličky, spořicí účty bez výpovědní lhůty. Zvětšíte klikem. Zdroj dat Finparáda.cz

Hromadné snižování úroků

„Od poloviny ledna do začátku dubna docházelo pravidelně k poklesu průměrné sazby spořicích účtů, rekordní byl v tomto ohledu začátek března. Sazby snížilo celkem sedm bank a jedna záložna. Průměrná úroková sazba například u stotisícového vkladu klesla z 0,74 na 0,67 procenta,“ bilancuje šéfredaktor serveru Finparáda.cz Zdeněk Bubák.

Od začátku roku postupně snižovaly sazby Air Bank, Equa bank, Fio banka, Oberbank, Raiffeisenbank, Sberbank, UniCredit Bank, kampelička Moravský peněžní ústav a nakonec i Expobank. Situace na finančních trzích zkrátka nahrává spíš lidem, kteří si chtějí vzít půjčku – hypotéku nebo spotřebitelský úvěr. Střadatelé naopak ostrouhají, protože úroky spořicích produktů míří nekompromisně k nule. „Pokud nedojde k něčemu mimořádnému, letos o Vánocích by mohly být nejlepší úrokové sazby spořicích účtů, u kterých banky výši úroků nijak nepodmiňují, okolo 0,65 procenta, průměrné pak okolo 0,4 procenta,“ dodává Zdeněk Bubák.

Srovnejte si to

Nebo to nechejte srovnat nás. Umíme vybrat nejšikovnější ve všech kategoriích běžných spořicích produktů:

Míří úrokové sazby České národní banky pod nulu?

Depozitní sazba Evropské centrální banky je nějakou dobu v minusu (aktuálně -0,4 procenta), takže komerční banky, musí za uložení peněz u ní platit. A některé – zatím ovšem výjimečně – se dokonce nebojí přenést záporné sazby i na vklady svých klientů:

Česká národní banka se k záporným sazbám zatím neodhodlala. Bankovní rada na svém posledním jednání z konce března ponechala úrokové sazby na stávající úrovni, tedy na pěti setinách procenta. Současný guvernér centrální banky Miroslav Singer je vůči záporným sazbám spíše skeptický, jeho nástupce Jiří Rusnok o nich ale vážně uvažuje. Záporných sazeb na běžných a spořicích účtech se ale v Česku asi jen tak nedočkáme. Pro spoustu klientů ale může být u spořáku dost odstrašující i úrok blížící se nule.

Lepší podmínky jen pro věrné

Pokud byste si přece jen chtěli na spořicím účtu sáhnout na lepší úroky, máte možnost. Banky odměňují věrné a aktivní klienty bonusovými sazbami. Nejde o žádné velké terno, většinou o pár desetinek procenta navíc, už z principu ale potěší každého střadatele. U některé banky musíte pro lepší úročení používat její běžný účet a utrácet peníze platebními kartami. U jiných zase za lepší úrok platíte výpovědní lhůtou, která ale spořák přibližuje spíš termínovanému vkladu. Do svého srovnání zařazujeme jen spořicí účty bez přívlastků, přehled zajímavých „spořáků s podmínkou“ ale najdete v následujícím boxu.

Bobříci spoření

Výhodnější úrokové sazby si musíte zasloužit. Sestavili jsme pro vás přehled bobříků spoření, za jejichž ulovení budete nejlépe odměněni. Ale pozor, nezapomínejte, že spoření nejsou jenom spořáky. Jestliže vám nevadí vzdát se peněz na víc let, projděte si i sazby termínovaných vkladů. Rozhodně není od věci podívat se také na stavební spoření. A pokud hodláte peníze pravidelně odkládat na stáří, zvažte i státem podporované investice prostřednictvím doplňkového penzijního spoření nebo podílových fondů.

  • Equa bank – pokud budete aktivně využívat běžný účet této banky, tak vám na spořicím účtu HIT k základnímu úroku 0,75 přibude ještě další půl procento. Aktivním využíváním účtu se myslí příchod víc než desíti tisíc korun nebo tři platby kartou u obchodníka měsíčně.
  • Air bankSpořicí účet s bonusem vám zajistí oproti běžné sazbě na spořicím účtu tři desetiny procenta navíc, tedy sazbu 1,2. Abyste na zvýhodněný úrok dosáhli, musíte v daném měsíci provést alespoň pět plateb kartou. Sazba ale platí jen pro úložky do 250 tisíc korun, nad tuto částku se vám už úspory zhodnocují jen půl procentem.
  • Artesa – na Spořicím účtu Artesa Universal dostanete pro úložku sto tisíc korun a výš sazbu 1,2 procenta. Stejná sazba navíc platí i pro vyšší, klidně i milionové, úložky. Musíte ale počítat s tím, že u kampeličky musíte složit členský vklad ve výši desetiny toho, co budete mít na účtu. Vklad se nezhodnocuje a neplatí pro něj ani pojištění vkladů.
  • Raiffeisenbank – díky produktu eKonto Flexi můžete mít úrok 1,1 procenta. Musíte ale u Rajfky taky mít běžný účet eKonto Smart nebo eKonto Komplet. A například eKonto Smart je zdarma pouze v případě, že vám na účet přijde alespoň 15 tisíc korun a zároveň provedete minimálně tři odchozí transakce.
  • ZUNO – v této bance můžete na spořicím účtu dosáhnout až na úrok 1,1 procenta. Musíte mít ale zřízený běžný účet PLUS. A ten máte zdarma pouze v případě, že měsíčně utratíte kartou alespoň tři tisíce korun. A pozor – v měsíci, kdy ze spořicího účtu odesíláte nějaké peníze, se vám úspory neúročí.
  • Sberbank – spořicí účet FÉR spoření PLUS slibuje úrok 0,73 procenta. Pokud si ale v bance zřídíte běžný účet FÉR konto, budete mít na spořáku nárok na sazbu 1,03. Běžný účet je zdarma. Ovšem pouze v případě, že na něj každý měsíc přijde aspoň 15 tisíc korun. V opačném případě stojí měsíčně bez koruny stovku.

Anketa

Kolik peněz si měsíčně dáváte stranou?

Nejlepší spořicí účty

Pro srovnání jsme vybrali částky sto tisíc a jeden milion korun. Po dobu ročního spoření se nebude ze spořicího účtu vybírat ani na něj nově ukládat, takže budeme moci sledovat, jak se nám za rok vložená částka rozroste. Z žebříčku jsme vyřadili všechny spořicí účty, které svůj úrok podmiňují podmínkami typu minimální obrat na účtu, útrata platebními kartami či nutnost zřízení běžného účtu, který je zpoplatněný. Mimo hru zůstaly i „spořicí účty“ s výpovědní lhůtou. Stejně tak spořicí účty kampeliček, kde by klienti museli skládat vysoký členský vklad, který nepodléhá pojištění vkladů.

  • Kdo vám přidá nejvíc ke stu tisíc

Na první místo našeho žebříčku nejlépe úročených spořicích účtů s úložkou sto tisíc korun se dostala Air Bank. Historicky poprvé k tomu stačí úroková sazba nižší než jedno procento. V Air bank se vám původní stotisícový vklad díky úroku 0,9 procenta po roce navýší o dalších 767 korun. Na druhé příčce se tentokrát umístila Equa bank a její Spořicí účet HIT se sazbou 0,75 procenta. K původně vloženým sto tisícům si budete moci po roce připsat 639 korun. Bronz patří bývalému dlouhodobému lídru žebříčku Sberbank, která úrokovou sazbu snížila na 0,73 procenta. Vklad se vám tedy rozroste o 622 korun.

Banka

Účet

Úrok (%)

Po roce naspořeno (Kč)

Připisování úroku

Air Bank

Spořicí účet

0,9

100 767,69

měsíčně

Equa bank

Spořicí účet HIT

0,75

100 639,37

měsíčně

Sberbank

FÉR spoření PLUS

0,73

100 622,27

měsíčně

Expobank

Spořicí účet GARANT

0,7

100 596,62

měsíčně

ING Bank

ING Konto

0,7

100 596,62

měsíčně

ZUNO

Spoření Plus

0,6

100 511,19

měsíčně

Wüstenrot

Spořicí účet

0,6

100 511,19

měsíčně

Pozn. Od naspořené částky je již odečtena patnáctiprocentní daň z úroku.
Zdroj dat: Finparáda. Kompletní porovnání trhu na
Finparáda.cz

  • Kdo vám přidá nejvíc k milionu

Spořicím účtům s úložkou milion korun aktuálně kraluje Expobank, která si od posledního srovnání polepšila o jednu příčku. Úrok 0,7 procenta vám po roce spoření navýší původní milionový vklad o 5966 korun. Poprvé se na medailové umístění dostal dnes stříbrný spořicí účet od Wüstenrot, který nabízí úrok 0,6 procenta. A na třetí příčce je Spořicí účet HIT od Equa Bank – na částky do dvou set tisíc korun úročí sazbou 0,75 procenta, zbylé části milionové úložky se pak týká sazba 0,55 procenta.

Banka

Účet

Úrok (%)

Po roce naspořeno (Kč)

Připisování úroku

Expobank

Spořicí účet GARANT

0,7

1 005 966,24

měsíčně

Wüstenrot

Spořicí účet

0,6

1 005 111,94

měsíčně

Equa bank

Spořicí účet HIT

0,75 (od 200 tisíc 0,55)

1 005 025,77

měsíčně

Sberbank

FÉR spoření EXTRA

0,43 (od 200 tisíc 0,73)

1 004 944,04

měsíčně

Equa bank

Spořicí účet

0,55

1 004 685,03

měsíčně

Sberbank

FÉR spoření PLUS

0,73 (od 300 tisíc 0,43)

1 004 427,41

měsíčně

ING Bank

ING Konto

0,7 (od 400 tisíc 0,3)

1 003 914,60

měsíčně

ZUNO

Spoření Plus

0,6 (od 300 tisíc 0,3)

1 003 318,91

měsíčně

Air Bank

Spořicí účet

0,9 (od 250 tisíc 0,2)

1 003 189,99

měsíčně

Pozn. Od naspořené částky je již odečtena patnáctiprocentní daň z úroku.
Zdroj dat: Finparáda. Kompletní porovnání trhu na Finparáda.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+75
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: To spoření nespoří! Kam s penězi

6. 5. 2016 | Ondřej Tůma | 11 komentářů

Očima expertů: To spoření nespoří! Kam s penězi

Spořicí účty nespoří a s úroky na termínovaných vkladech je to taky bída. Klasické spořicí produkty dnes nabízejí jen nepatrně víc než ten pověstný slamník. Ptáme se investorů, ekonomů,... celý článek

Srovnání termínovaných vkladů: Hezčí úroky jen u kampeliček

21. 4. 2016 | Ondřej Tůma | 2 komentáře

Srovnání termínovaných vkladů: Hezčí úroky jen u kampeliček

Na ročních i dvouletých termínovaných vkladech vám nadstandardní úročení nabídnou jen družstevní záložny. Není to ale tak dlouho, co bychom nad úrovní tohoto nadstandardu ohrnovali... celý článek

Novela: Rodiče sáhnou dětem na stavební spoření bez souhlasu soudu

9. 2. 2016 | Ondřej Tůma | 58 komentářů

Novela: Rodiče sáhnou dětem na stavební spoření bez souhlasu soudu

K penězům ze stavebního spoření uzavřeného dítěti se dnes rodiče dostanou jen se souhlasem opatrovnického soudu. Novela zákona o stavebním spoření by jim přístup k nim usnadnila.

Očima expertů: Jak v roce 2016 ulevit rodinnému rozpočtu

29. 1. 2016 | Ondřej Tůma | 3 komentáře

Očima expertů: Jak v roce 2016 ulevit rodinnému rozpočtu

Odborníci radí, jak letos ušetřit na energiích, potravinách, provozu auta, finančních produktech.

Srovnání spořicích účtů: Níž a ještě níž

21. 1. 2016 | Ondřej Tůma | 11 komentářů

Srovnání spořicích účtů: Níž a ještě níž

Banky nekompromisně pokračují ve snižování úroků na spořicích účtech. Přečtěte si, kdo vám dnes nejvíc přidá ke sto tisícům a k milionu korun. —– AKTUALIZOVÁNO: Úroková sazba, se kterou... celý článek

Partners Financial Services