Události uplynulého měsíce: duben

redakce Peníze.CZ | 4. 5. 2007
Události uplynulého měsíce: duben
Uteklo vám v dubnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z povinností vůči státu? Nahlédněte do výběru dubnových událostí.

Již pravidelná rubrika každý první či druhý pátek v měsíci přináší přehled našeho zpravodajství. Řazení je podle rubrik a data. Přečtěte si, co jste nestihli.


Banky

2. 4. Raiffeisenbank splňuje podmínky hypotečního kodexu.
Raiffeisenbank splnila veškeré podmínky vyplývající z tzv. hypotečního kodexu vytvořeného pod záštitou Evropské komise. Banka se zavedením kodexu zavazuje k transparentnímu přístupu a dostatečnému poskytování informací o úvěrech na bydlení. Raiffeisenbank a.s. přistoupila ke kodexu v loňském březnu a zavázala se, že všechny body bude splňovat na jaře letošního roku. Banka dlouhodobě dbá o partnerský přístup ke klientům, a tak byl tento příslib v podstatě splněn již v době přistoupení ke kodexu. V březnu tohoto roku Raiffeisenbank navíc do svých dokumentačních materiálů zařadila i formulář ESIS (European Standardised Information Form), který slouží k jednotné informovanosti klienta o podmínkách hypotečního úvěru bez ohledu na jeho poskytovatele. Úmluva o dobrovolném kodexu o poskytování předsmluvních informací souvisejících s úvěry na bydlení, jejíž součástí kodex je, má klientům především zajistit přístup k informacím o úvěrech na bydlení, přičemž informace by měly být zpracovány ve shodné formě a ve stejném rozsahu v celé Evropské unii. Kodex je jedním z celoevropských pokusů o zavedení pravidel pro poskytování hypotečních úvěrů na dobrovolné bázi. V roce 2001 úmluvu pod záštitou Evropské komise podepsali zástupci evropských sdružení úvěrových institucí a spotřebitelské organizace. V září 2005 ke kodexu přistoupila Česká bankovní asociace.
2. 4. Stránky mohou využít i slabozrací a nevidomí.
Poštovní spořitelna spustila pro své klienty a další uživatele internetu nové webové stránky, které jsou přehlednější a šetří návštěvníkům čas. Zájemci si mohou přímo sjednat některé produkty. Web je také přístupný zrakově postiženým. Poštovní spořitelna kladla při tvorbě nových internetových stránek maximální důraz na jejich ovladatelnost. Uživatelé by měli na první pohled porozumět nabídce produktů a stránky využívat k nalezení dalších užitečných informací. Novinkou je to, že návštěvníci webu mohou o jakýkoliv produkt zažádat elektronicky. Tím klienti ušetří čas. Stránky byly tvořeny s maximální snahou pro přístupnost pro zrakově postižené.
11. 4. V Telefonním centru Komerční banky v Liberci vyřídili v loňském roce 5,3 milionu hovorů.
V roce 2006 obsloužilo Telefonní centrum Komerční banky v Liberci 17,2 milionu příchozích hovorů. Hlavní výhodou Expresní linky je široký rozsah služeb.
Kromě standardní možnosti zadat příkaz k úhradě, dotázat se na zůstatek na účtu, zjistit historii transakcí či zadat trvalý příkaz a povolení k inkasu umožňuje také požádat o platební či kreditní kartu, investovat do podílových fondů IKS KB, zakládat termínované účty nebo obchodovat na pražské burze cenných papírů.
Telefonní centrum Komerční banky v Liberci bylo založeno v roce 1998. Klientům poskytuje 24 hodin denně 7 dní v týdnu služby telefonního bankovnictví, služby informačních linek, poskytuje podporu zákazníkům využívajícím některý z produktů přímého bankovnictví a samo prodává vybrané produkty (například kreditní karty Komerční banky). S klienty komunikuje telefonní centrum nejen hlasem, ale také e-mailem.
11. 4. Nová on-line verze Max Homebankingu PS.
Poštovní spořitelna představila novou službu přímého bankovnictví - on-line verzi Max Homebankingu PS. Tato verze homebankingu v sobě slučuje jednoduchost internetbankingu s pokročilými funkcemi homebankingu, a to za výhodnější cenu.
On-line verze Max Homebankingu PS osloví zejména podnikatele, nicméně má co nabídnout i fyzickým osobám.
Zřízení i vedení on-line verze Max Homebankingu PS je zdarma u většiny programů podnikatelského účtu postkotno - u programů Start, Max a Obec. Zdarma je zřízení i vedení i u účtů pro fyzické osoby - u programů postžira Plus a Handicap.
12. 4. Raiffeisenbank zvýšila zabezpečení bankomatů.
Raiffeisenbank a.s. výrazně zvýšila bezpečnost svých bankomatů pomocí tzv. FDI (Fraudulent Device Inhibitor) bezpečnostního modulu. Tento modul výrazně omezuje tzv. skimming karet, tedy kopírování informací na platební kartě. FDI moduly dosud fungují jen v několika zemích světa.
V současné době se tyto moduly používají např. na Novém Zélandě, ve Francii, Španělsku či Německu. Kromě nového bezpečnostního zařízení Raiffeisenbank spouští i nový vzhled obrazovky bankomatu.
12. 4. GE Money Bank nabízí termínované revolvingové vklady také v EUR a USD.
Od 16. dubna mohou klienti GE Money Bank využít nabídky termínovaných revolvingových vkladů v cizích měnách (USD a EUR). Podmínkou poskytnutí je minimální vklad ve výši 1500 EUR nebo USD a vedení běžného účtu v měně revolvingového vkladu.
Nové revolvingové vklady nabízí GE Money Bank jak fyzickým osobám nepodnikatelům, tak podnikatelům a právnickým osobám.
12. 4. Řízení rizik ve finančních institucích se zlepšilo.
Řízení rizik (risk management) se v představenstvech finančních institucí dostalo pod přísný dohled a je předmětem jejich prvořadého zájmu. Proto je zapotřebí, aby výkonní ředitelé věnovali risk managementu stále vyšší pozornost a firmy do něj investovaly více než dosud.
Současným stavem risk managementu se zabývá Páté vydání Přehledu globálního risk managementu: Zkušenosti řízení se prohlubují (Global Risk Management Survey Fifth Edition: Accelerating Management Practices), kterou již po páté vydala mezinárodní účetní a poradenská společnost Deloitte.
17. 4. Klienti Raiffeisenbank mají možnost zřídit si produkty na pobočkách eBanky a naopak.
Služby a produkty Raiffeisenbank a eBanky se nyní více vzájemně propojují . Od dubna lze vybrané produkty jedné banky získat i na pobočce druhé banky. Na pobočkách eBanky tak lze nově získat spotřebitelský úvěr Raiffeisenbank Rychlá půjčka, dále Podnikatelskou rychlou půjčku, kreditní karty či hypotéky. Naopak na pobočkách Raiffeisenbank lze nově zažádat o běžný účet eBanky a provádět hotovostní operace s účty eBanky.
Banka rovněž na pobočkách představila jednotný design propojující dosavadní loga obou bank. S tímto novým značením se klienti setkají i v reklamních kampaních banky. V letošním roce se začne rovněž uplatňovat nová retailová strategie spojené banky. V roce 2008 by měla banka začít vystupovat pod jednou značkou , mělo by dojít k právní fúzi a přechodu na jeden bankovní kód. Přechod klientů a spuštění jednotných informačních systémů je plánováno na rok 2009.
18. 4. GE Money otevřela první tři pobočky na Slovensku.
GE Money slavnostně otevřela své první tři pobočky na území Slovenské republiky. První je v Bratislavě, další dvě pobočky byly otevřeny v Nitře a Komárně.
GE Money zde bude nabízet především tolik žádané úvěrové produkty: Expres půjčku, kreditní kartu MoneyCard, Zpětný úvěr a Kapitálové životní pojištění. V průběhu roku 2007 bude otevřeno sedm dalších poboček, takže koncem roku 2007 bude klientům na Slovensku k dispozici deset poboček GE Money.
18. 4. Raiffeisenbank a eBanka se spojí.
Spojení Raiffeisenbank a eBanky by mělo být dokončeno v roce 2009 sjednocením databáze klientů a zavedením jednotného informačního systému.
V roce 2008 se sjednocená banka přejmenuje na Raiffeisenbank i se všemi pobočkami eBanky. Náklady na tuto změnu činily 6 mil. Kč.
Zdroj: HN
18. 4. ČSOB se chce postarat o třetinu malých firem.
Až třetinu trhu v oblasti malých a středních podnikatelů (MSP) chce letos získat ČSOB.
Plán spočívá především v uplatňování vhodné nabídky vysoce flexibilních produktů a bezplatného poradenství.
V roce 2006 považovalo téměř 28 % malých a středních podnikatelů (roční obrat do 300 milionů Kč za rok) ČSOB za svou hlavní banku. Podíl úvěrů pro MSP činí u ČSOB v současné době 14 %.
19. 4. GE Money Bank nabízí zvýhodněné účelové čerpání úvěru Universal Business.
Podnikatelský úvěr Universal Business, který je možné získat i na základě jednoho daňového přiznání, nyní nabízí GE Money Bank za ještě výhodnějších podmínek.
Podnikatelé mají totiž nově možnost využít úrokově zvýhodněného účelového čerpání. Další inovací je splácení formou anuitních splátek, jehož hlavní výhodou je snížení finančního zatížení v počátku splácení úvěru. Universal Business je poskytován až do výše 5 milionů korun se splatností až 20 let.
19. 4. ČSOB otevřela své nové sídlo v Praze - Radlicích.
Československá obchodní banka otevřela své nové sídlo v Praze-Radlicích. Banka se tak stěhuje z centra Prahy do největší administrativní budovy v Praze, kterou navrhl architekt Josef Pleskot.
Ostatní velké banky stěhování neplánují. Česká spořitelna sídlí v Praze 4, Komerční banka v centru Prahy Na Příkopech.
Budova ČSOB, která je podle některých hodnocení jednou z ekologicky nejšetrnějších v celé Evropě, má celkovou plochu 82.000 metrů čtverečních.
Zdroj: ČTK
19. 4. Bankomaty ČS v pátek 13. dubna vydaly klientům rekordní sumu peněz.
Bankomaty (ATM) České spořitelny dosáhly 13. dubna hned dvou rekordů - v počtu transakcí i celkové částce vybraných peněz. Klienti přes bankomaty České spořitelny 13. dubna 2007 provedli přes 700 000 transakcí a vybrali více než 1,5 miliard Kč.
Bankomatová síť ČS v současné době sestává z 1086 multifunkčních bankomatů, které umožňují vedle výběru hotovosti a zjištění zůstatku také změnu PIN, dobití kuponu do mobilního telefonu všech tří operátorů, zadání jednorázového příkazu k úhradě či zjištění stavu bodového konta věrnostního Bonus Programu.
25. 4. Novela zpřísní regulaci bank.
Sněmovna schválila novelu, která má zpřísnit pravidla fungování bank a dalších finančních institucí. Poslanci ji přijali i s pozměňovacími návrhy Senátu.
Změny vracejí novelu do původní vládní podoby, která zvyšuje ochranu klientů. Sněmovna o novele poprvé hlasovala již v únoru a tehdy se do textu dostaly úpravy, které podle ministerstva financí snižují kontrolu a zvyšují riziko pro zákazníky finančních institucí.
Novela zákona počítá s tím, že zpřísnění pravidel fungování finančních institucí by se mělo týkat zejména řízení rizik, tedy kapitálové přiměřenosti a kontrolních pravidel. Mění se například způsob měření rizik bankami a finančními institucemi. Dále se změní způsob, kterým finanční společnosti umisťují kapitál pro neočekávané škody.
Změnou mají projít také informace bank a finančních institucí, mají se zvýšit požadavky na odbornost a aktuálnost informací. Rozšířit se má i rozsah informací, které budou instituce požadovat od zákazníka žádajícího o úvěr. Například banky tak budou moci rozlišovat mezi méně a více rizikovými podnikovými klienty a těm méně rizikovým nabídnout lepší podmínky.
Zdroj: ČTK
25. 4. Valná hromada Komerční banky schválila výplatu dividendy 150 Kč na jednu akcii.
Akcionáři Komerční banky na valné hromadě potvrdili svým hlasováním návrh představenstva KB o vyplacení dividendy 150 Kč na jednu akcii.
Celková částka navržené dividendy dosahuje výše 5 701 milionů Kč. Poměr výše dividendy k čistému nekonsolidovanému zisku roku 2006 představuje 65,2 %.
Představenstvo Komerční banky navrhlo výplatu dividend na základě příznivých hospodářských výsledků a silné kapitálové pozice banky.
Nárok na dividendu má akcionář, který je majitelem akcie ke dni 25. května 2007. Dividenda se stává splatnou ke dni 25. června 2007. Akcionáři také rozhodli o limitech nabývání vlastních akcií KB.
Valná hromada schválila návrh představenstva banky na limit odkupu vlastních akcií do výše 10 % registrovaného základního jmění banky v cenovém rozpětí 2 000 až 4 500 Kč za akcii.
26. 4. Hospodářské výsledky Volksbank CZ v roce 2006.
Rok 2006 byl pro Volksbank CZ nejúspěšnějším rokem v třináctileté historii působení banky v České republice.
Zisk z běžné činnosti po zdanění dosáhl 220 milionů korun, což představuje meziroční nárůst o 86%.
Počet klientů vzrostl v roce 2006 o téměř 16% a objem klientských vkladů se zvýšil o více než 20%.
Také objem cenných papírů ve správě banky dosáhl 50% nárůstu. O téměř 28% se navýšila bilanční suma, která dosáhla na konci roku 2006 již 25,414 miliardy korun.
30. 4. Bankomaty ČSOB a Poštovní spořitelny umožňují zjistit zůstatek na účtu i neklientům.
Zůstatek svého účtu mohou na bankomatech ČSOB a Poštovní spořitelny zjistit klienti všech bankovních ústavů v České republice. K tomu jim pouze stačí, pokud používají platební kartu VISA. Uvedení nové služby je dobrou zprávou pro všechny držitele karet VISA v ČR. Služba je k dispozici co nejširšímu počtu uživatelů bankomatů ČSOB. Kontrola stavu konta funguje při využití karty VISA i pro uživatele, kteří nejsou klienty ČSOB nebo Poštovní spořitelny.
30. 4. Komerční banka otevřela pobočku v areálu EUROPORT na letišti Praha.
Komerční banka otevřela novou pobočku v nově otevřeném nákupním centru EUROPORT na ruzyňském letišti v Praze.
Své finanční záležitosti tak budou moci klienti Komerční banky vyřídit například při čekání na odlet letadla či těsně po jeho příletu.
Kromě standardních bankovních operací zde budou moci klienti žádat také o nové produkty banky - například o Flexibilní hypotéku.

Běžné účty a platební karty
3. 4. Třetí ročník ocenění "MasterCard Firemní banka roku".
Společnost MasterCard zahájila třetí ročník soutěže o nejlepší firemní banku. MasterCard Firemní banka roku je samostatnou kategorií v rámci žebříčku nejvýznamnějších firem v ČR, který každoročně vyhlašuje sdružení CZECH TOP 100. MasterCard je dlouhodobým partnerem tohoto sdružení. MasterCard Firemní banka roku je prestižní ocenění, které odráží kvalitu bankovních služeb poskytovaných podnikatelským subjektům. O výsledcích rozhodují finanční ředitelé nejvýznamnějších firem z žebříčku CZECH TOP 100. Při hodnocení bankovních služeb vychází finanční ředitelé především z konkrétních zkušeností z oblastí, jakými jsou: kvalita jednotlivých produktů poskytovaných bankami, inovace a vzájemná kompatibilita bankovních produktů, kvalita a spolehlivost poskytovaných služeb, vstřícnost bank při vyřizování klientských požadavků. Slavnostní vyhlášení vítěze v rámci vyhlášení žebříčku 100 nejvýznamnějších firem České republiky CZECH TOP 100 se bude konat v polovině června v pražském Obecním domě.
12. 4. Česká spořitelna nabídne svým obchodníkům službu Cash back.
V červnu letošního roku Česká spořitelna umožní svým obchodníkům službu Cash back. Držitelé platebních karet tak budou moci vybírat hotovost i v některých obchodech. Hlavní výhodou služby Cash back bude možnost vybrat i menší částky, než může klient vybrat v bankomatu.
19. 4. Platit kartou Visa se vyplatí.
Visa Europe oznámila výsledky marketingové soutěže Milujte každý nákup s kartou Visa, která byla zaměřena na motivaci držitelů karet k platbám v obchodech a na zvýšení povědomí zákazníků i obchodníků o výhodách elektronických plateb.
Soutěž byla součástí marketingové kampaně "Milujte každý den" a měla výrazný vliv na objem transakcí uskutečněných kartami Visa na českém trhu.
Objem transakcí u obchodníků se v období kampaně zvýšil o 24 %. Soutěže se mohli zúčastnit držitelé karet Visa vydaných Českou spořitelnou, ČSOB, eBankou, HVB Bank Czech Republic, Komerční bankou, Poštovní spořitelnou, Raiffeisenbank a Živnostenskou bankou.

Kreditní karty
13. 4. Citibank přichází s novinkou v oblasti bankovních kreditních karet.
Od 16. dubna bude roční vedení Citibank kreditní karty Classic bez poplatku. Citibank kreditní karta Classic se po zavedení nových podmínek stává nejdostupnější kartou na trhu s širokým spektrem doplňkových služeb.

Leasing
2. 4. ČSOB Leasing opět úspěšná.
Společnost ČSOB Leasing v roce 2006 opět obhájila vedoucí pozici na leasingovém trhu, kterou drží nepřetržitě již od roku 2001. ČSOB Leasing svým loňským rekordním obratem ve výši 21,8 miliardy korun a devatenáctiprocentním meziročním růstu výrazně upevnil své postavení v čele leasingového trhu. Celkový objem nových leasingových obchodů společnosti ČSOB Leasing hodnoty 17,6 miliardy korun, v neleasingových produktech pak hodnoty financování ve výši 2,8 miliardy korun, tedy celkem 20,4 miliardy korun. Za rok 2006 dosáhl podíl ČSOB Leasing na relevantním trhu výše 15,72 procent. Relevantní trh zahrnuje leasingový trh movitostí a část objemu obchodů v produktech spotřebitelský úvěr a splátkový prodej komoditně odpovídající oblasti působení ČSOB Leasing.
4. 4. Credium a.s. na českém leasingovém trhu.
Společnost Credium a.s. vstoupila na český leasingový trh v roce 1997, tehdy pod názvem ČP Leasing, a.s. a jako dceřiná společnost České pojišťovny a.s.
Za dobu svého působení si tato značka vybudovala na trhu pevné postavení v první desítce největších leasingových společností. Své finanční služby dnes poskytuje fyzickým osobám podnikajícím i nepodnikajícím, a právnickým osobám na nová i ojetá vozidla.
Společnost se vyprofilovala zejména v segmentu dopravní techniky a získala jedno z vedoucích postavení v objemu profinancovaných nových osobních a užitkových vozidel. Zároveň je i významným hráčem ve financování nákladních vozů a autobusů. V současné době nabízí Credium a.s. finanční leasing; outsourcing; fleet program; truck program; Re-leasing; splátkový prodej; komplexní pojišťovací služby.
Rok 2006 byl v mnoha ohledech pro společnost Credium, a.s. klíčovým. Firma zaznamenala nárůst počtu uzavřených smluv o 33% a navýšení objemu obchodů ve spotřebitelském úvěru - meziročně 3,5x. Dále v roce 2006 bylo dosaženo objemu obchodů téměř za 400 mil Kč v produktu operativní leasing. Společnost Credium, a.s. je řádným členem České leasingové a finanční asociace (ČLFA).
19. 4. Objem operativního leasingu ČSOB Leasing vzrostl o 30 %.
Objem obchodů společnosti ČSOB Leasing v oblasti operativního leasingu v loňském roce meziročně vzrostl téměř o 30%.
ČSOB Leasing se tak dle statistiky České leasingové a finanční asociace posunul v žebříčku společností poskytujících operativní leasing ze sedmého na páté místo. ČSOB Leasing nabízí zákazníkům komplexní řešení jejich potřeb, tedy financování dopravní techniky, strojů a zařízení prostřednictvím úplné škály produktů a služeb.


Investice

10. 4. ATLANTIK AM získala licenci k činnosti investiční společnosti.
ATLANTIK Asset Management, patřící do KKCG Finance, získala od ČNB licenci, která ji opravňuje k činnosti investiční společnosti. Otevírá se jí tím možnost rozšířit nabídku služeb, především zakládáním nových speciálních fondů jak v ČR, tak i v zahraničí.
V souvislosti se změnou licence dojde také ke změně jména společnosti na ATLANTIK Asset Management investiční společnost.
Její jediný akcionář, holding KKCG Finance, zároveň navýšil základní kapitál o 30 mil. Kč, což podpoří další rozvoj nabízených služeb a produktů klientům.
11. 4. Připravili jsme pro vás unikátní opční kalkulačku.
V jakém případě vyděláte na koupi opce? O kolik vyděláte či proděláte více, než kdybyste investovali přímo do indexu?
Spočítejte si to na naší nové opční kalkulačce!
17. 4. Nepřehlédněte nový speciál Jak na opce.
Opce mohou sloužit jak k ryze investičním účelům, tak ke spíše spekulativním obchodům. Investiční seriál Jak na opce vás seznámí nejen se zásadami opčního obchodování a základními definicemi a pravidly, ale na příkladu praktických ukázek vám přiblíží i komplexnější strategie. Zjistíte také, jak se opce využívají při sestavování zajištěného fondu. Nechybí ani nové unikátní kalkulačky.

Akcie a trhy
6. 4. Pražská burza zastavila rekordní růst
Index PX klesl o 0,17 % na závěrečných 1 742,2 bodu. Celkové obchody s akciemi klesly asi o 1 mld. Kč pod roční průměr na 2,9 mld. Kč. Akcie CME se snížily o 1,38 % na 1 852 bodu, akcie KB klesly o 1,18 % na 3 610 Kč a akcie Erste si pohoršily o 0,18 % na 1 650 Kč.

Fondy
20. 4. Sestavte si zajištěný fond sami pomocí naší kalkulačky.
Představujeme novou kalkulačku pro sestavení zajištěného fondu, která vykreslí i graf složení portfolia a graf porovnání výnosu indexu a fondu. Jak tedy název napovídá, kalkulačka vám pomůže zajištěný fond sestavit. Vyzkoušejte ji!

Měny
6. 4. Dolar zaznamenal vůči euru pokles
Dolar je po včerejšku vůči euru na svém dvouletém minimu. V pět hodin odpoledne se dolar k euru prodával v kurzu 1,3433 USD, oproti středečním 1,3367 USD. Na paritě s jenem klesl z 118,72 na 118,57 JPY.
17. 4. MF a ČNB zveřejnily Národní plán zavedení eura.
Národní plán zavedení eura schválila vláda ve středu 11. dubna 2007.
Národní plán vychází ze zkušeností zemí eurozóny ze zavedení eura a to včetně nedávného úspěšného přijetí eura ve Slovinsku. Plán představuje souhrn postupů a návodů pro jednotlivé sektory i občany, jak se na přijetí jednotné měny eurozóny připravit. Nastavuje například základní pravidla pro duální označování cen a duální oběh koruny a eura, úpravy informačních systémů a principy informování o zavedení eura. Klíčová je ochrana spotřebitele a minimalizace nákladů pro soukromý i veřejný sektor.
Znění Národního plánu a další informace naleznete na www.mfcr.cz/euro.


Bydlení

2. 4. Počet nájemníků v regulovaných domech klesá.
Počet nájemníků v regulovaných bytech pozvolna klesá a zřejmě se bude dále snižovat. Důvodem je deregulace nájemného a dostupnost hypoték, ale i skutečnost, že většina Čechů touží po svém vlastním bydlení. Nyní je v Česku podle odhadů asi 800 000 bytů s regulovaným nájemným, z nichž asi 420 000 vlastní jednotlivci nebo firmy. Zbytek patří obcím. Podle posledního sčítání bytů v roce 2001 tvořily obecní byty zhruba 24 % z celkového bytového fondu, tedy zhruba 880 000 bytů. Byty s regulovaným nájemným ve vlastnictví soukromého majitele představovaly v roce 2001 6% bytového fondu (asi 215 000 bytů), družstevních bytů bylo v uvedeném roce 19 % (zhruba 704 000 bytů). Vlastnické byty v bytových domech tvořily asi 6 % bytového fondu (230 000 bytů) a vlastnické byty v rodinných domech tvořily asi 40 % bytového fondu (1 490 000 bytů). Trvale obydlených bytů v roce 2001 bylo 3 827 678.
Zdroj: ČTK
2. 4. Další rezidenční projekt z rodiny TULIPA.
Společnost AFI EUROPE Czech Republic zahajuje prodej dalšího rezidenčního projektu Tulipa Modřanská rokle. Obytný komplex Tulipa Modřanská rokle se bude nacházet v jedné z nejhezčích částí Modřan a je pojmenovaný po nedalekém přírodním parku. Za projektem Tulipa Modřanská rokle stojí mezinárodní developerská společnost AFI EUROPE Czech Republic, která v Praze již realizovala řadu úspěšných projektů, např. obytný komplex Korunní Dvůr či nákupní centrum Palác Flóra. V současnosti AFI EUROPE rozvíjí nové rezidenční projekty Tulipa Rokytka, Tulipa Vokovice, nákupní centrum Palác Pardubice, Classic 7 Business Park či logistické centrum D8 European Park.
2. 4. Pražané stále více utíkají do okolí Prahy.
Obyvatelé hlavního města stále více vyhledávají bydlení na okraji Prahy. Na zájmu o bydlení mimo metropoli vydělávají i samy obce, které ve svém katastru nová městečka povolují stavět. Ale najít kvalitní bydlení v zajímavých lokalitách nebývá vždy jednoduché. Vyměnit panelákový byt za domek se zahrádkou je sen mnoha Pražanů, kteří se rozhodli opustit své bydliště v hlavním městě a odstěhovat se do okolních vesnic. Satelitní městečka sice rostou jako houby po dešti, ale do centra zájmu se více dostávají kvalitní developerské projekty. Budování nových rezidenčních oblastí pro obyvatele Prahy je výhodné i pro okolní obce, které příchod nových obyvatel vítají. Je to naprosto pochopitelné, protože čím více má obec obyvatel, tím více dostane peněz od státu.
3. 4. Regulace nájmů znovu v ohrožení.
Nový zákon, který umožňuje od začátku roku majitelům domů zvýšit regulované nájemné, je znovu v ohrožení. Bude o něm totiž rozhodovat Ústavní soud. Podle soudců zákon, přijatý po letech sporů a hádek politiků, neumožňuje majitelům domů přiměřené zvyšování nájemného ve stovkách tisíc bytů s regulovanými činžemi. Kvůli tomu, že návrh na zrušení zákona je čerstvý, zatím není jasné, kdy by o něm ústavní soudci mohli rozhodnout. Podle zákona o jednostranném zvyšování nájemného, který v březnu 2006 schválil parlament, se nájemné v bytech s regulovanými činžemi má od ledna 2007 do roku 2010 zvyšovat v průměru o 19,2 procenta ročně.
Zdroj: ČTK
4. 4. Některé developerské firmy promítnou zvýšení DPH do ceny bytů.
Některé developerské firmy navrhované zvýšení nižší sazby DPH na stavební práce od příštího roku zřejmě promítnou do svých cen a zdraží prodej nových bytů. Jiné společnosti naopak zvýšení sazby do cen nepromítnou, ale sníží svoji ziskovou marži, či si zvýšenou DPH ze stavebních prací uplatní na odpočtu DPH.
Možné zvýšení DPH povede také podle společností k dalšímu růstu zájmu o nákup bytů.
Vláda dnes představila návrh reformy veřejných financí, která obsahuje nárůst snížené sazby DPH od příštího roku z pěti na devět procent při zachování základní 19procentní sazby DPH. Česká vláda se nedávno rozhodla zachovat sníženou sazbu DPH i na stavební práce spojené se zajišťováním sociálního bydlení, do kterého spadají byty s výměrou podlahové plochy do 120 metrů čtverečních a domy s výměrou do 350 metrů čtverečních. Definici sociálního bydlení ale ještě musí schválit Evropská komise.
Zdroj: ČTK
10. 4. Reforma může zvednout ceny nových bytů.
S navrženou vládní reformou se objevilo několik strašáků v podobě růstu cen bytů a hypoték. Daň na výstavbu nových bytů do 120 metrů a domků do 350 metrů čtverečních vzroste z pěti na devět procent.
Makléři, stavitelé a majitelé nemovitostí nejsou jednotní v tom, jak to nakonec dopadne. Ve hře jsou desítky tisíc korun u nových bytů a až stovky tisíc u dražších domů. Buď na sebe vyšší daň vezmou stavitelé, nebo přejde do ceny.
Zdroj: MF
10. 4. Počet nájemníků zvolna ubývá.
V České republice je nyní podle odhadů asi 800 000 bytů s regulovaným nájemným, z nichž asi 420 000 vlastní jednotlivci nebo firmy. Zbytek patří obcím.
Počet nájemníků v regulovaných bytech pozvolna klesá. Přispívá k tomu fakt, že deregulace bude postupně zvyšovat regulované nájmy a že regulovaní nájemníci dostávají od majitelů nabídky na vystěhování z bytu s odstupným a následně si koupí pomocí hypotéky vlastní byt.
Největší část bytového fondu tvoří v současné době v České republice rodinné domy (36%).
Zdroj: ČTK
10. 4. Stěhování obyvatelstva.
Posledních několik let dochází k zastavení trendu odlivu lidí z vesnic do měst. České hospodářství roste nebývalým tempem, a stěhování obyvatelstva z vesnic do měst by tak mělo tento rozkvět logicky doprovázet.
Přesto tomu tak není. Podle Českého statistického úřadu, existují obce, kde nadále k odlivu obyvatelstva dochází. Tento odliv je ale v celku do velké míry kompenzován stěhováním městského obyvatelstva do příměstských oblastí. Lidé si mohou dovolit dům v okresech poblíž velkých městských center, popř. i automobil na nutné dojíždění.
Nejvíce se tento trend dotýká okresů Praha-Východ, Praha-Západ a Brno-Venkov.
Zdroj: Hospodářské noviny

Hypoteční bankovnictví
11. 4. Rekordní zájem o hypotéky Raiffeisenbank pokračuje.
Raiffeisenbank zaznamenala další nárůst zájmu o hypoteční úvěry, objem nově poskytnutých hypoték vzrostl o více než 150 %.
Průměrná částka úvěru přesáhla 1,5 milionu korun. Raiffeisenbank v prvním čtvrtletí představila celou řadu hypotečních novinek.
Raiffeisenbank a.s. v prvním čtvrtletí letošního roku navázala na loňský rekordní rok a zaznamenala další silný nárůst zájmu o hypoteční úvěry. Za první tři měsíce roku poskytla nové hypotéky za více než 3,5 miliardy korun, což oproti loňským 1,4 miliardy představuje nárůst o 153 procent. Počet poskytnutých úvěrů přitom vzrostl z 1091 na 2291 hypoték, tedy o 110 procent.
Za nárůstem zájmu je především další rozšiřování nabídky v kombinaci s příznivými úrokovými sazbami. K růstu přispívá rovněž rostoucí bytová výstavba a fakt, že silné ročníky z poloviny 70. let zakládají rodiny a mají potřebu vyřešit své bydlení.
13. 4. Hypoteční boom pokračuje: Hypoteční banka dosáhla 44% nárůstu.
Nízké úrokové sazby a akční nabídky bank, to jsou faktory, které letos podporují vysoký zájem lidí o nové bydlení.
Hypoteční banka společně s prodejní sítí ČSOB a dalšími partnery poskytla občanům v prvním čtvrtletí již 5343 hypoték za 8,6 miliardy korun. Ve srovnání se stejným obdobím loni tak vzrostl počet úvěrů o 21% jejich objem o 44% .
Na výsledcích Hypoteční banky se podílelo snížení úrokových sazeb a další cenová zvýhodnění.
16. 4. GE Money Bank hlásí 102% růst objemu nových hypoték.
Během prvního čtvrtletí letošního roku poskytla GE Money Bank nové hypotéky v celkovém objemu 1,728 mld. Kč, což v porovnání s loňským rokem představuje 102 % růst.
Počet nových hypoték se ve stejném období zvýšil o 82 %. Celkem GE Money Bank poskytla 1079 nových hypotečních úvěrů.
Za zvýšeným zájmem o hypotéky GE Money Bank stojí především nabídka zvýhodněné úrokové sazby 4,19 % p.a. pro pětiletou fixaci a průlomová nabídka Refinancování hypoték.
Během prvního čtvrtletí loňského roku uzavřeli klienti GE Money Bank celkem 590 nových hypotečních úvěrů za 845 milionů Kč. V letošním roce to bylo již 1079 hypoték v souhrnné hodnotě 1,728 miliardy Kč.
18. 4. Objem občanských hypoték České spořitelny dosáhl k polovině dubna 10,5 miliardy Kč, meziročně vzrostl o 50 %.
Česká spořitelna poskytla od začátku roku k 15. dubnu 2007 občanské hypotéky v objemu 10,5 mld. Kč, ve srovnání s minulým rokem jde o více než 50% nárůst. Počet hypoték za toto období činil 6 300 ks, meziročně tak vzrostl o téměř 35 %.
19. 4. Hypotéky a daňová reforma.
Ministerstvo financí nenavrhuje v rámci novel daňových zákonů žádné změny v možnosti uplatňování úroků ze stavebního spoření, z hypotečního úvěru či úvěru poskytnutého stavební spořitelnou jako odčitatelné položky od daně z příjmů fyzických osob.
Nenavrhuje se ani žádná změna ve výši úroků, které lze uplatnit jako částku odečitatelnou od daně. I nadále tedy trvá, že poplatník bude mít možnost uplatnit za zákonem stanovených podmínek tyto úroky až do výše 300 000 Kč ročně za domácnost. V rámci navrhovaných zákonů by nemělo dojít ke změně u této daňové úlevy.
24. 4. Komerční banka připravila pro klienty hypotéku s možností přerušení a změny výše měsíčních splátek.
Komerční banka přichází na český trh hypotečních úvěrů s movinkou. Nabídne svým klientům hypotéku s možností přerušení a změny výše měsíčních splátek.
Výhod KB Flexibilní hypotéky budou moci klienti Komerční banky využívat již od 9. května 2007. Nabídka umožní klientům pružně reagovat na změny finanční situace v průběhu doby splácení. Nová hypotéka je určena například pro klienty, kterým je v zaměstnání zvýšena mzda.
Prostřednictvím KB Flexibilní hypotéky mohou požádat o zvýšení měsíční splátky a hypotéku tak rychleji splatit. Jiní klienti mohou naopak požádat o snížení splátky. To platí například u žen, které odcházejí na mateřskou dovolenou a hospodaří s menším rodinným rozpočtem.
24. 4. U hypotéky Raiffeisenbank lze pojistit i ztrátu zaměstnání.
Od dubna nabízí Raiffeisenbank a.s. ve spolupráci s pojišťovnou Uniqa rozšířený balíček pojištění k hypotečním úvěrům Triga Plus.
Balíček je rozšířen o pojištění nedobrovolné ztráty zaměstnání. Při nedobrovolné ztrátě zaměstnání tak za klienta bude měsíční splátku hypotéky platit pojišťovna a klient se kvůli splácení svého bydlení nedostane do finančních potíží.
Pojištění nedobrovolné ztráty zaměstnání Raiffeisenbank nabízí v kombinaci se soukromým zdravotním pojištěním pro případ dlouhodobé pracovní neschopnosti. Klient si tak pojišťuje denní dávku v rozmezí 100 až 700 Kč podle výše měsíční splátky hypotéky.
Pokud přijde o zaměstnání, má po dvou měsících v evidenci úřadu práce nárok na pojistné plnění a pojišťovna až 12 měsíců vyplácí obnos odpovídající měsíční splátce hypotéky.
27. 4. Česká spořitelna poskytla hypotéky za 200 mld. Kč
Česká spořitelna poskytla k 25. dubnu 2007 hypoteční úvěry v celkovém objemu 200 mld. Kč. Z toho objem občanských hypoték činí 120 mld. Kč, objem podnikatelských a municipálních hypoték tvoří 80 mld. Kč. Podíl České spořitelny dosáhl na českém trhu hypoték ke konci března 2007 téměř 40 %.
Objem občanských hypoték České spořitelny vzrostl meziročně v 1. čtvrtletí 2007 o zhruba 50 %, na konci tohoto roku budou privátní hypotéky atakovat minimálně 40% meziroční růst. Potenciál pro tento růst dokládá dosud nízký podíl hypoték na HDP (v ČR 10 %, EU 40 %), nebývalý hospodářský růst spojený se zvyšováním příjmů obyvatelstva a přijatelné úrokové sazby z hypoték. Vysoká poptávka po bydlení u soukromých osob je ovlivněna změnou sazby DPH na stavební práce a také pokračující deregulací nájmů zejména ve velkých městech.
27. 4. BAWAG Bank zvýhodňuje parametry produktu Hypotéka hypoték.
Nově od 1. 5. 2007 je možné si přefinancovat i stávající tzv. americkou hypotéku (dříve byla možnost přefinancovat si jen hypotéku na bydlení). Za zpracování úvěru klient zaplatí 0 Kč, nejčastěji zvolená úroková sazba s fixací na 5 let je zafixována na 4,09 % p.a. a je garantována pro všechny (tato sazba platí pro žádosti podané do 24.7.2007 a platí pro přefinancování hypotéky na bydlení). Ke každé hypotéce získá klient zdarma spořící účet s úrokovou sazbou 2,25% p.a. Tato sazba platí i pro rodinné příslušníky klienta, který má hypotéku u BAWAG Bank. Všechny úrokové sazby pro Hypotéku hypoték jsou garantované (nejsou "od") a BAWAG Bank smluvně garantuje způsob výpočtu úrokové sazby i pro další fixní období. V budoucnu klienta tedy nečeká žádné nemilé překvapení při změně fixace. Podmínkou je řádné splácení hypotéky po dobu nejméně 1 roku.

Stavební spoření
13. 4. Čtvrtletní výsledky ČMSS.
Pro Českomoravskou stavební spořitelnu (ČMSS) bylo první čtvrtletí tohoto roku úspěšné.
Obchodní výsledky za první tři měsíce dokumentují nárůst obchodní výkonnosti.
Nárůsty zaznamenává v počtech i objemech realizovaných obchodů. Ve financování bydlení ČMSS v březnu překročila hranici 600 000 poskytnutých úvěrů.
13. 4. Stavební spořitelny půjčily za 1. čtvrtletí téměř 14 mld. Kč.
Stavební spořitelny půjčily na bydlení v prvním čtvrtletí letošního roku 13,7 miliardy korun, což je v meziročním srovnání o 29% více.
Rovněž roste zájem lidí o nové smlouvy, i když ne již takovým tempem jako v minulosti. Spořitelny uzavřely meziročně o přibližně 8000 více nových smluv o stavebním spoření včetně navýšení cílových částek, tedy přes 216 600 smluv. Vyplývá to ze statistik stavebních spořitelen.
Spořitelnám pomáhá stejně jako hypotečním bankám boom bytové výstavby, větší zájem lidí o bydlení, nízké úrokové sazby a v letošním roce i teplejší zima.
Za celý loňský rok poskytly spořitelny úvěry za téměř 53 miliard korun, celý trh tak stoupl o více než pětinu.
Zároveň spořitelny loni uzavřely téměř 826 000 nových smluv o stavebním spoření včetně navýšení cílových částek. Nárůst půjčených peněz zaznamenávají téměř všechny stavební spořitelny, a to více než čtvrtinový. Češi stavební spoření především využívají jako výhodný způsob ukládání peněz, hlavně kvůli každoroční státní podpoře. Zvyšuje se ovšem počet klientů, kteří využívají úvěry ze stavebního spoření. Spořitelny očekávají, že kolem roku 2010 by mohlo nastat vyrovnání objemu vkladů a úvěrů.
Zdroj: ČTK
16. 4. Ministerstvo financí vyplatí stavební spořitelny.
Stavebním spořitelnám bude ze státního rozpočtu za rok 2006 vyplacena státní podpora ve výši 14,18 mld. Kč. V roce 2005 obdržely spořitelny od ministerstva financí 15,045 mld. Kč. Uzavřeno bylo v roce 2006 celkem 516 tisíc nových smluv o stavebním spoření.
Zdroj: Hospodářské noviny
16. 4. Buřinka poskytla v březnu maximum úvěrů.
Stavební spořitelna České spořitelny (SSČS) v březnu 2007 poskytla nové úvěry v objemu 1, 417 miliardy Kč. Jde o téměř 70% meziroční nárůst.
Téměř 4500 nově poskytnutých úvěrů představuje meziroční nárůst o 33 %. Za první tři měsíce roku 2007 Buřinka půjčila 10 tisícům klientů na financování lepšího bydlení více než 3 miliardy Kč. Jde o zatím nejlepší čtvrtletní výsledky v její historii.
19. 4. Výši státní podpory mohou klienti Buřinky znát už v pondělí ráno.
Zítra obdrží Stavební spořitelna České spořitelny (SSČS) od Ministerstva financí ČR zálohu státní podpory za rok 2006. Na účty ji klientům připíše hned následující den.
Už v pondělí 23. dubna 2007 ráno si mohou klienti Buřinky, kteří využívají službu SERVIS 24 Internetbanking a Telebanking, připsání státní podpory na účet ověřit. Ostatní klienti se mohou o připsání podpory informovat ve všech pobočkách České spořitelny, kde rovněž zjistí stav svého účtu. Všichni klienti, kteří mají zasílání výpisu smluvně sjednáno, obdrží výpis písemně na konci května.
20. 4. ÚOHS potvrdil pokutu 55 milionů šesti stavebním spořitelnám.
Antimonopolní úřad potvrdil šestici stavebních spořitelen pokutu 55 milionů za nedovolenou výměnu informací. Verdikt, jemuž předcházelo tříleté rozhodování a opakované snižování pokuty z původních 484 milionů korun, je pravomocný, informoval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Spořitelny se nyní mohou obrátit na soud. Českomoravská stavební spořitelna, Stavební spořitelna ČS, Modrá pyramida, Raiffeisen, Hypo a Wüstenrot se v roce 1997 dohodly na nedovolené výměně informací. Za to a za několik dalších pochybení mezi ně úřad rozdělil pokutu 484 milionů.
Zdorj: ČTK


Pojištění

2. 4. Výdaje za blokaci zaplatí pojišťovna.
V současné době má platební kartu téměř každý, a není se čemu divit, neboť většina transakcí a to i výplata mezd se provádí bezhotovostními platbami. Platební kartu stejně jako peníze lze ztratit. V případě ztráty platební karty je třeba okamžitě nahlásit ztrátu instituci, která platební kartu vydala. Ale i toto ohlášení neznamená absolutní ochranu před jejím dalším zneužití. Jednotlivé banky mají pro blokace platebních karet vlastní pravidla a postupy a liší se také výše ručení klienta a poplatky za zablokování karty. S podmínkami dává klient souhlas, při přebírání platební karty, podpisem smlouvy. Blokace je dočasné nebo trvalé omezení práva používat platební kartu. Blokace se týkají pouze autorizované on-line transakce, tzn. jde o všechny transakce, které jsou provedeny elektronickými platebními kartami. Pojistit lze téměř cokoli, tedy i možné zneužití platební karty. Banky ve spolupráci s pojišťovnami nabízí také pojištění zneužití platební karty. Toto pojištění se vztahuje na náhradu škody vzniklou zneužitím karty a to v určitém časovém úseku před nahlášením ztráty bance v případě ztráty nebo odcizení.
Pojištění se může vztahovat
  • na náhradu odcizené hotovosti vybrané z účtu pomocí karty nebo na pobočce banky v důsledku přepadení,
  • na úhradu nákladů vynaložených v souvislosti s výměnou ztracených odcizených klíčů, dokladů, apod. pokud k tomu došlo v souvislosti s odcizením karty, · na úhradu kompenzace poplatku za žádost o zablokování karty.
3. 4. Česká asociace pojišťoven se rozrůstá.
Shromáždění členů České asociace pojišťoven (ČAP) přijalo za členy dvě další pojišťovny. Novými členy ČAP se staly AEGON pojišťovna, a. s., a Pojišťovna VZP, a. s. AEGON pojišťovna, a. s,. patří do mezinárodní finanční skupiny AEGON. Na českém trhu zahájila činnost v dubnu 2005. Specializuje se především na prodej investičního životního pojištění, které v roce 2005 tvořilo 96 procent celkového objemu obchodu. Pojišťovna VZP, a. s., působí na českém trhu od května 2004. Její činnost je zaměřena zejména na pojištění léčebných výloh do zahraničí, cestovní pojištění, a zdravotní pojištění cizinců. Jediným akcionářem společnosti je Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR. Česká asociace pojišťoven je zájmovým sdružením 27 komerčních pojišťoven, jejichž podíl na celkovém předepsaném pojistném v ČR je téměř 99 %. Posláním asociace je zastupovat, hájit a prosazovat zájmy pojišťoven i jejich klientů ve vztahu k orgánům státní správy, dalším právním subjektům i ve vztahu k zahraničí a podporovat tak rozvoj pojišťovnictví a pojistného trhu v České republice.
4. 4. Investor Plus vlajkovou lodí ING Pojišťovny.
Investiční životní pojištění Investor Plus zaznamenalo v loňském roce nárůst prodejů o 56 % a objem ročního pojistného vzrostl o 72 %. K 31. prosinci 2006 si životní pojištění Investor Plus sjednalo 150 000 klientů, což odpovídá 1,42 miliardě korun objemu ročního pojistného.
Zájem o Investor Plus tedy výrazně stoupá. Investičnímu životnímu pojištění ING Investor Plus byla v loňském roce již potřetí udělena hlavní cena za nejlepší finanční produkt - Zlatá koruna 2006. Navíc získal opakovaně i ocenění Životní pojištění roku udělované v rámci soutěže MasterCard Banka roku.
Produkt Investor Plus poskytuje klientům finanční zajištění na stáří a současně pokrývá rozmanitá pojistná rizika a nabízí investici do interních fondů ING podle vlastního výběru. Klienti mohou flexibilně měnit rozsah pojistné ochrany, a tím reagovat na jejich aktuální potřeby. Životní pojištění Investor Plus je samozřejmě daňově odpočitatelné.
5. 4. Česká podnikatelská pojišťovna, a. s., (ČPP) představila nový web.
ČPP představila novou podobu svých webových stránek. Výraznou změnou prošla především struktura webových stránek, která nyní umožňuje snadnější přístup a navigaci pro všechny klienty.
Na první pohled návštěvníky webu zaujme nová grafika, která upřednostňuje jednoduchost a navazuje na nové logo společnosti.
Klienti jistě ocení nejen přehledné informace o nabízených produktech, ale i možnost výpočtu výše pojistného u vybraných produktů pomocí kalkulátoru.
Nová grafická podoba internetových stránek ČPP přispěje k pohodlnější orientaci a větší spokojenosti klientů.
12. 4. Kooperativa loni zvýšila předepsané pojistné a čistý zisk.
Rekordní objem předepsaného pojistného - 27,4 miliardy korun (meziroční růst o 3,4% ) - vykázala v roce 2006 pojišťovna Kooperativa. Předpis v přepočtu dosáhl přibližně jedné miliardy eur, což řadí Kooperativu mezi významné evropské pojišťovny.
Čistý zisk činil 964 milionů Kč (meziroční růst o 1,7%). Kooperativa si v loňském roce upevnila postavení druhé největší pojišťovny a tuto pozici obhájila ve všech klíčových segmentech - pojištění majetku, pojištění vozidel i v životním pojištění.
20. 4. Česká podnitelská pojišťovna, a.s., vykázala za rok 2006 zisk 184,7 mil. Kč.
Česká podnikatelská pojišťovna, a.s., (ČPP) zveřejnila své hospodářské výsledky za rok 2006.
Celkové předepsané pojistné vzrostlo oproti minulému roku na 4.345,2 mil. Kč, což představuje nárůst o 8,3 %. ČPP tak překročila růst domácího pojistného trhu, který podle údajů České asociace pojišťoven v celkovém předepsaném pojistném dosáhl růstu 3,75 %.
ČPP tak posílila svůj tržní podíl na 3,6 %. Zisk společnosti vrostl ve srovnání s loňským rokem o zhruba 112 mil. Kč a dosáhl hodnoty 184,7 mil. Kč
Česká podnikatelská pojišťovna, a. s., je držitelem ocenění za rok 2005 v anketě o nejúspěšnější pojišťovnu roku, pořádané Asiociací českých pojišťovacích makléřů.
20. 4. Pojišťovna Ace v polovině roku vstoupí na český trh.
Americko-britská pojišťovna Ace v polovině roku vstoupí na tuzemský trh s pojistným. Firma v ČR nechystá pobočkovou síť, zákazníky bude oslovovat prostřednictvím makléřů a přímého marketingu.
Společnost Ace nabídne klasické produkty pro občany a firmy. Věnovat se chce také pojištění manažerů proti škodám způsobeným špatnými rozhodnutími či pojištění odpovědnosti firem za jejich výrobky.
Zdroj: ČTK
24. 4. Kooperativa zvítězila v soutěži Pojišťovna roku ve čtyřech ze sedmi kategorií.
Pojišťovna Kooperativa dominovala ve většině kategorií v sedmém ročníku ankety Pojišťovna roku. Kooperativa je dle hlasování makléřů Pojišťovnou roku 2006 v kategoriích: Občanská pojištění, Pojištění motorových vozidel, Pojištění průmyslu a podnikatelů i v oblasti spolupráce s makléři.
V hlavní kategorii získala druhé místo, za Evropskou cestovní pojišťovnou a před bronzovou Českou pojišťovnou. Kromě toho uspěly produkty Kooperativy i v anketě Pojistný produkt roku 2006, kde získaly stříbrnou a bronzovou příčku - na 2. místě se umístil produkt pojištění přerušení provozu pro nezávislé činnosti a na 3. místě nové programy pojištění firemních flotil vozidel od Kooperativy.
25. 4. Pojišťovna České spořitelny je Pojišťovnou roku 2006 v kategorii životního a úrazového pojištění.
Dne 23. dubna 2007 byly vyhlášeny výsledky ankety pojišťovacích makléřů Pojišťovna roku 2006, kterou pořádala Asociace českých pojišťovacích makléřů.
Pojišťovna České spořitelny (Pojišťovna ČS) získala první místo v kategorii životní a úrazové pojištění. Pojišťovna ČS se zároveň umístila na 5. místě v hlavní kategorii Pojišťovna roku 2006 a také jí patří 5. místo v kategorii likvidace.
26. 4. Mladí lidé si uvědomují zodpovědnost za zajištění svého důstojného stáří.
Podle výsledků třetího celosvětového výzkumu skupiny AXA, zkoumajícího život v důchodovém věku jak z pohledu samotných důchodců, tak ekonomicky aktivních jednotlivců, jsou mladší generace ochotnější připustit zodpovědnost za svou situaci po odchodu do důchodu.
Lidé také začínají plánovat své finanční zajištění dříve než v minulosti. Zvyšující se důraz na zodpovědnost jednotlivce představuje jeden z nejvýraznějších kontrastů mezi generacemi.


Daně a život

13. 4. Vláda chce v rámci reformy zvýšit daň z nemovitostí.
Obce podle návrhu reformy budou moci od příštího roku zvýšit daň z nemovitosti. Daně z nemovitostí mohou od příštího roku vzrůst, a to až pětinásobně.
Vláda totiž v rámci chystaných daňových změn přichystala úlevy pro zemědělce, kteří nebudou muset platit daň z nemovitostí. Obce tak přijdou o část příjmů. Novým zdrojem prostředků by pro ně mohly být peníze získané z vyšších daní z nemovitostí. Ty by postihly majitele rodinných domů, bytů i chalupáře.
Zdroj: Hospodářské noviny - Fin web
27. 4. Přehled pro správu sociálního zabezpečení musíte podat a doplatek zaplatit do 30. 4.
Více se dočtete v článku Přehled na sociální pojištění: minimální zálohy opět dražší.
3. 4. Stárnutí populace ovlivní daně, služby i pojištění.
Stárnutí populace není jen problémem vyspělých zemí, stárnout začínají také země rozvojové jako jsou Indie, Čína, Korea nebo Mexiko. V příštím desetiletí dosáhne důchodového věku generace první populační exploze z 50. let minulého století. Dá se říci, že pro všechny vlády světa tím nastává éra jiného vládnutí. V ní se budou muset vyrovnat s novými úkoly, jež před ně postaví jejich staří občané. Na konci druhé dekády v 15 starých členských zemích EU bude na práci ekonomicky aktivních lidí závislých 44,8 % populace. Ve Francii a Itálii to bude přes 50 % a v Maďarsku dokonce 58 % obyvatel. I když závislé osoby zahrnují i děti to 15 let věku, o růst podílu se starají hlavně penzisté. Česká republika má zásadní problém s natalitou. Poměr počtu narozených dětí na jednu ženu je u nás nejhorší v celé EU. Jestliže v období prvního baby- boomu v roce 1950 se u nás rodilo 2,8 dítěte na 1 dospělou ženu, v roce 1990 to bylo 1,87 a v roce 2000 jen 1,14 dítěte. Do roku 2004 sice porodnost mírně vzrostla na 1,4, ale bez imigrantů by počet obyvatel ČR i tak klesal. Statisticky je k zachování stabilního počtu obyvatel zapotřebí minimální index 2,1 dítěte na 1 ženu. Počet obyvatel ČR zůstal stabilní díky imigrantům, kteří navíc zvýšili natalitu na 1,49 v roce 2005. V roce 2006 došlo k pozitivní změně, kdy poprvé porodnost převýšila natalitu. Ve světě byla porodnost v roce 1950 podobná jako u nás - v průměru 2,8 dítěte na 1 ženu. Dnes ovšem tento poměr například v Německu činí 1,4 a v Itálii jen 1,2. Populační strom se poprvé v lidské historii obrací špičkou dolů. V roce 2030 se index závislosti v západní Evropě vyšplhá nad 70 %, v Japonsku k 97 procentům, což prakticky znamená, že každý pracující bude mít jednoho na sobě závislého občana. Studie navrhuje čtyři strategie: * Modernizace daňového systému * Zvýšení průměrného věku odchodu do důchodu * Zpoplatnění veřejných služeb * Užší spolupráce veřejného a soukromého sektoru při poskytování služeb.
Zdroj: Finance


EU

2. 4. Program EU pro menší podniky nabízí celkem 100 mld. Kč na inovace.
Nový program Evropské unie pro konkurenceschopnost a inovace na léta 2007-2013 nabízí pro menší a střední podniky celkem 3,6 miliardy eur (v přepočtu zhruba 100 miliard korun). Program je pro menší a střední podniky vedle strukturálních fondů nejvýznamnějším programem Evropské unie. Smyslem programu je podpora podnikavosti, inovací a průmyslové konkurenceschopnosti menších a středních podniků od špičkových podniků až po tradiční mikropodniky a rodinné firmy. Program také podporuje energetickou účinnost a obnovitelné zdroje energie ve všech odvětvích včetně dopravy. Nárok na peníze z tohoto programu má podnik s maximálně 250 zaměstnanci a s tržbami do 50 milionů eur (1,4 miliardy korun). MPO vynaloží letos na financování podpory malého a středního podnikání ve své působnosti celkem 305 milionů korun. Navíc ze strukturálních fondů budou moci čeští podnikatelé získat až kolem stovky miliard korun.
3. 4. Projekt "Zlepšení kvality vod v oblasti řek Bečvy a Moravy".
Slavnostním výkopem byla oficiálně zahájena stavba projektu "Zlepšení kvality vod v oblasti soutoku řek Bečvy a Moravy". Skupinový projekt je tvořen čtyřmi projekty. Bude postaveno zhruba 12,4 km a rekonstruováno téměř 7,4 km kanalizace, bude postaveno 5 čerpacích stanic, vybudováno cca 5,2 km veřejných částí kanalizačních přípojek, 2400 obyvatel bude napojeno na kanalizaci a rekonstruována bude i čistička odpadních vod v Lipníku n.B. tak, aby splňovala přísné požadavky na kvalitu vyčištěné odpadní vody. Projekt je spolufinancován Fondem soudržnosti EU. Celý komplex prací bude ukončen v roce 2009.


Další aktuality

2. 4. Deficit veřejných financí loni klesl na 2,95 % HDP
Deficit veřejných financí se loni snížil na 2,95 % hrubého domácího produktu z 3,53 % v roce 2005. Veřejný dluh v poměru k HDP mírně klesl. Vyplývá to z informací, které zveřejnil Český statistický úřad. ČR tak v obou těchto ukazatelích loni splnila maastrichtská kritéria potřebná pro přijetí eura. K tomu, aby země mohla zavést společnou evropskou měnu, nesmí deficit veřejných financí přesáhnout tři procenta a veřejný dluh 60 % HDP. Podle analytiků je současný veřejný dluh ve srovnání s okolními zeměmi relativně nízký a stabilizovaný, nebezpečí ekonomové vidí spíše do budoucna v možném rychlém růstu dluhu. ČTK
2. 4. Stát v prvních třech měsících roku 2007 hospodařil s přebytkem 11,3 miliardy Kč.
Státní rozpočet na rok 2007, který byl schválen Poslaneckou sněmovnou Parlamentu ČR, stanovil příjmy ve výši 949,5 mld. Kč, výdaje ve výši 1 040,8 mld. Kč a schodek ve výši 91,3 mld. Kč. Podle bankovních údajů o pokladním plnění státního rozpočtu ke konci března 2007 vykázal státní rozpočet celkové příjmy ve výši 242,0 mld. Kč, celkové výdaje ve výši 230,7 mld. Kč a kladné saldo hospodaření ve výši 11,3 mld. Kč.
2. 4. Vodafone zlevnil zahraniční volání.
Mobilní operátor Vodafone CR snížil od dubna ceny zahraničního volání ve 31 evropských zemích o 15 %. Téměř o 17% pak klesl poplatek za příchozí hovory. Snižování cen za volání v zahraničí je dalším krokem na cestě k zavedení služby Vodafone Passport, která v současnosti šetří náklady již více než šesti milionům uživatelů na celém světě. Firma by měla Passport v Česku zavést letos. Vysoké ceny roamingu opakovaně kritizovala Evropská komise. Strop pro velkoobchodní i maloobchodní ceny volání v EU schválil v březnu výbor Evropského parlamentu pro jednotný trh a ochranu spotřebitelů.
Zdroj: ČTK
2. 4. Průzkum: Alespoň milionový majetek má v ČR polovina lidí.
V Česku přibývá lidí, kteří mají více než milionový majetek. Zatímco v roce 1993 přiznávala alespoň milionový majetek necelá pětina lidí, nyní už více než polovina. Ukázal to březnový průzkum společnosti STEM. Jde přitom o veškerý majetek domácností, tedy domy, byty, chalupy, auta, zahrady, veškeré zařízení domácností, veškeré příjmy, úspory a všechen další majetek. Více než dvoumilionový majetek v březnovém průzkumu přiznalo 23 procent dotázaných, naopak do skupiny nejchudších lidí s majetkem menším než 100 000 korun se řadilo pět procent respondentů. Práh bohatství je ale podle STEM poměrně vysoko a naprostá většina Čechů se necítí nijak zvlášť finančně zajištěna. Mezi lidmi s celkovým majetkem jeden až dva miliony korun se za velmi dobře či solidně zajištěné hlásila pouze necelá pětina, mezi lidmi s majetkem nad dva miliony korun zhruba třetina.
Zdroj: ČTK
2. 4. Tři pětiny lidí mají problém vyjít s rodinným příjmem.
Většina českých domácností má problém vyjít s rodinným příjmem. Ukázal to průzkum společnosti STEM ze začátku letošního března. Potíže, které při využívání rodinných příjmů pociťují tři pětiny obyvatel, však většinou nejsou zásadní. O problémech většího rázu hovoří pětina lidí. Stejně umírněné jsou i názory těch, kteří hovoří o bezproblémovém hospodaření. Naprosto žádné problémy v tomto směru nemá osm procent respondentů. Hospodaření s rodinnými příjmy hodnotí zhruba stejně lidé na venkově i ve městech. Menší, než by se dalo očekávat, jsou i některé rozdíly podmíněné věkem. Od průměru celé populace se zřetelně odlišuje pouze mladší střední generace (30 až 44 let), která má s využíváním rodinných příjmů relativně nejmenší problémy. Nejvíce problematickou skupinu obyvatel představují nezaměstnaní. Opačnou stranu reprezentují podnikatelé, 72 procent jich vychází s rodinnými příjmy snadno. Něco uspořit se v současné době daří necelé polovině (46 procent) domácností, což z dlouhodobého pohledu představuje jednu z nejvyšších úrovní naměřených od roku 1990. Odkládat část příjmů stranou se vede opět nejčastěji lidem s vyšším vzděláním a podnikatelům.
Zdroj: ČTK
3. 4. Kalousek zpochybňuje údaje o loňském rozpočtovém schodku.
Česku se překvapivě podařilo stlačit deficit veřejných financí za minulý rok na 2,95 procenta hrubého domácího produktu a Česko tak plní podmínky pro přijetí eura. Ministr financí Miroslav Kalousek však zveřejněná data zcela odmítá. Podle něj je nečekaně dobrý výsledek dílem účetních triků vlády Jiřího Paroubka. Strukturu veřejných financí kritizují i ekonomové. Hospodaření přes fondy a absence auditů dělá podle nich veřejné finance naprosto netransparentní. Výsledné číslo by navíc mohl upravit i přepočet podle metodiky Evropské unie. Deficit z roku 2005 totiž Eurostat upravil zhruba o jeden procentní bod. Podle Českého statistického úřadu činil za rok 2005 schodek veřejných financí 2,6 procenta HDP. Podzimní revize Eurostatu jej však zvýšila na 3,6 procenta HDP a aktuální data uvádí 3,5 procenta. Podíl rozpočtového schodku na HDP je přitom ostře sledované kritérium pro přijetí eura. Jde totiž o jediný ze čtyř parametrů, se kterým má Česko problémy. Další tři kritéria - míru inflace, kurz koruny vůči euru a výši státního zadlužení - zatím Česká republika splňuje.
Zdroj: ČTK
3. 4. Ruzyňské letiště oslaví sedmdesátku v novém kabátě.
I když pražské mezinárodní letiště v Ruzyni díky výstavbě z posledních let září novotou, oslaví tento vzdušný přístav již sedmdesátiny. Provoz na letišti byl zahájen 5. dubna 1937. Výstavbu nového letiště si vynutila již nevyhovující kapacita dosavadního mezinárodního letiště v Praze-Kbelích. V březnu 1929 proto vláda rozhodla o vykoupení 108 hektarů pozemků mezi obcemi Hostivice, Ruzyně, Středokluky, Dobrovíz a Přední Kopanina v tehdejší hodnotě 17,5 milionu korun. Tato rovinatá lokalita splňovala většinu požadavků, především pak blízkost centra Prahy a možnost dalšího rozšiřování.Loni ruzyňské letiště odbavilo rekordních 11,5 milionu pasažérů, což zhruba 860krát převyšuje první rok provozu v roce 1937, kdy letiště využilo asi 13.500 cestujících. Milion cestujících za rok letiště poprvé odbavilo v roce 1963, pětimilionovou hranici překonalo až v roce 2000 a více než deset milionů o pět let později. Se zvyšujícím se počtem cestujících roste i počet pohybů letadel, tedy vzletů a přistání. V roce 2006 jich bylo 166.000, tedy o 6000 více než rok předtím.
Zdroj: ČTK
3. 4. Nejdražší kanceláře jsou v Londýně, Praha ve srovnání klesla.
Nejdražší kanceláře na světě jsou v Londýně. V tamní čtvrti West End zaplatí zájemce za pronájem metru čtverečního kancelářské plochy 2009 eur (56 000 korun) ročně. Česká republika obsadila v žebříčku 38. místo. Nejvíce se v Česku za pronájem kanceláří platí v centru Prahy, kde metr čtvereční vyjde na 276 eur (7720 korun) za rok. V České republice sílí trend přesunu mezi regiony. Po Brně, které začíná být pomalu nasyceno, se investoři začínají ohlížet především po Ostravě. Poptávka je také po Plzni.
Zdroj: ČTK
3. 4. CTP Invest letos v ČR plánuje investovat asi 12,6 miliardy korun.
Developerská firma CTP Invest prostaví letos v Česku kolem 12,6 miliardy korun. Asi 80 procent investic půjde do Brna, Ostravy a Plzně. CTP Invest je lídrem českého trhu průmyslových nemovitostí, vlastní a provozuje 22 průmyslových parků o rozloze několika set hektarů. Buduje i kanceláře a obchody. Také letos chce firma investovat do výrobních hal a skladů i do kanceláří a obchodních ploch. Nedávno firma za 1,12 miliardy koupila hranický závod na výrobu klasických televizních obrazovek Multidisplay, dříve LG.Philips Displays.
Zdroj: ČTK
5. 4. Ceny tepla porostou
Pokud projde vládou navrhované zvýšení sazby DPH z pěti na 9 %, cena tepla půjde citelně nahoru. Každá rodina s dálkovým vytápěním si tak připlatí v průměru o 720 Kč ročně více. To by mohlo vést k nekontrolovatelnému topení v domácích kamnech a tím i ke znečišťování ovzduší.
6. 4. DPH nezdraží všechno zboží o 4 %.
Zvýšení sazby daně z přidané hodnoty z 5 na 9 % přinese zdražení vodného, základních potravin, knih, nových bytů a desítek dalších druhů zboží a služeb. S největší pravděpodobností však nedojde o všech položek ke zdražení o 4 %. Hodně záleží na tom, jaký růst cen dovolí konkurence. Proto by měla nejvíce zdražovat voda, jízdné a teplo, kde není téměř žádná konkurence.
Zdraží zřejmě také byty a hypotéky, u nichž je kvůli vysoké ceně znát každé procento daně.
Naopak u základních potravin se zřejmě vyšší daň příliš nepozná. Velké řetězce budou ceny držet na uzdě a případnou ztrátu si vynahradí na jiném zboží.
Zdroj: ČTK
6. 4. Vláda chce zastavit většinu projektů PPP.
Vláda chce zastavit většinu z devíti pilotních projektů spolupráce státní a veřejného sektoru (PPP), které připravila vláda ČSSD. Ta tak chtěla využitím soukromých peněz na veřejně prospěšné stavby ulevit napjatému státnímu rozpočtu.
Vláda přehodnotila svou politiku, některé projekty se zastaví, o některých se bude ještě jednat. Ministerstvo financí proto omezí i činnost státní společnosti PPP Centrum, která plánované projekty koordinuje.
Kooperace by však neměla skončit úplně. S využitím soukromých peněz při výstavbě dálnic počítá ministerstvo dopravy. Testem výhodnosti spolupráce bude stavba části dálnice do Českých Budějovic.
Zdroj: ČTK
6. 4. Vláda dá méně na dopravní infrastrukturu.
Vláda v rámci reformy veřejných financí plánuje výrazně omezit rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury. Po letošních zhruba 59 miliardách korun dostane fond ze státního rozpočtu příští rok 50 miliard a přespříští rok 45 miliard.
Zdroj: ČTK
6. 4. Hospodářský výsledek největší stavební firmy táhly byty.
Skupina Skanska CZ v České a Slovenské republice zvýšila tržby o 7,5 % proti předchozímu roku a dostala se na 36,5 miliardy korun.
Provozní zisk EBIT ale v roce 2006 poklesl o čtvrtinu na 1,3 miliardy.
Přitom v roce 2005 docílila firma rekordního profitu 1,739 miliardy korun. Loni se dařilo především bytové výstavbě a dopravnímu stavitelství.
Zdroj: Stavitel
6. 4. Stavbu dálnice D3 mohou zkomplikovat vlastníci pozemků.
Stavbu dálnice D3 z Tábora do Bolšic mohou zkompolikovat majitelé pozemků. Zatím se Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) podařilo skoupit dvě třetiny pozemků.
Do roku 2010 by měl být hotový 30kilometrový úsek, jenž bude stát asi 15 miliard korun. Zafinancuje jej soukromá firma, jde totiž o první projekt PPP (Public Privat Partnership), tedy spolupráce veřejného a soukromého sektoru, při výstavbě dálnice v ČR.
Zdroj: ČTK
6. 4. Slovensko loni vypustilo méně emisí, než mu přidělila EK.
Slovenské průmyslové podniky loni vypustily do ovzduší téměř o pět milionů tun méně oxidu uhličitého, než jim umožňovaly kvóty přidělené Evropskou komisí. Slovenské emise skleníkových plynů dosáhly 25,53 milionu tun, což je o 1,2 procenta více než v roce 2005.
Firmy obchodující s povolenkami mohly loni vypustit 30,35 milionu tun škodlivin.
Informovalo o tom slovenské ministerstvo životního prostředí.
Zdroj: ČTK
6. 4. Podvodníci lákají textovými zprávami PIN klientů České spořitelny.
Několika klientům České spořitelny přišla na mobilní telefon textová zpráva, kterou je podvodníci žádali o zaslání PIN kódu.
Ze SMS zprávy nebylo jasné, zda jde o PIN k bankovní kartě nebo kód pro přístup k internetovému bankovnictví.
Spořitelna varovala zákazníky, aby žádné důvěrné informace nikomu nesdělovali.
Česká spořitelna čelila počátkem března dvěma útokům na své internetové bankovnictví. Podvodníci nejprve rozesílali podvodné e- maily, které vyzývaly k prokliku na údajné internetové stránky banky a zadání bezpečnostních kódů. Další zaznamenaný útok se uskutečňoval pomocí počítačových virů, které zákazníky při přihlašování k účtu přesměrovaly na podvodnou kopii stránek jeho internetového bankovnictví.
6. 4. Hrubé výdaje za reklamu na webu loni přesáhly dvě miliardy.
Hrubé výdaje firem bez slev, bonusů a vzájemných výměnných obchodů za internetovou reklamu loni poprvé překročily dvě miliardy korun a dosáhly částky 2,03 miliardy korun.
V letošním roce by pak měly výdaje stoupnout na 2,35 miliardy korun, což je o 15,9 procenta více než loni. Vyplývá to z průzkumu, který mezi provozovateli serverů uskutečnila Sekce vydavatelů internetových titulů (SVIT) Unie vydavatelů ve spolupráci s ABC ČR, a dalších údajů.
Internetová reklama je podle odhadů mediálních agentur nejrychleji rostoucí oblast ve srovnání s dalšími typy médií, výdaje na ni však stále nedosahují výdajů na rádia, venkovní reklamu, tisk a televizi. Podle celosvětového odhadu britské agentury ZenithOptimedia však bude příští rok v celosvětovém průměru prvním, kdy výdaje za reklamu na webu budou vyšší, než výdaje na rozhlasovou reklamu. Nejvíce peněz v ČR jde na TV reklamu, následuje tisk, venkovní reklama a rádia.
Zdroj: ČTK
10. 4. Hrubý zisk velkých českých firem vzrostl.
Z údajů Českého statistického úřadu vyplývá, že v r. 2006 se celkový hrubý zisk českých firem majících sto a více zaměstnanců (mimo finanční sektor) meziročně zvýšil o více než 25 % na téměř 337 mld. Kč. Statistici zpracovali data od 4500 firem, jenž celkově zaměstnávaly cca 1,6 mil. osob.
Zdroj: HN
10. 4. Zájem o firemní platební karty roste.
Podle společnosti MasterCard dosáhl na konci r. 2006 počet vydaných firemních platebních karet 88 tis., což je v meziročním srovnání nárůst o 44 %. Celková útrata uskutečněná těmito kartami narostla o téměř 25 % na 14,3 mld. Kč.
Zdroj: LN
10. 4. MMF: Růst světové ekonomiky je silný.
Růst světové ekonomiky je silný a hrozby pro jeho vyhlídky v posledních měsících mírně zeslábly.
Uvedl to Mezinárodní měnový fond. MMF upozornil, že evropské ekonomiky vykazují solidní růst, ale nesmí zapomenout na dlouhodobé výzvy, tedy na zvyšování růstového potenciálu a snižování nezaměstnanosti.
Evropa velmi dobře reaguje na konkurenci, což dosvědčuje relativně solidní výkon zpracovatelského sektoru. Nyní musí rozšířit tuto konkurenci na ostatní sektory, zejména na služby a finanční trhy.
Zdroj: ČTK
10. 4. Příjem exekutorů se příliš nezmění.
Podle verdiktu Ústavního soudu ze začátku března by výše odměn exekutorů neměla záviset na výši vymáhaného dluhu, ale na skutečně odvedené práci. Výsledkem schůzky mezi exekutory a náměstkem ministra spravedlnosti F. Korbelem je dohoda respektující výrok soudu jen částečně. Změna se bude týkat pouze případů, kdy dlužníci zaplatí dobrovolně.
Zdroj: LN
10. 4. Velikonoce přinesly obchodníkům až o třetinu vyšší tržby.
Před Velikonocemi i během nich lidé utratili v obchodech až o třetinu více peněz, než je běžné v jiných obdobích roku.
Největší nárůst poptávky zaznamenali prodejci u vajec, které jsou tradičním velikonočním symbolem, zájem byl také o lahůdky, cukrovinky a alkohol. Velikonoce jsou po Vánocích pro obchodníky druhým vrcholem roku.
Zdroj: ČTK
10. 4. Každý Čech už dluží 79 000 korun.

Státní dluh České republiky vzrostl v prvním čtvrtletí 2007 o 9,2 miliardy na 811,7 miliardy korun. Informovalo o tom ministerstvo financí. Na každého Čecha tak připadá dluh přesahující 79 000 korun. Za celý loňský rok se stát zadlužil o více než 111 miliard korun.
Zdroj: ČTK
10. 4. Ministerstvo financí očekává tříprocentní inflaci.
Ministerstvo financí v příštím roce očekává zhruba tříprocentní inflaci.
Dopad zvýšení nižší sazby daně z přidané hodnoty, který je součástí vládního návrhu reforem, se podle ministerstva do růstu inflace promítne jedním procentem, což je v souladu s očekáváním analytiků.
ČNB ještě před zveřejněním reforem odhadovala inflaci v polovině příštího roku v rozpětí 2,8 až 4,2%. Letos předpokládá inflaci 2,4 až 3,8%.
Zdroj: ČTK
10. 4. Počet nezaměstnaných klesl.
Podle ministerstva práce a sociálních věcí v březnu klesl počet nezaměstnaných pod hranici 400 tisíc lidí. Za uplynulý měsíc si práci našlo 23,3 tisíců lidí a podle statistiky ministerstva je tak nyní 399 tisíc lidí, kteří jsou připraveni nastoupit do práce. V současnosti tak míra nezaměstnanosti dosahuje 7,3%, kam klesla z únorových 7,7%. Jde o nejnižší míru nezaměstnanosti od od počátku roku 2004.
Zdroj: ČTK
10. 4. Inflace v březnu zvýšila tempo.
Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v březnu zrychlilo na 1,9% z 1,5% v únoru. Proti únoru se ceny zvýšily o 0,3%. Na zvýšení meziroční inflace na 1,9% mají největší podíl ceny benzínu a cigaret, ceny se ovšem zvolna zvyšují ve většině segmentů spotřebitelského koše,
Vzhledem k vývoji cen ropy je pravděpodobné, že ceny u čerpacích stanic ještě mírně vzrostou.
Ceny vodného se meziročně zvýšily o 6,4%, stočného o 6%, ceny elektřiny byly vyšší o 7,9% a tuhých paliv o 15,4%. Čisté nájemné v nájemních bytech vzrostlo v bytech s regulovaným nájemným o 8,3% a v bytech s tržním nájemným o 1%.
Zdroj: Hospodářské noviny
10. 4. Nadace Partnerství podpoří bezpečné cesty do škol.
Nadace Partnerství vyhlašuje první ročník projektu bezpečných cest do škol s názvem Na Zelenou. Generálním partnerem projektu je finanční skupina AXA.
V České republice je každý rok usmrceno při dopravních nehodách zhruba 40 dětí. ČR vykazuje zhruba dvakrát až třikrát vyšší počet obětí dopravních nehod, než je obvyklé ve vyspělých západoevropských zemích.
Průběh samotného projektu je rozdělen do několika na sebe navazujících etapách. Nejprve každé dítě zakreslí s pomocí rodičů do připravené mapky svou obvyklou cestu do školy a vyznačí místa, která považuje za nebezpečná. Poté pracovní skupina vytvoří souhrnnou mapu okolí školy se všemi rizikovými místy a seznámí s ní místní policii a zastupitele. Na jejím základě bude zpracována studie dopravního řešení, kterou škola předá zástupcům města.
10. 4. Pořízení motocyklu s motoCREDITEM od GE Money Auto.
Rychlé a dostupné financování nových i ojetých motocyklů nabízí společnost GE Money Auto. Výhodný účelový úvěr motoCREDIT lze uzavřít do 30 minut přímo u prodejce na některém z více než 100 obchodních míst rozsáhlé sítě spolupracujících obchodních zástupců.
Doba splácení úvěru začíná již od šesti měsíců. Využívat ho mohou právnické i fyzické osoby. Délka financování nového i ojetého motocyklu je 6 - 48 měsíců. Maximální výše úvěru u nového motocyklu je 300 000 korun, minimální 22 000 Kč. U nových motocyklů s pořizovací cenou do 50 000 Kč je možno financovat až 100 % jejich ceny.
Přímo u prodejce vozu si klient může sjednat výhodné pojištění - povinné ručení a havarijní pojištění od České pojišťovny či pojišťovny Kooperativa. Součástí splátek může být také pojištění schopnosti splácet úvěr.
11. 4. Čtvrtinu letecké dopravy letos obstarají nízkonákladoví dopravci.
Nízkonákladoví dopravci letos zvýší svůj tržní podíl v pravidelné letecké dopravě na ruzyňském letišti na 25 procent. Loni se takzvaní low-cost dopravci podíleli v Praze na pravidelné přepravě cestujících 23%, v roce 2005 drželi zhruba 21% tržního koláče.
Celkem v letním letovém řádu zajišťují nízkonákladové aerolinie 64 linek do zhruba 60 měst po celé Evropě. Provoz nízkonákladových dopravců je založen na co největším okleštění zbytných nákladů a s tím související nabídce nejnižší ceny. Na palubě letadla tak cestující nedostane žádné občerstvení zdarma, aerolinie létají na odlehlá letiště, která mají nízké letištní taxy, a využívají také méně atraktivních časů, kdy jsou nejnižší přeletové poplatky.
Zdroj: ČTK
11. 4. Praha má letos osm milionů korun na příspěvky na ekologičtější vytápění.
Městská rada schválila Pravidla pro dotace na přeměnu topných systémů a využití obnovitelných zdrojů energie pro rok 2007.
Program dotací na tyto účely běží v hlavním městě již od roku 1994. Na jeho realizaci v letošním roce bylo vyčleněno v rozpočtu 5 milionů korun a z loňského roku byla převedena částka 3 miliony korun.
Cílem poskytovaných dotací je motivační působení na vlastníky či uživatele bytů k přeměně původních topných zdrojů, zejména na tuhá paliva, na ekologická topná média a k vyššímu využití obnovitelných zdrojů energie. Spalování tuhých paliv v domácnostech má i přes dosavadní rozsáhlou plynofikaci a teplofikaci území města nezanedbatelný podíl na celkové produkci emisí znečišťujících látek. Příčinou je jednak to, že část obytné zástavby není plynofikována, jednak skutečnost, že vytápění tuhými palivy patří v současné době mezi levnější způsoby vytápění.
Investice do rekonstrukce topného systému navíc vyžaduje poměrně vysoké finanční prostředky. Proto je ekonomická podpora přeměn neekologických forem vytápění na ekologické žádoucí a měla by pokračovat až do úplného vytěsnění spalování tuhých paliv na území města.
11. 4. Stavební veletrhy Brno 2007.
Příští týden bude zahájen již dvanáctý ročník komplexu Stavebních veletrhů Brno.
Zvýrazněnými tématy veletrhu budou pro letošní rok Opravy bytového fondu a tzv. Zelená energie, tedy alternativní zdroje energií a výrobky a systémy, které snižují energetickou náročnost staveb.
Veletrh proběhne na brněnském výstavišti ve dnech 17. až 21. dubna za účasti 1300 vystavovatelů z 24 zemí celého světa. Na ploše přesahující 50 000 m2 se představí vše od investičních plánů, přes hrubou stavbu až po finální vybavení a provozování budov.
11. 4. Průmysl roste pětkrát rychleji než v EU.
Nejen auta táhnou tuzemský průmysl. K solidnímu růstu přispívá i výroba optických a elektrických zařízení a přístrojů. Podle Českého statistického úřadu vzrostl průmysl v únoru o 15%. Průmysl tak pozitivně překvapil.
Zatímco ekonomové odhadovali únorový meziroční růst kolem 8%, ve skutečnosti to bylo dvakrát víc. Zatímco tradičně největším "přispěvatelem" k růstu průmyslu jsou auta, v únoru si své řekly i další obory. Elektronika vystřídala výrobu vozů a stala se nejdynamičtějším sektorem, který vzrostl o více než 40% a k růstu celého průmyslu přispěl 4,6%. Auta posílila "jen" o 16,4% .
Zdroj: Aktuálně CZ
11. 4. Výroba elektřiny ve větrných elektrárnách stoupla o 40% .
Provozovatelé větrných elektráren vyrobili za letošní necelé čtyři měsíce až o 40% více elektrické energie než ve stejném období loňského roku. Důvodem je mimořádně větrné počasí, které Česká republika zažívá už minimálně od začátku ledna.
I když svítí slunce a teploty stoupají, prakticky neustále fouká silný vítr převážně západních směrů. Odborníci ale odmítají, že by letošní větrný rok měly na svědomí klimatické změny vyvolané globálním oteplováním. Česko dnes v evropském srovnání vychází jako nadprůměrně větrná země. Od začátku roku stoupla takzvaná míra větrnosti o 30 až 40%.
Zdroj: ČTK
11. 4. Stavebnictví i v únoru výrazně rostlo, meziročně o 32,5 %.
Stavební výroba v únoru opět zrychlila meziroční tempo růstu; ve stálých cenách se zvýšila o 32,5% po lednovém růstu o 29,2%.
Oznámil to Český statistický úřad. Za výrazným růstem je velmi příznivé počasí, které umožnilo stavbařům prakticky neomezeně provádět veškeré stavební práce.
Proti předchozímu měsíci stavební produkce očištěná od sezonních vlivů stoupla o 2,6%.
Podle údajů zveřejněných Eurostatem vzrostl v lednu v 27 zemích EU meziroční index stavební produkce po očištění od vlivu počtu pracovních dnů meziročně o 7,3%. Z členských států, za které byla data dostupná, se index stavební produkce nejvýše zvýšil v Polsku o 60,3%, Slovinsku o 46,7%, Německu o 35,5% a Slovensku o 20,4%. K největšímu poklesu, a to o 9,6%, došlo v Británii.
Zdroj: ČTK
11. 4. Vláda schválila plán pro přijetí eura.
Vláda schválila Národní plán zavedení eura v ČR, který zatím nestanovuje termín přijetí jednotné evropské měny. Předpokládá se ovšem, že by ČR mohla vstoupit do eurozóny v roce 2012.
Vláda počítá s vyhlášením data pro přijetí eura až po schválení reformy veřejných financí.
Ministerstvo financí považuje za reálné, aby Česká republika přijala evropskou měnu v roce 2012. Nejdříve musí ovšem snížit schodek veřejných financí.
Zdroj: ČTK
11. 4. Novým partnerem GE Money Multiservis je společnost SIKO KOUPELNY.
Zákazníci GE Money Multiservis mohou v prodejnách SIKO využívat zcela nový způsob financování svých nákupů.
Od začátku dubna poskytuje GE Money Multiservis, lídr splátkového prodeje v České republice, své finanční služby také v prodejnách společnosti SIKO KOUPELNY, provozovatele nejširší sítě specializovaných obchodů se sanitárním vybavením.
GE Money Multiservis zde zákazníkům nabízí kromě standardních i nový, praktický způsob splácení jejich nákupů formou postupného čerpání předem schváleného úvěru. Kromě již zavedených forem financování nabízí GE Money Multiservis v prodejnách SIKO nový způsob, umožňující postupné čerpání úvěru.
Hlavní výhoda spočívá v tom, že klient, ačkoli má schválený úvěr předem, nečerpá celou výši najednou, nýbrž po částech, a to podle potřeb realizace svého projektu. Neplatí tak od začátku úroky z celé výše úvěru, ale jen z té, kterou již reálně čerpal. Tuto nabídku od GE Money Multiservis lze využít na pořízení zboží až do výše 200 tisíc korun.
Akciová společnost SIKO KOUPELNY působí ve 21 pobočkách po celé ČR, zaměstnává více než 370 zaměstnanců a její roční obrat se pohybuje kolem 1,6 mld. Kč. V nabídce prodejen jsou zastoupeny výrobky všech cenových kategorií, nabídkové portfolio celkově čítá kolem 20 000 položek.
11. 4. Úředníci dostanou přidáno. Kvůli šéfování EU.
Již za dva roky bude Česko na půl roku předsedat EU. Při přípravách však Praha zaspala. Zpoždění, které nabrala, navíc nebude snadné dohnat. Pro tento rok totiž vláda v Česku počítá jen s 52 novými euroúředníky.
Zkušeným expertům chce kabinet Mirka Topolánka odměnami přilepšit na platech. Celkově by vláda měla na personální náklady na tento rok uvolnit 41 milionů korun a financovat jimi 85 nových míst. Má to ale háček: strategie přípravy předsednictví odstartovala až počátkem dubna, a tak do konce roku přibude reálně jen 52 míst.
Zdroj: Aktuálně.cz
11. 4. Maďarská inflace dosáhla 9%, nejvíce v EU.
Inflace v Maďarsku dosáhla 9%. Na jejím růstu se podílí nejvíce platby u lékaře a nárůst cen pohonných hmot.
Maďarská inflace je také nejvyšší v rámci Evropské unie. Na růstu maďarské inflace se nejvíce podepsalo zavedení poplatků u lékaře, které zvýšilo průměrné výdaje na zdraví o více než 20%. Podstatnou roli sehrálo také zdražování pohonných hmot, jejichž ceny meziročně vzrostly v průměru o 7,6%.
Zdorj: iHNed.cz
13. 4. 100 let odborové organizace v československém a českém peněžnictví.
Letos v dubnu uplyne 100 let, kdy bylo založeno "Sdružení peněžního úřednictva" jako první nepolitická odborová organizace českých peněžních úředníků v tehdejším Rakousko-Uhersku.
Ve dvacátých letech byly vyjednány vyšší kolektivní dohody o platových a postupových podmínkách úředníků se Svazem československých bank, Svazem československých pojišťoven, Svazem čsl. spořitelen v Praze a Jednotou záložen.
Sdružení v třicátých letech v období krize chránilo své členy proti nezaměstnanosti a čelilo propouštění v peněžnictví.
Další významnou aktivitou bylo zřizování a vyjednávání penzijního nadlepšení pro definitivní úředníky v jednotlivých ústavech plně hrazeného zaměstnavateli. Mimoto bylo Sdružení zastoupeno i v zákonodárných institucích, připomínkovalo a dávalo návrhy úprav legislativy.
V roce 1945 byly odborové organizace v peněžnictví začleněny do odborového svazu peněžnictví, státních orgánů a zahraničního obchodu. Někteří předváleční funkcionáři Sdružení dále působili v tomto odborovém svazu a v době Pražského jara v roce 1968 znovu založili samostatný svaz peněžnictví a snažili se navázat na práci Sdružení.
V roce byl založen 1990 Odborový svaz pracovníků peněžnictví a pojišťovnictví (OS PPP). Svaz napomohl založení organizace zaměstnavatelů v peněžnictví Svazu bank a pojišťoven a sjednává kvalitní oborové i podnikové kolektivní smlouvy. OS PPP byl spoluzakladatelem Oborové zdravotní pojišťovny OZP a Bankovního fondu penzijního nadlepšení BFPN.
16. 4. MMF bude studovat chystanou reformu veřejných financí v ČR.
Mezinárodní měnový fond hodlá studovat připravovanou reformu veřejných financí v České republice. Odborníky MMF zajímají fiskální plány, protože situace státního rozpočtu je nejkřehčím bodem českého ekonomického vývoje.
Zájem není jen o fiskální politiku, ale i o změny ve zdravotním systému. Určité znepokojení může vzbudit, že pokrok zatím není v penzijní reformě, která je střednědobě zcela klíčová.
Příprava a realizace fiskální reformy je podmínkou pro zahájení diskuse o přijetí eura. V tom se situace v Česku trochu liší od řady dalších evropských zemí, jimž MMF nedávno ve své studii navrhl za užitečné přistoupit k jednotné evropské měně.
Zdroj: ČTK
16. 4. Slovensko udělá maximum pro přijetí eura v roce 2009.
Slovensko udělá maximum pro to, aby mohlo začít platit eurem v roce 2009, jak slovenská vláda plánuje. Podle slovenského ministerstva financí se růst slovenské ekonomiky může ještě zvýšit.
Nebezpečí, že by se slovenská ekonomika přehřála ale nehrozí.
Země usilující o euro musí mít rozpočtový schodek pod třemi procenty hrubého domácího produktu a nízkou inflaci po určenou dobu. Slovensko vstoupilo do systému devizových kurzů ERM-2, který je jakousi přípravkou na euro, v listopadu 2005.
Podle posledních údajů dosáhl rozpočtový deficit v prvním čtvrtletí 11,9 miliardy Sk (9,94 miliardy Kč), což je téměř třetina ve srovnání s celoročním maximem 38,38 miliardy. Rozpočet počítá s růstem ekonomiky o 7,1%, ale skutečnost bude pravděpodobně vyšší.
Zdroj: ČTK
17. 4. Maloobchodní tržby v únoru vzrostly.
Maloobchodní tržby vzrostly v únoru 2007 o sezónně neočištěných 9,5 % meziročně, což bylo nejvíce od roku 1997. Sezónně očištěný růst představoval 7,6 %.
Na rekordním růstu se podílely všechny segmenty - 72 % k vysokému růstu přispěly tržby v specializovaných obchodech s nepotravinářským sortimentem, zejména pak v obchodu se železářským zbožím, elektronikou a nábytkem, které zaznamenaly meziroční přírůstek o cca 23 % (a k celkovému růstu přidaly téměř tretinu). 20% růst vykázaly také tržby v obchodu s textilem a obuví, více než 10% růst tržby za tovary drogistického a kosmetického charakteru.
V podstatě je možné sledovat dva vlivy. Jedním z nich je vliv počasí, které s největší pravděpodobností stojí za růstem tržeb v obchodu se stavebninami a nábytkem. Svou roli patrně sehrály i sezónní výprodeje, které byly v tomto roce delší a přišly dřív (zejména u textilu a obuvi).
Druhý důvod je pokles nezaměstnanosti vyvolaný stále rychlým tempem růstu, ten nutně vede k růstu tržeb přes celé spektrum. Píší analytici České spořitelny.
17. 4. MF hodlá zavést daň na investice.
Ministerstvo financí hodlá zavést povinnost platit daň z prodeje cenných papírů 15 %, čímž by stát získal půl miliardy korun ročně navíc. Premiér Topolánek přitom při představení reformy veřejných financí slíbil, že do roku 2009 či 2010 budou daně z kapitálových výnosů zcela zrušeny. Proti zavedení daní zástupci fondů i kapitálového trhu ostře protestovali.
Zdroj: HN
18. 4. Sdružení SOLUS odborným partnerem jubilejního 5. ročníku soutěže Accenture Zlatá koruna 2007.
Sdružení SOLUS přijalo nabídku organizátorů soutěže o nejlepší finanční produkty roku 2007 a stalo se odborným partnerem soutěže Accenture Zlatá koruna 2007. Zástupci sdružení budou organizátorům soutěže poskytovat odborné konzultace a komentáře k tématům finančního trhu.
18. 4. Národní plán zavedení eura v ČR zveřejněn na internetu.
Ministerstvo financí a Česká národní banka na svých internetových stránkách zveřejnily Národní plán zavedení eura, který schválila vláda. Národní plán vychází ze zkušeností zemí eurozóny ze zavedení eura. Plán představuje souhrn postupů a návodů pro jednotlivé sektory i občany, jak se na přijetí jednotné měny eurozóny připravit.
Nastavuje například základní pravidla pro duální označování cen a duální oběh koruny a eura, úpravy informačních systémů a principy informování o zavedení eura. Po schválení vládou je národní plán nyní k dispozici široké veřejnosti.
18. 4. EK má o českém plánu na čerpání peněz z EU rozhodnout do června.
Evropská komise by měla o českém plánu na čerpání peněz z Evropské unie pro roky 2007 až 2013 rozhodnout do června. Komise plán již před časem kritizovala, protože je mimo jiné údajně příliš složitý a obsahuje příliš mnoho operačních programů, které určují jednotlivé oblasti, na něž bude možné evropské peníze čerpat. Mohl by tak nastat časový skluz při čerpání dotací v příštích sedmi letech, které mají činit 26,7 miliardy eur, tedy asi 750 miliard Kč.
Zdroj: ČTK
19. 4. Český finanční trh projde kvůli EU nebývalou změnou.
Český finanční trh čeká zřejmě již od podzimu jedna z nejrozsáhlejších změn za mnoho let. Nové evropské směrnice, zejména směrnice o trzích finančních nástrojů, budou mít dopad na dvě třetiny zákona o podnikání na kapitálovém trhu o téměř 300 stranách.
Hlavním cílem by mělo být zvýšení konkurence a zlevnění nákladů klientům. Pro investory by se měly podmínky zlepšit minimálně v zajištění jejich dostatečného informování.
Klienti obchodníků s cennými papíry budou muset procházet vstupním testem, na základě kterého se rozhodne o investicích. Zákazníci se budou dělit na profesionální investory a drobné investory. Objednávky by se měly vyřizovat za nejlepších cenových podmínek.
Dále se zlepší podmínky přeshraničního obchodování, zavedou vícestranné obchodní systémy a zvýšit by se měla kvalita investičních zprostředkovatelů, kterých jsou desetitisíce. Požadavky na burzu a mimoburzovní trhy se změní. Pro účastníky finančního trhu to samozřejmě bude znamenat velké náklady. Nový zákon o podnikání na kapitálovém trhu a další návazné předpisy by měly vstoupit v platnost od 1. listopadu. Účastníci trhu budou mít dostatečnou dobu na přizpůsobení novým podmínkám.
Zdroj: ČTK
19. 4. Raiffeisen dosáhla rekordního zisku.
Skupina Raiffeisen Zentralbank Österreich (RZB) zvýšila loni zisk před zdaněním z předloňských 930 milionů na 1,882 miliardy eur. Skupina tak posedmé v řadě rekordně zvýšila zisk a poprvé překonala hranici jedné miliardy eur.
Zdroj: Hospodářské noviny
20. 4. Pro živnostníky bude jen jeden průkaz.
Od roku 2008 by měly úřady začít vydávat místo desítek živnostenských listů pouze jediný průkaz pro všechny obory. V podstatě se bude jednat o výpis z databáze. Tuto novelu živnostenského zákona hodlá MPO předložit vládě do pololetí.
Zdroj: HN
23. 4. Ceny nemovitostí stále rostou.
Trh nemovitostí patří mezi nejdůležitější trhy, jejichž vývoj značně ovlivňuje banky, pojišťovny i některé další finanční instituce.
Pokud průměrně ceny rostou, bankám rostou (alespoň v průměru) ceny zástav a problémy se ztrátou z případné realizace zástav u nesplácejících klientů tak nastávají méně často. Pokud ceny nemovitostí klesají, znamená to pro banky menší či větší problémy.
A následně problémy pro stabilitu celého finančního sektoru i pro stabilitu makroekonomickou.
Zdroj: Finweb
23. 4. Výběr z bankomatu může být nebezpečný.
Magistrát hlavního města Prahy spouští svou novou kampaň s názvem Bezpečný výběr z bankomatů. Kampaň vypracovalo oddělení prevence kriminality hl. m. Prahy ve spolupráci s agenturou United people.
O odborné konzultace byla požádána společnost MasterCard Europe. Kampaň Bezpečný výběr z bankomatů je další součástí dlouhodobé strategie prevence kriminality.
Zdroj: Aktuálně CZ
23. 4. Vlastníkem ČSOB se stane belgická KBC.
Jediným vlastníkem společnosti ČSOB se stane belgická banka KBC.
Ke 100% vlastnictví tuzemské banky zbývá KBC odkoupit 1,34 procenta akcií. Za jednu kmenovou akcii o jmenovité hodnotě 1000 Kč zaplatí KBC menšinovým akcionářům 36 298 Kč.
Zdroj: HN
23. 4. 526 mil. Kč pro klienty ING Penzijního fondu.
Penzijní fond ING PF, rozhodl o připsání výnosů klientům za rok 2006.
Valná hromada fondu stanovila, že ze zisku 619 mil. Kč po zdanění přesune na účty svých klientů 526,45 mil. Kč.
Průměrné roční zhodnocení na jednoho klienta tak dosáhne 3,6 %. Na základě těchto výsledků lze očekávat, že se ING PF zařadí opět mezi penzijní fondy s nejvyšším zhodnocením na trhu. Za období mezi lety 1995 a 2006 dosáhlo průměrné roční zhodnocení u ING PF 6,54 %.
24. 4. Deficit veřejných financí bude čtyři procenta.
Ministerstvo financí oznámilo, že očekává v roce 2007 deficit veřejných financí 138,4 mld. Kč, což představuje 4 % HDP. Pro splnění maastrichtského kritéria musí být deficit veřejných financí pod 3 %. Nová předpověď je o 0,7 bodu vyšší, než původně odhadoval Konvergenční program 2005.
Zdroj: LN
24. 4. ČR vyčerpala od EU necelou třetinu peněz.
Ministerstvo pro místní rozvoj oznámilo, že z dotací od Evropské unie, které Česká republika získala na léta 2004 až 2006, bylo do konce roku 2006 vyčerpáno 15,7 mld. Kč, tedy méně než třetina.
Zbývající částku 52 mld. Kč musí ČR použít nejpozději do konce roku 2008.
Zdroj: Právo
24. 4. Praha rozdělí poslední dotace z EU.
Výbor Regionální rady doporučil k financování 15 projektů, které byly předloženy v 6. Výzvě programu Jednotný programový dokument pro Cíl 2 regionu soudržnosti Praha (JPD 2).
Celkem bude mezi žadatele rozděleno 219 mil., které představují zbývající prostředky z programového období 2004 - 2006. V rámci 6. Výzvy byla k dispozici dotace ve výši 297 mil. Kč. V této výzvě bylo podáno celkem 29 projektů, jejichž finanční nároky dvojnásobně převýšily nabízenou částku dotací.
Největší zájem směřoval do regenerace poškozených a nevyužívaných ploch a do oblasti zkvalitnění prostředí na sídlištích. Jednalo se např. revitalizace parků, opravy vodních nádrží nebo výstavbu dětských hřišť a komunitních center na sídlištích.
24. 4. V prvním čtvrtletí financoval Home Credit klientům nákupy za bezmála 1,7 miliardy korun.
Rostoucí zájem Čechů o formy spotřebitelského financování se potvrdil i na počátku roku 2007.
Během prvních tří měsíců financovala společnost Home Credit a. s. svým klientům nákupy v celkové hodnotě 1,697 miliardy korun, což představuje 34% nárůst ve srovnání se stejným obdobím minulého roku.
Meziroční nárůst 31 % však zaznamenal i nákup na splátky.
V roce 2006 uvedl Home Credit na trh dva moderní a progresivní produkty - Telefonní půjčku a kreditní kartu.
25. 4. Profireal členem České leasingové a finanční asociace.
Česká leasingové a finanční asociace (ČLFA) schválila vstup společnosti Profireal, a.s. do asociace.
Od roku 2004 je Profireal členem sdružení SOLUS, zájmového sdružení na ochranu leasingu, úvěrů a dalších vybraných služeb poskytovaných spotřebitelům, podnikatelům a právnickým osobám. SOLUS spravuje registr dlužníků, ve kterém mohou jeho členové prověřovat úvěrovou bezúhonnost žadatelů o úvěr.
Finanční skupina Profireal Group se zabývá poskytováním úvěrů a půjček jak pro soukromé osoby, tak podnikatele.
25. 4. Čeští turisté ušetří za výběr peněz v zahraničí.
Posílání peněz a výběr z bankomatů v cizině už nebude mnohem dražší než v Česku. Evropský parlament schválil vznik jednotného evropského platebního prostoru (Single European Payment Area - SEPA).
Systém povede od příštího roku postupně ke zlevnění finančních služeb v celé EU. Na změně ušetří nejen lidé, kteří převádějí finanční prostředky bezhotovostně do bank v jiných zemích EU, ale každý český turista.
Po zavedení změn totiž nebude nucen narychlo směňovat koruny za eura. Stačí mu vzít si na dovolenou svou platební či kreditní kartu do kterékoliv z 27 členských zemí EU. Touto kartou bude moci přímo v obchodě bezhotovostně zaplatit, nebo si v zahraničí vyzvedne přímo z bankomatu potřebné množství eur.
Oproti současnosti na poplatcích zaplatí stejně, jako by zaplatil v České republice. Lidé, kteří v zahraničí používají svou platební kartu častěji mohou díky změnám ušetřit až desetitisíce korun ročně.
Čeští turisté si tak již nebudou nuceni schovávat hotové finanční prostředky na pokojích či pronajímat drahé hotelové trezory, ale bez problémů využijí svou platební kartu pro výběr z jakéhokoliv zahraničního bankomatu. EU počítá s tím, že díky změnám a zlevnění poplatků ročně ušetří 490 milionů evropských spotřebitelů a podnikům asi 50 miliard eur, tedy 1,4 bilionu korun. Jednotný platební trh však nepovede jen ke zlevnění plateb, ale i k jejich zrychlení.
Zdroj: ČTK
25. 4. Spotřební výdaje domácností loni stouply na 8148 Kč za měsíc.
Domácnosti loni vydaly za spotřební zboží a služby v průměru 8148 Kč za měsíc, což je téměř o 8% více než v roce 2005.
Nejvyšší spotřebu měly domácnosti zaměstnaných lidí bez dětí; v průměru utratili 11 244 Kč. Nejnižší výdaje, 4031 Kč za měsíc, měly rodiny s dětmi s minimálními příjmy.
Data zveřejnil Český statistický úřad. Lidé nejvíce vydali za bydlení, vodu a teplo, za které zaplatili v průměru 1682 Kč za měsíc, meziročně o 9,5% více. Dále to bylo za potraviny a nealkoholické nápoje - 1654 Kč, tedy o 5,5 procenta více než předloni.
Nejvyšší nárůst spotřeby, 11,4%, zaznamenaly pošty a telekomunikace, kde domácnosti měsíčně vydaly 387 Kč.
Zdroj: ČTK
25. 4. SOLUS - rekordní počet dotazů.
Členské společnosti sdružení SOLUS odeslaly v prvním čtvrtletí letošního roku do negativního on-line registru FO více než 630 tisíc dotazů na klienty, kteří žádali o poskytnutí jejich služby.
Každý sedmý žadatel o novou službu byl nalezen se záznamem v registru FO (registr spotřebitelů). Záznam v registru FO znamená, že daný žadatel aktuálně stále má nebo měl v posledních třech letech vážné problémy se splácením svých závazků. Rekordní zájem o využívání negativního on-line registru FO sdružení SOLUS souvisí zejména s rostoucím zájmem o nabízené služby členů sdružení SOLUS a také s rozšiřováním členské základny.
Jen v prvním čtvrtletí letošního roku poskytl negativní on-line registr FO 630 570 odpovědí na dotazy od členů sdružení SOLUS, což je oproti stejnému období loňského roku meziroční nárůst o 123 % (v roce 2006 to bylo 281 788 odpovědí).
27. 4. Benzinky Esso se změní na Agip.
Společnost Eni kupuje v ČR, na Slovensku a v Maďarsku od ExxonMobilu její síť čerpacích stanic, majitele tak změní celkem 102 benzinek.
27. 4. Česká ekonomika podle MF poroste rychleji.
Ministerstvo financí zvýšilo odhad růstu ekonomiky pro letošní rok na 5,3 % (z původních 5 %). V roce 2008 by ekonomika měla posílit o 4,9 procenta. Nový odhad zohledňuje i reformu financí.

Připomínky, vzkazy a názory nám můžete zanechat

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Události uplynulého měsíce: březen

6. 4. 2007 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: březen

Uteklo vám v březnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou... celý článek

Události uplynulého měsíce: únor

7. 3. 2007 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Události uplynulého měsíce: únor

Uteklo vám v únoru něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z... celý článek

Události uplynulého měsíce: leden 2007

2. 2. 2007 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Události uplynulého měsíce: leden 2007

Uteklo vám v lednu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z... celý článek

Události uplynulého měsíce: prosinec

5. 1. 2007 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: prosinec

Uteklo vám v prosinci něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou... celý článek

Události uplynulého měsíce: listopad

1. 12. 2006 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: listopad

Uteklo vám v listopadu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou... celý článek

Partners Financial Services