Náhrada mzdy a nemocenská 2017. Kalkulačky pro zaměstnance i podnikatele

Spočítejte si, kolik dostanete, když letos skončíte na neschopence. Přinášíme aktualizované kalkulačky i přehled pravidel.
Náhrada mzdy a nemocenská 2017. Kalkulačky pro zaměstnance i podnikatele

Pokud omarodí zaměstnanec, může počítat s náhradou mzdy a nemocenskou. Osoby samostatně výdělečně činné mzdu nedostávají, takže i o její náhradě si můžou nechat zdát. Pokud jde o nemocenskou, záleží na tom, jestli si platily dobrovolné nemocenské pojištění nemocenské pojištění. Jaká pravidla pro obě skupiny platí a kolik za stonání dostanete? Poradíme.

První tři dny zadarmo, pak platí zaměstnavatel

Na náhradu mzdy mají nárok pouze zaměstnanci v pracovním poměru. Pokud pracujete na dohodu o provedení práce, nebo dohodu o pracovní činnosti, s náhradou mzdy můžete počítat, jen když za vás zaměstnavatel odvádí nemocenské pojištění. Což v praxi znamená, že váš měsíční výdělek z dohody o provedení práce dělá víc než deset tisíc korun měsíčně, případně víc než dva a půl tisíce korun, když pracujete na dohodu o provedení činnosti. O nárok na náhradu mzdy ale můžete také přijít – když si pracovní neschopnost způsobíte úmyslně.

Propojeno!

Jsou nemoci, které netrvají jen devadesát dní. Poradíme, co dělat, pokud musíte kvůli péči o dítě nebo vážně nemocného partnera odejít z práce nadobro.

Končím v práci kvůli péči o blízkého

I přes snahy zrušit karenční lhůtu pořád platí, že zaměstnanci marodí první tři dny zadarmo. Výjimkou z pravidla je pouze karanténa, kdy zaměstnavatel vyplácí náhradu mzdy už od prvního pracovního dne. V ostatních případech náleží zaměstnanci náhrada mzdy až od čtvrtého do čtrnáctého dne nemoci. Zaměstnavatel má nicméně povinnost vyplácet ji pouze za pracovní dny, přesněji za dny, které byste jinak byli odpracovali.

Při výpočtu náhrady mzdy se vychází z průměrného hrubého hodinového výdělku za poslední kalendářní čtvrtletí. Jinak řečeno – když omarodíte teď v lednu, bude se počítat s příjmy za říjen až prosinec. Jde o údaj, který by měl každý zaměstnanec najít na výplatní pásce, případně se k němu sami dopočtete, když sečtete hrubé příjmy za předcházející čtvrtletí a výsledek vydělíte počtem odpracovaných hodin. Průměrný hrubý hodinový výdělek se pak ještě snižuje skrze redukční hranice.

Pro rok 2017 budou konkrétně platit následující redukční hranice:

  • z částky do 164,85 Kč se počítá 90 procent
  • nad částku 164,85 Kč do částky 247,10 Kč se počítá 60 procent
  • nad částku 247,10 Kč do částky 494,20 Kč se počítá 30 procent
  • k částce nad 494,20 Kč se nepřihlíží

Náhrada mzdy (i nemocenská) se může snížit na polovic, jestliže si pracovní neschopnost přivodíte pod vlivem alkoholu, drog nebo třeba při rvačce či páchání úmyslného trestného činu.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Nemocenská v důchodu

Jiná pravidla platí pro pracující starobní a invalidní (ve třetím stupni) důchodce. Nemocenskou jim správa sociálního zabezpečení vyplácí nejvýše po dobu 70 kalendářních dnů, případně 70 kalendářních dnů při víc pracovních neschopnostech v jednom kalendářním roce. Nejdéle ale do dne, kterým skončila doba zaměstnání.

Kolik bude vaše nemocenská dělat, závisí na takzvaném denním vyměřovacím základu. Konkrétně se nemocenská počítá jako šedesát procent denního vyměřovacího základu, který se ale– stejně jako u náhrady mzdy – nejprve sníží skrze redukční hranice. Ty jsou pro rok 2017 stanovené následovně:

Redukční hranice nemocenské

  • z částky do 942 Kč se počítá 90 procent
  • nad částku 942 Kč do částky 1412 Kč se počítá 60 procent
  • nad částku 1412 Kč do částky 2824 Kč se počítá 30 procent
  • k částce nad 2824 Kč se už nepřihlíží

S počty se ovšem nemusíte namáhat – stačí zadat měsíční hrubou mzdu a naše kalkulačka si s výpočtem poradí za vás.

Nezapomeňte, že pokud marodíte, musíte plnit léčebný režim stanovený ošetřujícím lékařem – zdržovat se na adrese vyplněné v neschopence a dodržovat vycházky. V opačném případě se vystavujete riziku snížení nebo odebrání náhrady mzdy, případně nemocenské. Dostat můžete i výpověď nebo pokutu dvacet tisíc, pokud léčebný režim porušíte zvlášť hrubým způsobem.

Jestli řádně stonáte, může kontrolovat sociálka i zaměstnavatel:

Zdraví nemocní

Marodi si často myslí, že zrovna na ně kontrola nepřijde. V praxi ale zkontroluje jen okresní správa sociálního zabezpečení zhruba každého desátého člověka v pracovní neschopnosti.

 

Počet neschopenek

Počet kontrol

Krácených/odebraných nemocenských

2011

1 338 099

151 951

3004

2012

1 213 133

151 410

2977

2013

1 326 884

146 000

2609

2014

1 285 642

170 000

3391

2015

1 526 798

154 610

3650

2016 (za leden až září)

1 157 906

118 419

2594 

Zdroj: Česká správa sociálního zabezpečení

Hrajte na jistotu

Choroba, úraz, chabrus

Dobré pojištění může být k nezaplacení. Rádi vám pomůžeme vybrat.

OSVČ: Dobrovolné nemocenské pojištění

Osoby samostatně výdělečně činné můžou pobírat pouze nemocenskou – od patnáctého dne nemoci stejně jako zaměstnanci – ale jen pokud se dobrovolně účastní nemocenského pojištění. Výše nemocenské bude záležet na částce, kterou budete každý měsíc na pojistné posílat. Zespoda jste nicméně omezení minimálním pojistným, které dělá 115 korun měsíčně – částka odpovídá minimálnímu měsíčnímu vyměřovacímu základu pět tisíc korun. Limit ale platí i shora. Měsíční platba na nemocenské pojištění může totiž dělat maximálně 2,3 procenta z měsíčního vyměřovacího základu, ke kterému jste se dopočetli v loňském přehledu příjmů a výdajů pro sociálku. Počítejte proto s tím, že pokud chcete pobírat vysokou nemocenskou, musíte si také delší dobu platit víc na sociální pojištění. Alternativou pro osoby samostatně výdělečně činné je soukromé zdravotní pojištění tuzemských komerčních pojišťoven.

Jasno v nemocenské pro OSVČ vám udělají naše kalkulačky. S jejich pomocí si jednak snadno spočítáte, na jakou nemocenskou máte nárok, pokud už si nemocenské pojištění platíte, i kolik optimálně platit, aby vaše budoucí nemocenská stála za řeč.

Nárok na nemocenské dávky pro OSVČ

Optimální nemocenské pojistné pro zvolené dávky v nemoci 2017

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+31
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 10. 2017 22:57, Jaroslav Jaros

Jak se počítá prvních 14 dní nemoci při dvanácti hodinový pracovní době

+17
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dlouhodobé ošetřovné. Kdo má nárok a jak se počítá

16. 2. 2024 | Gabriel Pleska

Dlouhodobé ošetřovné. Kdo má nárok a jak se počítá

Dlouhodobé ošetřovné je dávka určená lidem, jejichž blízký se ocitl v takovém stavu, že je potřeba o něj doma aspoň měsíc pečovat. Dávka má vykrýt výpadek příjmu a případně pomoct promyslet... celý článek

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

Práce v Německu a dávky. Přehled, na jaké máte nárok

22. 2. 2023 | Svetlana Šuľajová | 1 komentář

Práce v Německu a dávky. Přehled, na jaké máte nárok

Krankengeld, Kindergeld, Arbeitslosengeld. Moc se v tom neorientujete? Nárok na nemocenskou, přídavky na děti nebo podporu v nezaměstnanosti máte, i když pracujete pod německým zaměstnavatelem.... celý článek

Odškodnění za pracovní úrazy se změní. Lidé dostanou víc

6. 4. 2022 | Tomáš Beck | 3 komentáře

Odškodnění za pracovní úrazy se změní. Lidé dostanou víc

Přelomové rozhodnutí Ústavního soudu umožní lidem, kteří se zraní v zaměstnání, získat vyšší kompenzaci. Může tím skončit dlouholetá nespravedlnost.

Karanténa a OSVČ. Šance, jak dostat kompenzační bonus, jsou dvě

27. 1. 2022 | Petr Kučera | 20 komentářů

Karanténa a OSVČ. Šance, jak dostat kompenzační bonus, jsou dvě

Na kompenzaci od státu mohou výjimečně dosáhnout i podnikatelé, kteří si neplatili nemocenské pojištění. Platí však pro ně přísnější podmínky než pro pojištěné.

Partners Financial Services