Nakupte vínečko z Moravy, možná nebude!

Říká se, že ve víně je pravda. Dokázat se to nedá. Zato že v některém víně je sajrajt a v některém že není víno, to se dokázat dá. Státní zemědělská a potravinářská inspekce zkontroluje ročně stovky vzorků stáčeného vína a třetina jich kontrolou neprojde. Ministerstvo zemědělství proto chystá represe. Nezapomeňte si včas udělat zásoby, možná se bude zakazovat.
Nakupte vínečko z Moravy, možná nebude!

Správný Pražák ví, že co je z Moravy a je to k jídlu nebo pití, je dobré. To je prostě faktum. Nevíme sice přesně, kde ta bájná a zaslíbená země leží, někde na východ od Chodova asi, ale víme, že lid je tam pohostinný a tak dobrý, že zem sama mu vydává to nejlepší. Od uzeného po slivovici. Přívlastek „z Moravy“ je nad všechny Klasy, nad všechny nálepky bio, je to značka a záruka kvality.

Chachacha.

Kdepak! Protřelý Pražák už dneska ví, že Valaši dělí slivovici podle kvality na dá sa, nedá sa a dá sa Pražákom. Shoda ovšem nepanuje na tom, kam vlastně patří kategorie dá sa Pražákom, jestli je výš nebo níž než nedá sa.

Nám ale dneska nepůjde o slivovici, řeč bude o víně. Pokud tedy jde o vinaře, přidává se ještě kategorie dá sa svařiť. I to protřelí Pražáci znají. Protřelý Pražák ví, že má dostat patok, vyžaduje tedy lepší balení – s příběhem, osobním přístupem… A platí několikrát víc. Za tytéž patoky jako Pražák neprotřelý. Stejně totiž nic nepozná.

Existují prý tady v Praze taky lidi, kteří kvalitu dokážou opravdu rozpoznat. Já nikoho z nich v životě neviděl. Možná to bude tím, že mě to novogurmánské hnutí, v metropoli tak populární, vůbec nějak míjí. Víno pak nepiju, ale zdá se mi krajně podezřelé, že by tu mohlo růst něco srovnatelného s jižními kraji. Vyloučit to ovšem nemůžu.

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohlo zaujmout třeba...

Hana Marková: Daňové zákony 2015 

Nejprodávanější daňová publikace v ČR! Získejte úplná znění všech daňových zákonů ve znění k 1. 1. 2015. Díky doprovodným komentářům vám bude publikace také významnou pomůckou pro sledování změn. Novelizovaný text vyznačen odlišným typem písma! Včetně všech čísel zákonů!

Ochrana nesvéprávných

Pokud existuje nějaká kvalita a lidé, kteří ji ocení, o ty netřeba mít strach, ti se o sebe postarají sami. Netřeba se taky zvlášť starat o ty, kteří si kupují v obchoďáku druhé nejlevnější víno nebo vlastně jakékoli víno z obchoďáku. O pijáky krabicáku se nikdo nestaral nikdy. Netřeba se starat o ty, kteří pijou pivo. A netřeba se starat o abstinenty, ostatně budou zastřeleni, až dojde na páně prezidentova slova – na vyhlašování výsledků vinařské soutěže Salon vín nepřipíjel, jak je dobrým zvykem, někomu na zdraví, nýbrž na smrt abstinentům a vegetariánům.

Starost je o ty, kteří si myslí, že si kupují sudové víno, ale ve skutečnosti jim protřelý prodejce nalévá do petlahve vodu z pangejtu, petrolej a žabí moč. Člověk, který očekává, že za třicet korun dostane litr něčeho jiného, se totiž o sebe postarat nemůže, je svým způsobem nesvéprávný a jako takového ho musíme před ním samým chránit. I kdyby mu ta voda z pangejtu chutnala.

Laboratoř: Dvě třetiny stáčeného vína jsou OK

Chachacha.

Už zase přeháním. Morava není ani ráj na zemi, ale není ani Mordor. Státní zemědělská a potravinářská inspekce loni poslala ze svých kontrol do laboratoří na rozbor 471 vzorků stáčeného vína. A výsledek je optimistický: celé dvě třetiny vzorků v pohodě prošly. Navíc se dá předpokládat, že nějaká část toho, co neprošlo, ve skutečnosti vůbec nebylo z Moravy. Do republiky prý přes hranice přitečou ilegálně desítky milionů litrů laciného vína z cizozemí. Sám jsem trochu skeptický k tomu, že by zrovna tohle víno mělo být to nedobré. Na druhou stranu by se mělo přijmout, že když člověk chce to naše, které „má svůj zvláštní ráz, zprv trpké, ale milé zas,“ má dostat právě to a žádné jiné. Ať se mu pusa kroutí po libosti.

Starost o spotřebitele má Ministerstvo zemědělství v čele s Mariánem Jurečkou. Pak má taky starost o tuzemské vinaře, pro které je konkurence ilegálního dovozu a pančovaných patoků likvidační: rádi opakují, že na některých místech, se dá víno koupit levněji, než za kolik ho oni dokážou v Česku vyrobit. A pak má ještě jednu starost: jeden úředník vynesl a svěřil novinářům pracovní verzi novely zákona o vinohradnictví a vinařství, ze které by vyplynulo razantní osekání možností prodeje kanystrového (pardon sudového) vína.

Za dobré slovo knížku

Minulý týden se v rubrice Co si o tom myslíte? taky pražákovalo. Chtěli jsme jim vymoct jízdenky na MHD zadarmo. Stejně se z lístků zaplatí sotva zlomek peněz potřebných na provoz, většinu už beztak platí magistrát. A peníze, které dá magistrát do MHD už aspoň nerozfrcá na zbytečnosti.

Debata byly výživná a my bychom tentokrát – a je to výjimka – rádi dali knížku za pohotovost. Posuďte sami: Nahrávka na smeč – a smeč, jak má být, bez váhání:

  • Honza: MHD zdarma by zneužívali bezďáci.
  • Hugo: Zatímco dnes si kupují jízdenky, že…

Dokument má ohlas. Vinaři tlučou na poplach. Taková omezení by pro ně znamenala ještě horší ránu než dalších pár milionů litrů pašovaného vína. Ministr ze všech sil vysvětluje, že zakazování je jen jedna z pracovních verzí, že teprve v březnu bude velké rande se zástupci vinařů a odborné veřejnosti a že se teprve uvidí. Že přijdou sankce, to je ovšem jisté. Je možné, že bude jenom mnohem víc kontrol, které se budou soustředit jedna na kvalitu a původ vína, jednak na povolení vůbec točené víno prodávat. Míst, kde se prodává, prý v nedávných letech razantně přibylo, a valná část jich nemá potřebná povolení, případně nesplňuje hygienické normy.

Pak je možné, že si nebudete moci nechat natočit, prodejce už by měl nachystané a nějakým způsobem zřejmě kolkované petky, krabice či pytle na víno. Natočit by vám pak mohl jen přímý výrobce. Anebo se na věc půjde tvrdě a vinotéky po celé republice budou zkoušet přežít jen z prodeje vín ve skle. Ať tak jako tak, zdá se, že někteří příznivci kvašeného moštu z vinných hroznů to brzy budou mít s přístupem k oblíbenému moku těžší.

Co si myslíte vy? Slyšíte na označení potravin, jako je „z Moravy“, „jihočeské“ nebo „z Vysočiny“? Kupujete točené víno? Natáhl vás někdy obchodník, který sliboval domácí kvalitu, ale prodal podřadné zboží? Když někdo rád pije žabí moč, máme ho o tu radost připravit a nutit ho pít – notabene dražší – víno, které mu nechutná? Dá se víno z Česka pít? Prospělo by něčemu omezování prodeje vína ze sudů a kanystrů? Jste z Moravy a už vám ty čížkovské řeči lezou krkem? Otázek plné hrsti. Těšíme se na vaše odpovědi aspoň na některé z nich. Některou, zvlášť inspirativní, odměníme knížkou z nakladatelství Grada.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 20 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

21. 7. 2021 18:08 | JanaQ15

Skvělá moravská vína nabízejí na Alkohouse.cz :)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 3. 2015 7:46 | Kamil Žárský

Souhlasím s panem Vránou. Ještě přidávám, blb, který nepije víno je korunovaný.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 3. 2015 20:54 | Gabriel Pleska

Váš zájem, pane Vráno, o mé zadní partie mi lichotí.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 3. 2015 15:52 | Petr Vrána, Strakonice

Pane Plesko, Vy jste ale monstrózní blb. Odtrženej od reality čemuž se nelze divit neb nejspíš jste posledních 20 let nezved prdel od od počítače a asi ani už nevíte jak vypadá sluníčko.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 3. 2015 14:04 | Nakupte vínečko z Moravy, možná nebude!

Ale POZOR!!! nesmí to být to pro Pražáky,neboť to obsahuje 70% vody !!
Tudíž dobře když řepákům přistřihnou brka !!!
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 2. 2015 13:54 | Jan Kupka

No, pane Gabrieli, je zřejmé, že jste nad věcí, když píšete
o kanystrovém vínu. Pěstování a výroba vína u nás prošly
za čtvrtstoletí ohromným kvalitativním vývojem. Ve slušných vinotékách stáčená vína se vyrovnají prakticky všem běžným lahvovaným jakostkám, od nichž se liší balením a trvanlivostí.
A cenou. V řadě dobrých vinoték nabízejí i stáčená přívlastková vína, která vinař z nějakého důvodu nehodlá lahvovat, přirozeně za odpovídající cenu. Nesporně jsou prodávána i vína mizerná, která také najdou zákazníka, neboť jsou laciná. Vedle toho je i nabídka zahraničních stáčených vín, různé jakosti. Pokud prodejce neklame zemí původu (netvrdí, že je moravské), je jen na zákazníkovi, zda akceptuje danou cenu a kvalitu.
Ale jakákoliv regulace jenom zhorší podmínky vinařům, prodejcům a nám zákazníkům. A samozřejmě pomůže dovozu. To chceme? Nebo to chce někdo, komu se to hodí?
Ale ještě silnějším argumentem je, že ta hloupá regulace znamená další oklešťování svobody, které nám neustále ubývá. Já chci mít právo si vybrat víno, třeba i špatné. Proč má o tom proboha zase rozhodovat nějaký úředník se zcela jinými zájmy?
+21
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 2. 2015 13:15 | cml11

Díky :) Jo a Neruda nebyl v žádném případě andílek. Zejména ve stáří plně dostál svému jménu, které prý lze najít v celé řadě tehdejších policejních protokolů.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 2. 2015 12:47 | Gabriel

Ja takto. No, když vám to připadá jako střelba do těch vašich lahví se zlatými medailemi z výstav, rozmlouvat vám to nebudu. A citovaný Neruda, to byl panečku terpvá troll :))
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 2. 2015 12:07 | cml11

Ne opravdu ve vinotéce nemám PET lahve, díky za optání :) Jednu pasáž jsem už citoval dříve: "...zdá se mi krajně podezřelé, že by tu mohlo růst něco srovnatelného s jižními kraji.", hodně nadzvedávací efekt má bezesporu: "Do republiky prý přes hranice přitečou ilegálně desítky milionů litrů laciného vína z cizozemí. Sám jsem trochu skeptický k tomu, že by zrovna tohle víno mělo být to nedobré. Na druhou stranu by se mělo přijmout, že když člověk chce to naše, které „má svůj zvláštní ráz, zprv trpké, ale milé zas,“ má dostat právě to a žádné jiné. Ať se mu pusa kroutí po libosti." a celé to korunuje otázka v závěru: "Dá se víno z Česka pít?". Troll jak vyšitý :)
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 2. 2015 11:02 | cml11

Dovolil bych si tak docela nesouhlasit. Tentokrát se Vám podařil velmi trolovský text, ve kterém se na několika místech skutečně opíráte do kvality našich vín jako celku. Druhým dechem zároveň hned drze přiznáváte, že o tom víte prdlačku.

Jakožto příznivce dobrého vína jsem reagovat prostě musel. Nejlepší moravská vína dokáží řádně prohnat faldy i mnohem věhlasnějším výrobcům z tradičních zemí, jako je například v diskusi zmíněná Francie. Každá dobrá lahev, kterou vytáhnu ze své vinotéky, si u mě zaslouží obranu. Moravské v ní mají drtivou převahu.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 2. 2015 10:21 | Gabriel

Dobrý den, do kvalitního vína se přece nemontuju. Třeba je, ok. Píšu o kanystrovém.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 2. 2015 11:49 | jezevec

myslím že problematika je poněkud širší, než jak jí pojal autor, který se sám pasoval za neznalce vína.
dovolím si tedy doplnit.
moravská vína mají tři základní problémy:
1) počasí
2) moravák nekupuje ale pěstuje, takže trh tvoří pražáci. a ti jsou většinově posedlí po sladkých vínech
3) obecná česká (a světově unikátní) posedlost po odrůdových vínech
takže.
1) zatímco ve francii víno obvykle dozraje, a v nových lokalitách jako jižní afrika a argentina je 364 slunečných dní v roce - na moravě víno doopravdy dozraje tak jednou za deset roků, a dobře dozraje jednou za čtvrt století. z těchto výjimečných ročníků jsou vynikající vína, který jsou chuťově sytější než ty nejslavnější zahraniční značky. jenže zbylých 23 roků víno na moravě prostě nedozraje a je přinejlepším podprůměrné.
2) když víno nedozraje, má málo cukru. takže aby v něm byl vůbec nějaký alkohol, musí se uměle doslazovat. tím se samozřejmě sráží (ředí) chuť a všechny charakteristiky vína. pro neznalce dodávám, že kvalita vína se m.j. posuzuje podle jeho lihovitostí, neboli, kvasinky žerou cukr a jejich výkaly jsou alkohol, a při určitém procentu alkoholu se kvasinky tím vlastním alkoholem otráví a chcípnou - čím víc alkoholu kvasinky vydrží než chcípnou, tím jsou kvalitnější kvasinky, a tím je (vyšší procento alkoholu a) chuťově výraznější víno (proto má chateau paulliac až 15% alkoholu, ale španělský krabicák jen 10,5"). pokud navíc pražský zákazník vyžaduje, aby výsledný produkt měl ještě zbytkovou cukernatost a víno i po prokvašení bylo víno sladké, ale je mu líto dát 200-300 eéééček za nějaké sauternes a trvá na vínu moravském - těžko může dostat něco jiného než sračky.
3) zatímco na západ od aše se prodává víno obvykle pod značkou chateau, a každý rok se dělá jiná směska z různých odrůd, aby víno mělo zhruba vyváženou kvalitu a zhruba stejnou chuť každý rok - v česku se cuvée bůhvíproč považuje za slivky, a zákazník obvykle vyžaduje čistě odrůdové víno. moderní vinařství jsou dokonce posedlé vinařskými tratěmi, kdy mají zvlášt pojmenovaný každý řádek kytiček, což je ještě absurdnější. vyrobit dobrý a vyvážený jednodruhový tramín je tisíckrát těžší, než cuvée do kterého každý rok smíchám přesně takový poměr tramínu ale i ostatních odrůd, aby víno mělo vyváženou chuť.

a na co všechny ty rádobychytrý jezevčí kecy?
no protože je přece úplně jedno, jak se pak víno zabalí.
znám hned několik dobrých vinařských prodejen, kde se prodává výborné víno z nerezových KEGů a stáčí se na dusíkovou atmosféru. stejně jako znám hned několik slovutných moravských vinařství, které v krásných lahvích prodávají druhák z doslazených šlupek.
podobně tak ve francii - výborná vína často nesou jen ošklivou (často jen ručně čmáranou) vinětu s technickými údaji, nejhnusnější vína jsou v krásných načančaných lahvích - a v krabici či v kanystru koupíte výborné stolní víno.
ta pointa tedy není v tom, zdali je víno "označeno z moravy", a z čeho se stáčí - pointa je v tom, kdo to prodává a co prodává. dobré víno se dá koupit i v cisterně, a mizerné i v honosných lahvích. dokud si tzv "burčák" prodávaný u silnice v PETkách, na které praží slunce, najde své spokojené kupce - nemá smysl spekulovat o kvalitě vína v kanystrech.
+23
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 2. 2015 11:19 | Gabriel Pleska

Vždycky jsem chtěl hrát v Trolling Stones...

Čtu to po sobě, doplnil jsem chybějící slovo – takže děkuju, bez vás bych na to nepřišel. Jen ta místa, kde se opírám do kvality našich vín jako celku jsem nenašel :)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 2. 2015 11:13 | Gabriel

Jsou ty lahve petlahve?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 2. 2015 11:11 | vinopitel

O to tady jde :
http://www.denik.cz/ekonomika/tibor-nyitray-sudove-vino-z-moravy-vetsinou-stejne-neni-moravske-20150223.html
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit všech 20 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Už dávno nejsme konzervy, říká alkoholový guru Richard Švéda

14. 2. 2015 | Ondřej Tůma | 4 komentáře

Už dávno nejsme konzervy, říká alkoholový guru Richard Švéda

„Například u vína jsou Češi stále znalejší a mají chuť poznávat a ochutnávat nové věci. Je dobře, že se tu už nerozlišuje jen mezi bílým a červeným, krabicí a lahví,“ říká v rozhovoru... celý článek

Borat vyváží pivo

28. 11. 2014 | Michal Kašpárek | 23 komentářů

Borat vyváží pivo

Zemana jeho příznivci malují jako dříče sloužícího českým firmám a pracovním místům. V Kazachstánu tenhle proexportní robot zkratoval.

Tři důvody, proč oslavit Den piva

2. 8. 2013 | Michal Kašpárek | 2 komentáře

Tři důvody, proč oslavit Den piva

Kafe nechejte hipstrům a čaje těhotným. Ve znalostní ekonomice nejsnáze uspějete lehce nachmelení.

Toužíte po luxusu? Jděte po příbězích

17. 5. 2013 | Michal Kašpárek | 5 komentářů

Toužíte po luxusu? Jděte po příbězích

Proč můžou slepé degustace vín dopadnout komicky? Nedílnou součástí všeho zboží jsou příběhy. Neochuzujete se o ně náhodou?

Očima expertů: Spotřební daň na víno? Co radši zrušit ministerstvo školství?

17. 2. 2012 | Ondřej Tůma | 10 komentářů

Očima expertů: Spotřební daň na víno? Co radši zrušit ministerstvo školství?

Ministr financí Miroslav Kalousek se očividně vyžívá ve zvyšování a zavádění nejrůznějších daní. Jedním z jeho posledních nápadů je zavedení spotřební daně na víno. Co si o tomto kroku... celý článek

Partners Financial Services