Nezabavitelné minimum 2014: Kalkulačka, která spočítá, kam už exekutor nemůže

Exekuce, strašák všech dlužníků. Když na ni dojde, bývá už na hašení požáru pozdě. Dlužníka zajímá jediné: co všechno exekutor může sebrat, kam až jeho ruka dosáhne a co je před ní v bezpečí? Odpovědi na tyto otázky najdete na následujících řádcích. A kolik peněz vám měsíčně nechá exekutor na živobytí, si můžete spočítat na naší kalkulačce.
Nezabavitelné minimum 2014: Kalkulačka, která spočítá, kam už exekutor nemůže

Uspokojit maximum pohledávek věřitelů – to je, ať se nám to líbí nebo nelíbí, exekutorův úkol číslo jedna. Prostředky k dosažení cíle má tři: srážky ze mzdy (a dalších příjmů), obstavení účtu, zabavování a následný prodej majetku dlužníka v dražbě.

Rozhodně však není pravda, že vám exekutor může sebratvšechno. Ať už k pokrytí dluhů zvolí kteroukoli ze zmíněných cest, musí se pohybovat v jasně stanovených mantinelech.

Předně – exekutor vám musí ponechat aspoň minimální částku na živobytí. A pak je tu seznam věcí, na které – děj se, co děj – sáhnout zkrátka nesmí. Když soudní vykonavatel šlápne vedle a zabaví něco neoprávněně, měli byste se bránit, existují na to vcelku standardizované postupy. Podrobněji si je rozebereme níž.

Poradna při finanční tísni

Zdarma.

Odborné poradenství pro dlužníky v exekuci, vystavené právnímu i mimosoudnímu vymáhání, zpracování návrhu na osobní bankrot, konzultace před půjčkou a mnoho dalšího. 

Pobočka Poradny při finanční tísni na Peníze.cz

Na které příjmy exekutor sáhnout nesmí

Srážky ze mzdy, případně jiného typu měsíčního příjmu, jsou nejjednodušší a také nejčastější metodou exekuce. Ze mzdy, důchodu, nemocenské, peněžité pomoci v mateřství, podpory v nezaměstnanosti a dávek státní podpory, které se nevyplácejí jednorázově (tedy například z přídavku na dítě nebo rodičovského příspěvku) vám exekutor musí ponechat pouze nezabavitelné minimum na živobytí.  Kolik přesně to ve vašem případě dělá, snadno zjistíte v naší kalkulačce, aktualizované pro rok 2014.

Vedle toho existují také příjmy, které jsou exekutorovi zcela zapovězeny – a z pohledu dlužníka jsou tedy „v bezpečí“:

V bezpečí nejsou ani peníze manželů a manželek

Od loňska není před exekutorem v bezpečí ani bankovní účet manželů či manželek dlužníků. Exekutor může peníze na vašem účtu zablokovat, i když jste se o dluhy svého muže či ženy nijak nepřičinili, a třeba o nich nemáte ani ponětí. Stejně tak se může stát, že vám náhle překvapivě klesne plat či důchod: exekutor totiž může umořovat dluh partnera i srážkami z vašich příjmů. Ušetřeny zůstanou pouze zákonem vymezené sociální dávky, které jsme probírali výš.

Pozor na obstavení účtu

Pokud máte účet v bance, sáhne pravděpodobně exekutor i po něm – nechá vám bankovní konto zablokovat, takzvaně obstavit. Do prekérní situace se mohou dostat především dlužníci, kteří si na účet nechávají posílat veškeré příjmy. Exekutor totiž podle zákona může zablokovat všechny peníze na účtu, aniž musí zjišťovat, o „jaké peníze“ se vlastně jedná – nezáleží tedy na tom, jestli jde o plat nebo některý z nezabavitelných příjmů, který jsme zmiňovali výš. Z pohledu exekutora tu existuje jediná zákonná brzda: dlužník má právo vybrat si z bankovního účtu jednorázově částku, která odpovídá dvojnásobku životního minima – tedy 6820 korun (v případě, že tolik peněz na účtu má).

Pokud se nad vámi vznáší hrozba exekuce, vyplatí se domluvit se zaměstnavatelem nebo úřadem práce, aby vám peníze posílali jinak, kupříkladu složenkou. Exekutor se sice nejspíš postará, aby se z příjmů peníze na umoření dluhů strhávaly, ale budete mít jistotu, že vám zůstane aspoň nezabavitelné minimum.

Když vám účet zablokují dřív, než se stihnete zařídit, a exekutor vám tak sebere třeba i dávky sociální péče nebo jiné exekučně nepostihnutelné příjmy, měli byste ho neprodleně kontaktovat a původ peněz mu prokázat. Předně je možné, že exekutor svůj postup přehodnotí sám a neoprávněně postižené peníze vrátí či odblokuje. Pokud dohodě přístupný nebude, podejte exekutorovi nejpozději do 15 dnů návrh na částečné zastavení exekuce – a zdůvodněte a doložte v něm, které peníze exekutor blokuje neoprávněně. Měli byste na základě toho peníze dostat zpět.

Zabavování majetku

Pokud jste bez práce nebo máte minimální příjmy, velké dluhy a v bance vám žádné peníze neleží, je dost pravděpodobné, že dojde na zabavování majetku přímo u vás doma. A nebývá to zrovna příjemná zkušenost. Pokud skončíte v exekuci, může se vám kupříkladu stát, že jednoho dne přijdete domů, byt bude mít vyměněné zámky a většina zařízení bude „oblepena“. Při první návštěvě většinou soudní vykonavatel nic nezabavuje, provede „pouze“ soupis majetku. Přístup do bytu si může zjednat i ve vaší nepřítomnosti. Na zabavování a následný prodej majetku v dražbě dojde případně až později. Na určité věci vám ovšem exekutor sáhnout nesmí. A to věci, které potřebujete k uspokojování svých základních hmotných potřeb (a potřeb své rodiny), a také věci, jejichž prodej by nebyl morální – podrobněji v boxu.

Z „výkonu rozhodnutí“ jsou vyloučeny

  • Běžné součásti oděvu, obvyklé vybavení domácnosti
  • Snubní prsten a jiné předměty podobné povahy
  • Zdravotnické potřeby a jiné věci, které povinný potřebuje vzhledem ke své nemoci nebo tělesné vadě
  • Hotovost do částky odpovídající dvojnásobku životního minima jednotlivce, aktuálně 6820 Kč
  • Je-li povinný podnikatelem, nemůže se výkon rozhodnutí týkat věcí, které nezbytně nutně potřebuje k výkonu podnikatelské činnosti (to neplatí, vázne-li na těchto věcech zástavní právo a jde-li o vymožení pohledávky, která je tímto zástavním právem zajištěna). Zabavit vám ovšem exekutor může nadstandardní vybavení, bez kterého se v práci obejdete nebo které máte čím nahradit.
  • Domácí zvíře

Potíže v praxi dělá fakt, že není úplně jasně stanoveno, co je obvyklé vybavení domácnosti nezbytné k uspokojení základních životních potřeb. Záleží tedy na posouzení každého soudního vykonavatele, zda se například bez pračky nebo ledničky můžete obejít. Zcela jasné – exekutorům i soudům – naopak je, že třeba televizor k životu rozhodně nepotřebujete, a tudíž ho před zabavením neuhájíte.

Pokud se na soupisu exekutora objeví třeba snubní prsten nebo jiná nezabavitelná věc, měli byste opět do patnácti dní podat návrh na zastavení exekuce ohledně těchto věcí.

Anketa

Většina exekutorů hraje tvrdě, ale fér. Platí to?

Když exekutor zabavuje cizí majetek

Nikterak výjimečné nejsou situace, kdy soudní vykonavatel sáhne také po majetku, který dlužníkovi nepatří, ale patří osobě, která s ním sdílí domácnost. Na Peníze.cz jste už o podobném případu četli:

I když na něco takového exekutor přirozeně nemá právo, břímě dokazování leží na poškozeném člověku. Fakturou nebo jiným průkazným dokladem (nejlépe s uvedením jména vlastníka) bude muset doložit, že se jedná o jeho majetek. Pokud to nezvládnete dřív, než se konkrétní věc na soupisu ocitne, můžete do třiceti dní podat žádost o vyškrtnutí dané věci ze soupisu (a zároveň doložit, že patří vám). O jejím (ne)vyškrtnutí rozhodne exekutor do patnácti dní. Pokud vám nevyhoví, nezbývá než podat žalobu na vyloučení věci k soudu, který exekuci nařídil. Máte na to třicet dní od doručení zamítavého verdiktu od exekutora. 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+166
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 35 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 2. 2014 0:58, Radka

Samé kecy,seberou absolutně vše!!!!!Je to nehorázný bordel,nechají dlužníka zdechnout.Mému tělesně postiženému kamarádovi v SR sebrali umělé nohy,které mu zaplatili kamarádi.Něměl rodinu,byla jsem poslední kdo s ním mluvil ve 23hod,ráno byl mrtev-infarkt.Zkurvená vláda a všichni ti připrndávači.Vůbec nejde se domluvit na splátkách,chtějí 30-50% hned a na dřevo!Tady vůbec nejde o vymahání pohledávky pro věřitele,ale porušování listin práv a svobod,zaručovaných ústavou!Hrabou sobě,z 200tis dluh 1500 000 není žádná vyjímka!Proberte se a netvrďte lidem kteří žijí v této GENOCIDĚ na nich páchaných EXEKUČNÍ MAFII,takové kokotiny

+87
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 2. 2014 9:47, eďa

Otázkou je, kolik měsíců uplynulo od darování a kolik od právní moci pověření exekutora vymáhat pohledávku.

Zobrazit celé vlákno

-37
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (35 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Osobní bankrot 2014: Nově oddlužení pro živnostníky a společné pro manžele

29. 1. 2014 | Petra Dlouhá | 10 komentářů

Osobní bankrot 2014: Nově oddlužení pro živnostníky a společné pro manžele

Ještě loni musel žádat o oddlužení – se souhlasem zákonného partnera – každý z manželů sám. Od letoška je to jinak. Manželé můžou o povolení osobního bankrotu žádat společně. A další... celý článek

Chystáte se do penze? Spočítejte si, jaký dostanete důchod

15. 1. 2014 | Petra Dlouhá | 1 komentář

Chystáte se do penze? Spočítejte si, jaký dostanete důchod

Blíží se důchod? Pak jistě oceníte další várku našich kalkulaček, aktualizovaných pro rok 2014. Můžete si spočítat, jak velkou penzi od státu dostanete. Že budete ještě nějaký čas pracovat?... celý článek

Mlčeti, zlato!

29. 12. 2013 | redakce Peníze.CZ

Mlčeti, zlato!

Jak bohatý byl letos Ježíšek? A kdo se ptá?

Vykupitelem za pár korun

12. 12. 2013 | Gabriel Pleska | 27 komentářů

Vykupitelem za pár korun

Už ve Starém zákoně se píše, že by člověk měl jednou za sedm let odpustit dluhy. Jenže jakkoli prý západní svět stojí na křesťanském základě, nestali jsme se společností odpuštění,... celý článek

Malé peníze: Jsem po uši v dluzích!

21. 11. 2013 | Jan Müller | 4 komentáře

Malé peníze: Jsem po uši v dluzích!

Dnes to nebude veselé čtení. Spíš varovné. Jenže jak to tak bývá – ti, kteří by především měli být varováni, ho budou číst pozdě. Až nastane to, před čím měli být varováni.

Partners Financial Services