Církevní restituce a svatořečení Víta Bárty. Co si o tom myslíte?

Církevní restituce a svatořečení Víta Bárty. Co si o tom myslíte?
Věci populistické (totiž veřejné) kapitulovaly v boji proti církevním restitucím. Svolily, aby se církvím vrátilo, co jim komunisté ukradli. Podle našich exkluzivních informací vyměnil Vít Bárta svůj souhlas za příslib svatořečení.

Miliardy, které stát vrátí církvím, nebudou na úkor policistů, škol, důchodů, ani sociálních dávek. A vláda, církev i občané jsou zachráněni. Za to všechno vděčíme neformálnímu lídrovi Věcí veřejných Vítu Bártovi. Zadek si za něj sice v předsednickém křesle otlačuje Radek (John), ale to je tak všechno, co bývalý investigativec dělá. Jinak to vypadá, že celou stranu (a brzy snad i zemi) řídí Vít. Svůj chrám už vedle Pražského hradu má. Ale aby se mohl stát skutečným světcem, musí podle církevních pravidel vykonat zázrak. Čekal dlouho. Až jeho chvíle přišla. Pojďme se na ten pozoruhodný příběh podívat.

Komunisté církvím ukradli rozsáhlé majetky a my jsme jim je za dvacet let nedokázali vrátit.

Po revoluci dostaly jen to, co pro svou existenci nutně potřebovaly. Kostely a některé kláštery – většinou naprosto zdevastované. Někdejší pozemkový majetek církví se zablokoval. Spousta obcí kvůli tomu stagnuje, protože ho nemůže prodávat ani kupovat. A církve dál financuje stát.

Jak má vypadat vyrovnání státu s církvemi?

  • Stát vrátí církvím 56 procent bývalého majetku
  • Stát bude církvím splácet dvě miliardy ročně
  • Během 30 let by měl stát splatit 59 miliard, vlivem inflace se ale suma nejspíš vyšroubuje o dost výš – na 80 až 100 miliard
  • První tři roky bude stát platit mzdy duchovním v plné výši
  • Za tři roky se peníze na platy duchovních začnou snižovat
  • K majetkové odluce státu a církve dojde po 17 letech 

Teprve když Ústavní soud pohrozil, že farnostem začnou majetek vracet soudy jednotlivě, dokázala se vláda rozhoupat. Navíc si spočítala, že z dlouhodobého hlediska se jí vyplatí, když se církve ostřihnou od státního financování.

A tak se dojednalo, že církve od státu dostanou zpět 56 procent zabaveného majetku, během 30 let navrch 59 miliard a na oplátku se začnou postupně finančně osamostatňovat. Dohoda byla hotová a jasná. V tom ale „véčka“ práskla do stolu. A tady se vrací na scénu náš světec Vít.

Svatý Vít udělá pro ateistického voliče všechno

Motivace onoho prásknutí do stolu jsou nasnadě. Česko je zemí ateistů a v posledních letech zažívá stále větší odklon od církví a náboženství vůbec. V průzkumech veřejného mínění byla taky většina občanů proti tomu, aby se církvím něco vracelo. Nebyl by to Vítek, aby si průzkumů nevšimnul a nevystihnul chvíli, kdy se vyplatí na populistickou strunu zabrnkat. Vzpomněl si, že naše ekonomika je na tom zle a že vracení ukradeného majetku je zbytečným mrháním, před kterým občany jeho strana zachrání. A stoprvní vládní krize byla rázem tady. Premiér dal véčkařům ultimátum – buď zákon o restitucích podpoří, nebo ve vládě končí. A tak se véčkaři radili a jednali, až se z nich kouřilo. Až to Vítek nakonec vymyslel – zachrání církev, vládu i občany. Dá svolení, aby se církvím majetek vrátil, ale zároveň si vymůže příslib, že peníze nepůjdou z prostředků na školy, policii, důchody a sociální dávky. Což je vlastně zázrak – protože peníze zkrátka příštích 30 let půjdou ze státního rozpočtu a těžko poměřovat, jakému resortu se kdy kolik ukrojí. Zázrak je tedy na světě a cesta k Vítovu svatořečení otevřená.

Minulý týden jsme se ptali, co si myslíte o žebříčku, který řadí poslance podle toho, jak pilně hlasují či nehlasují.

Knížku za výjimečný komentář tentokrát nedáme nikomu, žádný z diskuzních příspěvků podle nás výjimečný nebyl.

Vyrovnat se... sami se sebou

A teď trochu vážně. Obehrané divadlo, ve kterém Věci veřejné laborují nad krachem vládní koalice, už známe a příliš o něj nejde. Zato o stav české společnosti ano. Nemusíme být věřící, abychom respektovali v Desateru obsažené „nepokradeš“ (a že komunisti pokradli zatraceně). Jenže jakmile jde o „naše“ peníze, zásady rázem nikoho nezajímají.

V Česku jsou často slyšet vzlyky nad tím, že jsme se za dvacet let od revoluce nikam neposunuli. Ale jak se můžeme posunout, když se sami odmítáme s minulostí poctivě vyrovnat? Oblíbená je proticírkevní argumentace o středověkých inkvizicích a křížových výpravách. Když ale přistoupíme na takovou rovinu debaty, můžeme začít řešit i křivdy, které byly na našem lidu napáchány po bitvě na Bílé hoře a zkusit za ně zkasírovat naše rakouské a německé sousedy. Taková optika je přirozeně padlá na hlavu. Jenže komunisti v naší zemi kradli docela nedávno a spousta dosud žijících lidí k nim patřila, nebo je více či méně podporovala a z režimu profitovala. Chceme-li pokračovat s čistým štítem, měli bychom se s jejich (svými?) zločiny umět vypořádat, i když nás to bude (krátkodobě) stát něco z vlastní kapsy. Možná nejde jen o to, abychom se vyrovnali s církvemi, ale taky tak trochu sami se sebou.

A co si o tom myslíte vy? Souhlasíte s tím, aby stát církvím vrátil majetek, o který je komunisti připravili? Nebo platí: Co se peklu a státu dá, to už se nikdy nevydá?

Radši rozdat chudým

+148
+
-

Vrátit, bez podmínek

+53
+
-

Napište nám, co si o tom myslíte, a přečtěte si názory ostatních. Autor nejzajímavějšího diskusního příspěvku zveřejněného do 15 hodin v úterý 17. ledna získá knihu Krotitelé dluhů, kterou připravil kolektiv autorů pod vedením Lenky Králové. Pokud chcete o svazek s podtitulem Průvodce vaším rodinným rozpočtem soutěžit, zanechte u příspěvku i kontakt, abychom měli šanci dozvědět se, kam výhru poslat.

Výsledky vyhlásíme za týden u dalšího článku z rubriky Co si o tom myslíte?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 47 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

11. 11. 2012 17:53 | Martin Venclů

Slyšte rytieři boží, připravte se již k boji!

https://vencl.signaly.cz/1211/re-biskup-jan-vokal-k
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 8. 2012 8:49 | Miroslav Kloz

Podle trivilaniho vypoctu zlozeneho na udajich:

http://snem.cirkev.cz/download/Udaje_cirkev_CR.htm
a
http://www.novinky.cz/domaci/275370-osobnosti-v-cele-s-jiraskovou-a-havlovou-podporily-restituce.html

vychazi, ze by katolicka cirkev mela na jednoho sveho duchovniho dostat priblizne 50 000 000 Kc.

Pro srovnani, aby stat mohl "vyplatit" jednoho kneze,
mus kompletne zrusit ctyrlety rodicovsky privspevek 270 matkam.

Je tohle adkevatni?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 7. 2012 15:39 | GeorgeRici

K CÍRKEVNÍM RESTITUCÍM A K ŽEHNÁNÍ ZBRANÍ
(moje reakce na Katolicka cirkev _ žehnala zbranim SS.pdf - 208,05 kB)

Problém vidím v tom, že nám zde zbyly po Habsburcích a nacistech pouze komunisty zcensurované, tedy jejich "ideově nezávadné" doklady o majetku církví. Ve skutečnosti, chceme-li poznat pravdu, jak se která historie odehrála, musíme zabrousit až do vatikánských archívů. Z hlediska poctivého hledače historické pravdy je neodpustitelným bolševickým demagogickým laciným lajdáctvím, když se někdo chce opírat o materiály, které předělali nejprve Habsburkové, poté k obrazu svému nacisté a nakonec bolševičtí ideologové. Každý takový materiál však byl veden dvojmo ba přímo až trojmo. Za bolševíků byl z far zavčasu veškerý písemný originální doklad odvezen do vatikánských sejfů, takže pokud někdo chce skutečně spoléhat na tyto demagogické komunisticko-nacistické prolhané záznamy a říkat tomu historie, je bohužel zcela mimo mísu.
Co se týká žehnání zbraní: katolické duchovenstvo bylo za nacismu rozděleno, jako ostatně kterákoliv profese a lidé, pracovali i v ní, jak pro Hitlera, tak proti němu. Také katoličtí duchovní umírali gestapu či v koncenstráku nacistům pod rukama, stejně tak později na uranu, ve vězeních či byli různými Pich-Tůmy z STB byli přímo odpraveni, jako v Čihošti. Řadoví věřící, stejně tak jako klér, končili v dolech, byli sledování při mších, šikanováni na pracovištích, zavíráni na psychiatriích a byla vytvořena i Pacem in Terris , bez loajality či zapojení v ní sotva mohli v rudých Čechách prorazit, podobně jako ostatní občané měli volbu jedinou: buď zemřít jako disident nebo se "více či méně jako disident zlomit" , čímž fakticky kredit disidenta vyměnil za svůj normální život a přežití ve spolupráci s STB, SČSP, ROH, SSM, PO SSM, ÚV KSČ, Národní Frontou atd.
Všechny tyto poznamenané ksindly by mělo dnes v politice správců a v přímé demokracii nahradit čisté, minulostí nezatížené MLÁDÍ, jinak to potrvá nejméně sedm generací nadřazenosti zákonů Strassburgu, než náš národ dojde k duchovní morální obrodě.
Nikdo z kněží a duchovních , když se tzv. žehná zbraň, tak tím nedává souhlas k válce, ke zlu a k zabíjení, nýbrž snaží se požehnáním jakékoliv věci, kterou jí kdokoliv přinese, tedy i zbraně, zajistit, aby zbraň působila v souladu s nejvyššími pravidly Lásky Boží a jednala v souladu s těmito pravidly. Tedy, aby zabíjela, pokud jde o Boží dopuštění (zlovůle člověka, kdy však tato zlovůle pramení z toho, že nám Bůh všem dal svobodu, pokud ji porušíme, zaplatíme mu za to v očistci, podobně jako i nic "nespadne z nebe na zem bez Vědomí Božího", tedy i ten, kdo bude zbraní zabit z Božího Dopuštění, nikoliv Boží Vůle, bude pro něj Bohem připravena věčná kompenzace, která přesahuje naše možnosti pochopení). Žehnání zbraní není tedy žehnáním Božímu Dopuštění, nýbrž Boží Vůli a Lásce, která se má projevit, tedy, zbraň se v rozhodujícím okamžiku může odchýlit, zaseknout, rozbít, netrefit a pod, čímž se naplní ochrana toho, kdo mohl být zabit .
Zda vezmeme do ruky zbraň vůbec, zda ji vezmeme a nakládáme s ní sportovně a cvičně, zda vezmeme zbraň do ruky a zabíjíme .... to jsou rozdílné momenty, ve kterých působí Duch Svatý a Milost Boží, ostatně jako v celém našem životě, takže pokud se stavíme do role jednostranných soudců, kteří znají vše a rozumí všemu v otázce Božího Požehnání, chováme se poněkud hloupě z hlediska Věčnosti, která nás mnohonásobně přesahuje a před níž můžeme pouze umlknout, což se každému z nás osobně dříve či později individuálně i stane a teprve potom se ukáže, co je to ona pravá síla a velikost duchovní jednoty nás všech v modlitbě v "Otče Náš" a nikoliv roztříštěnost v nějakém "Otče můj" ... Jsou věci, které nikdy nevysvětlíme, poněvadž nám bude k tomu vysvětlení scházet princip věčnosti v Tady a Teď. Nedohlédneme ani do minulosti, ani do budoucnosti, proto není poctivé "vyřešit" metafyzické otázky tím, že přestaneme hledat jejich odpověď a že si tu odpověď vytvoříme nebo přijmeme takovou, která je nějakým laciným, ideologickým, stranicko-politickým a zkaženým vínem .... poctivý hledač pravdy i té Pravdy Boží vzdává své hledání teprve až na své smrtelné posteli

INSTRUKTIVNÍ DOPORUČENÁ SLEDOVÁNÍ

http://www.youtube.com/watch?v=6htbQyPRSsU - Hranice vzplála - GeorgeRici
http://www.youtube.com/watch?v=3RmyFoLvOgg - Václavské náměstí 6.7.2012
http://www.youtube.com/watch?v=o3d_hK6nE30 - Touhy lidí, mnohými
"Iniciativami" či jednotlivci v nich dnes i záměrně infiltrátorsky mařené
http://www.youtube.com/watch?v=HjMz74tqwMs - Vize budoucnosti
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 5. 2012 15:29 | jdenis

Máte pravdu. církve nejsou jen instituce. jsou to především mocenské organizace ovladající své ovečky ve jménu nějakého božstva. Pokud v to někteří lidé věří je to jejich věc a já mám dojem i hloupost. Pokud se podíváme do hystorie, tak právě katolická církev má na svědomí více lidkkých životů než komunisti a fašisti dohromady. Je to hystorický fakt a dnes bohužel velké tabu. Žádná církev nedělá dobročinost zadarmo a z lásky k bližnimu svému. Je to vždy jen kalkul a marketink.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 4. 2012 16:40 | htc-artemis

http://www.levicovyprostor.estranky.cz/clanky/cirkev/komentare-k-cirkevnim-restitucim-4.4.2012.html
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 4. 2012 20:43

Tak mučedník už by Víťan byl... teď už jenom zázrak.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 4. 2012 12:31 | Věra

Promiňte, ale církev není jen instituce. Církev jsou hlavně lidé, i když, z právního hlediska, musí mít každá církev svoje IČO a DIČ. Nemluvíme doufám o jedné církvi (ŘK), ale o církvích, kteréžto také přišly o majetky, a stojí ve stejné pozici jako ŘK. Jde především o záchranu nádherného architektonického dědictví, které by bez církve a jejich dobrodinců leckdy nezvniklo. Co se týče pozemků, tak se obávám že vysušovat bažiny jako benediktini už neumíme a udržovat lesy a pole jako jako cisterciáci taky ne. No aspoň nás to naučili.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 3. 2012 20:11

každému co mo patří,ale jim nic protože všecho stejně nakradli
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 2. 2012 12:05 | Marek

S tímto názorem na 100% souhlasím, vystihuje to přesně! A i kdyby stát církvím nic nevrátil, tak si najdou způsob jak se přiživovat na současné společnosti se svou demagogií a blábolem. Dál budou hrabat a hrabat. Za chvíli bude stát sponzorovat kdejakou sektu či jiný zájmový kroužek.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 1. 2012 14:59 | punťa

Kde získala církev před mnoha staletími svůj majetek, poctivou prací? Dary od ustrašených věřících, panovníků, vždy měla velkou moc. Budeme zase upalovat čarodejnice? Pán Bůh s námi.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 1. 2012 13:58 | dortik

Rozhodně by se měl majetek,který byl nakraden v době,kterou mnozí ještě pamatují vrátit už jenom proto,aby se vytočili naši nereformovatelní a masovému vrahovi v Severní Korei kondolence posílající soudruzi a my tak mohli sledovat jejich plácání jater v soudružské pospolitosti s VV.V duchu každý za své a obce a města mohli konečně začít vzkvétat a rozvíjet se a to samé vedle nich církve.Vždyť se bude kolikrát vracet doslova ruina.A ve volbách uvidíme jak na to zareagujeme,když se vrátí něco co nám nikdy nepatřilo.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 1. 2012 23:17 | Venas

Stat se s cirkvemi mel majetkove vyporadat uz pred 20-ti lety. Cirkev by uz mohla hospodarit se svym majetkem a stat by ji nemusel financne podporovat. K tomu aby se tak stalo ale v 90-tych letech nebyla politicka a jina vule... No a za levicovych vlad to bylo ztraceny uplne. V dobe pred fin. krizi se tento problem stale odsouval a tak je potreba se s tim vyporadat v dobe ne sice ekonomicky stabilni ale lepsi ted nez se k moci zase dostanou nejaci levicaci a problem se odsunou na vedlejsi kolej......
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 1. 2012 21:58 | Gabriel Pleska

Pár facek za rozkulačné prarodiče máte za tuhle drzost a sprosťáctví u mě. Když odhlédnu od lidských osudů a vezmu to z čistě hospodářského hlediska: to si pište, že z prosperujícího statku byla po čtyřicetiletém hospodaření bolševických loupežníků nepoužitelná ruina. Co sakra chcete za doklady?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 1. 2012 20:48 | daflik

Mě vadí ještě jedno.
Pokud se vláda vyrovná s církvemi, vrácením majetku, měla by se vyrovnat taky a především se všemi čekateli na vyrovnání. Tedy všemi zemědělci kteří nedostali svůj majetek zpět.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 1. 2012 19:36 | Tomáš

Mám respekt nad jednoduchým a dokonalým podnikatelským záměrem církve. Je to nejlepší obchod lidstva. Obchod se strachem z neznáma a neustálým připomínáním bolesti a utrpení. Z ničeho a se sepjatými dlaněmi k nebi se vybudoval majetek co nemá na světě obdoby. Základ je na důvěřivosti a jednoduchosti masy lidí které se zmanipulují a vnutí se jim předem připravený názor. Samozřejmě každé století patřičně upraven. Ke každé lži trošku pravdy a božská vůle je nevyzpytatelná. Obdivuji jak se zlegalizoval podvod neuvěřitelných rozměrů, jak pozemská bankovka která se objeví v církevní dlani se zázračně promění ve světskou a už na ni nikdo nemůže. Až se podruhé narodím, chci se stát arcibiskupem....
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit všech 47 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dan Ťok: Déjednička? Zapomenutý tankodrom mezi Brnem a Prahou!

27. 8. 2011 | Martin Vlnas | 10 komentářů

Dan Ťok: Déjednička? Zapomenutý tankodrom mezi Brnem a Prahou!

Záleží prý na nás, „jestli si řekneme jako národ, že na to prostě máme, že nevíme, jak bychom naše daně lépe využili, a budeme dál stavět krásné, i když nepříliš funkční věci, nebo... celý článek

Symbióza politiků a médií. Karel Randák: Kalousek má Právo, Vondra Mladou frontu

2. 7. 2011 | Martin Vlnas | 4 komentáře

Symbióza politiků a médií. Karel Randák: Kalousek má Právo, Vondra Mladou frontu

„Kdybych zveřejnil seznam všech politiků, kteří se na mě obrátili, jestli bych nemohl sehnat něčí výpis telefonních hovorů, vydalo by to na knihu. A najednou všichni kroutí hlavami... celý článek

Karel Janeček: Krade se tu víc než na Ukrajině. Jsme korupčnická velmoc!

21. 5. 2011 | Martin Vlnas | 20 komentářů

Karel Janeček: Krade se tu víc než na Ukrajině. Jsme korupčnická velmoc!

„Každý Čech včetně nemluvňat přispěje korupčníkům měsíc co měsíc tisícikorunou z vlastní kapsy. Rodina se třemi dětmi takhle každý měsíc přijde o pět tisíc korun, je to peklo,“ varuje... celý článek

S čerty nejsou žerty! Tak proč s nimi vládnout?

17. 5. 2011 | Tomáš Prouza | 5 komentářů

S čerty nejsou žerty! Tak proč s nimi vládnout?

Výsledky loňských voleb řada lidí oslavovala, protože Česká republika měla konečně silnou vládu s atraktivním programem úspor a boje proti korupci a dostatečná většina v parlamentu... celý článek

Očima expertů: Co si myslíte o propojení politiky a byznysu?

15. 4. 2011 | Ondřej Tůma | 14 komentářů

Očima expertů: Co si myslíte o propojení politiky a byznysu?

Politici na luxusních jachtách a v toskánských vilách významných finančních skupin. Koňské pólo v Tatrách, lyžařina ve Špindlu, večírky ve Žlutých lázních a vůbec akce, kterých se společně... celý článek

Partners Financial Services