Očima expertů: Jak v roce 2016 ulevit rodinnému rozpočtu

Ondřej Tůma | rubrika: Očima expertů | 29. 1. 2016 | 3 komentáře
Odborníci radí, jak letos ušetřit na energiích, potravinách, provozu auta, finančních produktech.
Očima expertů: Jak v roce 2016 ulevit rodinnému rozpočtu

Na začátku každého roku usedá spousta rodin s tužkou, papírem a kalkulačkou ke stolu a reviduje svoje výdaje. Hledání černé díry, kterou mizí peníze z rodinných rozpočtů, bývá často složité. Lidé se ve snaze ušetřit každou korunu mnohdy zaměřují na neefektivní opatření, případně hledají úspory tam, kde se žádné najít nedají. Zatímco v jiných, na první pohled třeba i nepodstatných oblastech zbytečně utrácejí o tisícovky navíc, než by skutečně museli.

A co radí odborníci? Jak bychom podle nich v roce 2016 mohli ulevit rodinnému rozpočtu? Na jaké finanční strašáky dnes můžeme narazit? A kde průměrné české domácnosti utrácejí zbytečně moc?

Jana Poncarová

analytička a poradkyně, EnergetickaPoradna.cz

Jana Poncarová
+31
+
-

U energií letos platí, že kdo se zajímá, ten bude šetřit. Ceny elektřiny i plynu na burzách klesají, ale dodavatelé zlevňují jen vybrané produkty. Domácnosti, které obchodníka s energiemi neměnily nebo mají tradiční produkt, zbytečně přeplácejí. Především ten, kdo elektřinou nebo zemním plynem vytápí, může ušetřit tisíce korun ročně. Při výběru dodavatele je třeba sledovat cenu megawatthodiny a měsíčního platu, řádně pročíst obchodní podmínky a ověřit, jestli je smlouva na dobu určitou nebo neurčitou a za jakých podmínek ji lze vypovědět.

Změnu dodavatele spotřebitelům znechutili podomní prodejci, kteří zastínili slušné energetické společnosti. Dobrá zpráva: novela energetického zákona umožňuje odstoupit od smlouvy podepsané „mezi dveřmi“ nově ještě po zahájení dodávek.

Jaroslav Šura

investor a podnikatel

Jaroslav Šura
+22
+
-

U rodin s malým příjmem jsou velkou nástrahou půjčky. Setkal jsem se v takové rodině s argumentem: co jsme měli dělat, když nebylo na jídlo pro děti, museli jsme si půjčit od Providentu. Půjček měli víc, po spočítání, kolik zaplatili, jsem musel s nadsázkou konstatovat, že tak drahé financování bych si nemohl dovolit.

V rodině, kde nějaké peníze zbydou, je vhodná varianta spoření se státní účastí. Kde je financí víc, třeba investice do akcií. Ne ale shortování (nedá se vysedět), trading nebo forex (vysoká pravděpodobnost ztráty). Investování je vhodnější a výnosnější než gambling, byť je také nudnější.

Pomoci rodinnému rozpočtu může vhodná investice do dividendových akcií. Například dividenda téměř deset procent z velmi podhodnocených akcií ČEZ se vždy hodí.

Iveta Kulhánková

foodbloggerka, spoluzakladatelka portálu HealthJam.cz

Iveta Kulhánková
+42
+
-

Jíst zdravě nemusí být drahé, stačí dodržet pár základních pravidel a pomůžete sobě i svojí peněžence:

  • Kvalita nad kvantitou: celozrnný chleba nebo devadesátiprocentní šunka mají víc živin než bílé pečivo a točeňák, stačí jich jíst méně.
  • Plánujte: rozmyslete si, co budete v následujících dnech jíst, a podle toho nakupujte. Nebudete jídlo vyhazovat.
  • Zapomeňte na kantýnu: noste si do práce oběd z domova. Najíte se zdravěji, levněji a ještě ušetříte čas, takže budete moct jít z práce dřív domů.
  • Těžte z přírody: sušte, zavařujte, zamrazujte ovoce, zeleninu, houby, bylinky, vlastnoručně nachytané ryby. Kdo říká, že kapra můžete jíst jen na Vánoce?
  • Vařte si a zásobte se: vařte ve větším množství a přebytky zamrazte. Přijdou vhod, když nebudete mít čas a chuť vařit, nebudete muset spoléhat na polotovary a předpřipravené směsi. I domácí buchta vydrží v mrazáku.
  • Dobře pijte: čaje, filtrovanou vodu, domácí šťávy; neutrácejte za sladké limonády a sycené vody. Ušetříte tak i za zubaře.
  • Střídmost: zvažte, kolik toho opravdu potřebujete sníst. Omezte pochutiny, sladkosti a přejídání ve všech směrech.

Josef Uchytil

hypoteční specialista Partners

Josef Uchytil
+3
+
-

Máme přestupný rok a většina státních svátků vychází na víkendy. Pracovních dnů tak bude letos rekordně mnoho, vyděláme tedy víc… Tak proč si vlastně ulevovat?

Ekonomická situace domácností se zlepšuje, ve víře v růžovou budoucnost roste ochota zadlužovat se a klesá disciplína vytvářet rezervy. Ano, možná není potřeba ulevovat si v rámci rodinného rozpočtu, o to více ale zbytečně neutrácejte a hledejte přebytky a jimi vytvářejte své rezervy – období nízkých úrokových sazeb může skončit, může se navýšit splátka vašeho dluhu. Může nastat doba, kdy už nebude tak snadné s rozpočtem vycházet, a v ten okamžik zajásáte při pohledu na zodpovědně vytvářenou rezervu.

A ještě pár „přízemních“ rad – neplaťte si úrazovky a nekupujte stírací losy, obojí je zbytečná loterie. Nepůjčujte si na nic, co ztratí hodnotu dřív, než to dopravíte domů. Investujte pravidelně a s rozvahou. A že je to risk? Kdo investuje, může o své peníze přijít, kdo neinvestuje, přijde o ně určitě.

Lukáš Kovanda

hlavní ekonom finanční skupiny Roklen

Lukáš Kovanda
+11
+
-

Každá domácnost je jiná, univerzální radu nemá ani otec Fouras. Kdo se ale například chystá cestovat do dálav a prochází mu pas, letos výrazně ušetří, když si nový zřídí řádně v předstihu, ne na poslední chvíli. Získání „rychlopasu“ totiž zdražuje oproti loňsku více než dvojnásobně, na čtyři tisíce korun. Kdo zvažuje džob s dojížděním, může se v průběhu roku těšit na příspěvek eráru právě na dojíždění až ve výši 7500 korun. (Jejej, to bude čachrů a podvůdků.) Kdo si plánuje vzít hypotéku, bude nadále těžit z rekordně nízkých úroků a nově i z příznivějších podmínek při jejím předčasném splácení. Kdo plánuje druhé, třetí, čtvrté,… dítě, dočká se poněkud velkorysejšího daňového zvýhodnění (Jen stát se nakonec nedočká vyšší porodnosti (viz studie), ale o tu přece ve své podstatě vůbec nejde…) Zato živnost se mnohdy vyplatí zase o něco méně, s lednovým růstem minimální mzdy (který, zejména je-li skokový, zvyšuje nezaměstnanost, jak dokládá třeba tato studie) se zvyšují odvody. A tak dále a tak dále. Stát se nadále rozpíná i v roce 2016. Kdy se rozpínání zastaví? A co potom? A co na to Jan Tleskač?

Lukáš Zelený

vedoucí právní poradny časopisu dTest

Lukáš Zelený
+4
+
-

Nezanedbatelnou část výdajů domácností tvoří spotřeba elektřiny a plynu. Spotřebitelé ale často platí víc, než je nezbytně nutné. Zůstávají u stávajícího dodavatele, přestože pro ně podmínky nejsou výhodné. Často proto, že mají obtíže zorientovat se v nepřehledné nabídce a vyhodnotit, který produkt je pro ně nejlepší. Možností, jak dosáhnout na výhodnější podmínky, může být hromadná změna dodavatele.

Jestliže se snažíte ušetřit na energiích, pozor byste si měli dát i při nákupu spotřebičů. Například sušičky bez tepelného čerpadla mají až trojnásobně vyšší spotřebu. Využívání úsporných zdrojů světla asi není třeba zdůrazňovat – vyměníte-li klasické žárovky za ty s LED technologií, snížíte spotřebu elektrické energie až o 80 procent. Při výběru spotřebičů se lze orientovat podle údajů na energetických štítcích. Mějte ale na paměti, že hodnoty na štítku byly naměřeny za okolností, které nemusí odpovídat vašemu domácímu prostředí. Poslouží však jako orientační údaj pro vzájemné porovnání modelů.

Patrick Zandl

novinář a podnikatel, Energomonitor.cz

Patrick Zandl
+8
+
-

Anketa

Která odpověď vám přijde inspirativní?

Většina potenciálních úspor je dnes na úkor pohodlí, zákaznických zvyklostí nebo vyžaduje investiční náklady. Naši zákazníci si většinou představují, že jim doporučíme koupit si novou ledničku a televizi, čímž chtějí hodně ušetřit. Jsou pak překvapeni, že zrovna tyhle investice za úspory nepovažujeme. 

V domácnosti i ve firmě je potřeba dělat pravidelné revize nároků a potřeb – a to jak v případě telekomunikačních služeb, tak u energií. Lidé často platí paušály za něco, co ve skutečnosti ani nepoužívají. Jenže tohle je pracné a je potřeba to jednou za půl roku zopakovat a podívat se, zda nenajdete lepší nabídky či nevyužívané služby. A lidem se to nechce řešit. 

Doporučuji spíš soustředit se na věci, které mohou fungovat samy, bez dozoru. Většina nákladů domácností tohoto druhu je dneska v topení a ohřevu vody. Je důležité poradit se s odborníky, jak zateplit dům nebo jak levně ohřívat vodu, to je několik stokorun až tisícikorun měsíčně, které lze uspořit výměnou oken za kvalitnější, automatickým termostatem s mobilní aplikací nebo přechodem na solární ohřev vody. 

Záleží ale samozřejmě na konkrétní situaci. V paneláku je prostor pro úspory jednotlivce malý, zde je potřeba, aby se domluvili všichni nájemci na společném postupu, protože samostatný byt nelze zpravidla zateplit ani u něj změnit způsob topení. Naopak u velkých rodinných domů jsou velké příležitosti k úsporám třeba v seřízení vytápění bazénu. Důležité je, mít o výdajích přehled a vědět, zda jsem s náklady spokojený, tedy zda si platím za své pohodlí, nebo zda jen vyhazují peníze z okna.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tumáte devadesát tři korun a přestaňte drbat s mým časem

30. 10. 2015 | Michal Kašpárek | 25 komentářů

Tumáte devadesát tři korun a přestaňte drbat s mým časem

Střídání letního a zimního času přináší jen zanedbatelnou úsporu elektřiny: jedno posunutí hodin vám neušetří ani padesátikorunu. Stojí to za to?

Energie: Osm tipů na úsporu, které opravdu fungují

10. 2. 2015 | Jana Poncarová | 13 komentářů

Energie: Osm tipů na úsporu, které opravdu fungují

Elektřina pro letošní rok sice o něco málo zlevnila, ale plyn a teplo podražily. Úspory energií jsou pořád aktuální. Nemusíte se přitom pouštět do velkých a zásadních investic, jako... celý článek

Očima expertů: Jak šetřit na provozu auta?

17. 8. 2012 | Ondřej Tůma | 26 komentářů

Očima expertů: Jak šetřit na provozu auta?

Motoristé, pozor! Zajímá vás, jak se dá ušetřit na provozu vašeho automobilu? Automobilističtí novináři, automechanik, majitelka autoškoly a další experti pro vás mají svoje tipy.

Očima expertů: Jak ušetřit na energiích

3. 8. 2012 | Ondřej Tůma | 22 komentářů

Očima expertů: Jak ušetřit na energiích

Elektřina, plyn, teplo. Platby za energie a také vodu jsou jednou z nejvýznamnějších položek rozpočtu každé domácnosti. A to, že za ně platíme rok od roku víc a víc, berou mnozí z nás... celý článek

Jak ušetřit stovku, dvě stovky.... tisíce

27. 7. 2010 | Václav Valášek

Jak ušetřit stovku, dvě stovky.... tisíce

Vláda konečně šetří. Proč se proto neinspirovat a nezkusit nějakou tu kačku ušetřit i v rozpočtu rodinném, aniž byste museli snižovat svůj zažitý standard. Nebojte se!

Partners Financial Services