Alimenty. Na co máte nárok. A jak si poradit s neplatičem

Každé druhé manželství v Česku končí krachem. Pro spoustu dětí to znamená život v neúplné rodině. A pro spoustu rodičů boj o výživné. S jak vysokými alimenty na dítě můžete počítat? A co dělat, když druhý rodič neplatí – jaké máte páky a zbraně?
Alimenty. Na co máte nárok. A jak si poradit s neplatičem

Každý rodič má vyživovací povinnost ke všem svým (biologickým i adoptivním) dětem. Platit na dítě musí, i když se s ním nevídá nebo má dokonce styk s ním soudně zakázán. Potud hovoří český právní řád jasnou řečí.

Méně jasno už je ale v tom, s jak vysokými alimenty na dítě může rodič, kterému potomek zůstal v péči, počítat. Žádné jednoduché pravidlo ani vzoreček výpočtu neexistuje. Zákon nestanovuje ani nic jako minimální a maximální výši alimentů – i když pokusy o jejich uzákonění v minulosti byly. Záleží, jak případ od případu posoudí konkrétní soudce – pokud se tedy rodiče dítěte na výši alimentů sami nedohodnou. Soudem určená výše výživného by se měla odvíjet zejména od majetkových poměrů rodičů a potřeb dítěte – jiné a jinak nákladné potřeby má například dítě zdravé, jiné dítě, které trpí nějakým zdravotním handicapem.

Věk dítěte

Podíl z příjmu rodiče

0–5 let

11–15 %

6 - 9 let

13–17 %

10 - 14 let

15–19 %

15 - 17 let

16–22 %

18 a více let

19–25 %

Tabulky máme. Soud se jimi ale řídit nemusí

Soudy mají k dispozici orientační tabulku vytvořenou Ministerstvem spravedlnosti. Ta ukazuje, jak vysoké procento čistých příjmů rodiče by zhruba mělo putovat na alimenty na dítě. Cifry ovšem mají jen doporučující charakter, soudy se jich pevně držet nemusí.

Jinak se ovšem soudci drží vcelku ustáleného postupu. Základní pravidlo říká, že dítě má právo na stejnou životní úroveň jako jeho rodiče. Soud si tedy především vyžádá všechny doklady o příjmech rodiče, potvrzené zaměstnavatelem. Pokud váš bývalý partner nebo partnerka podniká, bude muset dodat daňové přiznání. To může být, jak známo, dost zavádějící, příjmy se dají hodně srazit, třeba uplatněním výdajů. Dokonce je možné, že bude podnikatel vykazovat daňovou ztrátu. Tím se však soud, ani druhý rodič dítěte nemusí nechat ošálit – soud si může vyžádat peněžní deník a ověřovat, o jaké výdaje se reálně jednalo. Když je do nich zařazeno například luxusní auto, může je soud připočíst k příjmům – protože je patrné, že si rodič dítěte žije nad poměry. Vedle příjmů ze zaměstnání a samostatné výdělečné činnosti, budou soud zajímat také případné příjmy z pronájmu, akcií nebo jiného majetku, případně příjmy z důchodů a rent. Zjišťovat bude i rozsah rodičova majetku.

Když budete příjem kamuflovat prací na černo, může se stát, že se soud začne zajímat, proč vám náhle tolik klesly (oficiální) příjmy a jestli jste se kupříkladu bez zásadního důvodu nevzdali výnosnější činnosti nebo zaměstnání.

Dělat mrtvého brouka se nevyplácí: Alimenty se počítají z 85 tisíc

Když soudu nevyjdete vstříc a nedodáte mu všechny požadované doklady, podle kterých by mohl posoudit vaše příjmy a majetkové poměry, může vás to přijít dost draho. Soudce totiž v takovém případě bude podle nového občanského zákoníku vycházet z toho, že vaše příjmy dosahují pětadvacetinásobku životního minima – což dnes dělá 85 250 korun! A z této částky vám pak bude soud výživné na dítě vyměřovat.

Kam smí a kam nesmí exekutor

Exekuce, strašák všech dlužníků. Když na ni dojde, bývá už na hašení požáru pozdě. Dlužníka zajímá jediné: Co všechno exekutor může sebrat, kam až jeho ruka dosáhne a co je před ní v bezpečí? Odpovědi na tyto otázky najdete V našem nedávném článku. A kolik peněz vám měsíčně nechá exekutor na živobytí, si můžete spočítat na naší kalkulačce:

Kalkulačka: Nezabavitelné minimum

Co dělat s neplatičem: exekuce nebo soudní výkon rozhodnutí

Jako u řady jiných sporů, i u neplacení výživného přirozeně platí, že byste je nejprve měli zkusit řešit domluvou. Jenže ta nemusí být v porozvodovém (nebo „porozchodovém“) dusnu – zvlášť když jde o peníze – snadno dostupná. Zákon vám proto nabízí i další, poněkud razantnější kroky.

Jedním z nich je návrh na exekuci. Když druhý rodič neplní svou vyživovací povinnost k dítěti a alimenty neplatí, můžete se s rozsudkem o výši výživného vydat k libovolnému exekutorovi a podat u něj návrh na exekuci. V něm uvedete, kolik vám druhý rodič na alimentech dluží a připojíte úředně ověřenou kopii rozsudku o výši výživného s doložkou právní moci. Poplatků se obávat nemusíte, náklady exekuce totiž hradí dlužník.

Když exekuční soud exekuci posvětí, postupuje exekutor klasickým způsobem – obstaví bankovní účet neplatiče, případně u zaměstnavatele zajistí srážky ze mzdy nebo přistoupí k zabavování a následnému prodeji majetku v dražbě.

Výživné je přitom považováno za přednostní pohledávku, která má přednost před ostatními dluhy a věřiteli neplatiče.

Od loňska navíc mají exekutoři na neplatiče alimentů jednu novou a vcelku účinnou zbraň – můžou neplatiči pozastavit platnost řidičského průkazu do doby, než alimenty doplatí do poslední koruny. Což hodně dlužníků motivuje k tomu, aby se „rozplatili“. Netýká se to však rodičů, kteří potřebují auto pro svou obživu, tedy například řidičů autobusů a kamionů nebo taxikářů.

„Zabavování“ řidičáků

Exekutoři už pozastavili neplatičům alimentů přes 2200 řidičáků. A novinku si zatím pochvalují. Podle mluvčí Exekutorské komory Petry Báčové se k tomu uchylují například, když dlužník pracuje načerno nebo není oficiálně možné dohledat jeho majetek, i když je zjevné, že majetek má. Hříšníci prý po pozastavení řidičáku reagují rychle – kontaktují exekutora a snaží se dohodnout na zaplacení dluhu naráz nebo prostřednictvím splátkového kalendáře.

Alternativou k exekuci je soudní výkon rozhodnutí. Rozhodnutím je myšlen verdikt soudu o výši výživného. Když druhý rodič dítěte pravidla stanovená rozhodnutím soudu nedodržuje a alimenty v určené výši neplatí, můžete požádat soud o vynucení tohoto rozhodnutí. V návrhu na soudní výkon rozhodnutí byste měli sami stanovit, jakým způsobem peníze z dlužníka dostat, zda má jít o srážky z příjmu, prodej nemovitosti, nebo uspokojení pohledávky přímo z jeho účtu.

Zločin a trest

Zanedbání povinné výživy

  • Kdo neplní, byť i z nedbalosti, svou zákonnou povinnost vyživovat nebo zaopatřovat jiného po dobu delší než čtyři měsíce, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.
  • Kdo se úmyslně vyhýbá plnění své zákonné povinnosti vyživovat nebo zaopatřovat jiného po dobu delší než čtyři měsíce, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta.
  • Odnětím svobody na jeden rok až pět let bude pachatel potrestán,
    a) vydá-li činem uvedeným v odstavci 1 nebo 2 oprávněnou osobu nebezpečí nouze, nebo
    b) byl-li za takový čin v posledních třech letech odsouzen nebo potrestán.

Zdroj: Trestní zákoník

Neplatí čtyři měsíce? Podejte trestní oznámení

Když rodič na dítě neplatí alimenty čtyři měsíce, dopouští se trestného činu zanedbání výživy. Můžete na něj tedy na policii podat trestní oznámení. Potřebovat k tomu budete několik dokladů. Vedle svého dokladu totožnosti také rodný list dítěte, rozsudek o rozvodu (pokud jste byli svoji), rozsudek o svěření dítěte do péče a rozsudky o výši výživného. Přinést byste měli také výpisy z účtu nebo útržky složenek, které prokazují dříve uhrazené výživné a zároveň fakt, že druhý rodič již nějaký čas neplatí.

Platit může i babička s dědečkem

Pokud se vám z dlužníka nepodaří žádným z uvedených způsobů peníze dostat – třeba proto, že nepracuje a nemá žádné příjmy, zbývá ještě možnost uplatnit nárok na výživné u prarodičů dítěte. Vyživovací povinnost totiž nemají pouze rodiče k dětem – za určitých okolností musí výživné člověk vyplácet například i bývalému partnerovi či partnerce. Více o vyživovací povinnosti a o tom, kdo všechno může být komu povinován výživou, najdete v našem starším článku:

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 24 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 5. 2014 7:37, Pavel

No jo, to víte. Muž se žení proto, že myslí, že ta žena zůstane stejná, zatímco žena se vdává proto, že si myslí, že toho muže změní. A co je větší výzva, než změnit opičáka tonoucího v dluzích s jednou nohou v kriminále?

Zobrazit celé vlákno

+40
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (24 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vyživovací povinnost: Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina! Musíme si pomáhat

8. 4. 2013 | Petra Dlouhá | 5 komentářů

Vyživovací povinnost: Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina! Musíme si pomáhat

O vyživovací povinnosti (zejména rozvedených) rodičů k dětem slyšíme dnes a denně. Už méně se ví, že vyživovací povinnost máme ze zákona také k řadě dalších lidí. Přečtěte si, kdy vás... celý článek

Svatba, nebo život na psí knížku? Co se víc vyplatí?

30. 8. 2012 | Petra Dlouhá | 17 komentářů

Svatba, nebo život na psí knížku? Co se víc vyplatí?

Život v manželství, nebo na psí knížku? Pojďme si propočítat, přepočítat a prověřit, jaké finanční výhody a úskalí cesta životem v jednom či druhém provedení skýtá.

Neplatí alimenty? Jaké máte zbraně

18. 6. 2012 | Barbora Buřínská | 42 komentářů

Neplatí alimenty? Jaké máte zbraně

Když dítě zůstane žít jen s jedním z rodičů, druhý rodič musí na jeho výživu přispívat. Musí – ale často nepřispívá. Výsledek? Přibývá dětí, které kvůli nezodpovědnosti jednoho z rodičů... celý článek

Slovenská zkušenost: zabavování řidičáků na dlužníky neplatí

21. 5. 2012 | Michal Kašpárek | 6 komentářů

Slovenská zkušenost: zabavování řidičáků na dlužníky neplatí

Tři roky po zavedení „chytré reformy“ je na Slovensku víc dlužníků i vězňů. A taky díra do právního systému. Bonus: vygenerujte si na konci článku vlastní reformu!

Nejen dítě. Otec musí živit i „osamělou matku“!

14. 5. 2012 | Barbora Buřínská | 25 komentářů

Nejen dítě. Otec musí živit i „osamělou matku“!

Každý ví, že když otec nebude žít se svým dítětem a jeho matkou, čeká ho placení alimentů. Živit ale musí nejen svého potomka, právo dostávat od něj peníze na svou výživu má do dvou... celý článek

Partners Financial Services