Očima expertů: Spotřební daň na víno? Co radši zrušit ministerstvo školství?

Ministr financí Miroslav Kalousek se očividně vyžívá ve zvyšování a zavádění nejrůznějších daní. Jedním z jeho posledních nápadů je zavedení spotřební daně na víno. Co si o tomto kroku myslí Aleš Michl, Tomáš Prouza, Petr Mach a další oslovení ekonomové?
Očima expertů: Spotřební daň na víno? Co radši zrušit ministerstvo školství?

Miroslav Kalousek si našel nový koníček. Každou chvíli přichází s nejrůznějšími návrhy, jak získat peníze do státní pokladny, ve které to zeje prázdnotou občas s pavučinou. Nejjednodušším způsobem, jak získat nějaké ty miliardy k dobru, je zvyšování daní. Na pozoru tak musí být každý, před daňovými šrapnely vrchního finance není úniku. Obyvatele České republiky asi nejvíce straší případné sjednocení daně z přidané hodnoty na devatenácti procentech, o kterém začalo ministerstvo financí začátkem tohoto roku také mluvit. To by opět zahýbalo s cenami základního zboží a služeb, které jsou pro většinu domácností nepostradatelné. Rozhodně se však nejedná o jedinou daňovou taškařici, o kterou by se ministr financí mohl letos pokusit. Zajímavé je, že právě Kalouskova (nebo Schwarzenbergova?) TOP 09 před volbami slibovala, že pokud v boji o poslanecká křesla uspěje, nebude daně zásadně zvyšovat. Sám Miroslav Kalousek se 28. dubna 2010 vyjádřil v pořadu Českého rozhlasu 6 Zaostřeno na finance takto: „Jsem přesvědčen, že zvyšovat daně znamená v době při krizi i po krizi, v našem případě, jenom další cestu do recese. To znamená, nic takového nenavrhujeme a řešíme strukturální deficit pouze na výdajové straně.“ Nemůžeme se proto divit, že jsou nyní jeho voliči (a nejen oni) přinejmenším zaskočeni.

Spotřební daň na víno? Jen špička ledovce

Koncem letošního ledna Miroslav Kalousek v rozhovoru pro server Týden.cz řekl, že by chtěl od roku 2013 zavést spotřební daň na víno. Konkrétně by se mělo jednat o částku deset korun za jeden litr tohoto alkoholického nápoje. Mnoho vinařů protestuje, že by pro ně mohl mít tento krok velmi nepříjemné důsledky. Svaz vinařů České republiky navíc připomíná, že v ostatních zemích, kde se víno vyrábí, podobným způsobem zdaněno není. Někteří ekonomové ale namítají, že se tato změna sektoru vinařství až tak citelně nedotkne.

Zavedení spotřební daně na víno by sice neznamenalo nijak zásadní zlom pro naše hospodářství ani by nezdrancovalo peněženky českých spotřebitelů, jde však o typický příklad současných snah Miroslava Kalouska. Kde jde ještě něco vybrat, tam se zvýší daně. Nevadí, že to není zas tak moc, stačí, když z toho kápne alespoň něco. Opět se však dostáváme k tomu, že podobné kroky jsou pro domácnosti silně demotivující a pro firmy ještě víc. Stát vyhodí každoročně z okna desítky miliard kvůli špatně zadaným zakázkám, korupci a neefektivní státní správě. Ministerstvo financí by se tak mělo podrobněji zaměřit na tyto oblasti. 

Co si o této problematice myslí odborníci, které oslovil server Peníze.cz? Jak se dívají na návrh ministra financí Miroslava Kalouska zdanit spotřební daní víno?

ALEŠ MICHL

ekonom, analytik Raiffeisenbank

Aleš Michl – ekonom, analytik Raiffeisenbank
+95
+
-

Navrhuji zdanit každého, kdo navrhne nové nebo vyšší daně. S jedinou výjimkou a tou je zdanění autora za tuto myšlenku.

TOMÁŠ PROUZA

ekonom

Tomáš Prouza
-72
+
-

Ač víno osobně preferuji, nevidím důvod, proč by nemělo být daněno. Pokud je stanovena spotřební daň na jiné druhy alkoholických nápojů, měla by být stanovena i na víno. Navíc nevěřím tomu, že by kvůli zvýšení ceny o několik korun nějak zásadně klesla spotřeba, takže poškození našich vinařů nehrozí.

PETR MACH

ekonom

Petr Mach
+25
+
-

Pokud vláda zavede novou daň na víno ve výši deset korun na litr, určitě tím pan Kalousek nevybere navíc dvě miliardy ročně, jak plánuje. Daně nejsou násobilka. Pokud je u nás roční spotřeba vína 200 milionů litrů, neznamená to, že se při desetikorunové dani vyberou dvě miliardy korun. Jednak bude více lidí nakupovat od vinařů víno načerno – bez daně, a jednak část zákazníků s nízkými příjmy nahradí spotřebu vína pivem, kde bude daň v přepočtu na objem alkoholu nižší. Pravdou je, že dnes, kdy na víno spotřební daň uvalena není, je řada spotřebitelů uměle směřována ke konzumaci vína na úkor piva. Uvalení daně deset korun by ale znamenalo opačný extrém.

ALEŠ TŮMA

ekonom, analytik společnosti Partners

Aleš Tůma – ekonom, analytik společnosti Partners
+58
+
-

Snaha vyrovnat státní rozpočet je naprosto chvályhodná a všechna čest panu ministrovi, že se nebojí dělat nepopulární kroky. Ale co kdyby stát místo zavádění nových daní konečně přestal plýtvat? Teoretický příjem z nové daně má být do dvou miliard ročně. To jsou drobné. Na různé nesmysly stát rozhází víc peněz pravděpodobně každý týden. 

Když jsme u vína, zrušit by se mohl třeba vinařský fond, který jen dotuje jedny vinaře na úkor jiných. Nebo co takhle zrušit bez náhrady ministerstvo školství, jehož hlavní náplní práce je zatěžování učitelů byrokracií a vymýšlení projektů na rozházení miliard z „evropských“ peněz? Vzdělanosti národa by zrušení ministerstva jedině prospělo. A pak bychom si na to všichni mohli připít vínem. Mimochodem při odhadu čistého efektu nové daně by pan ministr měl vzít v úvahu i náklady na léčbu těch, kteří po zdražení vína přejdou na Okenu.

PATRIK NACHER

provozovatel serveru www.bankovnipoplatky.com

Patrik Nacher
+25
+
-

Jako abstinent jsem zcela nezaujatý, ale návrhy páně ministrovy z poslední doby mi přijdou dosti nevyvážené. Na straně jedné je Miroslav Kalousek štědrý až běda – půjčka MMF, rádoby církevní restituce, předražená ekozakázka apod. O korupci se stále jen žvaní, ale nic se s ní nedělá. Proto je potřeba někde ty peníze vzít, a tak na straně druhé vymýšlí pan ministr, jak a komu co zdanit – zvýšení sazby DPH, snížení daňových paušálů pro OSVČ a nyní ona spotřební daň na víno. Když už nic jiného, tak každý podobný nápad jen zvyšuje příklon k daňovým únikům.

JAN TRAXLER

ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Jan Traxler
+18
+
-

Prostě chudák hledá, kde se dá. Ale jinak je přece nesmysl, abychom ze svých již značně zdaněných příjmů kupovali zboží, které má v ceně přirážku daně z přidané hodnoty a spotřební daně. A ještě by to chtělo přihodit zase nějakou ekologickou daň. Celý daňový systém je zbytečně složitá pavučina, která akorát svádí k podvodům. Kde jsou ty časy, kdy se vybíral jen desátek a ještě si pro něj výběrčí daní sám přijel na koni.

LUKÁŠ KOVANDA

ekonom a publicista

-39
+
-

Anketa

Na zdraví! S kým byste nejspíš souhlasili?

Jsem proti. Každá daň deformuje trh, a tak pro mě není argumentem, že z piva a tvrdého alkoholu se daň už přece také platí. Hovoří-li ministr financí lišácky o tom, že zavedením spotřební daně na víno, by se podmínky na trhu s alkoholickými nápoji „narovnaly“, mýlí se – došlo by jen k jejich dalšímu pokřivení. A představuje-li si ministr financí, že by vybral na dani z vína dvě miliardy korun, mýlí se taktéž. V souladu s tím, co praví prověřená ekonomická teorie, konkrétně takzvaná Lafferova křivka, budou vinaři prostě víc vína prodávat pod rukou a to, co dosud danili, zapřou (leda že by stát namontoval na vinice kamery, aby monitoroval, zda produkce moku odpovídá objemu sklizně – to by ale byla hodně nákladná buzerace). V konečném důsledku tak bude daňový výběr mnohem nižší, než si ministr slibuje. Nemluvě o tom, že nejvyšší obsah alkoholu mají spíš levnější vína, zatímco dražší – třeba slámová či ledová – jej mají nižší. Zdaněním by tak byla disproporčně zasažena levnější vína (a jejich výrobci). Proč raději stát neoptimalizuje svůj boj proti těm, co často zcela nemístně „optimalizují“ odvody již existujících daní? Místo zefektivnění výběru stávajících daní se hledají další a další „oběti“, jež by bylo možno ještě zdanit. To však není dlouhodobě udržitelná strategie – jednou prostě tyhle oběti, vinaři, pivaři a kdo ví kdo dál, dojdou a stát bude muset chtě nechtě daňový výběr prostě zefektivnit – i za cenu toho, že tak ochudí mnohé parazitující „podnikatele“, kamarádíčky, kteří nyní tyjí právě z nemístných „optimalizací“, podivných daňových úlev, výjimek či dokonce obřích daňových odpustků.

A jaký je váš názor? Měla by se zavést spotřební daň na víno? Napište nám do diskuze.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 2. 2012 14:01, Zdena Novotná

Zrušme senát, zrušme kraje, zbavme se tupých byrokratů, zrušme nehorázné výhody poslanců a nicnedělajících eurobyrokratů,zrušme rozkrádání dotací z eurocirkusu. Bude nám dobře s minimální daňovou zátěží.

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 2. 2012 21:10, chk

smenny obchod funguje prevazne v ekonomikach, ktere jsou zasazene hyperinflaci. vy si klidne mente mrkev za ponozky, my ostatni zustaneme u stare dobre koruny:))

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dobeš na odstřel. Co si o tom myslíte?

2. 2. 2012 | Ondřej Tůma | 9 komentářů

Dobeš na odstřel. Co si o tom myslíte?

Ministr školství Josef Dobeš je muž na odstřel. Důrazné varování Evropské komise, která odmítla financovat žalostné projekty ministerstva školství z evropských fondů, by mohlo být poslední... celý článek

Rána pod pás z ministerstva financí: sjednocení DPH na 19 %! A už od poloviny roku

5. 1. 2012 | Michal Chleboun | 34 komentářů

Rána pod pás z ministerstva financí: sjednocení DPH na 19 %! A už od poloviny roku

Od navýšení snížené sazby daně z přidané hodnoty uběhlo jen několik dní a už se otevřeně mluví o tom, že pro letošek nebude konečné! Voliče je totiž uprostřed volebního období třeba... celý článek

Michal Kašpárek: Jak jsem potkal vaši zdaněnou matku

25. 2. 2011 | Michal Kašpárek | 42 komentářů

Michal Kašpárek: Jak jsem potkal vaši zdaněnou matku

Pravicové strany osolí daně tak moc, že Česko úrovní některých z nich předežene socialistické severské země. A mnoha voličům donedávna opakujícím mantry Vlastimila Tlustého se to líbí.... celý článek

Investice do vína vyzrály na krizi

12. 8. 2009 | Aleš Vocílka, Igor Bielik

Investice do vína vyzrály na krizi

Po roce 2005 se ceny kvalitního vína výrazně zvýšily. Finanční krize korigovala jejich vzestup jen z malé části. Přes dlouhodobě příznivý trend ale přináší investování do vína specifická... celý článek

Jak dokáže cena ošálit chuť vinařů laiků

26. 8. 2008 | Věra Tůmová | 1 komentář

Jak dokáže cena ošálit chuť vinařů laiků

Rovnice, že drahé víno rovná se dobré víno, zdaleka vždy neplatí. Ta nejdražší vína laikům chutnají někdy i výrazně méně než odborníkům. Cena, doporučení expertů a marketing mohou... celý článek

Partners Financial Services