Srovnání spořicích účtů: Níž a ještě níž

Ondřej Tůma | rubrika: Analýza | 21. 1. 2016 | 11 komentářů
Banky nekompromisně pokračují ve snižování úroků na spořicích účtech. Přečtěte si, kdo vám dnes nejvíc přidá ke sto tisícům a k milionu korun. —– AKTUALIZOVÁNO: Úroková sazba, se kterou Sberbank kralovala žebříčku, bude od února minulostí.
Srovnání spořicích účtů: Níž a ještě níž

Ne, není to pěkná podívaná. Úrokové sazby spořicích účtů dál klesají a klesat budou. Na trhu najdete jen tři jednoduché spořicí účty, které vám bez jakýchkoli podmínek zhodnotí sto tisíc korun aspoň o procento za rok. Pro milionový vklad je výběr ještě mnohem horší.

„Úrokové sazby spořicích účtů se v listopadu loňského roku sice v průměru zvýšily, ale jen pro menší úložky. Od prosince až do ledna pak sazby nepatrně klesaly. Za poslední tři měsíce zvyšovalo sazby spořitelní družstvo Artesa. Pokles naopak pocítili klienti Expobank, Poštovní spořitelny, Oberbank a nově také Air bank,“ popisuje šéfredaktor portálu Finparáda.cz Zdeněk Bubák.

Vývoj úroků spořicích účtů

Všechny banky a kampeličky, spořicí účty bez výpovědní lhůty. Zvětšíte klikem. Zdroj dat Finparáda.cz

Od února navíc sníží sazby i ZUNO. „Bankovní trh se neustále vyvíjí a v současnosti jeho proměny vedou ke snižování úroků na spořících produktech. Toto snížení jsme se ale snažili minimalizovat, aby se vás změna dotkla co nejméně. Úroková sazba se tak posune jen o 0,1 %,“ napsala banka svým klientům v polovině ledna.

Vyšší úroky pro věrné

Střadatele, kteří sní o tom, že se letos úroky na spořicích účtech po dlouhém klesání vydají směrem vzhůru, čeká zklamání. Česká národní banka se sazbami jen tak hýbat nebude a také výnosy krátkodobějších státních dluhopisů zůstanou nejspíš rekordně nízko. Šance, že by úročení vkladů v bankách vzrostlo, je tedy minimální.

Pokud byste si přece jen chtěli na spořicím účtu sáhnout na lepší úroky, máte možnost. Banky odměňují věrné a aktivní klienty bonusovými sazbami. Nejde o žádné velké terno, většinou o pár desetinek procenta navíc, už z principu ale potěší každého střadatele. U některé banky musíte pro lepší úročení používat její běžný účet a utrácet peníze platebními kartami. U jiných zase za lepší úrok platíte výpovědní lhůtou, která však spořák přibližuje spíš termínovanému vkladu. Tyto spořicí účty Do našeho srovnání zařazujeme jen spořicí účty bez přívlastků. Přehled zajímavých „spořáků s podmínkou“ najdete v následujícím boxu.

Bobříci spoření

Výhodnější úrokové sazby si musíte zasloužit. Sestavili jsme pro vás přehled bobříků spoření, za jejichž ulovení budete nejlépe odměněni. Ale pozor, nezapomínejte, že spoření nejsou jenom spořáky. Jestliže vám nevadí vzdát se peněz na více let, projděte si i sazby termínovaných vkladů. Rozhodně není od věci podívat se také na stavební spoření. A pokud hodláte peníze pravidelně odkládat na stáří, může se vám hodit doplňkové penzijní spoření nebo investování do podílových fondů.

  • Sberbank – spořicí účet FÉR spoření PLUS slibuje úrok 1,43 procenta. Pokud si ale v bance zřídíte běžný účet FÉR konto, budete mít na spořáku nárok na sazbu 1,63. Běžný účet je zdarma. Ovšem pouze v případě, že na něj každý měsíc přijde alespoň 15 tisíc korun. V opačném případě stojí měsíčně bez koruny stovku.
  • Moravský peněžní ústav – komu nevadí vyšší členský vklad, může se vypravit do kampeliček. Nejlepší podmínky z nich dnes nabízí Moravský peněžní ústav, který na Spořicím účtu Výhoda nabízí pro úložku sto tisíc korun solidní úrok 1,5 procenta. V případně milionového vkladu dostanete u této instituce úrok 1,3 procenta, což je dokonce nejvyšší sazba na trhu.
  • Artesa – zajímavé podmínky na spořicím účtu nabízí i tato kampelička. Na Spořicím účtu Artesa Universal dostanete pro úložku sto tisíc korun sazbu 1,2 procenta. Stejná sazba navíc platí i pro vyšší, klidně i milionové, úložky.
  • Air bank – od konce loňského roku nabízí zvýhodněný úrok na spořicím účtu i banka Petra Kellnera. Její Spořicí účet s bonusem vám zajistí oproti běžné sazbě na spořicím účtu dokonce šest desetin procenta navíc, tedy sazbu 1,5. Abyste na zvýhodněný úrok dosáhli, musíte v daném měsíci provést alespoň pět plateb kartou. Sazba však platí jen pro úložky do 250 tisíc korun, nad tuto částku se vám už úspory zhodnocují jen půl procentem.
  • Equa bank – pokud budete aktivně využívat běžný účet této banky, tak vám na spořicím účtu HIT k základnímu procentu naroste úrok ještě o další půl procento. Aktivním využíváním účtu jsou myšleny příchozí transakce přesahující v daném měsíci alespoň deset tisíc korun nebo tři platby kartou u obchodníka.
  • ZUNO – také v této bance můžete na spořicím účtu dosáhnout na úrok 1,5 procenta. Musíte mít ale zřízený běžný účet PLUS. A ten máte zdarma pouze v případě, že měsíčně utratíte kartou alespoň tři tisíce korun. A pozor – v měsíci, kdy ze spořicího účtu odesíláte nějaké peníze, se vám úspory neúročí. Banka na únor ohlásila snižování sazeb, bonusové sazba pro úložky do 300 tisíc korun však zůstane jako jediná bez změny. 
  • Raiffeisenbank – díky produktu eKonto Flexi můžete mít u této instituce úrok 1,3 procenta. Tento spořák si ale můžou založit jen klienti, kteří už mají u banky sjednané služby eKonto Smart nebo eKonto Komplet. Například eKonto Smart je zdarma pouze v případě, že vám na účet přijde alespoň 15 tisíc korun a zároveň provedete minimálně tři odchozí transakce.

Srovnejte si to

Nebo to nechejte srovnat nás. Umíme vybrat nejšikovnější ve všech kategoriích běžných spořicích produktů:

Těžký úděl kampeliček

V našem žebříčku nejlépe úročených spořicích účtů pravidelně bodovaly kampeličky. Dnes je to jinak. Novela zákona o spořitelních a úvěrních družstvech, kterou společnými silami prosadily Ministerstvo financí a Česká národní banka, kampeličkám pořádně komplikuje život. Od loňska platí pravidlo, podle kterého se členům družstva může úročit jen desetinásobek členského vkladu. Pokud tedy budete chtít na spořicí účet u některé kampeličky vložit a zhodnocovat tam sto tisíc korun, počítejte s tím, že z peněženky budete muset vytáhnout navíc ještě deset tisíc na členský vklad. Ten je sice vratný a zhodnocuje se na základě hospodaření družstva, jenže – a to je ten fígl – netýká se ho pojištění vkladů, takže o něj v případě krachu můžete přijít. Kvůli těmto komplikacím jsme se rozhodli z našeho žebříčku jednoduchých spořicích účtů vyloučit všechny záložny. Klientům, kterým omezení kampeliček nevadí, nabízejí aktuálně nejvyšší úrokové sazby mezi družstevními záložnami na svých spořicích účtech Moravský peněžní ústav a Artesa.

Nejlepší spořicí účty

Pro srovnání jsme vybrali částky sto tisíc a jeden milion korun. Po dobu ročního spoření se nebude ze spořicího účtu vybírat ani na něj nově ukládat, takže budeme moci sledovat, jak se nám za rok vložená částka rozroste. Z žebříčku jsme vyřadili všechny spořicí účty, které svůj úrok podmiňují podmínkami typu minimální obrat na účtu, útrata platebními kartami či nutnost zřízení běžného účtu, který je zpoplatněný. Mimo hru zůstaly i „spořicí účty“ s výpovědní lhůtou. Stejně tak spořicí účty kampeliček, kde by klienti museli skládat vysoký členský vklad, který nepodléhá pojištění vkladů.

Sberbank dobrovolně opouští první příčku

Aktualizováno, 30. 5. 2013 14.00

Jen několik dnů po publikování velkého srovnání spořicích účtů ohlásila dosavadní jednička výrazný pokles sazeb. Od začátku února si u Sberbank sjednáte jednoduchý spořicí účet s úrokem už jen 0,93 procenta místo stávajících 1,43 procenta. Sazba bude platit pro vklady do 150 tisíc korun. Nad tuto částku se vám úložka bude úročit sazbou dokonce pouhých 0,43 procenta. Pro klienty, kteří mají u Sberbank spořicí účet založený delší dobu nebo ho založí do konce ledna, platí garance zachování původní sazby – ovšem jen do konce června 2016.

  • Kdo vám přidá nejvíc ke stu tisíc

Tabulce nejlépe úročených spořicích účtů s úložkou sto tisíc korun opět vévodí Sberbank, která nabízí klientům produkt FÉR spoření PLUS s úrokem 1,43 procenta. Banka navíc garantuje aktuální výši úrokové sazby do konce června 2016. Za rok se vám tak stotisícový vklad ve Sberbank rozroste o dalších 1222 korun. Zůstatek na účtu se úročí měsíčně.

Druhá příčka v našem žebříčku patří bance ZUNO, které vám díky produktu Spoření plus zhodnotí váš vklad úrokem 1,1 procenta. Po roce vám tedy na účtu přibude 939 korun. Od začátku února však už musíte počítat s úrokem o desetinku nižším.

Na bronzovou pozici se tentokrát vyšvihla Equa bank díky tomu, že jako jedna z mála institucí za poslední tři měsíce nesnižovala úroky. Spořicí účet HIT vám tak pro úložku sto tisíc korun nabízí sazbu jedno procento a zhodnocení vkladu o 853 korun.

Air bank a Expobank s úrokem 0,9 procenta tentokrát skončily mimo medailové umístění.

sto tisíc korun

    

Banka/kampelička

Účet

Úrok (%)

Po roce naspořeno (Kč)

Připisování úroku

Sberbank

FÉR spoření PLUS

1,43

101 222,29

měsíčně

ZUNO

Spoření Plus

1,1

100 939,01

měsíčně

Equa bank

Spořicí účet HIT

1

100 853,32

měsíčně

Air Bank

Spořicí účet

0,9

100 767,69

měsíčně

Expobank

Spořicí účet GARANT

0,9

100 767,69

měsíčně

ING Bank

ING Konto

0,7

100 596,62

měsíčně

Wüstenrot

Spořicí účet

0,6

100 511,19

měsíčně

Pozn. Od naspořené částky je již odečtena patnáctiprocentní daň z úroku.
Zdroj dat: Finparáda. Kompletní porovnání trhu na Finparáda.cz

Anketa

Kolik peněz si měsíčně dáváte stranou?

  • Kdo vám přidá nejvíc k milionu

Také žebříčku pro vyšší vklady vévodí Sberbank, která úložky do tří set tisíc korun úročí sazbou 1,43 procenta. Nad tento limit už ale úrok klesá na 0,83 procenta. Vklad milion korun se vám tak po roce rozroste o 8612 korun. I v tomto případě platí garance banky, že do konce června 2016 nesníží své sazby.

Stříbro si u milionové úložky zajistila Expobank, která zhodnocuje úložky úrokovou sazbou 0,9 procenta. Stejná sazby platí až do výše 13,5 milionu korun. Milionový vklad se vám tak na spořicím účtu u této banky rozroste o 7676 korun.

Třetí místo v kategorii spořicích účtů s milionovým vkladem uhájila Equa bank, která vám za rok zhodnotí milionový vklad o 0,8 procenta, takže na váš účet přibyde 7162 korun.

Air bank se naopak kvůli lednovému snižování úroků propadla až na sedmé místo žebříčku.

milion korun

    

Banka/kampelička

Účet

Úrok (%)

Po roce naspořeno

Připisování úroku

SberbankFÉR spoření PLUS

1,43 (od 300 tisíc 0,83)

1 008 612,83

měsíčně

ExpobankSpořicí účet GARANT

0,9

1 007 676,87

měsíčně

Equa bankSpořicí účet HIT

0,8

1 007 162,28

měsíčně

ZUNOSpoření Plus

1,1 (od 300 tisíc 0,6)

1 006 389,93

měsíčně

WüstenrotSpořicí účet

0,6

1 005 111,94

měsíčně

ING BankING Konto

0,7 (od 400 tisíc 0,3)

1 003 914,60

měsíčně

Air BankSpořicí účet

0,9 (od 250 tisíc 0,2)

1 003 189,99

měsíčně

Od naspořené částky je již odečtena patnáctiprocentní daň z úroku.
Zdroj dat: Finparáda. Kompletní porovnání trhu na Finparáda.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+28
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 1. 2016 20:40, honza

Pepo, ČNB musí korunu oslabovat-jinak by všechny firmy musely odejít do rozvojových zemí za nižšími mzdy. A za druhé- deflaci klesající ceny by obrovsky snizily výběr daní a stát by zkrachoval.

+13
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Srovnání spořicích účtů: Nula se blíží

14. 4. 2016 | Ondřej Tůma | 3 komentáře

Srovnání spořicích účtů: Nula se blíží

Na spořicí účet s úrokem vyšším než jedno procento už dosáhnou jen aktivní bankovní klienti. V našem srovnání se dozvíte, kdo vám nejlépe zhodnotí sto tisíc a milion korun bez jakýchkoli... celý článek

Dobré rady: Jak ukončit stavební spoření a dostat se k penězům

3. 11. 2015 | Petra Dlouhá | 31 komentářů

Dobré rady: Jak ukončit stavební spoření a dostat se k penězům

Smlouvu o stavebku můžete vypovědět kdykoli. Když to uděláte až po konci šestileté vázací doby, počítejte s několikaměsíční výpovědní lhůtou. Když to uděláte dřív, připlatíte si a přijdete... celý článek

Srovnání spořicích účtů: Na spořicí frontě klid

15. 10. 2015 | Ondřej Tůma | 12 komentářů

Srovnání spořicích účtů: Na spořicí frontě klid

Kdo vám dnes nejlépe zhodnotí sto tisíc a milion korun? Přečtěte si naše velké srovnání spořicích účtů. Dopředu upozorňujeme, že vás pohled na žebříček nejlepších ani tentokrát příliš... celý článek

Stavební spoření paběrkuje. Vyplatí se ještě?

27. 8. 2015 | Ondřej Tůma | 18 komentářů

Stavební spoření paběrkuje. Vyplatí se ještě?

Býval to hit pro každého. Pak zažila popularita stavebního spoření sešup. Už dávno není výhodné, jak bývalo. Všechna lákadla ale neztratilo: klienty pořád přitahuje státní podpora a... celý článek

Kdo s koho! Jak se banky perou o klienty

19. 8. 2015 | Ondřej Tůma | 11 komentářů

Kdo s koho! Jak se banky perou o klienty

Hraje se o velké peníze. O vaše peníze. Komu z nich dáte ukousnout. Sledujeme, jak v Česku probíhá boj o bankovní klienty, jaké je skóre a čím vás banky v nejbližší době zkusí dostat... celý článek

Partners Financial Services