Události uplynulého měsíce: březen

Události uplynulého měsíce: březen
Uteklo vám v březnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z povinností vůči státu? Nahlédněte do výběru březnových událostí.

Již pravidelná rubrika každý první či druhý pátek v měsíci přináší přehled našeho zpravodajství. Řazení je podle rubrik a data. Přečtěte si, co jste nestihli.

Banky

15. 3. Obchodní a hospodářské výsledky GE Money Bank za rok 2006.
GE Money Bank v roce 2006 vykázala mimořádné výsledky zejména v oblasti úvěrových produktů, objem úvěrů vzrostl meziročně o 21,1 % na více než 64,7 mld. Kč. Tento nárůst byl podle sdělení banky způsoben zejména velkým zájmem o spotřebitelskou Expres půjčku a o hypotéky. Úvěrová expanze se výrazně projevila i na bilanční sumě, která dosáhla téměř 73 mld. Kč (nárůst 13,4 % oproti roku 2005). Počet klientů GE Money Bank během loňského roku výrazně narostl o více než 55 000 na celkem 862 172. Na běžných účtech měli klienti ke konci roku uloženo přes 38 mld. Kč. Jde o výsledky podle českých účetních standardů.
15. 3. ČSOB ovládne belgická KBC Bank.
Belgická KBC Bank se stane jediným akcionářem tuzemské ČSOB. ČNB povolila KBC nákup zbývajících více než 2,5 % akcií českého finančního ústavu. Za jednu kmenovou akcii o jmenovité hodnotě 1 000 Kč zaplatí Belgičané 36 298 Kč. V prosinci 2006 KBC zvýšila svůj podíl z 90 na 97,44 %. Zdroj: Český výběr
16. 3. Komerční banka nabízí dva nové produktové balíčky s paušálem.
V těchto dnech uvádí Komerční banka na trh dva nové balíčky produktů a služeb pro individuální klienty - Extra konto a Premium konto. Oba balíčky jsou typu "all inclusive", kdy klient získá vybrané produkty a služby za jeden poplatek (Extra konto stojí 125 Kč měsíčně a Premium konto 325 Kč). Oba balíčky zahrnují vedení účtu a dále např. transakce zadané přes internetové nebo mobilní bankovnictví, vklady hotovosti, došlé platby, výběr/y z bankomatu KB, zdarma je také zadávání, změny nebo rušení trvalých příkazů k úhradě prostřednictvím internetu.
20. 3. Vlastníkem Živnostenské banky se stala Bank Austria.
Vlastníkem 100% podílu české Živnostenské banky se stala rakouská Bank Austria Creditanstalt ze skupiny UniCredit. Rakouská banka již v ČR ovládá také HVB Bank, která by se do konce roku 2007 měla s Živnostenskou bankou spojit.
21. 3. PPF bance klesl čistý zisk.
PPF bance, která patří k největším finančním skupinám v ČR, klesl v roce 2006 čistý zisk meziročně o 4,5 % na 281 mil. Kč. Bilanční suma stoupla o 17 % na 24,5 mld. Kč. Objem klientských vkladů stoupl o 6 mld. na 18,5 mld. Kč. Objem poskytnutých úvěrů banka meziročně zvýšila o pětinu na 9,4 mld. Kč.
23. 3. ČNB se chystá odebrat licenci Českému národnímu spořitelnímu družstvu.
Česká národní banka 14. března zahájila s družstevní záložnou České národní spořitelní družstvo správní řízení o odnětí licence. Důvodem byly podle ČNB závažné nedostatky v činnosti uvedené družstevní záložny zjištěné ČNB při kontrole. Současně se zahájením správního řízení bylo družstevní záložně nařízeno předběžné opatření ukládající povinnost nepřijímat vklady od členů a nepořizovat jiná aktiva než aktiva s rizikovou vahou nula.
26. 3. České banky zvyšují ochranu svých bankomatů.
Tuzemské banky se rozhodly zvýšit ochranu svých bankomatů. Vybavují je zařízením, které v případě neoprávněné manipulace obarví bankovky, čímž je znehodnotí. Více než 500 svých bankomatů začala tímto zařízením vybavovat také GE Money Bank.
29. 3. Zisk Raiffeisenbank vzrostl o 51 procent.
Raiffeisenbank a.s. loni zaznamenala rekordní výsledky. Nárůst zisku o 51 procent způsoben především dynamickou úvěrovou expanzí. Celková aktiva se blíží 90 miliardám korun. Čistý zisk Raiffeisenbank v České republice dosáhl v loňském roce 562,2 milionu korun, což oproti předchozím 371,5 milionu představuje nárůst o 51 procent. "Loňský rok byl pro nás po všech stránkách rekordní a výjimečný. Podařilo se nám výrazně zvýšit výnosy a zároveň udržet náklady pod kontrolou. Navíc jsme zvýšili tržní podíl ve všech klíčových segmentech," komentoval loňské výsledky generální ředitel Raiffeisenbank Lubor Žalman. Celková aktiva banky ke konci loňského roku dosáhla 89,7 miliardy korun, což oproti předchozím 75,9 miliardy představuje nárůst o 18 procent. "Za nárůstem je především dynamický rozvoj v úvěrové oblasti jak u firemní klientely, tak i v hypotékách a spotřebitelských úvěrech," uvedl Lubor Žalman. Rekordní rok banka zaznamenala především v poskytování hypotečních úvěrů.
29. 3. České banky vydělaly 38 miliard.
Českým bankám se loni dařilo; podle údajů ČNB vydělaly bezmála 38 miliard Kč. Nejvíce banky vydělávaly na půjčování peněz domácnostem. Polepšily si zejména velké domácí banky: Česká spořitelna (zisk 10,5 mld. Kč), ČSOB (zisk 9,5 mld. Kč), Komerční banka (zisk 9,1 mld. Kč) a HVB Bank (zisk 2,4 mld. Kč).
30. 3. Podvodů je stále více.
V roce 2006 bylo spácháno v České republice 13 814 úvěrových podvodů. Oproti roku 2005 se tak jejich počet snížil o 10 %. Naopak růst zaznamenávají nové formy bankovních podvodů. Úvěrových podvodů, které bankám způsobují největší škody oproti loňskému roku ubylo. Naopak se stále více objevují nové formy podvodů, kterých se pachatelé dopouštějí nejčastěji prostřednictvím internetu nebo mobilních telefonů. I přesto však úvěrový podvod patří stále mezi nejčastější trestné činy. Dle nejnovější studie se hodlá většina světových bank zapojit do spolupráce pro odhalování bankovní kriminality. Banky mají největší obavy z nových metod podvodů. Internetové bankovnictví k nim totiž nabízí více příležitostí a menší riziko odhalení.
30. 3. Agrobanka míří do konkurzu.
Prohlášení konkurzu na majetek Agrobanky je zřejmě nevyhnutelné. Vyplývá to z informací České národní banky. Agrobanka je podle dozorčí rady i likvidátora předlužená a při dalším oddalováním podání návrhu na konkurz hrozí likvidátorovi trestní postih. Zatím není jasné, zda by do konkurzní podstaty Agrobanky mohla být zahrnuta i část GE Money Bank. Agrobanka se do nucené správy dostala na podzim 1996.
ČTK

Spotřebitelské úvěry
6. 3. GE Money Bank vylepšila podmínky úvěrů Expres Business.
GE Money Bank snížila úrokové sazby u úvěrů Expres Business a současně prodloužila maximální dobu splatnosti z 60 až na 84 měsíců. Základní úroková sazba se aktuálně pohybuje v rozmezí 8,9 % až 11,9 % ročně.
Úvěr Expres Business je určen fyzickým osobám-podnikatelům a právnickým osobám (v.o.s. a s.r.o.). Jde o neúčelový úvěr, takže podnikatelé nedokládají záměr financování. GE Money Bank poskytuje Expres Business v objemu 40 000 Kč až 1 000 000 Kč. Fyzické osoby-podnikatelé u úvěru do 200 000 Kč nemusí bance poskytnout žádné jištění (u úvěrů nad 200 000 Kč je jako ručení akceptována směnka, právnické osoby ji předkládají vždy). Žadatel bance předkládá jedno nebo dvě daňové přiznání, občanský průkaz a doklad o podnikání. Vyřízení a schválení úvěru Expres Business je podle sdělení banky zdarma.
8. 3. Expres půjčky GE Money Bank jsou v březnu zvýhodněné. Na období od 1. března do 30. června připravila GE Money
Bank speciální nabídku na Expres půjčky, v rámci které přichází s úvěry s nižší úrokovou sazbou a delší dobou splatnosti - až 84 měsíců. Akční nabídka se týká půjček v hodnotě 50 000 Kč (12,60 % p.a.), 75 000 Kč (12,23 % p.a.) a 90 000 Kč (12,21 % p.a.). Každý klient dostane k půjčce dárek v podobě nafukovací matrace a míče. Od začátku března také došlo ke zvýšení maximální částky Expres půjčky dostupné pro nové klienty. Ti nyní mohou čerpat úvěr až do výše 150 000 Kč, stávající pak až do výše 200 000 Kč.
26. 3. Poštovní spořitelna nabízí půjčky v bankomatu.
Poštovní spořitelna začala nabízet úvěry, které si klient může vyřídit v bankomatu. Služba bude k dispozici v bankomatech Poštovní spořitelny od konce března a mohou ji využít klienti i neklienti Poštovní spořitelny.
Na obrazovkách bankomatů Poštovní spořitelny je nyní nově uvedena položka "Nabídka úvěrů". Klient si zvolí půjčku podle svých potřeb, zadá své telefonní číslo a čas, kdy ho má Poštovní spořitelna kontaktovat. Následně se mu ozve Klientské centrum PS, které domluví podrobnosti získání úvěru.

Kreditní karty
15. 3. Citibank nabízí kreditní karty bez ročního poplatku.
Citibank a.s. od poloviny dubna nabídne roční vedení Citibank kreditní karty Classic bez poplatku. Dříve bylo pro bezplatné vedení podmínkou utratit kreditní kartou 36 000 Kč ročně, jinak držitel karty platit 500 Kč ročně. Od poloviny dubna také banka snižuje úrokovou sazbu kreditních karet Gold (nově od 9,9% p.a. -22,8% p.a.), zavádí bezplatné pojištění proti zneužití karty a rozšiřuje program pro náročné klienty - Privilege Guide. (slevy u partnerů)
16. 3. Také ČSOB přichází s kreditní kartou zdarma.
Klienti ČSOB již v současnosti neplatí za vydání kreditní karty žádný poplatek. Pro držitele Aktivního a Prémiového konta je zdarma i vedení kreditní karty. Klienti, kteří u ČSOB žádné konto nemají, zaplatí za vedení kreditní karty 400 Kč měsíčně. Pro vydání kreditní karty není potřebné mít v ČSOB vedený běžný účet. Bezúročné období 45 dnů se vztahuje i na výběry hotovosti z bankomatu a převody na běžný účet, které klienti mohou čerpat až do výše 90 % z týdenního limitu kreditní karty. Minimální měsíční splátka činí 5 % z vyčerpané částky úvěru, minimálně 500 Kč, ale ne více než klient vyčerpal. Úroková sazba je 19,2 % p.a.


Investice

1. 3. Nový zajištěný fond České spořitelny nabízí výnos až 40 % za 5 let.
Česká spořitelna nabízí od 1. března 2007 nový ESPA-ČS zajištěný fond 25, jehož prodej potrvá do 26. dubna 2007. Fond investorům nabídne zhodnocení investice až 8 % ročně, což je nejvýše 40 % za 5 let. Výnos za každé z pěti sledovaných období se uzamkne, takže se již po tomto uplynulém období nebude měnit. Uzamčené výnosy se na konci pětiletého období trvání fondu sečtou a vytvoří výnos, který bude investorům vyplacen.
ESPA-ČS zajištěný fond 25 zajišťuje plnou návratnost vložené částky a je určen pro investici na dobu pěti let. Bude nabízen bez vstupního poplatku po celé upisovací období. Výstupní poplatek při setrvání ve fondu do 30. dubna 2012 je 0 %. Fond lze kdykoli během doby jeho trvání odprodat za aktuální prodejní cenu spolu s výstupním poplatkem. Minimální výše investované částky činí 5 000 Kč. Fond mohou zájemci nakupovat na všech pobočkách České spořitelny.
1. 3. Evropské i americké akcie prudce poklesly.
Akciové trhy v Evropě ve středu ztratily všechny zisky, kterých letos dosáhly. Kolem 10:00 byl hlavní panevropský index FTSEurofirst 300 o 2 procenta slabší než v úterý.
Americké akcie v úterý výrazně oslabily, trh zažil největší propad od teroristických útoků z 11. září 2001. Obavy z toho, že jsou akcie předražené, vyvolal již středeční ranní propad akcií v Šanghaji. Výprodej akcií v USA pak odstartovala zpráva o výrazném poklesu zakázek na zboží dlouhodobé spotřeby. Dow Jonesův index klesl o 416,02 bodu, tedy o 3,29 procenta, na 12 216,24 bodu.
2. 3. Raiffeisenbank nabídne nové produkty s pákovým efektem.
Raiffeisenbank a.s. v pondělí 6. 3. 2007 uvede na pražskou burzu nové turbo certifikáty a warranty. Nově se budou obchodovat tzv. turbo certifikáty s pákovým efektem na zlato a ropu, a to jak pro investory spekulující na vzestup, tak i na pokles těchto komodit. Kromě těchto čtyř certifikátů na komodity banka připravila i pákové instrumenty na české akcie a akciové indexy. Dále banka nabídne i certifikáty na akcie ČEZ a Telefonica O2. U obou titulů budou k dispozici jednak turbo long certifikáty, jednak warranty na pokles.
5. 3. Americké akcie mají za sebou nejhorší týden za 4 roky.
Americké akcie v pátek opět oslabily kvůli odklonu investorů od rizikových aktiv. Dow Jonesův index se v pátek snížil o 0,98 % na 12 114,10 bodu. Širší index Standard & Poor`s 500 klesl o 1,14 % na 1 387,17 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite dokonce o 1,51 % na 2 368 bodů. Za celý týden se Dow Jonesův index propadl o 4,2 %, tedy nejvíce od března 2003.
13. 3. Man Investments nabízí poprvé v České republice produkt na bázi hedžových fondů.
Man Investments, největší světový správce hedge fondů, oznámil, že v České republice poprvé veřejně nabídne produkt na bázi hedge fondů. Garantované dluhopisy budou českým investorům nabízeny prostřednictvím společnosti Patria Direct. Do portfolia, které se bude skládat z 15 hedge fondů, budou zařazeny jen ty nejlépe hodnocené fondy podle posouzení komise Man Global Strategies (MGS).
Podkladovým aktivem dluhopisu je MGS Access portfolio. Investoři mají možnost vybrat si mezi dluhopisy emitovanými v USD, EUR nebo SEK. Všechny se vyznačují volatilitou na úrovni korporátních dluhopisů, v rozmezí 8 - 10 % na anualizované bázi. Dolarové dluhopisy cílují roční výnosnost na 13 - 16 % a euro dluhopisy na 11 - 14 %.
16. 3. Americké hypotéky položily burzy.
Američané mají problémy se splácením hypoték. A na vlastní kůži to včera pocítili i majitelé akcií ČEZ nebo Erste Bank. Vlna nejistoty na americkém realitním trhu se totiž přehnala přes všechny burzy světa.
29. 3. ATLANTIK FT začal obchodovat s deriváty.
Společnost ATLANTIK FT, patřící do KKCG Finance, od 26. března 2007 rozšířila nabídku investičních nástrojů, se kterými její klienti mohou obchodovat, o nástroje derivátové povahy. Toto rozšíření nabídky investičních nástrojů společnosti ATLANTIK FT umožnila licence pro obchodování s deriváty, kterou jí udělila ČNB jako regulátor kapitálového trhu dne 14. února 2007.
Nyní tak nabízí obchodování s investičními certifikáty, warranty a futures kontrakty obchodovanými na českém trhu. Podkladovými aktivy těchto kategorií derivátů budou akcie, akciové indexy, měny, dluhové instrumenty a v neposlední řadě též komodity. "Věříme, že doplnění derivátů do naší stávající nabídky vyvolá u našich privátních i institucionálních klientů velký zájem, zejména díky lepší možnosti řízení rizika a jednodušší realizaci vhodné investiční strategie," informovala Dagmar Adamcová, tisková mluvčí společnosti ATLANTIK FT.
Společnost ATLANTIK FT nabízí všem svým klientům po dobu měsíce dubna a května při příležitosti zahájení obchodování s novými investičními instrumenty - certifikáty, warranty a futures, poplatkové prázdniny. Klienti tak mohou tyto nové investiční produkty obchodovat bez poplatků společnosti ATLANTIK FT, pouze za poplatky trhu.

Dluhopisy
21. 3. ECM REAL ESTATE INVESTMENTS A.G. uvedla na český trh první emisi lokálních dluhopisů.
ECM REAL ESTATE INVESTMENTS A.G. vydává dluhopisy s pohyblivým úrokovým výnosem 6M PRIBOR + 2,90 % p.a., o jmenovité hodnotě jednoho dluhopisu 1 000 000 Kč, za emisní kurs 100 % jmenovité hodnoty dluhopisu. Celkový objem dluhopisů vydaných k datu emise je 1 000 000 000 Kč. Dluhopisy jsou splatné v roce 2012 a budou kótovanými cennými papíry obchodovanými na vedlejším trhu Burzy cenných papíru Praha od data emise. Jako jediný bookrunner, vedoucí manažer a kotační agent pro přijetí dluhopisů k obchodování na Burze cenných papíru Praha působí Česká spořitelna, a.s.

Měny
28. 3. Slovenská centrální banka snížila klíčovou sazbu.
Slovenská centrální banka včera kvůli silné koruně snížila hlavní úrokovou sazbu z 4,75 na 4,50 %. Sazba, od které se odvíjejí také úroky komerčních bank, klesla po více než 2 letech. Snížením sazeb se NBS pokusila korunu odradit od dalšího posílení, což však nezabralo.


Bydlení

28. 3. Fondu bydlení hrozí, že nebude mít příští rok peníze na dotace.
Státnímu fondu rozvoje bydlení (SFRB) hrozí, že nebude mít příští rok peníze na poskytování dotací na výstavbu či opravu bytů. Řekl to ředitel SFRB Jan Wagner. Fond vládu upozornil, že má výdaje pouze na letošní rok, nikoli už na rok příští. Vláda tak musí podle Wagnera zvážit, jak bude v budoucnu bytovou politiku podporovat, jinak by prý nezbylo než od roku 2008 poskytování dotací zastavit. V roce 2006 již fond podle Wagnera nezískal žádné peníze z výnosu privatizace z Fondu národního majetku ani ze státního rozpočtu. Příjmy fondu byly loni tvořeny pouze výnosy z vlastního jmění a byly o 15 procent vyšší, než původně předpokládpanelových domů, a to kvůli tlaku na snížení mandatorních výdajů ze státního rozpočtu. V programu PANEL se za dobu jeho existence podařilo podpořit opravy více než 75 000 bytů. Loni byly využity podle Wagnera téměř všechny peníze na dotace obcím na výstavbu sociálních bytů. Fond podpořil výstavbu 2266 nájemních bytů ve 231 obcích.
6. 3. Majitelé domů chtějí dvouletou výpovědní lhůtu uzákonit dříve.
Podle návrhu Ministerstva pro místní rozvoj by majitelé domů měli mít možnost vypovědět nájemní smlouvu bez udání s dvouletou výpovědní lhůtou až od roku 2010. Majitelé s tímto termínem nesouhlasí a po vládě požadují, aby možnost ukončení nájmu řešila samostatná novela občanského zákoníku, která by vstoupila v platnost dříve než v roce 2010.
27. 3. ČR může získat 5,4 mld. od EU na opravu problémových částí měst.
ČR má šanci v období 2007 - 2013 získat od EU až 770 milionů korun ročně na opravu problémových částí měst, včetně panelových sídlišť. Celkem tak ČR může za sedm let získat až 5,4 miliardy korun. Dotace mohou nové členské země získat z Evropského fondu regionálního rozvoje na regeneraci chátrajících částí měst; v minulém programovacím období peníze na opravu panelových domů možné čerpat nebylo. Informovalo o tom ministerstvo pro místní rozvoj. Téměř 700 000 panelových bytů v ČR již dosáhlo stáří 35 let a více. Objem potřebných oprav na panelové byty je odhadován na 150 až 200 miliard korun. Zatím bylo opraveno a zatepleno asi 25 procent panelových bytů. V ČR je celkem 3,8 milionu bytů, z toho 1,2 milionu bytů tvoří panelové byty. Panelové byty tvoří 31,3 procenta z celkového počtu bytů. Panelové domy byly stavěny od padesátých let minulého století přibližně do roku 1994. Největší počet jich je v Praze, Ústeckém a Moravskoslezském kraji.
28. 3. Trigema: Stoupá počet lidí, kteří byty kupují bez hypotéky.
Stále nižší procento zákazníků, kteří se rozhodli pro koupi bytu, jej financuje s pomocí hypotéky či úvěru stavebního spoření. Vyplývá to z vnitřní statistiky stavební a developerské společnosti Trigema za rok 2006, která se týká projektů Nová Kolonie v Praze-Stodůlkách a bytového komplexu v Roztokách u Prahy. Souběžně s marketingovým průzkumem zveřejnila významná domácí stavební a developerská společnost Trigema své obchodní výsledky za rok 2006. Skupina, zaměřená na development nových projektů, stavební a rekonstrukční práce i regenerace panelových domů, dosáhla tržeb 486 242 milionů korun, což znamená meziroční nárůst o 15 %.

Hypoteční bankovnictví
1. 3. ČSOB nabízí fixaci hypotečního úvěru na libovolně dlouhou dobu.
ČSOB od 1. března nabízí, že klientům zafixuje sazbu hypotečního úvěru na libovolně dlouhé období, tzn. můžete si sjednat pevnou výši splátek na celou dobu trvání hypotéky. Podle sdělení banky můžete v ČSOB získat 10letou hypotéku se zafixovanou sazbou o 0,51 %, 15letou hypotéku o 0,69 % levněji než dosud. ČSOB nabízí klientům 30denní garanci úrokové sazby. Sjednaná sazba je klientům garantována až do doby podpisu smlouvy o úvěru, i pokud se sazby na trhu mezitím zvýší. ČSOB současně prodlužuje věk, do něhož klient musí plně splatit hypotéku, až na 70 let, a také prodlužuje období možného splácení hypoték až na 40 let.
1. 3. Raiffeisenbank přináší na trh novinku - variabilní hypotéku a možnost odkladu splátek.
Novinkou na českém trhu je tzv. variabilní hypotéka. U této hypotéky banka klientovi nepošle na účet peníze, ale nastaví mu na něm úvěrový rámec, podobně jako u kontokorentního úvěru. Variabilní hypotéku nabízí Raiffeisenbank do 50 % zástavní hodnoty nemovitosti, úvěrový rámec bude úročen variabilní sazbou na bázi denního PRIBORu. Aktuální úroková sazba je 6,68 % p.a. Úvěr je neúčelový, jeho splatnost se pohybuje mezi 5 a 30 lety a maximální výše úvěru je 5 mil. Kč. Hypotéku je možné splatit kdykoli bez sankčního poplatku.
Banka rovněž od dnešního dne nabízí možnost odkladu splátek. Třikrát za dobu trvání úvěru může klient požádat o odklad splátek až na 6 měsíců. Odklad banka povolí u hypoték, které jsou řádně spláceny v předchozích 12 měsících. Odložit lze jen splátku jistiny, úroky klient nadále splácí.
6. 3. Raiffeisenbank přináší fixace na 6 a 7 let a snižuje sazby hypoték s delší fixací.
Raiffeisenbank a.s. rozšiřuje nabídku fixací účelových i neúčelových hypoték o fixace na 6 a 7 let. Nejnižší úroková sazba pro šestiletou fixaci činí 4,23 %, nejnižší sedmiletý fix dosahuje 4,32 %. Banka současně snížila úrokové sazby u hypoték s delší fixací - minimální sazba pro fixaci na 10 let klesá z 4,66 % na 4,46 %, fixace na 15 let činí 4,67 % oproti předchozím 4,88 %.
6. 3. Bawag Bank snížila úrokové sazby hypoték.
Úrokové sazby standardních hypoték u BAWAG Bank nyní začínají na 3,43% p.a. (roční fixace). Americká hypotéka je od 4,93% p.a. (roční fixace). Sazby tzv. Hypotéky hypoték určené pro přefinancování stávající hypotéky na bydlení začínají s tříletou fixací na 4,06% p.a.
15. 3. Hypoteční banka dnes představila on-line hypotéku a nové pojištění úvěru.
Hypoteční banka jako první banka nabízí Hypotéku on-line. Prostřednictvím tohoto nástroje si mohou zájemci o hypotéku sami snadno na webu banky vymodelovat úvěr dle svých potřeb a po vyplnění kontaktních údajů si sjednat schůzku s hypotečním poradcem. Úvěr pak získají na pobočce rychleji a s 50% slevou z poplatku za zpracovní hypotéky. Druhou novinkou je pojištění platební neschopnosti připravené ve spolupráci s ČSOB Pojišťovnou, které je možné si sjednat přímo při uzavření smlouvy o úvěru. Pojištění je nabízeno ve třech variantách a jeho výše činí podle 3,4 %; 4,7 % nebo 7,1 % z měsíční splátky.
15. 3. HVB Bank nabízí do konce dubna zpracování žádosti o hypotéku zdarma.
Klientům, kteří zažádají o hypoteční úvěr do 30. dubna 2007 banka neúčtuje poplatek za zpracování žádosti o hypotéku. Banka také nově poskytuje hypoteční úvěr Majordomus HIT a Majordomus Exkluziv až do výše 100 % tržní hodnoty nemovitosti stanovené bankou. Úvěr Majordomus Flexi je zase možné částečně či celkově předčasně splatit bez dodatečných sankcí. A konečně HVB Bank také nedávno prodloužila splatnost hypotečních úvěrů až do 70 let věku klienta.
15. 3. Raiffeisenbank nabízí hypotéky se splatností 40 let.
S účinností od počátku března Raiffeisenbank nabízí hypoteční úvěry se splatností 40 let. Tato nabídka je určena pro klienty do 30 let, max. věk klienta v době ukončení splatnosti je tudíž 70 let. Banka poskytuje úvěry se 40letou splatností až do 70% zástavní hodnoty nemovitosti. Prodloužení maximální doby splatnosti hypotéky ze 30 na 40 let je prozatím poslední z celé řady novinek, které Raiffeisenbank v poslední době uvedla na trh (viz Hypotéka jako kontokorent či s pevným úrokem? Ale ano! či Poperou se leos hypoteční banky o své klienty?).
16. 3. Wüstenrot hypoteční banka nabízí hypotéky bez poplatku včetně Hypotéky REFIN.
Wüstenrot hypoteční banka a.s. nabízí v rámci jarní nabídky hypotéky zdarma. Bez poplatku za zpracování úvěru poskytuje banka veškeré hypoteční produkty nabízené s pětiletou fixací úrokové sazby. Žádost o hypoteční úvěr musí být u banky podána v období od 15. března do 30. dubna 2007. Bez poplatku za zapracování úvěru je v tomto období poskytována také nová Hypotéka REFIN, která je určena pro refinancování dříve poskytnutých úvěrů na bydlení a zajištěných zástavním právem k nemovitosti (více viz Je vaše hypotéka drahá? Vezměte si u konkurence jinou!).
29. 3. Hypotéky už i pro podnikatele a podniky.
Největší výhodou hypoték oproti ostatním úvěrovým produktům jsou její nízké úrokové sazby. Mezi další výhody pořízení nemovitosti na hypotéku jsou především rozložení splátek na delší čas a tím optimalizace peněžních toků a také způsob zajištění úvěru. Hypotéční úvěr je určen podnikatelům a firmám na financování nemovitostí. Podnikatelskou hypotéku lze využít na koupi nemovitosti (i pozemku), koupi podílu na nemovitosti, výstavbu a stavebních úpravy nemovitosti, splacení jiných úvěrů poskytnutých na financování nemovitosti určené k podnikání, úhradu za převod družstevního podílu v bytovém družstvu, nebo úhradu prokazatelných nákladů souvisejících s investicí do nemovitosti
30. 3. Buřinka rozšiřuje od dubna nabídku úvěru HYPO TREND o pevnou úrokovou sazbu.
Stavební spořitelna České spořitelny uvádí od 1. dubna 2007 na trh překlenovací úvěru HYPO TREND s pevnou úrokovou sazbou a pevnou splátkou úvěru po celou dobu splácení. Současně Buřinka snižuje úrokové sazby a minimální měsíční platby na úvěr u všech typů překlenovacích úvěrů a významně zjednodušuje úvěrovou nabídku. Nový úvěr HYPO TREND s pevnou úrokovou sazbou je určen klientům, kteří upřednostňují nízkou výši platby na úvěr a současně mohou použít jako zajištění úvěru nemovitou zástavu. Klient může úvěr splácet až 28 let. Roční úroková sazba úvěru je 4,85 %.
Tisková zpráva

Stavební spoření
9. 3. Hypo nabízí novou verzi úvěru Nadstandard.
HYPO stavební spořitelna uvádí na trh novou verzi svého překlenovacího úvěru Nadstandard. Tento produkt nabízí prodlouženou dobu splácení a pevnou úrokovou sazbu od 4,2 % p.a.


Pojištění

6. 3. Čistý zisk Pojišťovny České spořitelny meziročně vzrostl o 64,3 % na 307,55 mil. Kč
Pojišťovna České spořitelny dosáhla k 31. prosinci 2006 čistého zisku 307,55 mil. Kč, což představuje nárůst o 64,3 % oproti roku 2005 (počítáno podle českých účetních standardů - CAS). Výsledek odpovídá zhodnocení vloženého kapitálu ROE (výnosnost aktiv) ve výši 17,2 %. Objem technických rezerv životního pojištění vzrostl meziročně o 26,1 % na úroveň 13,47 mld. Kč. Počet klientů ke konci roku 2006 přesáhl hranici půl miliónu.
8. 3. ING ČR v roce 2006 - ve znamení růstu.
V roce 2006 zaznamenala retailová část ING ČR (životní a zdravotní pojištění, penzijní fond, podílové fondy, spořicí účet a hypotéky) 17% nárůst aktiv ve správě na 65,57 mld. Kč. Také čistý zisk se zvedl o 16 % a na konci roku dosáhl hodnoty 1,63 mld. Kč. K 31. prosinci 2006 mělo s ING sjednanou smlouvu 754 873 klientů, což je o 7 % více než v roce 2006. Hlavní objem uskutečněných obchodů připadá na životní pojištění.
16. 3. Carlife PMP uvádí na trh nový produkt Point Protect: pojištění bodového hodnocení řidičů.
Společnost Carlife PMP uvádí od 1. března 2007 na český trh nový pojistný produkt Point Protect, jenž je určen všem řidičům, kterým dělá starosti bodový systém. Pojištění Point Protect je určeno řidičům, kterým bylo odňato řidičské oprávnění po dosažení počtu 12 bodů, a kryje jejich měsíční náklady na náhradní dopravu po celou dobu zákazu řídit. Produkt je nabízen ve třech variantách podle výše pojistného plnění tak, aby byly uspokojeny potřeby každého řidiče včetně řidičů z povolání. Maximální limit plnění je 30 000 Kč měsíčně.


Daně a život

6. 3. Novela zákona o daních čeká na schválení.
Hospodářský výbor Senátu doporučil schválit novelu zákona o daních z příjmů, v níž se počítá s možností uplatnění společného zdanění manželů i těm, jejichž partner v minulém roce zemřel. Senát bude novelu schvalovat tento týden a poté bude předána k podpisu prezidentovi.
Zdroj: Český výběr
14. 3. Daňová složenka je k dispozici i v roce 2007.
I v letošním roce bude pro placení vybraných druhů daní v hotovosti na účet finančního či celního úřadu k dispozici tzv. daňová složenka, jako forma placení daní osvobozená od poštovních poplatků. Tvar daňové složenky přitom bude stejný jako v roce 2006. Daňovou složenku si lze vyzvednout na pobočkách České pošty a na finančních úřadech. Více se dočtete také v článku Na jaký účet a jakou formou odvést daň či pokutu.
19. 3. Kabinet ČR chystá změny daní.
Místopředseda ODS Pavel Bém oznámil, že česká vláda představí veřejnosti dne 3. 4. 2007 balík ekonomických a daňových reforem. Podle ministerstva financí by měli lidé platit jen jednu sazbu daně, a to 15 %. Zároveň se zvýší nižší sazba daně z přidané hodnoty z 5 na 9 %. Zdroj: Český výběr
27. 3. Nižší daň sníží atraktivitu hypoték a pojistek.
Po zavedení jednotné patnáctiprocentní daně z příjmu, o které uvažuje vláda, by se snížila částka, kterou ušetří na daních lidé s hypotékou, životní pojistkou či penzijním připojištěním. S připravovaným snížením daní si hlavně lidé s vyššími příjmy nepolepší tolik, jak by se mohlo zdát. Zatímco dnes vrátí stát lidem na všech daňových výhodách podle expertních odhadů 4,7 miliardy korun, s nižší daní by to bylo o dvě miliardy méně. Vláda v těchto dnech svůj balíček změn daní i sociálních dávek dokončuje. Představit ho chce oficiálně příští týden, ale zavedení patnáctiprocentní daně už potvrdila.
Vláda zatím podle informací MfD neplánuje daňové úlevy na hypotéky či životní pojistky úplně zrušit. Naopak ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas chce motivovat Čechy, aby si na důchod spořili více než průměrných 500 korun měsíčně. Připravuje proto návrh na zvýšení státní podpory penzijního připojištění. Banky, penzijní fondy či stavební spořitelny se úbytku klientů nebojí.

Penzijní fondy
1. 3. Penzijní fond České pojišťovny vytvořil za loňský rok zisk ve výši 1,03 mld. Kč.
Penzijní fond České pojišťovny (PFČP) vytvořil za loňský rok zisk ve výši 1,03 mld. Kč, což v meziročním srovnání představuje nárůst o téměř 7 %. Podle údajů Asociace penzijních fondů ČR společnost v minulém roce spravovala největší objem klientských úspor, který dosáhl 30,2 mld. Kč. V meziročním srovnání také stoupl počet klientů, a to o více jak 12 %. Na konci roku 2006 PFČP evidoval 974 000 účastníků penzijního připojištění.
2. 3. Radek Cmíral je novým členem představenstva Penzijního fondu Komerční banky.
Novým členem představenstva Penzijního fondu Komerční banky (PF KB) se s platností od 1. 3. 2007 stal Radek Cmíral, který bude zároveň působit ve funkci ředitele finančního úseku PF KB. Radek Cmíral (1973) vystudoval VŠE v Praze. V Komerční bance, kde pracuje od roku 2000, působil především v oblasti řízení rizik. Zároveň byl do dozorčí rady PF KB s účinností od 1. 3. 2007 znovu jmenován David Formánek.
2. 3. V České republice má penzijní připojištění téměř 3,6 miliónu občanů.
Podle evidence Ministerstva financí k 31. 12. 2006 dosáhl celkový počet penzijně připojištěných občanů rekordní výše 3 593 645, což znamená, že každý třetí občan je penzijně připojištěn. Proti stavu ke konci roku 2005 to představuje nárůst o 314 000 připojištění. Plynule také roste objem příspěvků účastníků (bez příspěvků zaměstnavatelů), který v roce 2006 dosáhl historicky největší hodnoty 17, 607 mld. Kč, což představuje meziroční nárůst o 14,8 %. Průměrný měsíční příspěvek účastníka vzrostl meziročně o 5,6 % na 431 Kč.
Za rok 2006 (podle zákona o penzijním připojištění se státní přípěvek poskytuje zpětně po skončení kalendářního čtvrtletí) byl penzijním fondům poukázán státní příspěvek v objemu 4,162 mld. Kč, což představuje meziroční nárůst o 13 %. Průměrný měsíční státní příspěvek na jednoho účastníka v roce 2006 tak již dosáhl 102 Kč.
Podle Asociace penzijních fondů dosáhl objem prostředků penzijních fondů evidovaných ve prospěch účastníků penzijního připojištění k 31. 12. 2006 částky 136,1 mld. Kč, tedy o 23,5 mld. Kč více než v roce předcházejícím.

Život
2. 3. Stát bude hlídat cenu plynu i na otevřeném trhu.
Ačkoliv se od 1. dubna v zemi zcela otevírá trh se zemním plynem, Energetický regulační úřad (ERÚ) bude dál hlídat, zda dodavatelé nediktují svým zákazníkům příliš vysoké ceny. Úřad má dokonce právo nařídit plynárenským firmám dodávku plynu za podmínek, jež sám určí.
Důvodem opatření je fakt, že čeští zákazníci mají velmi omezenou možnost výběru plynárenské firmy: na trhu totiž pro malé odběratele nabízí služby kromě nejsilnějšího hráče RWE Transgas už jen Jihočeská plynárenská ovládaná koncernem E.ON a dále Pražská plynárenská, kde má sice většinu pražský magistrát, která je ale vlastnicky spojena rovněž se společností E.ON. O skutečné konkurenci se tak dá těžko mluvit.
Informaci přinesly Hospodářské noviny.
5. 3. Nečas plánuje nižší porodné i jiný systém mateřské dovolené.
Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) chce, aby se snížilo stávající porodné a změnil se i systém vyplácení rodičovského příspěvku. Jeho plán má ušetřit ročně státní pokladně miliardy korun. Reformní plán hodlá vláda představit v dubnu. Podle Nečasova plánu by si rodič mohl vybrat ze 3 variant, jak dlouho bude doma s dítětem.
9. 3. Míra nezaměstnanosti v ČR v únoru klesla.
V únoru klesla míra nezaměstnanosti v ČR na 7,7 %. Celkový počet lidí evidovaných na úřadech práce v současné době činí 454 737. Analytik Raiffeisenbank P. Mertlík uvedl, že míra nezaměstnanosti by na konci jara mohla klesnout pod 7 % a příští rok i pod 6 %.
9. 3. Inflace v ČR se zvýšila.
Únorová inflace se v meziročním srovnání zvýšila na 1,5 % z lednových 1,3 %. Proti lednu se ceny meziměsíčně zvýšily o 0,3 % a podle analytiků budou růst i v příštích měsících, kdy se projeví zvyšování spotřebních daní u cigaret a deregulace nájemného. Ve srovnání s EU je inflace v ČR pod průměrem.
12. 3. Ceny pohonných hmot v ČR zřejmě porostou.
Ceny benzinu v ČR patří k nejnižším v Evropě. Průměrná cena se nyní pohybuje kolem 27 korun za litr. Výrazně nižší je podle ÚAMK cena jen v Estonsku. Analytici však v nejbližších dnech očekávají růst cen pohonných hmot kvůli rostoucím cenám ropy na světových trzích.
12. 3. Ekonomika rostla díky rekordní spotřebě domácností.
Hrubý domácí produkt zaznamenal v roce 2006 rekordní růst 6,1 % především díky spotřebě českých domácností. Ty v minulém roce utratily více než půldruhého bilionu korun, o téměř 5 % více než v roce 2005. Důvodem je růst mezd a stále větší ochota lidí zadlužovat se při nákupu spotřebního zboží. V roce 2007 očekávají analytici růst české ekonomiky okolo 5 %.
23. 3. Sociální pojištění v ČR patří k nejvyšším v EU.
Ze statistiky zveřejněné Evropskou komisí vyplývá, že odvody na sociální pojištění jsou v ČR jedny z nejvyšších v Evropské unii v poměru k hrubému domácímu produktu. V současné době ze sociálního pojistného vybere více peněz než ČR jen Německo a Francie. V ČR tvoří výběr 15,1 % HDP.
26. 3. Ceny elektřiny se budou stále zvyšovat.
Podle energetiků a analytiků energetických trhů bude vyrovnávání našich cen elektřiny s vyššími cenami v Německu pokračovat, srovnat by se měly až v roce 2008 či 2009. V ČR se za elektřinu platí 43 eur za megawatthodinu, v Německu 53 eur. Cena elektřiny by měla stoupnout ještě o 10 %.


Podniky

30. 3. V ČR podniká 12 % populace.
Podle průzkumu VŠE, do kterého se zapojilo 42 zemí z celého světa, se ČR řadí k evropským zemím s vysokou podnikatelskou aktivitou. V ČR celkem podniká 12 % dospělé populace. V porovnáním s ostatními zeměmi skončila ČR na 25. místě.


EU

1. 3. Nezaměstnanost v EU v lednu klesla.
Míra nezaměstnanosti v EU v lednu dosáhla 7,5 %, a mírně se tak snížila z předchozích 7,6 %. Přesně před rokem, tedy v lednu 2006, byla v členských zemích unie nezaměstnanost mnohem vyšší, dosahovala 8,3 %.
13. 3. ČR přijme euro nejdříve v roce 2012.
Vláda včera schválila plán zavedení jednotné evropské měny. Reálným termínem pro přijetí eura je podle ministra financí M. Kalouska rok 2012. Pro přijetí eura je nezbytné, aby ČR do roku 2010 snížila schodek veřejných financí ze současných 4 % na 3 % HDP. Podíl deficitu na HDP je posledním ze čtyř konvergenčních kritérií, které Česko nesplňuje.
16. 3. Koordinátorem pro zavedení eura bude O. Dědek
Bývalý viceguvernér ČNB Oldřich Dědek se stane novým národním koordinátorem zavedení eura. Má vystřídat Petra Očka, který byl funkcí koordinátora dočasně pověřen a bude i nadále s Dědkem úzce spolupracovat. Návrh na jmenování nového koordinátora předloží vládě ministr financí Miroslav Kalousek.
28. 3. Ceny finančních služeb klesnou
Ministři financí členských zemí včera schválili novou směrnici, která povede k větší konkurenci a srazí ceny finančních služeb. Platby do zemí EU by tak pro Čechy měly být levnější a rychlejší. Do listopadu 2009 budou mít členové unie čas na převedení směrnice do národního práva.


Další aktuality

1. 3. Ve 2. ročníku ankety o nejabsurdnější poplatek zvítězil poplatek za výběr z bankomatu vlastní banky.
Dnes byly vyhlášeny výsledky 2. ročníku ankety o nejabsurdnější poplatek, kterou za mediální podpory finančního serveru Peníze.CZ uspořádal portál www.bankovnipoplatky.com. O výsledcích ankety, která trvala 2 měsíce rozhodlo více než 20 000 hlasů. Po dramatickém průběhu nakonec zvítězil poplatek za výběr z bankomatu vlastní banky (37,5 % hlasů). Na 2. místě skončil se ziskem více než 37 % hlasů poplatek za vedení běžného účtu a na 3. místě pak poplatek za účetní položku (bezmála 25 % hlasů). Smyslem ankety je vyvolat diskuzi s bankami nad budoucností poplatků, které lidé nejvíce kritizují.
1. 3. Vláda rozhodla, že přimíchávání biopaliv do PHM začne později.
Vláda schválila návrh novely zákona o ochraně ovzduší, podle níž by se měla biopaliva v Česku začít povinně přidávat do benzinu a nafty od roku 2008, tedy o půl roku později, než se dosud počítalo. Důvodem odkladu je podle ministerstva životního prostředí potřeba dobře připravit kontrolní mechanismus.
6. 3. Loni zprostředkovaly společnosti sdružené v USF finanční produkty v hodnotě 7 207 894 tis. Kč.
Společnosti sdružené v roce 2007 v rámci Unie společností finančního zprostředkování a poradenství (USF) zprostředkovaly v roce 2006 (včetně nově přistoupivšího člena Allfin Pro, s.r.o.) 90 494 smluv o finančních produktech. Objem zprostředkovaných investic činil 1 224 724 tis. Kč, předepsané pojistné v životním pojištění 660 402 tis. Kč a objem hypotečních úvěrů dosáhl 4 489 397 tis. Kč. Při porovnání s celkovým objemem finančních produktů prodaných v roce 2006 na českém finančním trhu zprostředkovaly souhrnně společnosti sdružené v USF 3,04 % z celkového objemu investic uskutečněných v tomto období, 4,31 % se podílely na celkovém předepsaném pojistném v životním pojištění a jejich podíl na celkovém objemu hypoték činil 3,2 %.
7. 3. Ekonomika EU roste, na USA však nestačí.
Z nejnovější studie sdružení evropských obchodních a průmyslových komor Eurochambres vyplývá, že hospodářství EU zaostává za americkým přibližně o 20 let. Americký hrubý domácí produkt v roce 2006 dosáhl 3,3 %, oproti tomu růst evropského hospodářství nedosáhl ani 3 %.
Zdroj: Český výběr
7. 3. Průměrná hrubá mzda se loni poprvé přehoupla přes 20 000 Kč.
V posledním čtvrtletí se průměrný plat dostal na 21 952 Kč. Údaj za celý loňský rok je o něco nižší. Češi průměrně vydělávali 20 211 Kč a reálně si tak polepšili o 3,9 %. Je to ale vůbec poprvé, kdy se hrubá mzda přehoupla přes hranici 20 000 Kč.
7. 3. Raiffeisenbank upozorňuje na pokus o zneužití internetbankingu.
Raiffeisenbank a.s. se dnes podařilo odhalit pokus o zneužití internetového bankovnictví. Při přihlášení do internetového bankovnictví se klientovi zobrazilo podvodné rozhraní, které jej neobvyklým způsobem vyzvalo k zadání hesla a cesty k certifikátu. Falešná stránka se projeví mimo jiné tím, že je uveden nepravdivý text o zdokonalování bezpečnosti, navíc se zkomoleným slovem "uveďte". Na přihlašovací stránce rovněž chybí upozornění na obranu vůči tzv. phishingu.
Proto banka doporučuje klientům, aby při přihlašování do internetového bankovnictví věnovali zvýšenou pozornost přihlašovací stránce a při sebemenší pochybnosti se obrátili na kontaktní linku 800 900 900.
8. 3. Reforma veřejných financí bude trvat 3 roky.
Od 1. 1. 2008 by měly být v platnosti nové zákony upravující daně z příjmu právnických a fyzických osob, daně z přidané hodnoty a výplaty různých sociálních dávek. Tímto krokem začne reforma veřejných financí, která proběhne ve 3 etapách a bude trvat 3 roky. Vláda si od reforem slibuje, že se jí podaří "zkrotit" obří rozpočtové schodky. Podle představ kabinetu by se měl deficit veřejných financí snížit na 3 % HDP už v roce 2008.
8. 3. Členové AFIZ zveřejnili výsledky své loňské produkce.
Výsledky za jednotlivé členy budou součástí tištěné výroční zprávy AFIZ, jejíž vydání se předpokládá v květnu 2007.
Produkce členů AFIZ za rok 2006
Investice - počet uzavřených smluv 21 727 ks
Objem nákupů podílové listy 2 702 308 428 Kč
Objem nákupů akcie 40 014 382 418 Kč
Objem nákupů dluhopisy 5 562 263 Kč
Pojišťovnictví počet uzavřených smluv životní pojištění 140 686 ks
Roční produkční pojistné životní pojištění 1 864 047 630 Kč
Roční produkční pojistné životní pojištění 1 864 047 630 Kč
Pojišťovnictví počet uzavřených smluv neživotní pojištění 65 005 ks
Roční produkční pojistné neživotní pojištění 229 351 622 Kč
Stavební spoření počet uzavřených smluv 58 259 ks
Stavební spoření objem cílových částek 14 357 464 682 Kč
Stavební spoření počet uzavřených úvěrových smluv 6 051 ks
Stavební spoření objem úvěrů 2 402 251 411 Kč
Hypoteční úvěry počet uzavřených smluv 4 666 ks
Hypoteční úvěry objem 6 684 663 752 Kč
Penzijní připojištění počet uzavřených smluv 100 057 ks
Penzijní připojištění objem sjednaných měsíčních příspěvků 50 394 715 Kč
Počet podřízených pojišťovacích zprostředkovatelů 10 734
Počet investičních zprostředkovatelů druhé úrovně 2 510
Zdroj dat: AFIZ
8. 3. Do nebankovního registru vstoupily dvě nové firmy.
Do Nebankovního registru klientských informací (NRKI), který v současné době sdružuje informace o klientech zejména leasingových a splátkových společností, vstoupily dvě nové firmy. Nebankovní registr tak k dnešnímu dni využívá celkem 18 společností. Dvěma novými členy nebankovního registru jsou leasingové společnosti D. S. Leasing Full service a Agro leasing J. Hradec. V těchto dnech začínají obě společnosti od svých klientů sbírat souhlasy s uložením jejich údajů do registru.
8. 3. ECB zdražila úvěry, sazby jsou nejvýš za posledních 5 let.
Evropská centrální banka zvýšila základní úrokovou sazbu na 3,75 %. Centrální bankéři zvýšili základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu. Finanční trh rozhodnutí frankfurtské centrální banky očekával. Sazba, která určuje náklady na úvěry v celé ekonomice eurozóny, je nyní na nejvyšší úrovni za více než 5 let.
12. 3. Vláda schválila dva důležité body justiční reformy.
Vláda dnes schválila dva důležité body justiční reformy ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. Jsou to novela zákona o soudních exekutorech a exekuční činnosti - exekuční řád (120/2001 Sb.) a změna zákona o výkonu trestu odnětí svobody (169/1999 Sb.). Oba návrhy teď putují do poslanecké sněmovny, kde by je poslanci mohli schválit tak, aby novely začaly platit ještě v letošním roce.
13. 3. ČNB odtajní hlasování o úrokových sazbách.
Od ledna 2008 bude veřejnost vědět, jak hlasují jednotliví členové bankovní rady České národní banky - například když řeší nastavení úrokových sazeb. Tedy při rozhodování, od něhož se odvíjí úročení úvěrů i půjček a jehož výsledek může zahýbat s ekonomickým růstem a inflací. O jmenovitém zveřejňování hlasování rozhodla sama ČNB. Podle guvernéra Zdeňka Tůmy je účelem novinky zvýšit průhlednost měnové politiky a zvýraznit individuální názory jednotlivých bankéřů.
Zdroj: Ekomail
14. 3. Stavebnictví se v lednu dařilo.
Stavebnictví v lednu 2007 rostlo nejvíce za poslední 3 roky. Díky mimořádně teplému počasí stavební výroba meziročně stoupla o 29,2 %. Oboru se dařilo i během posledních 12 měsíců především díky dlouhodobě levným hypotékám, růstu reálných mezd, očekávání dalšího růstu cen nemovitostí a strachu z vyšší DPH na stavební práce související s bydlením. Zdroj: Český výběr
15. 3. Děti do 10 let nebudou potřebovat vlastní pasy.
Sněmovna poslala do Senátu novelu, která by měla umožnit nahradit pasy pro děti do deseti let speciálními štítky v pasech rodičů. Změna systému by však měla začít platit až po letošních prázdninách. Vládní novelu, kterou prosadil exministr vnitra František Bublan, podpořilo ve zrychleném řízení 143 ze 155 poslanců. Proti nehlasoval nikdo. Zdroj: Český výběr
16. 3. Veřejný dluh ČR překročil hranici bilión korun.
Celkový veřejný dluh ČR přesáhl v roce 2006 bilión korun. Zhruba čtyři pětiny tohoto dluhu představují závazky státu, které během loňského roku stouply o 111 mld. na celkových 802,5 mld. Kč. Podle ekonomů však ČR stále patří mezi 10 nejméně zadlužených zemí EU.
19. 3. V ČR fungují konkurzy firem nejhůře z EU.
Ze statistiky světové banky vyplývá, že čeští věřitelé získávají v konkurzech padlých firem nejméně peněz z Evropské unie. Tuzemský věřitel získá z přihlášené a správcem konkurzní podstaty odsouhlasené pohledávky v hodnotě 100 Kč necelých 19 Kč. Například ve Finsku dostanou lidé téměř 90 % svých investic.
Zdroj: Český výběr
20. 3. Vláda ČR prodá 7 procent akcií ČEZ.
Dne 19. 3. 2007 rozhodla vláda ČR, že prodá 7 % akcií z 67% státního podílu v elektrárenské společnosti ČEZ přes kapitálový trh. Tímto krokem byl přijat návrh ministra financí Miroslava Kalouska. Z prodeje by měl stát získat až 36 mld. Kč, které budou použity na opravy silnic a výstavby dálnic.
20. 3. Stát ušetří 22 miliard korun.
Vláda ČR uvedla, že chce propustit 40 tisíc lidí a výrazně tak ušetřit miliardy korun potřebné mimo jiné i ke snížení daní. Návrh ministerstva financí počítá se snížením počtu státních zaměstnanců do 3 let. Stát by tak měl na platech ušetřit 21,6 mld. Kč.
22. 3. Loni bylo v ČR nařízeno přes 300 000 exekucí.
V roce 2006 bylo v České republice nařízeno přes 300 000 exekucí, což meziročně představuje 14% nárůst. Zhruba 80 % případů představují dluhy do 50 000 Kč, přes 60 % z nich se podaří získat zpět. Mnohem menší úspěšnost je u částek vyšších, jen 10 až 20 %.
Zdroj: Český výběr
22. 3. Růst HDP by mohl klesnout.
Ze zprávy ČNB o inflaci vyplývá, že růst českého hrubého domácího produktu by se mohl v roce 2007 snížit na 5,3 % z loňských 6,1 %. Spotřeba domácností by měla růst 4% tempem. Růst vývozu by měl zpomalit na 11 %. Zdroj: Český výběr
22. 3. Vláda ČR zruší ministerstvo informatiky.
Včera poslanci ČR schválili vládní návrh, který počítá se zrušením Ministerstva informatiky ČR. Pravomoci ministerstva by měly přejít na resorty vnitra, průmyslu a obchodu a místního rozvoje. Vládní návrh musí být ještě posouzen Senátem a prezidentem ČR.
22. 3. GE Money Auto má nového předsedu představenstva a generálního ředitele.
Do funkce předsedy představenstva a generálního ředitele společnosti GE Money Auto byl jmenován Milan Beutl. Jeho hlavním cílem bude posílení pozice GE Money Auto jako leadera na trhu financování automobilů v České republice. Milanovi Beutlovi je 38 let a pro GE pracuje od roku 1999.
23. 3. Leasing lámal rekordy.
Ze statistiky České leasingové asociace vyplývá, že objem leasingu movitých věcí u členů České leasingové a finanční asociace stoupl v roce 2006 meziročně o 6 % na 106,4 mld. Kč.
27. 3. Důvěra v ekonomiku stoupla na rekordní úroveň.
Ukazatel důvěry v českou ekonomiku se v březnu zvýšil proti únoru o jeden bod. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad. Ve srovnání s březnem 2006 celková důvěra stoupla o 5,5 bodu. Z průzkumu vyplývá, že spotřebitelé očekávají zlepšení celkové ekonomické situace i své finanční situace. Proti předchozímu měsíci se snížil podíl spotřebitelů, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti.
27. 3. Brusel škrtal příděl emisí, průmysl žehrá.
Povolenek bude méně. Podraží plyn a teplo? Čeští průmyslníci se zlobí, ekologové tleskají: Evropská komise včera rozhodla o přídělu emisních povolenek pro Českou republiku. A podle očekávání požadavek vlády výrazně zkrátila. České firmy budou moci v letech 2008 až 2012 beztrestně vypouštět do ovzduší 86,8 milionu tun oxidu uhličitého ročně. Pokud firmy limit překročí, budou si muset další povolenky kupovat na trhu. Když ho nevyčerpají - podobně jako se to stalo předloni i loni - mohou povolenky prodávat a vylepšit si tak zisk. V prvním tříletém období fungování tohoto systému rozdal Brusel nadbytek povolenek. Jejich cena je proto dnes skoro na nule a systém nikoho nenutí k ekologickému chování. Bude-li v budoucnu o povolenky nouze, jejich cena vzroste a výrobci je budou promítat do cen svých produktů - včetně elektřiny a tepla.
27. 3. Domácnosti za plyn ušetří.
Od 1. dubna se u průměrného zákazníka z řad domácností, který na plynu vaří i plynem topí, zvýší cena asi o 23 korun měsíčně. Domácnosti, které na plynu pouze vaří, zaplatí měsíčně asi o 15 korun více. Pro všechny kategorie se zvyšují ceny v průměru o 0,43 procenta, velkoodběratelům cena dokonce poklesne. Konec regulace cen zemního plynu v České republice se odběratelů téměř nedotkne. Domácnosti už od října loňského roku, kdy došlo ke zlevnění plynu, ušetří až 2 tisíce korun ročně. Ty domácnosti, které využívají plyn pouze na vaření, ušetří podle výpočtů regulátora asi padesátikorunu ročně. Rodiny, které tento zdroj používají také pro ohřívání vody, uspoří již kolem 370 korun, a ti, kteří plyn využívají i k topení, ušetří přes 1100 korun ročně.
Přesto, že zemní plyn není nejlevnějším palivem, je v ČR již kolem 2,6 milionu zákazníků, kteří dávají přednost jeho využívání, a to především pro jeho čistotu a poskytovaný komfort. Připravované zohlednění ekologických hledisek u paliv k 1. 1. 2008 by mělo pozici zemního plynu dále zlepšit.
29. 3. Mýtné lze obelstít, stát měsíčně přichází o 30 miliónů.
Státu podle České televize uniká každý měsíc na mýtném přes 30 miliónů korun. Kromě kamionů jezdících mimo dálnice za to údajně mohou řidiči, kteří přišli na to, jak elektronické brány na dálnicích obelstít. Podle televize se před mýtnou branou za jedoucí kamion těsně schová další. Kamion schovaný za jiným s odstupem menší než 3 metry je totiž pro bránu neviditelný.
29. 3. Peníze EU budou dostupnější.
Čeští podnikatelé, školy, obce i neziskové organizace se od května dostanou daleko snáze k evropským penězům. Brusel totiž výrazně zjednoduší podmínky pro jejich čerpání a omezí i byrokracii spojenou s přidělováním dotací a grantů. Nejvýrazněji se změny dotknou spolufinancování menších projektů, kdy žadatel chce po Evropské unii maximálně 25 tisíc eur, tedy v přepočtu asi 700 tisíc korun. Dosud musely firmy k požadovaným dotacím přidat vlastní prostředky. Nyní jim Brusel umožní, aby do nich zahrnuly také mzdy pracovníků, kteří se budou o projekty starat, pronájem budov a další náklady. Součástí nového režimu je i zvýšení průhlednosti při rozdělování dotací. Od roku 2009 budou muset všechny členské země zveřejňovat seznamy příjemců pomoci z evropských fondů. Dosud tak činí jen hrstka států. Česko může v příštích sedmi letech z evropské kasy získávat čistý příjem 93 miliard korun ročně. Schvalování českého plánu na čerpání v příštích sedmi letech se ale protahuje. Komise totiž dostala všechny podklady od české vlády teprve před několika týdny.
29. 3. Čtyři z pěti Čechů se zadlužují opakovaně.
Registr, který banky užívají k prověření klientů, ukazuje, že osm z deseti žadatelů o úvěr již dříve úvěr čerpalo či za něj ručilo. Využití Bankovního registru klientských informací roste každým rokem. Vloni banky podaly 2,4 milionu dotazů, což je o čtyřicet procent víc než v roce 2005. V registru jsou nyní úvěry v celkové výši 674 miliardy korun. Záznamy jsou vedeny nejen o samotných dlužnících, ale i o spoludlužnících a ručitelích. Počet lidí, kteří měli v minulosti úvěr nebo za nějaký úvěr ručili, však může být ještě vyšší, neboť statistika zahrnuje jen úvěry evidované v registru, tedy například ne starší než čtyři roky; vyplývá to z údajů společnosti Czech Credit Bureau (CCB), která registr vede. Největší nárůst v rámci registru zaznamenaly hypotéční úvěry. Těch je nyní evidováno o téměř padesát procent víc, než v roce 2005. O čtvrtinu se zvýšil i objem spotřebitelských úvěrů. Většina nových úvěrů se týkala takzvaného zdravého zadlužování, tedy určeného na bydlení nebo jiné dlouhodobé investice. Úvěry a financování na dluh se dostaly na stůl i ministrům financí členských států EU. Jednomyslně odsouhlasili omezení takzvaného úvěru k platební službě, a to na dvanáct měsíců. Tento druh služby zákazníci dostávají například v situaci, kdy si koupí televizi, na místě zaplatí první splátku a v dalších deseti doplatí plnou cenu. Deset splátek, které jsou obvyklé v Česku, ale není v Evropě tak běžných. Proto ministři rozhodli o jasném vymezení. Někteří z nich chtěli původně snížit lhůtu až na šest či dokonce tři měsíce. Nyní má schválená legislativa tři roky života. Během té doby si nechá Brusel zpracovat studii, zda zpracovaná úprava funguje správně, či je třeba ji znovu přehodnotit.
29. 3. Visa Europe vítá dohodu o směrnici týkající se platebních služeb.
Rada pro ekonomické a finanční záležitosti EU (ECOFIN) dosáhla dohody ohledně Směrnice o platebních službách, která byla hlavní překážkou pro vytvoření jednotné evropské oblasti plateb (Single Euro Payments Area,SEPA). Tato dohoda ustanovila právní rámec pro platby na vnitřním trhu EU. Podle CEO Visa Europe dohoda představuje významný krok k vytvoření jednotné evropské oblasti plateb. Evropský parlament by měl o směrnici hlasovat na svém plenárním zasedání 24. dubna ve Strasburku. Pokud bude směrnice odhlasována, mohla by být přijata v polovině roku 2007.
29. 3. Podnikání v České republice očima podnikatelů.
Jak se podniká v České republice, Polsku, Maďarsku a Slovensku? To zjišťovala společnost Ernst & Young v rámci projektu Podnikatel roku. Průzkum v zemích Visegradské čtyřky měl za cíl zjistit názory podnikatelů na podnikatelské prostředí v jejich domovské zemi. Zemí, kde se podniká nejlépe, je Slovensko. Nejhůře skončilo Maďarsko. Česká republika se ocitla na druhém místě. Stejně jako v loňském roce řadí dotázaní podnikatelé v České republice mezi hlavní překážky podnikání složitý daňový systém, sociální a politické prostředí a podmínky pro zaměstnávání pracovníků. Na druhé straně většina podnikatelů se shodla na tom, že čeští podnikatelé tvrdě pracují, a že kdo začne podnikat, může dosáhnout úspěchu. Konečný výsledek spokojenosti podnikatelů s českým podnikatelským prostředím naznačuje hodnota podnikatelského indexu. V České republice za rok 2006 činí 43,2 bodů ze 100 možných (oproti 44 bodům v loňském roce). Tato hodnota nepředstavuje příliš uspokojivé výsledky a odráží se v ní nespokojenost českých podnikatelů s podnikatelským prostředím.
29. 3. Boj s globálním oteplováním přijde EU na bilion eur.
Pokud chce Evropská unie splnit své ambiciózní cíle v boji proti globálnímu oteplování, musí si připravit 1,1 bilionu eur (asi 31 bilionů Kč), což představuje pro srovnání zhruba 31 ročních státních rozpočtů České republiky. EU chce do roku 2020 snížit emise oxidu uhličitého o pětinu. Studie varuje unii před bohapustým investováním do drahých nových elektráren, jež nebudou závislé na uhlí. Podle McKinsey bude daleko užitečnější a méně finančně náročně začít s omezováním energetické spotřeby. EU by měla zvážit, zda se nevyplatí spíše investice do izolací. Lepší izolace budov prý může ušetřit zhruba 150 eur na každou "zredukovanou" tunu oxidu uhličitého. Budoucnost má ale i větrná energie a úsporné žárovky. Jejich masivní nasazení by mohlo přinést snížení emisí CO2 až o tři čtvrtiny, tedy výrazně více, než očekávají jednotlivé členské státy EU. McKinsey rovněž doporučuje, aby se větší pozornost věnovala lesnímu hospodářství, které by jen lepším řízením mohlo snížit emise zhruba o sedm miliard tun do roku 2030.
29. 3. ČNB ponechala sazby beze změny již po 6. měsíc v řadě.
Což bylo v souladu s tržním očekáváním. Klíčová dvoutýdenní reposazba tak zůstává na 2,50 %. Hlasování bylo jednomyslné, stejně tak jako rozložení rizik pro výhled.
Tisková konference, která následovala, vyzněla podle analytiků České spořitelny vybalancovaným dojmem. K proinflačním rizikům řadila Bankovní rada zejména slabší korunu (oproti prognóze), což bylo např. právě pro analytiky ČS mírně překvapivé.
Guvernér Tůma taky uvedl, že jisté proinflační riziko vidí také v plánovaném zvýšení DPH, i když nečeká primární dopady. Zvýšení DPH (resp. její snížené sazby z 5 na případných 9%) by podle Martina Lobotky z České spořitelny nemuselo mít zásadní vliv, protože se dotkne např. potravin, kde se však dá v silně konkurenčním prostředí očekávat, že nedojde k úplnému přesunu zvýšené DPH do cen. Stejne tak se jedná o jednorázový zásah a jako na taký by ČNB reagovat neměla (pokud samozřejmě nepovede k vyšším inflačním očekáváním).
K protiinflačním rizikům řadila Bankovní rada současnou nízkou inflaci, která může fixovat inflační očekávání, mírnější nebo pozdější promítnutí vyšších spotřebních daní (patrně cigaret) do cen a plánovanou fiskální reformu.
Rozhodnutí a tiskovka potvrdily vzácnou shodu v Radě.
30. 3. Rekordní objemy leasingu díky ekonomice.
Leasing je jednou z forem financování, kterou využívají na nákup jak podnikatelé, tak i běžní občané. Každoročně se k tomuto způsobu financování odhodlá tisíce lidí a objemy obchodů ročně dosahují miliardových hodnot. Leasingové společnosti, členové České leasingové a finanční asociace předaly v loňském roce do užívání movité věci za více než 100 miliard korun (bez DPH). Pokud vezmeme v úvahu, že členové pokrývají téměř 97 procent trhu, pak celkový objem leasingu dosáhl bezmála 110 miliard korun. Český leasingový trh zaujímá v evropském měřítku čtrnácté místo, mezi "rozvíjejícími se" středo a východoevropskými tržními ekonomikami však okupuje první příčky. Podíl leasingu na financování movitého majetku se u nás blíží 30 procentům a v celoevropském žebříčku mu patří druhé místo. Pokud letos nedojde k dramatickému zhoršení vývoje ekonomiky, leasingový trh movitých věcí by si měl zachovat rostoucí trend a stomiliardová hranice by měla být opět překonána.
30. 3. Spotřeba elektřiny v ČR klesla.
Spotřeba elektřiny v ČR zaznamenala v únoru meziroční pokles o 5,9 % na 5,1 terawatthodiny. Důvodem byly nadprůměrné teploty a výrazně slabší poptávka po elektřině u maloodběratelů. Dodávky maloodběratelům meziročně poklesly o 12,7 % a objem dodávek velkoodběratelům klesl o 1 %.
30. 3. Češi hodnotí ekonomickou situaci relativně dobře.
Češi hodnotí ekonomickou situaci relativně dobře. Převážně jako stabilní hodnotí svůj finanční stav i celkovou ekonomickou situaci České republiky za uplynulý rok občané. Ukázal to březnový průzkum společnosti STEM. Celospolečenskou ekonomickou situaci hodnotilo jako neměnnou 51 procent dotázaných, finanční stav své domácnosti označilo za stabilní 55 procent respondentů. "Celkově lze říci, že hodnocení uplynulého roku je pokračováním trendu zlepšujícího se vnímání ekonomické situace od roku 2004 a že je to zároveň jedno z nejlepších hodnocení za posledních 12 let," uvádí STEM. Letošního průzkumu se zúčastnilo 1272 lidí starších 18 let.
30. 3. Firma Orco loni zvýšila zisk téměř o 80 procent.
Developerská a realitní společnost Orco Property Group loni zvýšila čistý zisk o 77 procent na 96,7 milionu eur (2,7 miliardy Kč) z předchozích 54,5 milionu eur (1,5 miliardy korun). Příjmy v rezidenční oblasti činily 124,3 milionu eur (3,4 miliardy korun). Loni firma dokončila 530 bytových jednotek, z toho 311 v České republice. Bez započítání nově zakoupených německých projektů dosáhl růst v této oblasti 78 procent. Společnost Orco v ČR dokončila multifunkční budovu Luxemburg Plaza, rezidenci Pachtův Palác a nyní pracuje na komplexu pro Rádio Svobodná Evropa. Ten by měl být dokončen v příštím roce. Orco Property Group působí na realitním a hotelovém trhu ve střední Evropě od roku 1991. Jde o lucemburskou, veřejně obchodovatelnou společnost kótovanou na pařížské a pražské burze. Vedle České republiky působí také v Maďarsku, Polsku, Rusku, Chorvatsku, Německu a na Slovensku.
30. 3. Teplo z uhlí může citelně podražit.
Statisícům lidí hrozí od ledna příštího roku výrazné zdražení tepla. Ministerstvo životního prostředí totiž chystá vyhlášku, která - bude-li v navrhované podobě přijata - zakáže topit v domácnostech a dokonce i v menších teplárnách hnědým uhlím s vyšším obsahem síry. Podle ministerstva průmyslu by nový předpis vyřadil z trhu uhlí, jímž topí 180 tisíc domácností, a tisíc kotelen včetně těch, jež vytápějí školy, domovy důchodců, sociální ústavy. V českých podmínkách nejsou k dispozici jiná odpovídající paliva. Kvalitního hnědého uhlí je málo, topení koksem, plynem či elektřinou by domácnosti přišlo dráž o desítky procent. Podle ministerstva průmyslu hrozí i další dopady. Mostecká uhelná by musela propustit až tisíc lidí. Fatální by vyhláška byla i pro výrobce moderních kotlů, zasáhla by i distributory uhlí a uhelné sklady. Podle ministerstva životního prostředí je však vyhláška nutná. Reaguje na povinnosti České republiky vůči Evropské unii.
30. 3. Zahraniční dluh ČR loni stoupl na 1,22 bilionu Kč.
Zahraniční dluh České republiky se ke konci minulého roku zvýšil na 1,217 bilionu korun, což představuje 38% hrubého domácího produktu. Meziročně se zahraniční dluh zvýšil o 74,8 miliardy Kč, oznámila Česká národní banka. Celkový dluh ČR 1,2 biliónu Kč znamená 38% HDP, což je zhruba polovina obvyklé výše v eurozóněl. Problémem Česka je podle analytiků rychlost zadlužování, což jde hlavně na bedra vlády. Podniky se častěji zadlužují k financování expanze především na východní trhy. V rámci vládního sektoru pokračovalo čerpání úvěru od Evropské investiční banky na výstavbu dopravní infrastruktury a čerpání úvěrů na financování projektů na regionální úrovni.
ČTK

Připomínky, vzkazy a názory nám můžete zanechat

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Události uplynulého měsíce: únor

7. 3. 2007 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Události uplynulého měsíce: únor

Uteklo vám v únoru něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z... celý článek

Události uplynulého měsíce: leden 2007

2. 2. 2007 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Události uplynulého měsíce: leden 2007

Uteklo vám v lednu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z... celý článek

Události uplynulého měsíce: prosinec

5. 1. 2007 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: prosinec

Uteklo vám v prosinci něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou... celý článek

Události uplynulého měsíce: listopad

1. 12. 2006 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: listopad

Uteklo vám v listopadu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou... celý článek

Události uplynulého měsíce: říjen

3. 11. 2006 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: říjen

Uteklo vám v říjnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z... celý článek

Partners Financial Services