Vývoj dluhopisového trhu

Robert Šíbl | rubrika: Dluhopisy | 10. 5. 2007
Vývoj dluhopisového trhu
Dluhopisové trhy se minulý týden připravovaly na středeční zasedání měnového výboru Fedu, který sazby nezměnil. A to navzdory skutečnosti, že aktuální růst spotřebních cen ve Spojených státech dopadl minulý týden lépe než se očekávalo.

Na úvod května investoři nijak nezměnili očekávání budoucího růstu úrokových sazeb. Trh tak trochu přešlapuje na místě. V Evropě se očekává další růst sazeb, v USA se znovu objevují dohady, kdy se nakonec sazby letos poprvé sníží. Inflační rizika zůstávají, ale pokles tempa růstu HDP by měl v průběhu roku umožnit Fedu mírně povolit kohoutky.

Také v Evropě nás tento týden čeká zasedání centrální banky, po minulém komentáři k zasedání nečekáme zásadnější změny v nastoleném trendu. Sazby půjdou nahoru, ale zřejmě až na některém z příštích zasedání. Trh počítá s dvojím navýšením v letošním roce (na 4,25 %).

Výnos do splatnosti indexu 10tiletých vládních dluhopisů


Spojené státy

Nová hodnota amerického cenového deflátoru PCE naznačila nečekané zpomalení růstu spotřebitelských cen. To potvrzuje slova šéfa Fedu Bena Bernankeho z úvodu roku. Zatímco trh nemovitostí a spotřeba domácností zůstávají na přijatelných úrovních, může to být nižší tempo růstu HDP, které dotlačí Fed ke snížení sazeb ve Spojených státech směrem dolů dříve, než naznačovala poslední prohlášení z úst vrcholných představitelů americké centrální banky.

Důležitým barometrem stavu americké ekonomiky se stává jeden z jejích pilířů, totiž schopnost vytvářet nová pracovní místa. Páteční "payrolls" (přírůstek počtu pracovních míst mimo zemědělský sektor) skončily pod očekáváním trhu (88 000 proti 100 000), což může mít do budoucna vliv především na poptávku domácností, která je významným přispěvatelem k růstu HDP.

Na trhu zatím panuje klid před bouří. Výnosy u kratších i delších splatností bez větších změn. Středeční zasedání měnové výboru Fedu s výnosy nepohnulo, trh bude velmi citlivý na následné prohlášení, ve kterém se můžeme dočkat téměř všeho.


Evropa

Také země eurozóny se tento týden mohou těšit na další zasedání (čtvrtek). Současná základní úroková sazba 3,75 % se zřejmě měnit nebude. Trh by reagoval negativně v případě oznámení, že sazby půjdou nahoru již příští měsíc.

Co se týče makroekonomických ukazatelů, proti očekáváním zaznamenaly silnější růst maloobchodní tržby, v delším horizontu je ale celková spotřeba evropských domácností stále spíše slabší. Na svých úrovních se drží také růst cen v průmyslu (+2,7 % v březnu). Na svých komentářích nic nemění ani ECB, výsledkem by tedy měly být vyšší sazby. To pro dluhopisy nepřináší nic pozitivního.

Minulý týden se stejně jako v USA odehrál bez větších změn. Trh mírně posílil spíše na delším konci, v měsíčním srovnání jsou ale výnosy až o 14 bodů výše.

Výnos do splatnosti vládních dluhopisů


Region střední Evropy

Česká národní banka (profil, názory) trochu přitvrzuje. Zvyšují se proinflační rizika, navyšování sazeb proto lze letos očekávat někdy v polovině roku. Trh s těmito kroky počítá. Rychlost navyšování bude záviset především na vývoji inflace, rychlosti navyšování sazeb v zemích eurozóny a také na vývoji české koruny (profil, názory).

V regionu lze očekávat podobný vývoj jako na hlavních trzích. Kvůli absenci důležitějších dat se děly věci spíše na devizových trzích.

Sazby nečekaně snížila rumunská centrální banka o 25 bodů na novou úroveň 7,25 %. Důvodem jsou pokles inflace a posílení rumunského ronu.

Dluhopisy na Peníze.CZ

Ptáte se, co jsou dluhopisy a jak do nich investovat? Navštivte naši Univerzitu Peníze.CZ, kurz Dluhopisy. Dozvíte se nejen základní informace o těchto cenných papírech, přečtete si také třeba o členění dluhopisů, chování cen dluhopisů nebo o úvěrovém ratingu dluhopisů.

Profily českých obligací, aktuální kurzy a další potřebné informace, naleznete v této sekci. O každém dluhopisu se dozvíte základní údaje a aktuálné hodnoty, viz následující příklad:

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vývoj dluhopisového trhu

3. 5. 2007 | Robert Šíbl

Vývoj dluhopisového trhu

Údaj týdne, americký odhad HDP za první čtvrtletí letošního roku potvrdil klesající trend růstu americké ekonomiky, a i když dluhopisové trhy příliš nereagovaly, zvyšuje se pravděpodobnost... celý článek

Dluhopisy: pokles cen se po měsíci zastavil i v USA

25. 4. 2007 | Robert Šíbl

Dluhopisy: pokles cen se po měsíci zastavil i v USA

Inflační tlaky poněkud polevily, což se na americkém trhu s vládními dluhopisy projevilo poklesem výnosů. Trh získal nejvíce od počátku března. Také v Evropě minulý týden trhy získaly,... celý článek

Dluhopisy: smazává se rozdíl mezi výnosy na trhu EU a USA

18. 4. 2007 | Robert Šíbl

Dluhopisy: smazává se rozdíl mezi výnosy na trhu EU a USA

S dalším týdnem přišel i další růst výnosů. Dluhopisy ztratily ve Spojených státech i v Evropě, na vině jsou ostřejší komentáře ohledně vývoje inflace.

Dluhopisy: velmi atraktivní růst výnosů

12. 4. 2007 | Robert Šíbl

Dluhopisy: velmi atraktivní růst výnosů

Kdo čekal, že se alespoň v minulém týdnu projeví některé ze známek slábnoucí americké ekonomiky, byl zklamán. Údaj týdne, počet nově vytvořených pracovních míst, dopadl nad očekávání... celý článek

Dluhopisy: výnosy stále rostou

4. 4. 2007 | Robert Šíbl

Dluhopisy: výnosy stále rostou

Již druhý týden po sobě můžeme na světových dluhopisových trzích sledovat rostoucí výnosy. Trh se vzpamatoval z korekční vlny na akciových trzích velmi rychle, což dluhovým instrumentům... celý článek

Partners Financial Services