Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Gabriel Pleska | rubrika: Když se řekne | 20. 9. 2023
Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku snad i utrhli, protože na rozdíl od nás vidí, jaký poklad v ní držíme. Za zdánlivě obyčejnou desetikorunu si můžete koupit nové auto. Naučíme vás poznat vzácné mince a bankovky.
Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Zdroj: Macho & Chlapovič, koláž Peníze.cz

Každý rok Česká mincovna v Jablonci vyrazí miliony nebo desítky milionů mincí. A Státní tiskárna cenin chrlí z rotaček nové bankovky.

Většinou pak mají právě tu hodnotu, která je na nich uvedená – nominál. Ale občas se něco stane a z běžného oběžného platidla se stává poklad, jehož cena s léty stoupá.

Podívejte se na ně!

Vypadají jako normální peníze. Jenže za ně můžete dostat mnohem víc, než se na nich píše. Prohlédněte si vzácné oběžné koruny české.

Popisky a zdroje fotek najdete uvnitř galerie.

Chyba je dobrá

Vzácné je to, čeho je málo. Některý rok se třeba něčeho málo vyrobí – místo milionů nebo desetimilionů kusů některé mince se jich nechá vyrazit jen pár desítek tisíc, jen aby se za daný rok daly složit kompletní sady všech platných mincí. Statistiku najdete na webu České národní banky. Když se některý rok udělají mince jen v desítkách tisíc kusů, dá se tušit, že na sběratelském trhu za ně dostanete víc, než je na nich vyraženo.

A pak jsou tu chyby a omyly. Výrobu peněz provází velká kontrola. Nejen proto, aby si zaměstnanci nenosili práci domů. Důležitá je i kontrola kvality.

Přesto se stává, že se do oběhu dostanou zmetky. Chyboražby a chybotisky. Jenže sběratel takovou chybu považuje v podstatě za pozitivní jev. Hledá bankovky, kde chybí barva, kde je nepovedený soutisk jednotlivých vrstev, bankovky s tiskem přes ohnutý rok papíru, mince, kde byla raznice už unavená a něco nevyrazila…

Za chybotisk, který se proslavil, můžeme považovat takřečenou zairovku. Je to vlastně obyčejná dvoustovka z roku 1993 – jenže na ochranném kovovém proužku, který se do bankovky vkládá, je místo 200 Kč napsáno République du Zaïre. Africká země, která se dnes jmenuje Demokratická republika Kongo.

Oficiální verze zní, že tiskárna dostala omylem materiál určený pro někoho jiného, použila ho a pár kusů uniklo kontrole. Podle odhadů třeba sto kusů. A kdyby někdo měl jednu jako novou, prý by si mohl říct o dva miliony a dost možná by je dostal. Jenže za celých třicet roků se žádná v takovém stavu neukázala. 

Ukázaly se jiné, různě poškozené pobytem a obíháním mezi lidmi. Kdybyste takovou našli, máme pro vás dobrou radu, co dělat:

Hlavně nic nedělejte!

„Nedoporučujeme mince ani bankovky nijak vylepšovat – u bankovek je většinou jejich majitelé žehlí, perou atd., aby byla jako nová. Takové úpravy zkušený sběratel a obchodník pozná a jen si uškodíte v cenové nabídce,“ říká Jan Jelínek, expert na numismatiku z aukční síně Macho & Chlapovič. 

Zmiňuje i špatnou praxi u objevů mezi mincemi. „Mince lidé oplachují, dávají do nějakých čistících prostředků, případně si vezmou drátěnku…. U velice vzácných mincí můžete takovou neodbornou manipulací opravdu přijít o statisíce někdy až miliony korun,“ varuje Jelínek.

Pokud tedy máte tušení, že se vám možná povedl nějaký ten objev, nepouštějte se do větších akcí, pořiďte pod dobrým světlem slušné fotky a obraťte se na odborníky. 

Jak získat z pojištění majetku víc? Poradíme!

Pro nemovitost i domácnost najdeme nejvýhodnější pojištění majetku.

Je to už přebrané?

Spoustu zábavy pro hledače nabízejí právě oběžné mince. Můžete zkusit mezi víc než 70 miliony desetikorun z roku 1993 najít některou z tisícovky poněkud odlišných, přezdívaných „malé Kč“. Kdyby se stal zázrak a měli byste nepoškrábanou, nepotlučenou a nezkorodovanou, našli byste prý kupce, co by za ni dal půl milionu. Ale i za oběhanou můžete mít sumičky se čtyřmi i pěti nulami.

Jen je to mince populární. A to zvyšuje cenu, jak se krásně ukázalo i na stovkách a tisícovkách s přítiskem. Nad těmi sice sběratelé ze staré školy ohrnovali nos, že to není kvalita a že to není k sbírání, jenže mediální masáž udělá své. Přiznáváme, přispěli jsme k ní taky: Tisícovky s přítiskem jsou za několikanásobek. Jak poznat tu vzácnou?

Kromě ceny ovšem popularita zvyšuje taky šanci, že bankovku nebo minci najde někdo jiný. Schválně se zeptejte v numismatických obchodech, kolik dotazů jim přijde po každém aukčním rekordu. Mám tu správnou? Pánové, dámy, není to ona?

Tak víte co? Než někam napíšete, zkuste se podívat do galerie. Dáme vám pár tipů.

Vzácné bankovky a mince

Vypadají jako normální peníze. Jenže za ně můžete dostat mnohem víc, než se na nich píše. Prohlédněte si vzácné oběžné koruny české.

Popisky a zdroje fotek najdete uvnitř galerie.

Gabriel Pleska

Autor článku Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz. Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+112
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

26. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 5 komentářů

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

Rozmočené brčko v pití nebo víčko připevněné k lahvi, které se nepříjemně odírá o obličej. Vychytávky, které mají na rozdíl od plastů šetřit přírodu, už stihly rozčílit nejednoho z... celý článek

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Partners Financial Services