První česká mince se smaltováním. Je na ní kývačka

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 15. 6. 2022
První česká mince se smaltováním. Je na ní kývačka
Rub nové pamětní mince.
Zdroj: Česká mincovna

Česká národní banka vydává první pamětní minci se smaltováním. Jde o stříbrnou pětisetkorunu věnovanou motocyklu Jawa 250, konkrétně pak typu 353, zvanému lidově kejvačka, případně na Moravě kývačka. Jde o druhou pamětní minci z pětidílné řady Slavné dopravní prostředky.

„Když jsme v ČNB vydání této řady plánovali, bylo rozhodnuto, že pamětní mince věnované legendárním československým dopravním prostředkům postupně ozvláštníme pěti neobvyklými způsoby zpracování. V případě této mince platí, že je to poprvé, kdy v ČNB vydáváme minci s barevnou povrchovou úpravou. Už z maximální dosažené hodnoty objednávek je zřejmé, že sběratelé i veřejnost tuto raritu vítají,“ říká Jiří Rusnok, guvernér ČNB.

ČNB vydává mince ve dvojím provedení – v běžné kvalitě s vroubkovanou hranou v počtu 9877 kusů a ve špičkové (proof) kvalitě s vysoce leštěným mincovním polem, matovaným reliéfem a hladkou hranou s vlysem v počtu 20 123 kusů.

Minci lze zakoupit u vybraných smluvních partnerů. Její nominální hodnota 500 Kč není totožná s prodejní cenou, ta je vyšší a zohledňuje mimo jiné i aktuální cenu stříbra, náklady spojené s výrobou a DPH. Minci ve špičkové kvalitě lze na webu u smluvních partnerů ČNB najít za 3490 Kč, ale třeba také za 4490 Kč.

Na lícní straně pětisetkoruny jsou zobrazeny tři pohledy na části motocyklu Jawa 250 typu 353, který se v Československu sériově vyráběl v letech 1954 až 1962. Na rubové straně je motocykl vyobrazen stojící na podlaze tvořené částečným motivem ze znaku jeho výrobce Jawa a doplněný dvěma fragmenty z technických výkresů motocyklu na pozadí. Autentická barevnost motocyklu je naznačena použitím tmavě červeného a černého smaltu. Podobu mince pro ČNB navrhla Petra Brodská a ražbu provedla Česká mincovna v Jablonci nad Nisou.

Ruční smaltování 30 tisíc kusů mincí zabralo 4500 hodin práce ve dvou směnách. Provádělo se na šesti pracovištích vybavených přesnými dávkovači smaltu a vyhřívanými pracovními deskami, které udržovaly podmínky vhodné pro jeho aplikaci. Kompletní dvoubarevná aplikace na jedné minci obsahuje pouhých pět setin gramu smaltu, přičemž na nejmenší smaltovanou plochu v podobě rukojeti řídítek připadla stěží představitelná jedna tisícina gramu. Práce tak vyžadovala mimořádnou zručnost a pečlivost, uvádí Česká mincovna na svém webu.

Zdroj: Česká mincovna

Fotky z výroby.

Poprvé v historii svých numizmatických emisí vydává ČNB tuto pamětní minci v maximálním nákladu 30 tisíc kusů. Každá mince je vyrobená ze slitiny obsahující 925 dílů stříbra a 75 dílů mědi, má průměr 40 milimetrů a váží 25 gramů.

V pořadí třetí emise pamětní pětisetkorunové stříbrné mince z řady Slavné dopravní prostředky je předběžně plánována na červen 2023. Ponese motiv dalšího ikonického dopravního prostředku československé výroby, osobního automobilu Tatra 603, který bude stejně jako jeho dva předchůdci výjimečný technikou zpracování, tentokrát v podobě vloženého prvku. První minci z této řady s motivem parní lokomotivy Škoda 498 Albatros ozvláštněné hologramem emitovala ČNB v červnu 2021.


Fotogalerie: Za kolik se dají prodat pamětní mince a bankovky

Také jste stáli frontu na dvacetikoruny k výročí republiky nebo na bankovku k narozeninám Karla Gotta a doufali, že se časem zhodnotí? Projděte si, za kolik se dají prodat pamětní mince a bankovky.

Popisky a autory fotek najdete uvnitř galerie.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+30
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Partners Financial Services